2011. január 11., kedd

Évközi idő, 1. hét Kedd

Évközi idő, 1. hét Kedd

Kafarnaumban Jézus tanít, ördögöket űz, betegeket gyógyít és imádkozik. Tehát Jézus felkeresi az embereket, szerető jelenlétét hozza el. A vallás külső gyakorlata, a felszentelt helyek segíthetnek minket, hogy Isten közelébe kerüljünk. A legfontosabb azonban Jézus Krisztussal személyesen találkozni. A démon gyenge és tehetetlen Jézus hatalmával szemben, csak ő tudja legyőzni a gonoszt és a rosszat életünkben. Krisztus nélkül a gonosz erőknek lehetséges hatalma van fölöttünk. Tanítása és jelenléte döntésre szólít fel minket, hogy elfogadjuk szelíd hatalmát szívünk fölött. Isten szentje, emelj ki önzésemből és kényelmemből! Add, hogy szabadságodat válasszam, és neked engedelmeskedjem! (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi első hét - kedd

2011.01.11. kedd

Isten üdvösségünk szerzôjét szenvedések által tette tökéletessé


Zsid 2,5-12
Mert nem angyaloknak vetette alá Isten az eljövendő világot, amelyről beszélünk. Sőt, az egyik helyen valaki tanúságot is tett erről: ,,Mi az ember, hogy megemlékezel róla, s az ember fia, hogy meglátogatod? Kevéssel tetted kisebbé az angyaloknál; dicsőséggel és tisztelettel koronáztad, és mindent a lábai alá vetettél' [Zsolt 8,5-7]. Mert azzal, hogy mindent alávetett, nem hagyott semmit sem, ami ne lenne alávetetve neki. Most azonban még nem látjuk, hogy minden alá van vetve neki. Láttuk azonban, hogy Jézust, aki kevéssel lett kisebb az angyaloknál, a halál elszenvedéséért dicsőséggel és tisztelettel koronázta [Zsolt 8,5-7G], hogy Isten kegyelme szerint mindenkiért megízlelje a halált. Mert illett ahhoz, akiért és aki által minden van, s aki sok fiat akart a dicsőségbe vezetni, hogy üdvösségük szerzőjét szenvedés által vezesse el a teljességre. Mert aki megszentel és akik megszentelődnek, egytől vannak mindnyájan. Ezért nem szégyelli őket testvéreinek nevezni, amikor így szól: ,,Hirdetem nevedet testvéreim előtt; a közösségben dicsérni foglak téged' [Zsolt 22,23].

Zs 8
A karvezetőnek. A ,,Szőlőprések' dallama szerint. Dávid zsoltára. Uram, mi Urunk, Milyen csodálatos neved szerte a világon! Hisz az egeknél fenségesebb dicsőséged. Kisdedek és csecsemők szájával hirdetteted dicséretedet ellenségeid előtt, hogy tönkretedd az ellenséget s a bosszúra kelőt. Hiszen ha nézem az eget, kezed művét, a holdat és a csillagokat, amelyeket alkottál, mi az ember, hogy figyelemre méltatod, és mi az emberfia, hogy meglátogatod? Kevéssel tetted őt kisebbé az angyaloknál, dicsőséggel és tisztelettel koronáztad, és kezed művei fölé állítottad.Lába alá vetettél mindent: minden juhot és marhát, és hozzá a mezei vadakat, az ég madarait s a tengeri halat, mindazt, ami a tenger ösvényein jár. Uram, mi Urunk, milyen csodálatos neved szerte a világon!

Mk 1,21-28
Bementek Kafarnaumba. Szombaton mindjárt bement a zsinagógába és tanított. Álmélkodtak a tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók. Volt a zsinagógájukban egy ember a tisztátalan lélek hatalmában. Ez így kiáltott föl: ,,Mi közünk hozzád, Názáreti Jézus! Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom ki vagy: az Isten Szentje!' Jézus megparancsolta neki: ,,Némulj el, és menj ki belőle.' A tisztátalan lélek erre össze-vissza rángatta őt, majd hngosan kiáltva kiment belőle. Erre mindnyájan elcsodálkoztak, s azt kérdezték egymástól: ,,Mi ez? Új tanítás, hatalommal? Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki?' Egyszerre elterjedt a híre Galilea egész vidékén.

Évközi első hét - kedd

2011. január 11. - Kedd

  Kafarnaum városában Jézus egy szombaton bement a zsinagógába, és tanított.
  Mindenki nagyon csodálkozott tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek
  hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók. A zsinagógában volt egy ember,
  akit megszállt a tisztátalan lélek. Így kiáltozott: „Mi közünk egymáshoz,
  názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket? Tudom, ki vagy: az
  Isten Szentje!” Jézus ráparancsolt: „Hallgass el, és menj ki belőle!” A
  tisztátalan lélek erre összevissza rángatta az embert, aztán nagy kiáltással
  kiment belőle. Mindenki nagyon megdöbbent. Az emberek egymást kérdezgették:
  „Mi ez? Új tanítás, és milyen hatalmas! Még a tisztátalan lelkeknek is
  parancsol, és azok engedelmeskednek neki!” El is terjedt a híre hamarosan
  Galilea egész vidékén.
  Mk 1,21-28


  Elmélkedés:
  Az Úr nyilvános működése éveiben legfőbb küldetésének a tanítást és Isten
  Országa hirdetését tartotta. Nem csupán szavakat mondott, hanem Ő volt az
  Atya megtestesült Igéje és kimondott szava. Az igazság tanítását hirdette,
  de semmit sem mondott önmagától, hanem csak azt, amit az Atyától hallott. Ez
  az isteni háttér az az erő és hatalom, amit észrevesznek az emberek, illetve
  az, hogy szavait tettei és csodái megerősítették. Még a gáncsoskodó
  kérdésekre is mindig a legtökéletesebb választ tudta adni, de ha kellett,
  nem szólt, néma maradt. Ezzel a szótlansággal tűrte a bántalmakat is,
  amelyeket keresztútján elszenvedett. Nem fecsegett, mert aki sokat beszél,
  valamit mindig rejteget az emberek elől. Neki nem volt titkolnivalója,
  nyilvánosan cselekedett és tanított. Boldogoknak nevezte azokat, akik
  hallgatták tanítását. Mi is boldogok vagyunk, ha nyitott szívvel hallgatjuk,
  és életünkben megvalósítjuk mindazt, amit Jézus tanít nekünk.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Ó, én Istenem, én Uram! Hányan vannak, akik örömüket és vigasztalásukat
  keresik tebenned, s akiknek kegyelmeket és ajándékokat osztogatsz. Ellenben
  nagyon csekély azok száma, akik neked akarnak örömet szerezni, és mellőzve a
  maguk érdekét, olyasvalamivel akarnak neked kedveskedni, ami áldozatukba
  kerül.
  Mert hiszen, én Istenem, tebenned ugyan nem hiányzik a jóakarat, hogy nekünk
  kegyelmeket adj; csakis mi követünk el mulasztást azzal, hogy a kapott
  kegyelmeket nem használjuk fel a te szolgálatodban, s ily módon nem
  kényszeríthetünk téged arra, hogy folyton újabbakat adj.
  Keresztes Szent János
______________________________

Évközi első hét - kedd

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
A következő nyílt nap 2011. január 15-én lesz, amelyről bővebb információ a
oldalon található.   

Az igazság meredek és tövises útja
2011. január 11. Évközi első hét - kedd

P. Patrick Murphy

Mk 1,21-28
Bementek Kafarnaumba. Szombaton mindjárt bement a zsinagógába és tanított. Álmélkodtak a tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók. Volt a zsinagógájukban egy ember a tisztátalan lélek hatalmában. Ez így kiáltott föl: ,,Mi közünk hozzád, Názáreti Jézus! Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom ki vagy: az Isten Szentje!'' Jézus megparancsolta neki: „Némulj el, és menj ki belőle.” A tisztátalan lélek erre össze-vissza rángatta őt, majd hangosan kiáltva kiment belőle. Erre mindnyájan elcsodálkoztak, s azt kérdezték egymástól: „Mi ez? Új tanítás, hatalommal? Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki?” Egyszerre elterjedt a híre Galilea egész vidékén.

Bevezető ima: Uram, arra vágyom, hogy az első helyen Te legyél az életemben. Könnyű belefeledkezni a napi teendőkbe. Te azonban nem csak egy vagy e teendők között – Uram és Istenem vagy. Hiszek benned, de tudom, hitemnek erősebbé kell válnia. Szeretlek, de küzdenem kell, hogy jobban szeresselek magamnál és a terveimnél. A legjobbat akarom ajánlani neked magamból most, miközben beszélgetünk.

Kérés: Uram, add, hogy megértsem, Te vagy az igazság. Segíts úgy szeretnem téged, mint a megtestesült igazságot!

1. A jó és az igazság együtt. „Mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók..” Veritatis Splendor kezdetű enciklikájában emlékeztet II. János Pál a szükséges kapcsolatra a szabadság, a jó és az igazság között. Sőt azt mondja, hogy ennek a kapcsolatnak a megértése nélkülözhetetlen a világ megváltásához. Jézus azért tanított hatalommal, mert Ő volt az Igazság és a Jóság. A szabadságunk ennek a felismerésében áll, valamint abban, hogy e szerint élünk. Őszintén keresem az igazságot az életemben, vagy elvegyülök a világ hedonista, önmegvalósító elvárásaiban?

2. Kamatoztatni a bennünk lévő jót. „Mi közünk egymáshoz, Názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket?” Amikor szabad akaratunk visszautasítja a felismerést, hogy Jézus az igazság, és az a legjobb számunkra, ha követjük és szeretjük Őt, megrettenünk. Ragaszkodunk a jóhoz, ami nem tőle van. Nem akarja elvenni tőlünk, amink van, hanem növelni és megsokszorozni akarja. El kell hagynunk alantas dolgainkat ahhoz, hogy a nagyobb jó erőre kapjon bennünk: „Bizony, bizony, mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz.” (Jn 12.24)

3 Az igazság követel.  Erre mindnyájan elcsodálkoztak, s azt kérdezték egymástól: „Mi ez? Új tanítás, hatalommal?” Relativista világban élünk, ahol az igazság mindig az, aminek éppen akarjuk. „Bármi, csak kényelmes legyen”, hangzik manapság. Megdöbbenünk, amikor Jézus, megtöri ezt a relativista szemléletet, azzal hogy azt állítja: Ő maga az Igazság. Amikor az evangélium követel tőlem valamit, közönyös vagyok-e, elhitetve magammal, hogy mindegy mit teszek, vagy teszek-e valamit egyáltalán? Ha kényelmes engedelmeskedem, ha nem… Az igazság követel, de micsoda kegyelem, hogy Krisztus személyében az igazság egyszerre szeretet, irgalom, jóság és öröm. Szeretem az igazságot, és megpróbálok annak világosságában élni?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudod milyen könnyen mentem ki magam kötelezettségeim alól. Még akkor is, ha tudom, hogy teljesítve azokat új erőre találok, megbújt energiára, szeretetforrásra saját magamban. Segíts a szeretetben odaadnom magam neked, hogy teljesítsem kéréseidet, és megtapasztaljam annak a kegyelemnek az erejét, amellyel meg akarsz ajándékozni!

Elhatározás: Ma felajánlok valamit Krisztusnak szeretetből a szeretet országának felépítéséért.

Erdő Péter bíboros atya 2011. januári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a keresztények hitének és szeretetének látható egysége, Isten kegyelmének ajándékaként hathatós tanúságtétel legyen a világ előtt.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail  címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger