2011. január 21., péntek

Szent Ágnes szűz, vértanú

  Szent Ágnes szűz, vértanú

Az Isten Fia a megtestesülésben magára vette emberi természetünket és életünk minden terhét. Tanítása közben az emberek annyira igénybe vették Jézust, hogy olykor evésre sem maradt ideje. Rokonai úgy látták, hogy Jézus magatartása miatt közbe kell lépniük. Az életben nemegyszer előfordul, hogyha valaki új eszmét képvisel vagy a szokásostól eltérő módon viselkedik, az emberek eszét vesztettnek minősítik. Jézusnak tehát, mint a legtöbb elhivatott embernek, nagy magányosságban kell a maga útján járnia. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

SZENT ÁGNES

2011.01.21. péntek: SZENT ÁGNES
 

(Szent Meinrád)
Szívükbe írom törvényem, és Istenük leszek


Zsid 8,6-13
Ő azonban most annyival kiválóbb szolgálatot nyert, amennyivel kiválóbb szövetségnek közvetítője, amely kiválóbb ígéreteken alapul. Mert ha az az első kifogástalan lett volna, bizonyára nem lett volna szükség másikra. Ezért inti őket, és mondja: ,,Íme, jönnek napok -- mondja az Úr --, amikor új szövetségre lépek Izrael házával és Júda házával, nem aszerint a szövetség szerint, amelyet atyáikkal kötöttem azon a napon, amelyen megfogtam kezüket, hogy kivezessem őket Egyiptom földjéről. Mivel ők nem maradtak meg szövetségemben, én is megvetettem őket -- mondja az Úr. -- Ez az a szövetség, amelyet Izrael házával kötni fogok azok után a napok után -- mondja az Úr: -- Elméjükbe adom törvényeimet, s a szívükbe írom azokat; én Istenük leszek, ők pedig az én népem lesznek. Akkor senki sem fogja majd tanítani a felebarátját, és senki sem mondja a testvérének: ,,Ismerd meg az Urat!'', mert mindnyájan ismerni fognak engem, a legkisebbtől a legnagyobbig; s én megbocsátom gonoszságaikat, és bűneikre többé már nem emlékezem' [Jer 31,31-34]. Amikor ,,új'-ról beszélt, az előzőt elavulttá tette. Ami pedig elavul és megvénül, közel jár az enyészethez.

Zs 84
A karvezetőnek. Kóré fiainak zsoltára. Megkegyelmeztél országodnak, Uram, véget vetettél Jákob fogságának. Megbocsátottad néped vétkét, betakartad minden bűnét. Visszatartottad nagy haragodat, elfordítottad felindulásod hevét. Állíts helyre minket, szabadító Istenünk, s fordítsd el rólunk haragodat! Vagy örökre haragszol ránk, és kiterjeszted haragodat nemzedékről nemzedékre? Ugye felénk fordulsz és életre keltesz minket és néped örvendezhet majd tebenned? Mutasd meg nekünk, Uram, irgalmasságodat, és szabadításodat add meg nekünk. Hadd halljam meg, mit szól hozzám az Úr Isten, hisz ő békét hirdet nemzetének, szentjeinek, s mindazoknak, akik megtérnek szívükben. Bizony, közel van üdvössége azokhoz, akik félik őt, hogy dicsőség lakozzék országunkban. Az irgalom és az igazság egymásra lelnek, csókot vált az igazságosság és a béke. Hűség sarjad a földből és igazság tekint le az égből. Valóban, az Úr megadja kegyelmét, és földünk megtermi gyümölcsét. Igazságosság jár előtte, s követi az úton lépteit.

Mk 3,13-19
Azután fölment a hegyre. Magához hívta, akiket ő akart, és azok odamentek hozzá. Kiválasztott tizenkettőt, hogy vele legyenek, és hogy prédikálni küldje őket. Hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék az ördögöket. Ezt a tizenkettőt választotta ki: Simont, akinek a Péter nevet adta; ezenkívül Jakabot, Zebedeus fiát, és Jánost, Jakab testvérét, akiket Boanérgesznek, azaz mennydörgés fiainak nevezett el; és Andrást; Fülöpöt, Bertalant, Mátét és Tamást; Jakabot, Alfeus fiát, Tádét, a kánaáni Simont, és az iskarióti Júdást, aki elárulta őt.

Évközi második hét - péntek

2011. január 21. - Péntek

  Abban az időben Jézus fölment egy hegyre, és magához hívta, akiket
  kiválasztott. És ők csatlakoztak hozzá. Tizenkettőt választott ki, hogy vele
  tartsanak, és hirdessék az igét. Hatalmat is adott nekik a betegek
  gyógyítására és az ördögűzésre. A következő tizenkettőt választotta ki:
  Simont, akinek a Péter nevet adta; Jakabot, Zebedeus fiát és Jánost, Jakab
  testvérét – akiket Boanergesznek, vagyis „mennydörgés fiainak” hívott.
  Továbbá kiválasztotta Andrást, Fülöpöt, Bertalant, Mátét, Tamást, Jakabot,
  Alfeus fiát, Tádét, a kánaáni Simont és a karióti Júdást, aki később
  elárulta őt.
  Mk 3,13-19


  Elmélkedés:

  A tanítványok nagyobb köréből Jézus egy új családot alkot, létrehozz az
  apostolok szűkebb körét. Embereket keres, akik elfogadják személyét, és
  ugyanakkor ő is magához tartozónak fogadja el őket. Az apostolság alapja a
  személyes kapcsolat Jézussal, amely ettől a pillanattól kezdve alapvetően
  meghatározza a Mester és szűkebb tanítványi körének viszonyát. Olyanokat
  választ, akik ettől kezdve mindig vele vannak, állandóan hallják tanítását
  és mindig tanulnak.
  Jézus nem vizsgálja a kiválasztott személyek múltját. Ehelyett inkább a
  jövő felé néz, és olyanokat választ, akikre majd később, amikor már nem lesz
  övéivel, az egyház vezetését rábízhatja. Olyanokat hív az apostoli életre,
  akiket majd elküldhet, hogy hirdessék evangéliumát és tanúságot tegyenek
  feltámadásáról.
  Jézus minket is a vele való egészen közvetlen, személyes kapcsolatra hív,
  hogy a tőle való sajátos tanulást követően a világba küldjön minket, mint
  tanúságtevőket.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Atyánk és Istenünk! Örömmel köszönjük meg Neked, hogy mindig, mindenhol és
  minden kultúrában vannak és voltak olyanok, akik imádsággal fordulnak
  Hozzád. Mindenekfölött köszönjük Fiadnak, Jézus Krisztusnak a példáját és
  tanítását, aki arra hívott minket, hogy imádságban várjuk az Ő országának
  eljövetelét. Taníts bennünket jobban imádkozni. Taníts bennünket együtt
  imádkozni, hogy mindig felismerjük vezetésedet és bátorításodat örömünkben
  és bánatunkban a szentlélek ereje által. Ámen.
  Imádság az ökumenikus imahét (2011. január 16-23.) 6. napjára

  ______________________________
__
  \
  Aktuális:
  Kedves barátaim!
  Grafikust (rajzolót, illusztrátort) keresek, aki profi a kézi rajzolás
  terén, használni tudja a digitális rajztáblát és otthon van a számítógépes
  grafikus programok világában. Az egyházi szimbólumok, művészet, liturgia
  terén vallási ismeretekkel a felszínesnél mélyebben rendelkezik, és annyira
  szereti a rajzolást, hogy naponta legalább egy rajzot készít. Kreativitás és
  pontosság jellemzi, és számlaképes.
  Portfóliót a his@katolikus.hu (Horváth István Sándor) címemre lehet küldeni
  és felveszem a kapcsolatot az illetővel.
  Köszönettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi második hét - péntek

Jézus kiválaszt engem
2011. január 21. Évközi második hét - péntek
Szent Ágnes szűz és vértanú

P. Robert deCesare LC

Mk. 3,13-19
„Ezután fölment a hegyre, és magához hívta azokat, akiket akart. Azok hozzá mentek. Tizenkettőt rendelt, akiket apostoloknak nevezett, hogy vele legyenek, s hogy elküldje őket hirdetni az igét. Hatalmat adott nekik, hogy kiűzhessék az ördögöket. Ezt a tizenkettőt rendelte: Simont, akinek a Péter nevet adta, Jakabot, Zebedeus fiát, Jánost, Jakab testvérét, ezeket elnevezte Boanergesznek, vagyis a mennydörgés fiainak, Andrást, Fülöpöt, Bertalant, Mátét, Tamást, Jakabot, Alfeus fiát, Tádét, a kánai Simont és az iskarióti Júdást, aki később elárulta.”

Bevezető ima: Uram, tudom, hogy arra hívtál engem, hogy a keresztségen keresztül osztozzam barátságodban. Bízom Egyházadban. Azért adtad ezt az intézményt, hogy segítségünkre legyen a megváltásban. Szeretlek Uram, mert Te előbb szerettél engem. Szeretlek Uram, mert arra hívsz, hogy barátod és apostolod legyek. Legyek bár bűnös ember tudom, hogy veled, Uram, nagy dolgokat vihetek végbe.

Kérés: Uram, kérlek, add meg számomra a kegyelmet, hogy halálom órájáig hűséges követőd lehessek!

1. Jézus mindazokat meghívta, akiket akart. Jézus úgy döntött, hogy szüksége van az emberek segítségére. Szüksége van ránk a világ evangelizálásában. Krisztus a maga nagyságában és erejében azt akarta, hogy az emberek segítsenek neki a megváltás művében. Az embereket be akarja vonni abba a munkába, hogy segítsenek másokkal megismertetni, megszerettetni, és szolgálni Őt. Jézus számít az ember szabad és felelős együttműködésére Isten terveinek megvalósításában. Annak ellenére, hogy az ember pusztán egy korlátozott lehetőségekkel bíró teremtmény, mégis elképesztő dolgokat képes véghezvinni, ha Istennel él és Istennek dolgozik.

2. Jézus a nevemen szólít. Jézus nem találomra választott ki az újraevangelizálás művében való munkára. Ő ismer engem jobban, mint én magamat, és arra hív, hogy vele legyek. Amikor nevemen szólít, szívem-lelkem legmélyét érinti. Leszáll lelkem legmélyére, és ott azonosul velem. Amikor nevemen szólít, azt szeretetből teszi: „Arra hív, hogy osztozzunk isteni életében” (Lumen Gentium 2.). Azért szólít a nevemen, mert tudja milyen nagyszerű az az ajándék, melyet meg akar osztani velem.

3. Jézus küldetést ad. „Elküldte őket, hogy tanítsanak, és kiűzzék a gonosz lelkeket” (Mk. 3: 14-15). Jézus nem pusztán arra hív, hogy a jelen életet élvezzem. Egy célra teremtett minket. Különleges hivatást adott, melyet csak én tudok teljesíteni. Helyettesíthetetlen vagyok, akiből több soha nem lesz még egy. A lehetőség, hogy Krisztus barátságában osztozhatok motiváló erő számomra, hogy tegyek valamit érte és vele. Krisztus szeretete meghív engem, és igent mond rám, hogy dolgozzam együtt az Úrral. Ki állhat ellen az együttműködésre szóló meghívásnak, amely ennyire nagyszerű; egy ajánlatnak, ami bár nagy kihívás, mégis ennyire kiteljesítő?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te azt kéred tőlem, hogy lépjek veled barátságra. Nevemen szólítottál, hogy a barátod legyek. Meghívtál, hogy segítsek neked a világ újra evangelizálásában. Segíteni akarok neked, és ki akarom venni a részemet ebből a munkából. Kérlek, adj erőt, hogy közel maradhassak hozzád, és képes legyek együttműködni veled ebben a nagyszerű vállalkozásban.

Elhatározás: Ma a hitről fogok beszélgetni valakivel.

Erdő Péter bíboros atya 2011. januári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a keresztények hitének és szeretetének látható egysége, Isten kegyelmének ajándékaként hathatós tanúságtétel legyen a világ előtt.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger