2011. január 26., szerda

Szent Timóteus püspök

Szent Timóteus püspök

Hetvenkét tanítványt küld maga előtt kettesével Jézus. Számuk megegyezik a Teremtés könyvében említett hetvenkét pogány nemzettel. Az aratás napszámosai tehát a föld minden nemzetéhez küldetést kaptak. Feladatuk, hogy hirdessék a békét, Isten országának közelségét, és hogy meggyógyítsák a lelkek betegségeit. Nem a maguk erejében bíznak, nem is az anyagi forrásaikban, hanem az őket küldő Isten erejében. Papjainkat segítsük imánkkal, amint Jézus meghagyta: kérjétek az aratás Urát. De mindnyájan, akik a keresztségben részesültünk Krisztus papi, prófétai és királyi méltóságából – a II. vatikáni zsinat buzdítása szerint -, mint világi apostolok is segíthetjük papjainkat. Az aratnivaló sok, a munkás kevés. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

SZENT TIMÓTEUS ÉS SZENT TITUSZ

2011.01.26. szerda: SZENT TIMÓTEUS ÉS SZENT TITUSZ

(Szent Róbert, Alberik és István)
Szítsd föl magadban Isten kegyelmét, amely kézföltételem által benned van


2Tim 1,1-8
Pál, Isten akaratából, a Krisztus Jézusban való élet ígérete szerint Krisztus Jézus apostola, Timóteusnak, szeretett fiának. Kegyelem, irgalom és béke az Atyaistentől, és Krisztus Jézustól, a mi Urunktól! Hálát adok Istennek -- akinek, miként őseim, tiszta lelkiismerettel szolgálok --, szüntelenül, amikor éjjel-nappal megemlékezem rólad imádságaimban. Ilyenkor -- könnyeidre gondolva -- úgy szeretnélek látni, hadd teljek el örömmel, mert eszembe jut a benned levő képmutatás nélküli hit, amely előbb nagyanyádban, Loiszban, majd anyádban, Eunikében élt, és bizton tudom, tebenned is megvan. Éppen ezért figyelmeztetlek, szítsd fel magadban Isten kegyelmét, amely kézrátételem által benned van. Hiszen Isten nem a félénkség lelkét adta nekünk, hanem az erőét, a szeretetét és a józanságét. Ne szégyenkezz hát az Úrról való tanúságtétel miatt, sem énmiattam, aki őérte bilincseket hordok, hanem szenvedj velem az evangéliumért Isten erejének segítségével. 
vagy

Tit 1,1-5
Pál, Isten szolgája, és Jézus Krisztus meghívott apostola, hogy Isten választottjait hitre és az igazi istentisztelet ismeretére vezesse, az örök élet reményében, amelyet örök idők előtt megígért Isten, aki nem hazudik, s aki a meghatározott időben ki is nyilvánította szavát az igehirdetés által, amelyet Üdvözítő Istenünk rendelete rám bízott: Títusznak, a közös hit révén szeretett fiának. Kegyelem és békesség az Atyaistentől és Krisztus Jézustól, a mi Üdvözítőnktől! Azért hagytalak Kréta szigetén, hogy ami hátramaradt, elvégezd, és városról-városra presbitereket rendelj, amint meghagytam neked:

Zs 95
Énekeljetek az Úrnak új éneket, énekeljetek az Úrnak minden földek! Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, hirdessétek napról-napra szabadítását! Hirdessétek dicsőségét a nemzetek között, csodatetteit minden népnek! Mert nagy az Úr, méltó a dicséretre, minden istennél félelmetesebb. Mert a nemzetek istenei mind csak hamis istenek, az Úr azonban egeket alkotott. Színe előtt fenség van és szépség, szentélyében ékesség és hatalom. Ünnepeljétek az Urat, népek családjai, ünnepeljétek az Úr dicsőségét és hatalmát. Adjátok meg az Úr nevének a dicsőséget, hozzatok áldozati ajándékokat és jöjjetek udvaraiba. Boruljatok le szent pompával az Úr előtt, rettegjen előtte az egész föld! Hirdessétek a nemzetek közt: ,,Király az Úr!' Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék, s igazságosan ítéli a népeket. Örvendjenek az egek, ujjongjon a föld, zúgjon a tenger s ami betölti azt; Vigadjanak a mezők és minden, ami rajtuk van! Ujjongjon akkor az erdő minden fája az Úr előtt, mert eljön, eljön hogy megítélje a földet. Igazságban ítéli meg a föld kerekségét, s a népeket hűsége szerint.

Lk 22,24-30
Versengés is támadt köztük arról, hogy ki a nagyobb közülük. Erre azt mondta nekik: ,,A nemzetek királyai uralkodnak a népeken, és a hatalmasok jótevőknek hívatják magukat. Ti azonban ne így tegyetek, hanem aki nagyobb köztetek, legyen olyan, mint a legkisebb, és aki elöljáró, legyen olyan, mint a szolga. Mert ki nagyobb: az, aki az asztalnál ül, vagy az, aki felszolgál? Nem az, aki az asztalnál ül? Én mégis úgy vagyok köztetek, mint aki szolgál. Ti kitartottatok velem megpróbáltatásaimban, ezért nektek adom az országot, amint nekem adta Atyám, hogy asztalomnál egyetek és igyatok országomban, és trónon ülve ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett.

Szent Timóteus és Szent Titusz püspökök

2011. január 26. – Szerda, Szent Timóteus és Szent Titusz püspökök

  Az apostolok kiválasztása után Jézus kiválasztott más hetvenkét tanítványt,
  és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová
  menni szándékozott.
  Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az
  aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába. Menjetek! Úgy küldelek titeket,
  mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se
  tarisznyát, se sarut. Az úton senkit se köszöntsetek. Ha betértek egy házba,
  először is ezt mondjátok: „Békesség e háznak!” Ha békesség fia lakik ott,
  rászáll a ti békességtek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a
  házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga
  bérére. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek, és szívesen
  látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a
  betegeket, és hirdessétek: Elérkezett hozzátok az Isten országa!”
  Lk 10,1-9


  Elmélkedés:
  Szent Pál apostol két hűséges segítőjének és az igehirdetésében társainak,
  Szent Timóteusnak és Szent Titusznak az emléknapja van a mai napon, akik
  Efezus, illetve Kréta püspökei voltak.
  A szentírás egyik legszebb buzdítása az, amikor Szent Pál apostol a
  bizonyára nagyon szerény vagy csak bátortalan Timóteusnak a következőket
  írja: „éleszd fel magadban az Isten kegyelmét (2Tim 1,6). Ez az intelem
  mindannyiunknak szól, akiket időnként elfog a félelem, a bizonytalanság és
  akik időnként elbizonytalanodunk. Élesszük fel magunkban az isteni
  kegyelmet, amelyet megkaptunk és amelynek a segítségével újra bátran az
  evangélium hirdetésének szolgálatába állítjuk életünket, hiszen ez a
  hivatásunk! Élesszük fel a bennünk lévő kegyelmet, hogy tanúságtételünk a
  krisztusi igazságról újra hiteles legyen a világ előtt! Élesszük fel a
  kegyelmet, amelynek a segítségével az üdvösség útján célba érhetünk!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Atyám, reád bízom magamat,
  tégy velem, amit akarsz!
  Bármit teszel is velem, köszönöm neked.
  Kész vagyok mindenre, elfogadok mindent.
  Csak teljesedjék akaratod rajtam
  és minden teremtményeden,
  semmi másra nem vágyom, Istenem!
  Charles de Foucauld
______________________________

Évközi harmadik hét – szerda

Küldj munkásokat aratásodba!
2011. január 26. Évközi harmadik hét – szerda
Szent Timóteus és Szent Titusz 

P. David Daly LC

Lk 10,1-9
Ezek után az Úr kiválasztott másik hetvenkettőt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni készült. Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratásra. Menjetek! Úgy küldelek benneteket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit nem üdvözöljetek. Ha betértek egy házba, először ezt mondjátok: Békesség e háznak! Ha békesség fia lakik ott, rászáll békességetek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ott abban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert a munkás megérdemli a maga bérét. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek és szívesen látnak titeket, egyétek , amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket s hirdessétek: Közel van hozzátok az Isten országa.

Bevezető ima: Uram Jézus, felismerem a jelenlétedet az életemben, különösen, amikor imádkozom. Segíts a hit szemével látnom! Segíts bíznom az irántam való szeretetedben!

Kérés: Uram, küldjél munkásokat aratásodra!

1.    Az aratásod nagy. Ma éppúgy nyilvánvalóan nagy az aratás, mint Krisztus idejében volt. Nagyon sok a tennivaló. Olyan sok lélek szomjúhozza Krisztust! Hány katolikust ismerünk, akik nincsenek igazán tisztában a hitükkel, de csak a meghívásodra várnak, hogy elmélyítsék a hitüket. Az aratás gazdag!

2.    Csak kevés munkás van. Az Egyháznak ma nem csak papokra, hanem éppúgy aktív világi apostolokra is szüksége van. Mi missziós egyház vagyunk, és a hitünk akkor erősödik, ha másokkal megosztjuk. A keresztségben minden katolikus meghívást kapott arra, hogy apostolkodjon. Aktívan veszek-e részt az Egyház életében? Hozzásegítettem-e az elmúlt időszakban valakit Krisztust megismeréséhez és szeretetéhez? Jézus igényli a segítségemet az aratásban.

3.    Imádkozni hivatásokért. Jézus felszólít minket, hogy kérjük meg az aratás urát, küldjön munkásokat. Ezt a felhívását komolyan kell vennünk. Hogyan imádkozzunk a hivatásokért? Először is, imádkozhatunk minden katolikusért, hogy megéljék az apostoli hivatásukat. Másodszor, imádkozhatunk különösen a papi és szerzetesi hivatásokért. Imádkozzunk, hogy azok a fiatalok, akik képesek így szolgálni az Egyházat, megérezzék és felismerjék ezt az elhivatottságot. Ugyanakkor azért is imádkoznunk kell, hogy az a sok fiatal, akiket Isten hív, készséggel válaszoljon erre a hívásra.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, ha a világ és az Egyház bajaira gondolok, elkötelezettséget érzek arra, hogy segítsek. Segíts, hogy meghalljam a hívásodat, és kész legyek rá válaszolni. Hiszem, hogy az imám és az akaratodba vetett bizalmam által kegyelmi ajándékokban részesülhetek olyan férfiak és nők számára, akiket Te apostolaidnak választottál egész életükre.

Elhatározás: Ma imádkozom az aratás Urához, hogy küldjön még több munkást aratásába.

A pápa imaszándéka 2011 január hónapra:
Gondoskodás a teremtésről: Hogy a teremtett világ gazdag kincseit, mint az Istentől az embereknek szánt drága adományokat, megőrizzük, értékeljük, és mindenkinek rendelkezésére bocsássuk.
A keresztények egysége: Hogy a keresztények, tanúsítva, az egész emberi nem számára Isten egyetemes atyaságát, el tudjanak jutni a teljes egységre.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger