2011. január 24., hétfő

Szalézi Szent Ferenc püspök, egyháztanító

Szalézi Szent Ferenc püspök, egyháztanító

A középkor művészei szinte kivétel nélkül Krisztus, Szűz Mária és a szentek képeit ábrázolták. Ma a tömegtájékoztatási eszközök a legigénytelenebb képekkel bombáznak bennünket. A reklámok képein a szépség mintája: a gazdagság, a siker, az erő, a hatalom. Az evangélium szépsége a kereszten tárul fel. Valamennyiünk küldetése, hogy a közfelfogással szemben rámutassunk az életet befogadó család, az évtizedeken át hűségben élő házaspárok, a becsületes munka szépségére; a tisztesség, az igazmondás, az áldozat, a szülői szeretet szépségére. Szalézi Szent Ferenc ünnepén imádkozzunk a tömegtájékoztatásban dolgozókért, hogy meggyőződéssel hirdessék az evangéliumot! (Adoremusz 2006)
További gondolatok...

SZALÉZI SZENT FERENC

2011.01.24. hétfő: SZALÉZI SZENT FERENC
 

Krisztus egyszer áldoztatott fel, hogy sokak bûnét elvegye


Zsid 9,15.24-28
Így tehát egy új szövetség közvetítője: ő, aki halálával megszabadított az első szövetség alatt történt törvényszegésektől, hogy a meghívottak elnyerjék az örökké tartó örökség ígéretét. Mert Krisztus nem kézzel alkotott szentélybe lépett be, amely a valóságnak csak jelképe, hanem magába az égbe, hogy most Isten színe előtt megjelenjék értünk; nem is azért, hogy gyakran föláldozza önmagát, mint ahogy a főpap évről-évre bemegy a szentélybe idegen vérrel; különben gyakran kellett volna szenvednie a világ kezdete óta; így pedig egyszer jelent meg az idők teljességében, hogy áldozatával eltörölje a bűnt. És ahogyan el van határozva, hogy az emberek egyszer meghaljanak, és utána következik az ítélet, úgy Krisztus is egyszer lett áldozattá, hogy sokak bűnét elvegye [Iz 53,12]; másodszor pedig bűn nélkül fog megjelenni az őt várók üdvösségére.

Zs 97
Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.

Mk 3,22-30
Az írástudók, akik Jeruzsálemből jöttek le, azt mondták, hogy Belzebub szállta meg, és az ördögök fejedelme által űzi ki az ördögöket. Ekkor összehívta őket, és példabeszédekben ezt mondta nekik: ,,Hogyan űzheti ki a sátán a sátánt? Ha valamely ország meghasonlik önmagával, az az ország nem állhat fenn. És ha egy ház meghasonlik önmagával, az a ház nem állhat fenn. Ha a sátán önmaga ellen támad és meghasonlott, nem maradhat fenn, hanem vége van. Senki nem mehet be az erősnek a házába és nem ragadhatja el a holmiját, ha előbb meg nem kötözi az erőst, csak akkor tudja kirabolni a házát. Bizony, mondom nektek, hogy minden vétket és káromlást, amellyel káromkodnak, megbocsátanak az emberek fiainak; de aki a Szentlélek ellen káromkodik, az nem nyer bocsánatot soha, hanem örök vétek fogja terhelni.' Mert azt mondták: ,,Tisztátalan lélek van benne.'

Évközi harmadik hét – hétfő

2011. január 24. - Hétfő

  Egy alkalommal Jeruzsálemből írástudók jöttek (Kafarnaumba), és azt
  híresztelték Jézusról: „Belzebub szállta meg”, és: „A gonosz lelkek
  fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Ám ő magához hívta őket, és
  példabeszédekben szólt hozzájuk: „Hogyan űzhetné ki a sátán a sátánt? Ha egy
  ország meghasonlik önmagával, az az ország nem maradhat fenn. Ha egy család
  meghasonlik önmagával, az a család nem maradhat fenn. Ha a sátán önmaga
  ellen támad és meghasonlik önmagával, akkor nem maradhat fenn, hanem
  elpusztul. Az erősnek házába nem törhet be senki, és nem ragadhatja el a
  holmiját, hacsak előbb meg nem kötözi az erőset; így viszont már
  kirabolhatja a házát. Bizony, mondom nektek, hogy az emberek fiainak minden
  bűnt megbocsátanak, és minden káromlást, bárhogyan is káromkodnak. De aki a
  Szentlelket káromolja, az soha nem nyer bocsánatot, azt örökös bűn
  terheli.” (Azért mondta mindezt Jézus), mert azt terjesztették: „Megszállta
  a tisztátalan lélek.”
  Mk 3,22-30


  Elmélkedés:

  Úgy tűnik, hogy Jézus csodái közül a legérdekesebbek, s talán a legnagyobb
  feltűnést keltőek az ördögűzések voltak. Az emberek megdöbbentek, amikor
  látták, hogy Jézusnak hatalma van a egyes személyeket fogva tartó gonosz
  lelkek felett, s képes kiűzni őket. Nem csoda, hogy foglalkoztatta őket a
  kérdés, hogy milyen erő birtokában képes erre Jézus. Ezekből a történetekből
  kiderül, hogy a gonosz tulajdonképpen Isten ellensége. Isten ugyanis
  üdvözíteni akarja az embereket, de a gonosz minden erejével igyekszik ezt
  megakadályozni, s hatalmat akar gyakorolni az emberek lelke felett. Éppen
  ezért nem csak Isten, hanem az ember ellensége is. Aki ezt felismeri, annak
  már könnyebb a döntés Isten mellett.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Házastársak imája
  Uram, segíts nekünk, mindig emlékezzünk arra a napra, amikor
  megismerkedtünk, és megszerettük egymást! Segíts mindig meglátni a jót a
  társamban és segíts, hogy közösen tudjuk megoldani gondjainkat. Segíts
  kimondani egymás iránti érzéseinket, és tudjunk bocsánatot kérni egymástól.
  Uram kezedbe adjuk házasságunkat!
______________________________

Évközi harmadik hét – hétfő

Összetévesztették
2011. január 24. Évközi harmadik hét – hétfő
Szalézi Szent Ferenc

P. Ernest Daly

Mk 3,22-30
Az írástudók, akik Jeruzsálemből jöttek le, azt mondták, hogy Belzebub szállta meg, és az ördögök fejedelme által űzi ki az ördögöket. Ekkor összehívta őket, és példabeszédekben ezt mondta nekik: „Hogyan űzheti ki a sátán a sátánt? Ha valamely ország meghasonlik önmagával, az az ország nem állhat fenn. És ha egy ház meghasonlik önmagával, az a ház nem állhat fenn. Ha a sátán önmaga ellen támad és meghasonlott, nem maradhat fenn, hanem vége van. Senki nem mehet be az erősnek a házába és nem ragadhatja el a holmiját, ha előbb meg nem kötözi az erőst, csak akkor tudja kirabolni a házát. Bizony, mondom nektek, hogy minden vétket és káromlást, amellyel káromkodnak, megbocsátanak az emberek fiainak; de aki a Szentlélek ellen káromkodik, az nem nyer bocsánatot soha, hanem örök vétek fogja terhelni.” Mert azt mondták: „Tisztátalan lélek van benne.”

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy Te vagy minden jónak a forrása. A Te jóságod kihívás és ígéret. Bízom benne, hogy jóságod körülölel majd, ha megengedem, hogy rám találj. Szeretlek, mert miattam akarsz megvívni a Gonosszal.

Kérés: Uram, add, hogy ne féljek a Gonosszal való küzdelemtől!

1. Nem közömbös. Jézussal egy másik világ válik láthatóvá körülöttünk a földön: a gonosz szellemek világa. Jézus azért jött, hogy elhozza Isten országának az uralmát. Az ördögök pánikba esnek és kezdik elveszteni a talajt a lábuk alól. Jézus veszélyt jelent a Gonosz számára. Az Ő jósága, igazsága és szentsége képes leigázni az ördögöket. Ha Krisztus nagyobb befolyással van életemre, a dolgok elkezdenek változni. Engedem-e, hogy Jézus megküzdjön a szívemben lakozó gonosszal? És a körülöttem levő világban?

2. Nem közülük való. Jézus változást hoz. A változás mint olyan, nem rossz. Az a változás, melyet Krisztus hoz, sokkal inkább jó. Ő azért jön, hogy a gonosz szellemeket visszaszorítsa azáltal, hogy jót tesz. A megmutatkozása nyugtalanítja a Gonoszt. Jézus a Gonosz ellentéte. A Gonosz felett nem lehet mindig nyugalomban és békében győzedelmeskedni. Amikor megpróbálom legyőzni a gonoszt az életemben, akkor belső ellenállásom elkezd-e habozva harcolni vagy azt kívánni, bárcsak Jézus és a tanítása ne lenne olyan kihívó? Felismerem-e, hogy keresztény szavahihetőségem növekedésének a jele az, ha dacolok a nehézségekkel? Engedem-e, hogy Krisztus jósága mutassa az utat életemben? Látva az ellenállásomat is?

3. Csak jó. Gondoljunk csak arra az örömre, amely hatalmába kerítette a népet, amikor Jézus megszabadította őket a Gonosz hatalmától. Gondoljunk arra az örömre, melyet egy jó gyónás, egy jó lelkigyakorlaton való részvétel után érzünk, vagy ha növekedtünk az erényben. Jézus eljön az életembe és elhozza nekem a Gonosztól való szabadulás örömét. Ő a testet öltött isteni jóság. Örülök-e neki, hogy Jézus a barátom? Próbálok-e készséges szívvel figyelni az Ő tanítására? Hálás vagyok-e azért, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy a kegyelemben élve Isten szívében élhessek? Milyen fantasztikus barátom van nekem! Bízhatok abban a képességében, hogy végigvezet engem életem útján.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus Krisztus, tudom, hogy erősebb vagy a Gonosznál. Add, hogy a Te barátságod és erőd segítségével szembeszálljak a Gonosszal az életemben. A Te nevedben, Uram, bizakodva akarom járni az utamat.

Elhatározás: Ma meg fogom osztani másokkal a hitemet.

A pápa imaszándéka 2011 január hónapra:
Gondoskodás a teremtésről: Hogy a teremtett világ gazdag kincseit, mint az Istentől az embereknek szánt drága adományokat, megőrizzük, értékeljük, és mindenkinek rendelkezésére bocsássuk.
A keresztények egysége: Hogy a keresztények, tanúsítva, az egész emberi nem számára Isten egyetemes atyaságát, el tudjanak jutni a teljes egységre.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger