2011. január 13., csütörtök

Szent Hiláriusz püspök, egyháztanító

Szent Hiláriusz püspök, egyháztanító

Jézus hitként értékelte az emberek találékonyságát és fáradtságát. A hit olyan elkötelezettséget és kitartást jelent, amely a legnagyobb akadályokat is le tudja győzni. A beteghordozók hite is kellett a gyógyuláshoz, valamint az, hogy a béna ember elfogadta segítségüket. Add uram, hogy hittel felismerjem felelősségemet másokért, és hozzád vigyek másokat! A bűn megbénítja az embert, hogy Isten elé jusson. A bűnök megbocsátása Isten kizárólagos joga. Az írástudók a gyógyítás eredményét láthatják, de a bűnök megbocsátása még nagyobb tett, bár azt nem tudják ellenőrizni. Uram, add, hogy el tudjam fogadni mások segítségét. Újra akarok járni, hogy téged követhesselek és dicsérjelek! (Adoremusz 2006)
További gondolatok...

Évközi első hét – csütörtök

2011.01.13. csütörtök

(Szent Hiláriusz)
Ma, ha az Úr szavát halljátok, ne keményítsétek meg szívetek


Zsid 3,7-14
Ezért -- amint a Szentlélek mondja: ,,Ma, amikor meghalljátok az ő szavát, meg ne keményítsétek szíveteket, mint a megkeseredésben, a kísértés napján a pusztában, ahol atyáitok megkísértettek engem a próbatételben noha látták cselekedeteimet negyven éven át! Megharagudtam ezért arra a nemzedékre, és így szóltam: Mindig csak tévelyednek szívükben! Ők azonban nem ismerték fel az én útjaimat. Amint megesküdtem haragomban: Nem mennek be az én nyugalmamba!' [Zsolt 95,7-11] Vigyázzatok, testvérek, ne legyen közületek senkiben hitetlenségre hajló gonosz szív, hogy el ne szakadjon az élő Istentől! Inkább buzdítsátok egymást minden egyes nap, amíg azt nem mondják: ,,ma', nehogy megkeményítsen valakit is közületek a bűn csalárdsága. Mert Krisztusnak részesei lettünk, de csak akkor, ha az általa vetett alapon mindvégig erősen kitartunk.

Zs 94
Jöjjetek, örvendezzünk az Úrnak, ujjongjunk szabadító Istenünknek. Járuljunk eléje magasztalással, vigadjunk előtte zsoltárokkal. Mert nagy Isten az Úr, hatalmas király ő minden istenen. Kezében vannak a föld mélységei, s övé a hegyek csúcsa. Övé a tenger, ő alkotta meg, s az ő keze formálta a szárazföldet. Jöjjetek, imádjuk, hajoljunk meg, boruljunk térdre az Úr, a mi alkotónk előtt! Mert ő az Úr, a mi Istenünk, mi pedig az ő legelőjének népe, s kezének juhai vagyunk. Ma, ha szavát meghalljátok: ,,Ne keményítsétek meg szíveteket, Mint Meribánál s Massza napján a pusztában, hol atyáitok megkísértettek engem: próbára tettek, bár látták műveimet. Negyven esztendeig undorodtam e nemzedéktől, s azt mondtam: Tévelygő szívű nép ez. Nem ismerték útjaimat, ezért haragomban megesküdtem: Nem mennek be nyugalmamba!'

Mk 1,40-45
Akkor odajött hozzá egy leprás, és térdre esve így kérlelte: ,,Ha akarod, meg tudsz tisztítani engem.' Jézus megkönyörült rajta. Kinyújtotta kezét, megérintette, s közben azt mondta neki: ,,Akarom, tisztulj meg!' Amikor ezt kimondta, azonnal eltűnt róla a lepra, és megtisztult. Nagyon ráparancsolt, és mindjárt elbocsátotta őt: ,,Vigyázz, senkinek se szólj erről; hanem eredj, mutasd meg magadat a papnak [Lev 13,49], és ajánld föl tisztulásodért, amit Mózes rendelt, bizonyságul nekik.' De az, mihelyt elindult, híresztelni kezdte a dolgot, úgyhogy Jézus már nem mehetett nyilvánosan a városba, hanem kint a puszta helyeken tartózkodott; és hozzá gyülekeztek mindenfelől.

Évközi első hét – csütörtök

  2011. január 13. - Csütörtök

  Abban az időben egy leprás jött Jézushoz. Térdre borult előtte, és így
  kérlelte: „Ha akarod, te megtisztíthatsz engem!” Jézusnak megesett rajta a
  szíve. Kinyújtotta kezét, megérintette, és azt mondta neki: „Akarom!
  Tisztulj meg!” Erre rögtön elmúlt a leprája, és megtisztult. Jézus szigorúan
  ráparancsolt, azonnal elküldte, és így szólt hozzá: „Nézd, senkinek se szólj
  erről, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és tisztulásodért ajánld fel
  a Mózes által rendelt áldozatot, bizonyságul nekik.”
  Ő azonban, alighogy elment, mindenfelé hirdetni és híresztelni kezdte a
  dolgot. Emiatt Jézus nem mehetett többé nyilvánosan a városba, inkább
  távolabbi, elhagyatott helyeken tartózkodott. Mégis, mindenünnen özönlöttek
  hozzá az emberek.
  Mk 1,40-45


  Elmélkedés:
  Jézus korában az ószövetségi törvények szerint a leprás betegeknek tilos
  volt találkozniuk az egészségesekkel, nehogy megfertőzzék őket is. Messziről
  el kellett kerülniük a városokat és a távolból jelezniük kellett, hogy
  ragályos betegségben szenvednek. A mai evangéliumban szereplő leprás ember
  átlépi ezt a szigorú törvényi kényszert, mert egyetlen vágy vezeti: szeretne
  meggyógyulni. És most, íme, itt az alkalom számára, találkozik Jézussal,
  akinek korábbi csodás gyógyításairól már bizonyára hallott. Hisz abban, hogy
  egyedül Jézus képes segíteni rajta. Gyógyulásának feltétele, hogy kijelenti,
  hogy Jézus képes őt meggyógyítani. Jézus isteni hatalmában való hitének a
  megvallása ez.
  Miután Jézus csodát tesz vele és megszabadítja leprás betegségétől, azt kéri
  tőle, hogy a törvény előírása szerint ajánlja fel az áldozatot. A leprásokra
  vonatkozó parancsot megszegő embernek a törvény szerinti cselekedettel kell
  kifejeznie, hogy megtisztult és visszatérhet a közösségbe.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Istenem, add, hogy az időt úgy használjam fel, hogy értékes legyen földi és
  örök életem számára. Óvj meg mindnyájunkat ebben az újesztendőben minden
  bajtól, és a napok, hónapok múlásával közelebb kerüljünk Atyai szívedhez.
  Szűz Mária, Isten Anyja, légy pártfogóm szent Fiadnál.
______________________________

Évközi első hét – csütörtök

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011 szeptemberétől induló új iskolaközpontunkba.
A következő nyílt nap 2011. január 15-én lesz, amelyről bővebb információ a
oldalon található.   

Szabadnak lenni a szeretetre
2011. január 13. Évközi első hét – csütörtök

P. Paul Campbell LC

Mk 1,40-45
Akkor odajött hozzá egy leprás, és térdre esve így kérlelte: „Ha akarod, meg tudsz tisztítani engem.” Jézus megkönyörült rajta. Kinyújtotta kezét, megérintette, s közben azt mondta neki: „Akarom, tisztulj meg!” Amikor ezt kimondta, azonnal eltűnt róla a lepra, és megtisztult. Nagyon ráparancsolt, és mindjárt elbocsátotta őt: „Vigyázz, senkinek se szólj erről; hanem eredj, mutasd meg magadat a papnak, és ajánld föl tisztulásodért, amit Mózes rendelt, bizonyságul nekik.” De az, mihelyt elindult, híresztelni kezdte a dolgot, úgyhogy Jézus már nem mehetett nyilvánosan a városba, hanem kint a puszta helyeken tartózkodott; és hozzá gyülekeztek mindenfelől.

Bevezető ima: Uram, köszönöm neked ezt az együtt töltendő időt. Szükségem van rád életemben és családom életében. Olyan könnyen engedem, hogy lenyomjanak feladataim, hogy elveszítem utadat. Elhalványodsz a távolban, s a bűn néha fenyegető közelségbe kerül hozzám. Szeretlek, Uram, növeld szeretetemet!

Kérés: Add, Uram, hogy úgy szeressek másokat, mint ahogy Te szereted őket!

1. Ha akarod. Egy leprás odament Jézushoz, és térdre borult előtte. „Ha akarod, meg tudsz tisztítani engem.” Ez a leprás magától nem tudott megszabadulni betegségétől; mi még kevésbé tudunk magunktól megszabadulni bűneinktől. A lepra súlyos betegség volt. Elszakította az embert a családjától, és kiűzte a városon kívülre egy magányos helyre. A lepra a bűn jelképe. A bűn elszakít bennünket Istentől és a többi embertől. Nekünk ugyanazzal az alázattal és bizalommal kell közelednünk Jézushoz, ahogyan azt a leprás tette. Ennek a történetnek az a célja, hogy megmutassa nekünk Krisztus szívét. Megmutatja szeretetét és vágyát arra, hogy megszabadítson minket bűneinktől.

2. Akarom. Jézus meg akarta gyógyítani a leprást. Nemcsak meggyógyította, hanem meg is érintette. Visszahozta ezt az embert az magányból és megérintette életét, hogy meggyógyítsa ebből a betegségből. Milyen szépen mutatja ez meg nekünk Krisztus szívét! Bűneink sosem űzik el Őt tőlünk. Jézus mindig készen áll arra, hogy segítségünkre siessen, amikor csak segítségül hívjuk.

3. Jézus azt akarja, hogy szabadok legyünk. A bűn megakadályoz minket abban, hogy olyanok legyünk, amilyennek lennünk kellene. „Mindenki szolga, aki bűnt követ el.” (Jn 8,34). Jézus mentes volt a bűntől, ezért szabad volt arra, hogy szeressen és másokat szolgáljon. Nem hajtotta mohóság vagy gyűlölet. Nem hajtotta büszkeség, és nem tartotta vissza kényelmesség. Szabad volt a szeretetre, és szeretett egészen kereszthaláláig. A bűn önmagunkba zár minket. Magunkkal vagyunk elfoglalva, és a másik ember már csak alárendelt szerepet játszik vagy egyáltalán nem is törődünk már vele. Milyen gyakran mondunk „Nem”-et másoknak és tudomást sem veszünk saját szükségleteinkről? Nem a bűn tesz-e vakká bennünket, és nem az önzés tart-e vissza attól, hogy úgy szeressünk, ahogyan Krisztus szeret minket? Krisztus meg tud szabadítani minket a bűntől, hogy képesek legyünk úgy szeretni, ahogyan Ő szeret.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, szabad szeretnék lenni, de szükségem van a segítségedre. Nélküled semmire sem megyek. Segíts bíznom benned és hozzád fordulnom! Add, hogy ne a saját fejem után induljak útnak, mintha nélküled tovább tudnék küzdeni. Tégy engem szabaddá, hogy szerethesselek téged és másokat is!

Elhatározás: Ma elimádkozom az 51. zsoltárt magamért és szeretteimért.

Erdő Péter bíboros atya 2011. januári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a keresztények hitének és szeretetének látható egysége, Isten kegyelmének ajándékaként hathatós tanúságtétel legyen a világ előtt.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger