2011. január 19., szerda

Évközi idő, 2. hét Szerda

Évközi idő, 2. hét Szerda

A mai olvasmány megrendítő találkozást mutat be: Ábrahám találkozik Melkizedek főpappal. Valójában a jövővel találkozik Ábrahám, hitének beteljesedésével. A keresztény hagyomány Melkizedek főpapban – aki kenyeret és bort ajánlott fel áldozatul – magát Krisztust véli felfedezni, aki a kereszten testét és vérét adja áldozatul a mi üdvösségünkért. Minden Szentmisében Ábrahám és Melkizedek találkozása folytatódik a hívő ember életében. A hitben egy újabb lépést tettünk meg Isten felé, aki a beteljesülés zálogával ajándékoz meg minket. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi második hét – szerda

2011.01.19. szerda

Te pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint


Zsid 7,1-3.15-17
Mert ez a Melkizedek, Szálem királya, a fölséges Isten papja, aki Ábrahámnak eléje ment, amikor az a királyok legyőzése után visszatért, megáldotta őt. Ábrahám tizedet adott neki mindenből. A neve előszöris azt jelenti, hogy az igazságosság királya, azután pedig Szálem királya [Ter 14,17-20], azaz a békesség királya; apa nélkül, anya nélkül, nemzetségtábla nélkül jelent meg; mivel sem napjainak kezdete, sem életének vége nincs, hasonlóvá lett Isten Fiához, és pap marad mindörökké [Zsolt 110,4]. Ez még inkább nyilvánvaló, ha Melkizedekhez hasonlóan más pap támad, aki nem a testi parancs törvénye szerint lett azzá, hanem az örök élet ereje szerint. Mert így szól a tanúságtétel: ,,Te pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint' [Zsolt 110,4].

Zs 109
Dávid zsoltára. Szólt az Úr az én Uramnak: ,,Ülj az én jobbomra, amíg ellenségeidet lábad zsámolyává teszem.' Hatalmas jogarodat kinyújtja az Úr Sionból: uralkodj ellenségeid között! Tied lesz az uralom hatalmadnak napján a szentek fényességében; a hajnalcsillag előtt, mint harmatot, nemzettelek téged. Megesküdött az Úr és nem bánja meg: ,,Pap vagy te mindörökké Melkizedek rendje szerint.' Jobbod felől az Úr áll, királyokat tipor össze haragjának napján. Ítéletet tart a nemzetek között: halomba rakja a halottakat, fejeket zúz össze a széles földön. Patakból iszik útközben, azért emeli magasra fejét. ALLELUJA!

Mk 3,1-6
Majd ismét bement a zsinagógába. Volt ott egy ember, akinek a keze el volt száradva. Lesték őt, vajon meggyógyítja-e szombatnapon, hogy vádolhassák. Akkor ő ezt mondta a béna kezű embernek: ,,Állj középre.' Aztán megkérdezte tőlük: ,,Szabad-e szombaton jót tenni, vagy rosszat, életet megmenteni vagy veszni hagyni?' Azok csak hallgattak. Ő erre haragosan körülnézett rajtuk, elszomorodott szívük keménységén, és így szólt az emberhez: ,,Nyújtsd ki a kezedet!' Az kinyújtotta, és meggyógyult a keze. A farizeusok, mihelyt kimentek, azonnal tanácsot tartottak ellene a Heródes-pártiakkal, hogy hogyan veszítsék el őt.

Évközi második hét – szerda

2011. január 19. – Szerda

  Egy szombati napon Jézus betért a kafarnaumi zsinagógába. Volt ott egy fél
  kezére béna ember. A farizeusok figyelték Jézust, vajon meggyógyítja-e
  szombaton. Vádaskodni akartak ugyanis ellene. Jézus felszólította a béna
  kezű embert: „Állj ide középre!” Aztán megkérdezte a körülállókat: „Szabad-e
  szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy veszni hagyni?” Ők
  azonban hallgattak. Erre Jézus szívük keménységén elszomorodva haragosan
  végignézett rajtuk, aztán így szólt az emberhez: „Nyújtsd ki a kezedet!” A
  beteg kinyújtotta kezét, és meggyógyult. Erre a farizeusok kimentek, és
  tanakodni kezdtek a Heródes-pártiakkal, hogy miként okozhatnák Jézus
  vesztét.
  Mk 3,1-6


  Elmélkedés:
  Jézus szombati gyógyításait semmiképpen sem szabad úgy néznünk, mintha azok
  csak a pihenőnap megszegését jelentenék. De azt se gondoljuk, hogy szombaton
  végzett cselekedeteivel csak a szokásokhoz és törvényekhez a
  legmesszebbmenőkig ragaszkodó írástudókat akarja bosszantani. Bár valóban
  megtehette volna, hogy csak más napokon gyógyít, de ő mégsem ezt az utat
  választotta. Miért gyógyít akkor Jézus szombaton, ha világosan látja, hogy
  ezzel kiváltja a farizeusok és írástudók ellenszenvét és nyílt ellenállását?
  A csodás gyógyítások kapcsán már többször említettük, hogy azok az isteni
  irgalmasság megnyilvánulásai. Az emberek iránt irgalmas Isten megszánja a
  szenvedőket és a betegeket és segít rajtuk. Ez vonatkozik a béna kezű
  emberre is, akit éppen egy szombati napon gyógyított meg Jézus a kafarnaumi
  zsinagógában. Az irgalmasság jócselekedete ugyanis fontosabb egy törvény
  megtartásánál. Jézus még annak ellenére is jót tesz a rászoruló emberekkel,
  ha emiatt vád éri egyesek részéről. Ha számára ennyire fontos az irgalom
  kifejezése, akkor az irgalmasság gyakorlását nekünk kötelességünknek kell
  tartanunk.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Igazságosság Istene! A Te ajándékozó kedved határtalan. Megköszönjük, hogy
  megadod, amire szükségünk van, hogy táplálsz, ruházol és hajlékot adsz
  nekünk. Óvj meg bennünket az önző kapzsiság bűnétől és tégy alkalmassá, hogy
  a szeretet eszközei legyünk azáltal, hogy megosztjuk egymással mindazt, amit
  Tőled kapunk. Mert ezzel is a Te nagylelkűségedről és igazságosságodról
  teszünk bizonyságot. Mint Krisztus követőit vezess bennünket, hogy együtt
  cselekedjünk ott, ahol szükség van. Ahol családokat elűznek az otthonaikból.
  Ahol a sebezhető ember a hatalmaskodó kezétől szenved. Ahol szegénység és
  munkanélküliség rombolja az életeket. Jézus nevében imádkozunk a szentlélek
  egységében.
  Imádság az ökumenikus imahét (2011. január 16-23.) 4. napjára
______________________________

Évközi második hét – szerda

Jót vagy rosszat tenni?
2011. január 19. Évközi második hét – szerda

P. Walter Schu LC

Mk 3, 1-6
Egy szombati napon Jézus betért a kafarnaumi zsinagógába. Volt ott egy fél kezére béna ember. A farizeusok lesték őt, vajon meggyógyítja-e szombatnapon, hogy vádolhassák. Akkor ő ezt mondta a béna kezű embernek: „Állj középre.” Aztán megkérdezte tőlük: „Szabad-e szombaton jót tenni, vagy rosszat, életet megmenteni vagy veszni hagyni?” Azok csak hallgattak. Ő erre haragosan végignézett rajtuk, elszomorodott szívük keménységén, és így szólt az emberhez: „Nyújtsd ki a kezedet!” Az kinyújtotta, és meggyógyult a keze. A farizeusok, mihelyt kimentek, azonnal tanácsot tartottak ellene a Heródes-pártiakkal, hogy hogyan veszítsék el őt.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Köszönöm neked a hit ajándékát, ami értékesebb, mint maga az élet. Remélek benned. Add, hogy soha többé ne törjék át a kétségbeesés sötét vizei a remény gátját. Szeretlek. Meg akarom magam tisztítani előtted, hogy irántad való szeretetem egyre izzóbb és bátrabb legyen.

Kérés: Uram, segíts szilárdan bíznom benned akkor is, amikor életemben elutasítást tapasztalok. Segíts rólad tanúskodni ott is, ahol az emberek ellenségesen gondolkodnak rólad.

1. Lesték. Krisztus már nyilvános működése kezdetén megtapasztalja a farizeusok keserű szembenállását. A búzamezőn elhallgattatta őket, és most a zsinagógában ismét bátran közeledik feléjük. Ott a farizeusok a díszhelyeket foglalják el, és minden lépését figyelemmel kísérik abban a várakozásban, hogy az előírások ellenére szombaton gyógyítani fog, és ezért bevádolhatják. Egyvalamit helyesen csináltak a farizeusok. Jól tették, hogy Krisztust pontosan megfigyelték. Bárcsak jólélekkel is tették volna: tanultak volna tőle, és dicsőítették volna Istent a csodáért, amit rajta keresztül vitt véghez. Mi milyen pontosan figyeljük meg Jézust életünkben? Készek vagyunk arra, hogy felismerjük működését a mindennapok körülményei között? Milyen gyakran dicsérjük Istent azokért a nagyszerű dolgokért, amit Krisztus bennünk tesz vagy tenni fog?

2. Jót vagy rosszat tenni? Krisztus a farizeusok felé közeledik. Rendíthetetlen bátorsággal hívja középre a béna kezű embert, így senki sem értelmezheti félre, hogy mit szándékozik tenni. Aztán két fontos kérdéssel készteti gondolkodásra ellenségeit. Először is: „Szabad-e szombaton jót tenni, vagy rosszat?” „El kell ismerniük, hogy jót tenni, szabad és az, amit tervez, jó. Továbbá el kell ismerniük, hogy rosszat tenni, azt tilos, és nyomorban hagyni egy embert, akin lehetne segíteni, bizonyosan rossz.” (William Barclay: Márk éneke, 68-69.o.) Aztán Krisztus felteszi a második kérdést: „Enged-e a törvény életet megmenteni vagy veszni hagyni?” „Itt teljesen világossá teszi. Ő azon van, hogy ennek a nyomorult embernek megmentse az életét; Ők pedig terveket kovácsolnak, hogy hogyan veszejthetnék el Krisztust. Biztos, hogy mindegyikük arra a következtetésre jutott, hogy jobb azon gondolkodni, hogyan lehet segíteni egy embernek ahelyett, hogy azon gondolkodnának, hogyan lehet őt megölni. Nem csoda, hogy nem tudtak megszólalni!” (uo.)

3. Ő erre haragosan végignézett rajtuk, elszomorodott szívük keménységén. Ritkán látjuk az evangéliumban Krisztust dühösnek. Itt a farizeusok képmutatása és szívük keménysége miatt lett haragos. Magukat zárják el az örömhír elől. Mi történik akkor, ha valaki határozottan elzárja szívét Krisztus elől? A farizeusok, a törvény és a zsidó szokások őrei esküdt ellenségei voltak a Heródes-pártiaknak, akik együttműködtek Heródessel és a rómaiakkal. De ez az evangélium tudósít minket arról az ijesztő tényről, hogy e két erő szövetkezett, hogy megtervezzék Krisztus megölését. Nem a jóban rejlő erő által, hanem a gonosz alattomos hatalma által egyesültek. Teszek-e néha kis engedményeket a képmutatásnak, az irigységnek vagy akár a gyűlöletnek? Ez lassan megkeményíthetné szívemet Krisztussal szemben. Kész vagyok arra, hogy olyan bátor legyek, mint Krisztus, és még a leghatározottabb elutasítással szemben is kitartsak az evangéliumért?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm jóságodat és bátorságodat. Milyen kicsi vagyok én, ahogy összehasonlítom magam veled a mai evangéliumban. Milyen óriási távolság választ el minket egymástól! Köszönöm, hogy arra hívsz engem – minden gyengeségemmel, minden bűnömmel, és minden korlátoltságommal együtt – hogy apostolod legyek. Segíts, hogy soha ne engedjek szívemben a gonosznak, hanem növeld bennem a szívbéli jóságot, hogy egyre inkább olyan legyek, mint Te!

Elhatározás: Ma véghez fogok vinni valakiért egy jócselekedetet, akkor is, ha nehéz, hogy általa tanúskodjam Krisztusról.

Erdő Péter bíboros atya 2011. januári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a keresztények hitének és szeretetének látható egysége, Isten kegyelmének ajándékaként hathatós tanúságtétel legyen a világ előtt.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger