2011. január 25., kedd

Szent Pál apostol megtérése

Szent Pál apostol megtérése

A damaszkuszi út élménye Pál apostol életét megfordította. De a damaszkuszi út nem Damaszkusz városában ért véget. Folytatódott a csendes készületben, az igehirdető utakon, a hajótörésben, az üldöztetésben, a börtönben, és Rómában a vértanúsággal ért véget. Hol tartok én a magam 'damaszkuszi útján'? Emlékszem-e meghatárózó Isten-élményre, Istennel való találkozásra? Vállalom-e napról napra azt a feladatot, amelyet Jétzustól kaptam? Remélem, életem végén majd Pál apostollal elmondhatom: a jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam.
További gondolatok...

SZENT PÁL APOSTOL MEGTÉRÉSE (ünnep)

2011.01.25. kedd: SZENT PÁL APOSTOL MEGTÉRÉSE (ünnep)
 

Atyáink Istene választott ki téged, hogy megismerd akaratát


ApCsel 22,3-16
Ő pedig így szólt: ,,Zsidó ember vagyok, a cilíciai Tarzusban születtem, de ebben a városban nevelkedtem fel Gamáliel lábánál. Az atyák törvényének szigorúsága szerint nyertem oktatást, a törvény buzgó követője voltam, amint ti is azok vagytok ma mindnyájan. Ezt az utat pedig halálra üldöztem, megkötöztem és őrizetbe adtam férfiakat és nőket. Ezt a főpap és a vének mind tanúsítják rólam. Kaptam tőlük leveleket is, úgy mentem el Damaszkuszba a testvérekhez, hogy az ottaniakat is megkötözve Jeruzsálembe hozzam, hogy megbüntessék őket. Történt azonban, hogy útközben, amikor Damaszkuszhoz közeledtem, déltájban hirtelen nagy világosság áradt rám az égből. Leestem a földre, és szózatot hallottam, amely azt mondta nekem: ,,Saul, Saul miért üldözöl engem?'' Én pedig így feleltem: ,,Uram, ki vagy?'' Ő azt válaszolta: ,,Én vagyok a Názáreti Jézus, akit te üldözöl.'' Akik velem voltak, látták ugyan a világosságot, de nem hallották annak szavát, aki velem beszélt. Erre én megkérdeztem: ,,Mit tegyek, Uram?'' Az Úr pedig azt mondta nekem: ,,Kelj fel, és menj Damaszkuszba. Ott megmondják majd neked mindazt, amit tenned kell.'' Mivel azonban a ragyogó fény következtében nem láttam, a kísérők kézenfogva vezettek, s így értem Damaszkuszba. Egy bizonyos Ananiás nevű férfi, aki félte Istent a törvény szerint, s akiről az ottlakó zsidók mind jó véleménnyel vannak, felkeresett, és mellém állva azt mondta nekem: ,,Saul testvér, láss!'' Abban a pillanatban megláttam őt. Ő pedig így folytatta: ,,Atyáink Istene előre kijelölt téged, hogy megismerd akaratát, meglásd az Igazat, és szavait a saját szájából halld. Tanúskodni fogsz mellette minden ember előtt azokról a dolgokról, amiket láttál és hallottál. Most pedig miért késlekedsz? Kelj fel, keresztelkedj meg, mosd le bűneidet, és hívd segítségül az Ő nevét!''
vagy

9,1-22
Eközben Saul, aki még mindig gyűlölettől lihegett és halállal fenyegette az Úr tanítványait, elment a főpaphoz, és levelet kért tőle a damaszkuszi zsinagógákhoz, hogy megkötözve Jeruzsálembe hozhassa azokat a férfiakat és nőket, akiket ott talál ennek a tannak a követői közül. De amint haladt az úton és Damaszkuszhoz közeledett, történt, hogy hirtelen fényesség ragyogta körül az égből. Leesett a földre, és szózatot hallott, amely azt mondta neki: ,,Saul, Saul, miért üldözöl engem?' Erre remegve és ámulva megkérdezte: ,,Uram, mit akarsz, hogy tegyek?' Az Úr azt válaszolta neki: ,,Kelj föl és menj be a városba, ott majd megmondják neked, mit kell tenned.' A férfiak, akik kísérték, csodálkozva álltak. Hallották ugyan a hangot, de nem láttak senkit sem. Saul pedig fölkelt a földről, de amikor kinyitotta a szemét, semmit sem látott. Úgy vezették be kezénél fogva Damaszkuszba. Ott volt három napig, nem látott, nem evett, nem ivott semmit. Volt Damaszkuszban egy Ananiás nevű tanítvány, akihez az Úr látomásban így szólt: ,,Ananiás!' Ő pedig így felelt: ,,Itt vagyok, Uram!' Az Úr így folytatta: ,,Kelj föl, menj el az úgynevezett Egyenes utcába, keress fel Júdás házában egy Saul nevű tarzusi embert. Íme, épp imádkozik, és lát egy Ananiás nevű férfit, amint belép hozzá, és ráteszi a kezét, hogy látását visszanyerje.' Ananiás azonban azt felelte: ,,Uram, sokaktól hallottam erről a férfiról, hogy mennyi gonoszat tett szentjeiddel Jeruzsálemben. Itt meg felhatalmazása van a főpapoktól, hogy megkötözze mindazokat, akik segítségül hívják nevedet.' De az Úr azt mondta neki: ,,Csak menj, mert kiválasztott edényem ő nekem, hogy hordozza nevemet a pogányok, a királyok és Izrael fiai előtt. Én ugyanis megmutatom neki, mennyit kell szenvednie az én nevemért.' Erre Ananiás elindult, bement a házba, rátette a kezét, és azt mondta: ,,Saul testvér, az Úr Jézus küldött engem, aki megjelent neked az úton, amelyen jöttél, hogy láss és eltelj Szentlélekkel.' Erre azonnal halpikkely-szerű valami hullott le a szemeiről, és visszanyerte a szeme világát. Fölkelt és megkeresztelkedett, azután ételt vett magához és megerősödött. Néhány napig még együtt maradt a tanítványokkal, akik Damaszkuszban voltak. Azonnal hirdette a zsinagógákban Jézust, hogy ő az Isten Fia. Mindazok pedig, akik hallgatták, csodálkoztak és megjegyezték: ,,Nem ez az, aki Jeruzsálemben vesztére tört azoknak, akik ezt a nevet segítségül hívták, és ide is azért jött, hogy megkötözve elhurcolja őket a főpapokhoz?' Saul azonban mind nagyobb erővel lépett fel, zavarba hozta a damaszkuszi zsidókat, és tanúságot tett Krisztusról.

Zs 116
ALLELUJA! Dicsérjétek az Urat minden népek, dicsérjétek őt minden nemzetek! Mert megerősíttetett mirajtunk az ő irgalma, és jósága örökre megmarad!

Mk 16,15-18
Azután ezt mondta nekik: ,,Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül; aki pedig nem hisz, elkárhozik. Azokat, akik hisznek, ezek a jelek fogják kísérni: a nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken szólnak, kígyókat vesznek fel, és ha valami halálosat isznak, nem árt nekik; a betegekre teszik kezüket, és azok meggyógyulnak.'

Szent Pál apostol megtérése

2011. január 25. – Kedd, Szent Pál apostol megtérése

  Abban az időben Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk:
  Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden
  teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az
  elkárhozik. A híveket ezek a jelek fogják kísérni: A nevemben ördögöket
  űznek ki, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek a kezükbe, és ha valami
  mérget isznak, nem árt nekik. Ráteszik a kezüket a betegekre, és azok
  meggyógyulnak.
  Mk 16,15-18


  Elmélkedés:
  A látványos külső eseménynél fontosabb a belső átalakulás, a szív megtérése,
  amelyről maga Szent Pál a következőket írja a galatákhoz írt levelében: „Úgy
  tetszett Istennek, hogy kinyilatkoztassa bennem Fiát, hogy hirdessem a
  pogányoknak” (Gal 1,16). Megtérése után három évi felkészülést követően
  indul csak el, hogy ezt a küldetést teljesítse. Megérti Krisztus szavát, és
  az igehirdetés szolgája lesz. Tudja, hogy nem elegendő a rendkívüli megtérés
  eseményével dicsekedni, hanem elkötelezetten és hűségesen hirdetnie kell
  Krisztus evangéliumát, aki meghívta őt erre a szolgálatra.
  Az egyházban minden korban akadnak megtérők. Sokan talán bizalmatlanul és
  gyanakodva tekintenek rájuk. De vigyázzunk! Ne vonjuk kétségbe megtérésük
  őszinteségét! Az évek majd úgyis megmutatják, hogy a megtérés kegyelme
  mennyire mélyen ivódik majd lelkükbe. Inkább imádkozzunk értük, hogy
  megerősödjenek és kitartsanak Krisztus mellett!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:

  Mindenható és legjobb Uram, figyelmesen vizsgálom bűneim sebeit, melyeket
  már gyermekkorom óta hordok. Sírok, mert haszontalanul telt el az idő. Erőm
  nem elegendő, hogy kitartsak a fáradozásban, erőim hiúságokra pazaroltam.
  Mivel te vagy minden jóság és irgalom forrása, hozzád könyörgök kegyelemért
  és irgalomért, könyörgök, irgalmazz nekem! Érintsd meg lelkemet szerető
  kezeddel, hiszen te vagy a legjobb orvos, vigasztald meg lelkemet, hiszen te
  vagy a legjobb vigasztaló!
  Svéd Szent Brigitta
______________________________

Évközi harmadik hét – kedd

A küldetés magával ragad
2011. január 25. Évközi harmadik hét – kedd
Szent Pál apostol megtérése

P. Ernest Daly

Mk 16, 15-18
Abban az időben Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk: Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. A híveket ezek a jelek fogják kísérni: A nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek a kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik. Ráteszik a kezüket a betegekre, és azok meggyógyulnak.

Bevezető ima: Uram, megújítom Igéd hatalmába vetett hitemet. Ma azért jövök hozzád, hogy meghallgassalak, és hogy vezess engem. Megújítom a jóságodba vetett bizalmamat: Te állhatatos szeretettel tekintesz rám és a világra. Én is ugyanígy akarlak szeretni, és másokat elvezetni arra, hogy szeressenek téged.

Kérés: Tölts el engem üzeneted hatalmával, Uram!

1. A világnak szüksége van a remény követeire. Jézus Krisztus az üzenet, amely mindenki számára létfontosságú. Ő Isten üzenete az emberek számára; egy üzenet, mely azt mondja az embereknek, hogy Isten nagyon szereti őket és felkínálja nekik az igazi élethez és a megváltáshoz vezető utat. Mai világunk gyakran rossz helyen keresi a szeretetet, legbelső vágyaira Krisztusban kell megtalálnia a választ. De ki fogja terjeszteni ezt az üzenetet? Azok, akik, mint Szent Pál, komolyan veszik Krisztus szeretetét és megértik, hogy ők a remény követeivé válhatnak. Én is arra kaptam meghívást, hogy a remény követe legyek?

2. Isten hatalmasat művel azokban, akik bíznak benne. Szent Pál példája mutatja, miként tud működni Isten valaki által, aki bízik benne. Szent Pál nagyra értékelte azt a kegyelmet, melyet Jézustól kapott. Életét teljesen Krisztus kezébe helyezte, és bátran hirdette Krisztust mindenkinek, akivel csak találkozott. Bár Pálnak sok nehézséggel kellett megküzdenie, munkája mégis temérdek gyümölcsöt termett és segített megsokszorozni a keresztény közösségek számát. Hiszem-e, hogy Jézus rajtam keresztül is tud munkálkodni, ha részt veszek az újevangelizációban? Hogyan tudnék még jobban bízni benne?

3. Most előttünk a lehetőség. Szent Pál és az első apostolok nem vártak az evangelizáció megkezdésével addig, amíg minden véglegesen el nem lett rendezve. Rögtön elkezdték, amint Krisztus megérintette szívüket és azt a parancsot adta nekik, hogy hirdessék az evangéliumot. Az Egyház arra kért minket, hogy ma kezdjük újra mindezt. Szent Pállal együtt nekünk is éreznünk kell, hogy Krisztus szeretetének tüze hajt minket (vö. 2 Kor 5,14). Nem várhatunk, amíg kedvezőek lesznek a körülmények, hanem amit most meg tudunk tenni, azt meg kell tennünk. Mi már megtapasztaltuk Krisztus szeretetét. Mire várunk, miért nem osztjuk meg másokkal? Mi tart vissza engem attól, hogy jobban átadjam magam az evangelizációs munkának?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, ahogyan Szent Pált, úgy engem is megérintett szereteted, és hallottam hívásodat, melyben arra kérsz, hogy menjek és hirdessem Igédet. Megújítom a segítségedbe vetett bizalmamat és elhatározom, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, hogy másokhoz eljuttassam evangéliumodat. Segíts, hogy szemem mindig rád tekintsen!

Elhatározás: Ma legalább két emberrel megosztok egy gondolatot az evangéliumból vagy a Szentatya egyik írásából.

Erdő Péter bíboros atya 2011. januári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a keresztények hitének és szeretetének látható egysége, Isten kegyelmének ajándékaként hathatós tanúságtétel legyen a világ előtt.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger