2011. január 29., szombat

Évközi idő, 3. hét Szombat

Évközi idő, 3. hét Szombat

Szomorú szívvel gondolunk a szentföldi vagy iraki keresztények évek óta tartó megpróbáltatásaira. A Népek evangelizációja Kongregáció minden esztendőben ezekben a napokban teszi közzé az elmúlt évben hitükért világszerte vértanúságot szenvedett világiak, papok, szerzetesek listáját. „Mester, nem törődsz vele, hogy elveszünk?” – tették föl egy napon ők is Jézusnak a kérdést. A vihar lecsendesítése eszünkbe juttatja a kereszt agóniáját, amelyből irgalom és megbocsátás árad az egész világra. Egyedül ezek képesek szívünkben békét teremteni, és lecsendesíteni az újra meg újra fellobbanó viharokat! (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi harmadik hét – szombat

2011.01.29. szombat

(Szent Valériusz)
A hit a remélt dolgokban való bizalom


Zsid 11,1-2.8-19
A hit pedig alapja annak, amit remélünk, bizonyítéka annak, amit nem látunk. A régiek erről tettek tanúságot. Mivel hitt, azért engedelmeskedett az, akit Ábrahámnak hívnak, hogy elköltözzék arra a helyre, amelyet örökségül kellett kapnia. Elköltözött [Ter 12,1.4], bár nem tudta, hová megy. Mivel hitt, azért tartózkodott az ígéret földjén, mint idegen földön, sátrakban lakva [Ter 26,3] Izsákkal és Jákobbal, az ígéretek társörököseivel; várta ugyanis a szilárd alapokon álló várost, amelynek Isten az építője és alkotója. Mivel hitt, azért nyert még a meddő Sára is erőt magzat foganására, még idején túl is, mert hűségesnek hitte azt, aki az ígéretet tette. Ezért származtak egy embertől -- és pedig egy ereje vesztettől -- olyan sokan, mint az ég csillagai, és mint a megszámlálhatatlan homok, amely a tenger partján van [Ter 22,17]. Ők mindannyian hitben haltak meg, anélkül, hogy elnyerték volna az ígéreteket. Csak messziről szemlélték és üdvözölték azokat, és megvallották, hogy zarándokok és jövevények a földön. Mert akik így beszélnek, azt jelzik, hogy hazát keresnek. Ha ugyanarra gondoltak volna, amelyből kiköltöztek, lett volna még idejük visszatérni, ők azonban a jobb felé törekszenek, a mennyei felé. Ezért Isten nem szégyelli őket, amikor őt Istenüknek hívják, hisz várost készített nekik. Mivel hitt, azért áldozta fel Ábrahám Izsákot, amikor próbára tétetett; feláldozta egyszülöttjét [Ter 22,1-2], aki az ígéreteket kapta, mikor azt mondták neki: ,,Izsák utódait hívják majd utódaidnak' [Ter 21,12 G]. Hitt ugyanis abban, hogy Istennek van hatalma a halálból is életre kelteni; ezért fiát -- előképül -- vissza is nyerte.

Lk 1,69-75
Az üdvösség szarvát támasztotta nekünk, Dávidnak, az ő szolgájának házában [Zsolt 18,3; 132,17], amint megmondta szentjeinek ajkával, ősidőktől fogva prófétái által. Megmentett minket ellenségeinktől, és mindazok kezéből, akik gyűlölnek minket [Zsolt 106,10]; hogy irgalmasságot cselekedjék atyáinkkal, és megemlékezzék az ő szent szövetségéről, az esküről, melyet Ábrahám atyánknak esküdött, hogy majd megadja nekünk [Zsolt 105,8; 106,45; Lev 26,42], hogy ellenségeink kezéből megszabadulva, félelem nélkül szolgáljunk neki, szentségben és igazságban őelőtte életünknek minden napján.


Mk 4,35-41
Amikor aznap beesteledett, így szólt hozzájuk: ,,Menjünk át a túlsó partra!' Erre azok elbocsátották a tömeget, őt pedig magukkal vitték úgy, ahogy ott volt a bárkában. Több bárka is kísérte őket. Nagy szélvész támadt, s a hullámok becsaptak a bárkába, úgy, hogy már-már megtelt. Ő pedig a bárka hátsó végében egy vánkoson aludt. Felkeltteték: ,,Mester! Nem törődsz vele, hogy elveszünk?' Ő fölkelt, megfenyegette a szelet, és azt mondta a tengernek: ,,Csendesedj és némulj el!' Erre elállt a szél és nagy csendesség lett. Azután hozzájuk fordult: ,,Miért vagytok gyávák? Még mindig nincs hitetek?' Erre nagy félelem fogta el őket, és azt kérdezgették egymástól: ,,Ki ez, hogy a szél és tenger is engedelmeskedik neki?'

Évközi harmadik hét – szombat

2011. január 29. - Szombat

  Egy napon Jézus, amikor este lett, így szólt tanítványaihoz: „Keljünk át a
  túlsó partra.” Erre azok elbocsátották a tömeget, és Jézust magukkal vitték
  úgy, ahogy ott volt a bárkában. Más csónakok is voltak velük. Nagy szélvihar
  támadt, a hullámok a bárkába csaptak, úgyhogy az már-már megtelt. Ő a bárka
  végében egy vánkoson aludt. Felkeltették és megkérdezték: „Mester, nem
  törődsz azzal, hogy elveszünk?” Erre fölkelt, ráparancsolt a szélre, és ezt
  mondta a tengernek: „Hallgass el, nyugodj meg!” A szél elállt, és nagy
  csendesség lett. Ekkor hozzájuk fordult: „Miért féltek? Még mindig nincs
  bennetek hit?” Nagy félelem fogta el ugyanis őket. Egymást kérdezgették: „Ki
  lehet ez, hogy még a szél és a tenger is engedelmeskedik neki?”
  Mk 4,35-40


  Elmélkedés:
  Amikor világunkban a tengeri szökőárak vagy más természeti csapások
  pusztításait látjuk, akkor sokszor gondolunk arra, hogy mennyire jó volna,
  ha az isteni szó napjainkban is megmutatkozna, és megszelídítené az emberi
  erőt messze meghaladó erőket. Talán azt érezzük, hogy miközben mi aggódunk
  és félünk, nem szól az Isten, hanem mintha némán pihenne, ahogyan Jézus is
  nyugodtan aludt, miközben az apostolok attól rettegtek, hogy elvesztik
  életüket.
  Amikor pedig Jézushoz fordulnak segítségért, az Úr azonnal csodát tesz,
  mégpedig olyat, mire talán nem is számítanak. Az Isteni Gondviselés akkor is
  törődik velünk, ha mi ezt nem is vesszük észre. Jézus mindig velünk van.
  Gondjaink, aggodalmaink és félelmeink csónakjában is velünk utazik. Kérjük
  bátran és csodát tesz velünk is!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Szent Atyánk, az élet és a szeretet kiapadhatatlan forrása, aki az élő
  emberben kinyilatkoztatod dicsőséged ragyogását, és szívébe helyezed hívásod
  csíráját, ne engedd, hogy a mi hanyagságunk miatt megtörténhessen, hogy
  valaki nem veszi észre vagy elveszíti ezt az ajándékot, hanem járjon
  mindenki teljes önzetlenséggel azon az úton, amelyen a Te szereteted
  megvalósul.
  II. János Pál pápa
______________________________

Évközi harmadik hét – szombat

A következő nyílt nap 2011. február 3-án lesz, amelyről bővebb információ a
oldalon található.   

Az odafelé vezető úton
2011. január 29. Évközi harmadik hét – szombat

P. Ernest Daly

Mk 4,35-41
Amikor aznap beesteledett, így szólt hozzájuk: „Menjünk át a túlsó partra!” Erre azok elbocsátották a tömeget, őt pedig magukkal vitték úgy, ahogy ott volt a bárkában. Több bárka is kísérte őket. Nagy szélvész támadt, s a hullámok becsaptak a bárkába, úgy, hogy már-már megtelt. Ő pedig a bárka hátsó végében egy vánkoson aludt. Felkeltették: „Mester! Nem törődsz vele, hogy elveszünk?” Ő fölkelt, megfenyegette a szelet, és azt mondta a tengernek: „Csendesedj és némulj el!” Erre elállt a szél és nagy csendesség lett. Azután hozzájuk fordult: „Miért vagytok gyávák? Még mindig nincs hitetek?” Erre nagy félelem fogta el őket, és azt kérdezgették egymástól: „Ki ez, hogy a szél és tenger is engedelmeskedik neki?”

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy Te is ott ülsz az én bárkámban. Szeretném, hogy erős legyen a beléd vetett hitem. Bízom benne, hogy a Te jó kikötődbe fogsz vezérelni engem, bármilyen bűnös vagyok is. Szeretlek, mert mindig elkísérsz engem ebben az életben.

Kérés: Uram, add, hogy növekedjek a hitben!

1. Áthajózni a túlpartra. Tudjuk, hogy nem maradunk örökre itt. Van egy másik part, amely a mi otthonunk. Krisztus azért jött, hogy emlékeztessen minket erre és megmutassa, hogyan tudunk eljutni oda. Felveszem Jézust a bárkámra és hagyom, hogy megmutassa, mit kell tennem életemben? Vagy visszahúzódom, és nem megyek bele abba a kalandba, hogy teljesen Krisztusra hagyatkozzak?

2. Mester, odaveszünk! Krisztus hagyja, hogy az olykor legyőzhetetlennek tűnő nehézségek ide-oda dobálják a bárkámat. Az, hogy Jézus a bárkámban ül, nem garancia arra, hogy minden simán fog menni. Észre kell vennünk, hogy Ő a nehézségeink idején is munkálkodik. Meg kell kérdeznünk Őt, hogy mire akar tanítani minket. Ha a kísértések közepette közelebb kerülök Krisztushoz, az bizonyára a kegyelem műve. Mégis sokszor megállapítom, hogy a nehezebb időkben a Krisztusba vetett bizalmam elillan. Még nem tanultam meg, hogy „az Istent szeretőknek minden javukra szolgál …” (Róm 8,28).

3. A szél és a tenger ura. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Krisztus megnyerte a végső csatát. Megengedi a nehézségeket, hogy növekedhessek az érte való odaadásban. Ha az élet fáj, és nincs semmi értelme sem, akkor a bűn és a halál legyőzőjébe vetett hitemet kell elmélyítenem. Ő fogja megírni életem utolsó fejezetét. Ő fog engem a biztos kikötőbe vezérelni. Benne való hitemet úgy erősíthetem meg, hogy tekintetemet az Ő ígéreteire és jelenlétére szegezem. Megújíthatom bizalmamat, hogy ne hagyja megválaszolatlanul imáimat, hanem amikor Ő jónak látja, hatalommal és nagy erővel, mely messze felülmúlja majd az én várakozásaimat, megválaszolja azokat. Ha a bárkámban ülve folytatom utamat a vihar közepette is, akkor hagyom, hogy egyedül Ő döntsön a sorsom felől: biztosabb kezekben nem is lehetnék!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy erősíteni akarod hitemet, ezért nehézségeket küldesz rám, hogy megértsem, rajtad kívül nincs senkim, akihez fordulhatnék. Add, hogy az életemben adódó nehézségeket arra tudjam használni, hogy egyre teljesebben oda tudjam magam adni neked! Meg akarok tanulni bízni benned, életem valódi Ura. Vezess el engem a biztos kikötőbe!

Elhatározás: Át fogom gondolni életem egyik nagyobb problémáját és megvizsgálom, hol kell nagyobb bizalmat mutatnom Isten iránt.

A pápa imaszándéka 2011 január hónapra:
Gondoskodás a teremtésről: Hogy a teremtett világ gazdag kincseit, mint az Istentől az embereknek szánt drága adományokat, megőrizzük, értékeljük, és mindenkinek rendelkezésére bocsássuk.
A keresztények egysége: Hogy a keresztények, tanúsítva, az egész emberi nem számára Isten egyetemes atyaságát, el tudjanak jutni a teljes egységre.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger