2011. január 27., csütörtök

Merici Szent Angéla szűz, nevelő

Merici Szent Angéla szűz, nevelő

Az Isten országa, amely Jézussal megjelent, nem földi ország. Az emberekben terjed úgy, hogy a kegyelem segítségével elfogadják az ő tanítását, és meghódolnak az Atya akarata előtt. Láthatatlan erők működnek benne, mint ahogy láthatatlan az az erő is, amely a növények életét irányítja. Ha elvetik a magot, kezdődik a növekedés, és megvan az aratás ígérete. Jézus műve is kicsinyben kezdődik, de az evangélium áthajtja az emberiséget, mint a kovász a tésztát. A történelem végső kibontakozása és az üdvösség Isten erején múlik, nem a mi gyarlóságunkon. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi harmadik hét - csütörtök

2011.01.27. csütörtök

(Merici Szent Angéla)
Járuljunk Isten elé igaz szívvel és teljes hittel!


Zsid 10,19-25
Mivel tehát bízunk abban, testvérek, hogy Jézus vére által bemegyünk a szentélybe, amelyet nekünk mint új és élő utat a függönyön azaz a saját testén keresztül megnyitott, és mivel van főpapunk Isten háza fölött, járuljunk hozzá igaz szívvel a hit teljességében, hintsük meg és tisztítsuk meg szívünket a rossz lelkiismerettől, és mossuk le testünket tiszta vízzel. Tartsunk ki rendületlenül reménységünk megvallása mellett -- mert hűséges az, aki az ígéreteket tette --, és figyeljünk egymásra, hogy szeretetre és jótettekre buzduljunk, ne hagyjuk el összejövetelünket, mint némelyek szokták, hanem bátorítsuk egymást, annál inkább, minél inkább látjátok a napot közeledni.

Zs 23
Zsoltár Dávidtól. Az Úré a föld s ami azt betölti, a földkerekség és minden lakója. Mert ő alapította a tengerekre, s a folyók fölé ő állította. Ki mehet fel az Úr hegyére? Ki állhat meg az ő szent helyén? Az, akinek keze ártatlan, akinek szíve tiszta, aki magát hiúságra nem adja, s nem tesz hamis esküt. Az ilyen áldást nyer az Úrtól, s irgalmat Istentől, oltalmazójától. Ez azok nemzedéke, akik őt keresik, akik Jákob Istenének arcát keresik. Táruljatok fel, hatalmas kapuk, táruljatok fel, örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya! Ki az a dicsőség királya? Az erős és hatalmas Úr, a harcban hatalmas Úr. Táruljatok fel, hatalmas kapuk, táruljatok fel, örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya! Ki az a dicsőség királya? A seregek Ura, ő a dicsőség királya.

Mk 4,21-25
Aztán így szólt hozzájuk: ,,Vajon arra való a gyertya, hogy véka alá tegyék vagy az ágy alá? Nem arra, hogy a tartóra tegyék? Mert nincs rejtett dolog, amely ki ne tudódna, és nincs titok, amely nyilvánosságra ne jutna. Akinek van füle a hallásra, hallja meg!' Majd így folytatta: ,,Figyeljetek arra, amit hallotok. Amilyen mértékkel mértek, olyan mértékkel mérnek majd nektek is, sőt ráadást is adnak nektek. Mert akinek van, annak még adnak; akinek pedig nincsen, attól még azt is elveszik, amije van.'

Évközi harmadik hét - csütörtök

2011. január 27. – Csütörtök

  Egy alkalommal Jézus így beszélt hallgatóihoz: „Vajon azért gyújtanak-e
  lámpát, hogy a véka alá vagy az ágy alá rejtsék? Nem azért-e, hogy a
  lámpatartóra tegyék? Semmi sincs elrejtve, hacsak nem azért, hogy
  nyilvánosságra jusson; és semmi sem történik titokban, hacsak nem azért,
  hogy napfényre kerüljön. Akinek füle van a hallásra, hallja meg!” Majd így
  folytatta: „Figyeljetek arra, amit hallotok! Amilyen mértékkel mértek, olyan
  mértékkel mérnek majd nektek is. Sőt ráadást is adnak hozzá. Mert akinek
  van, még kap; akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amije van.”
  Mk 4,21-25


  Elmélkedés:
  A magvetőről szóló példabeszéd folytatásaként Jézus arról beszél
  hallgatóinak, hogy világítás végett szokás lámpát gyújtani, s nem azért,
  hogy a fényt aztán elrejtsék. Itt tehát világossá válik számunkra, hogy az
  Ige hallgatójából az Ige hirdetőjévé válni nem egyszerűen csak lehetőség,
  hanem kötelesség. Az éltető tanítás ugyanis fényt, világosságot jelent az
  ember számára, melyet látható helyre kell tenni, hogy mindenkire
  ráragyogjon. Az Igében önmagában életet alakító erő rejlik, amelyet nem
  szükséges emberi „bölcsességgel” fokozni. Ahogyan engem, ugyanúgy másokat is
  formál, éltet Isten szava. Továbbadom-e az örömhírt?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Istenünk, sokszor érezzük, hogy magunkra maradtunk. Reményeink
  szertefoszlottak, értelmetlennek látjuk, hogy tovább menjünk az úton.
  Kérünk, Urunk, erősíts ma is minket, hívj magadhoz mindannyiunkat. Bárcsak
  Péterrel együtt válaszolhatnánk: Igen, uram, tudod, hogy szeretlek. Bátoríts
  bennünket, hogy a Te segítségeddel éltetői lehessünk családunknak,
  közösségünknek, minden embertársunknak!

  ______________________________
__
  \
  Aktuális:
  Kedves barátaim az e-evangélium listán!
  Mindannyiunk nagy örömére megjelent a Családok imakönyve. Az aktualitást
  mindannyian tudjátok: most tart a Család éve. 270 oldal tele imával a
  gyerekek, az édesanyák, a feleségek, az apák, a férjek, a jegyesek, a
  nagyszülők és mindenki számára, aki imádkozni szeretne családjáért,
  szeretteiért. A kötetbe még általam írt imák is belekerültek, kicsit
  méltatlanul is érzem magam a szent pápák között.
  Egyszóval ajánlom mindenkinek, akinek van családja! És azoknak is, akiknek
  lesz! Ajánlom a szülőknek, a fiataloknak, az idősebbeknek, a hitoktatóknak
  és papoknak is!
  Én nem foglalkozom a terjesztéssel, de szívesen megosztom veletek, hogy
  miként tudjátok beszerezni. Megrendelhető a Szombathelyi Egyházmegye
  kiadójánál, a Martinus Kiadónál az info@martinuskiado.hu címen. Ára 1200
  Ft/db + 400 Ft postaköltség Magyarországra. Küldjétek el neveteket,
  postacímeteket és a kért darabszámot.
  Imádkozzunk családunkért! Imádkozzunk együtt a magyar családokért!
  Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi harmadik hét - csütörtök

Hagyd, hogy Krisztus fényessége ragyogjon!
2011. január 27. Évközi harmadik hét - csütörtök

P. Ernest Daly

Mk 4,21-25
Egy alkalommal Jézus így beszélt hallgatóihoz: "Vajon azért gyújtanak-e lámpát, hogy a véka alá vagy az ágy alá rejtsék? Nem azért-e, hogy a lámpatartóra tegyék? Semmi sincs elrejtve, hacsak nem azért, hogy nyilvánosságra jusson; és semmi sem történik titokban, hacsak nem azért, hogy napfényre kerüljön. Akinek füle van a hallásra, hallja meg!" Majd így folytatta: "Figyeljetek arra, amit hallotok! Amilyen mértékkel mértek, olyan mértékkel mérnek majd nektek is. Sőt ráadást is adnak hozzá. Mert akinek van, még kap; akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amije van."

Bevezető ima: Uram, köszönöm, hogy a mai napon emlékeztetsz keresztény méltóságomra. A keresztségben tőled kapott kegyelem, és az evangélium tanítása megvilágosították lelkemet. Uram, Te vagy az én világosságom.

Kérés: Uram, segíts igazi tanúságot tennem világosságodról!

1. Átláthatóság az életünkben. Isten lát minket. Ez egy egyszerű és egyben hatalmas igazság. Isten tekintete szeretetteli. Nem bújhatunk el önmagunk elől, és igazában mások elől sem. Ami azonban teljesen biztos, hogy Isten elől nem rejtőzhetünk el. Isten átvilágítja életünket, így mi megláthatjuk az önmagunkról szóló igazságot. Mégsem kell szégyenkeznünk, ha mások is látják, milyenek vagyunk valójában. Az igazi boldogság csak az igazsághoz való ragaszkodásból eredhet, és abból növekedhet.

2. Fény a világnak. Az életünk nem egyszerű önmagunk számára sem. Ajándéknak kell lennünk mások számára – ajándéknak, ami Istenhez vezet. Ez a legnagyobb dolog életünkben: arra kaptunk meghívást, hogy életet ajándékozzunk. Meghívást kaptunk, hogy részt vegyünk Isten termékenységében. Amikor másokban világosságot gyújtunk, életet ajándékozunk. Amikor rendíthetetlenül megyünk a fény felé, és megmutatjuk a világosságot, másoknak segítünk eljutni a fényességre. Annak a fényességnek, amelyet a mi életünk sugároz kifelé, hatása van más lelkekre. A Második Vatikánin Zsinat kifejti, hogy a modern embernek szüksége van alapokra, hogy remélni tudjon. Egy keresztény embernek van reménysége. Elrejtem-e, vagy kioltom-e ezt a fényt, csak azért, mert félek megosztani másokkal? Vagy én akarom-e a világot megajándékozni a fénnyel? Azt akarom-e, hogy a világ lássa, sokkal nagyobbak lehetünk, mint amit el tudunk képzelni, mert a mi Mennyei Atyánk sokkal hatalmasabb, mint amit mi valaha is el tudtunk képzelni.

3. Tenni azért, hogy az igazság fényességét megéljük. Az erkölcsi relativizmus a mai világban széles körben elterjedt. Sokan azt hiszik, ők maguk határozhatják meg az alapokat, amelyek szerint élni akarnak, ahelyett, hogy az Isten szerető tervében meghatározott alapok szerint próbálnák formálni a lelkiismeretüket. Istennek ez a terve és az Ő elvei a legjobbak az ember számára. Megelégszem-e azzal, hogy igyekszem helyesen cselekedni, vagy jósággal és bölcsességgel megpróbálom mások lelkiismeretét is megvilágítani? Sikerült már valaha felkeltenem valakiben, hogy egy rossz cselekedet után bocsánatot kérjen? Azon vagyok, hogy az élet méltóságát annak minden egyes szakaszában védelmezzem? Bátran fel merek lépni, ha valakit a háta mögött kritizálnak és megszólnak?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy figyelmeztetsz engem. Bevilágítottad lelkemet, így én is lehetek mások számára fény. Uram, segíts bíznom, a Te fényed erejében: igazságod és kegyelmed erejében. Add, hogy elég bátor legyek fényedet beengedni lelkembe, hogy az még mélyebbre hatolhasson bennem. Adj elég bátorságot ahhoz, hogy ne rejtőzzek el fényességed elől, és azt másoknak tovább tudjam adni!

Elhatározás: Ma a Katolikus Egyház Katekizmusából elolvasok egy pontot a hitről és az erkölcsről; ezáltal képezem a lelkiismeretem.

Erdő Péter bíboros atya 2011. januári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a keresztények hitének és szeretetének látható egysége, Isten kegyelmének ajándékaként hathatós tanúságtétel legyen a világ előtt.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger