2011. február 7., hétfő

Boldog IX. Piusz pápa

Boldog IX. Piusz pápa

Nehéz időkben Isten szenteket küld Egyházának, akik bizalmukkal, erényeikkel mutatnak példát a rájuk bízottaknak, és ragyognak az utókor számára is. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy példaképekké lehessünk a mai korban.
További gondolatok...

Évközi ötödik hét – hétfő

2011.02.07. hétfő

Látta Isten , hogy mindaz jó, amit teremtett


Ter 1,1-19
Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. A föld puszta és üres volt, és sötétség volt a mélység felett, és Isten Lelke a vizek felett lebegett. És Isten szólt: ,,Legyen világosság!' És lett világosság. Látta Isten, hogy a világosság jó. Elválasztotta a világosságot a sötétségtől, és elnevezte a világosságot nappalnak, a sötétséget pedig éjszakának. Akkor este és reggel lett: egy nap. Azután újra szólt Isten: ,,Legyen boltozat a vizek között, s válassza el a vizeket a vizektől!' Meg is alkotta Isten a boltozatot, s elválasztotta azokat a vizeket, amelyek a boltozat alatt voltak, azoktól, amelyek a boltozat felett voltak. Úgy is lett. Isten elnevezte a boltozatot égnek. Akkor este és reggel lett: a második nap. Azt mondta ezután Isten: ,,Gyűljenek egy helyre a vizek, amelyek az ég alatt vannak, és tűnjék elő a száraz!' Úgy is lett. Isten elnevezte a szárazat földnek, az egybegyűlt vizeket pedig elnevezte tengernek. És látta Isten, hogy jó. Majd azt mondta Isten: ,,Hajtson a föld füvet, amely zöldül és magot hoz, és gyümölcstermő fát, amely a földön faja szerint meghozza gyümölcsét, a belsejében maggal!' Úgy is lett. A föld füvet hajtott, amely zöldül, és faja szerint magot hoz, és fát, amely faja szerint gyümölcsöt hoz, a belsejében maggal. És látta Isten, hogy jó. És lett este és reggel: a harmadik nap. Azt mondta ezután Isten: ,,Legyenek világítók az ég boltozatán! Válasszák el a nappalt az éjszakától, jelezzék az időket, a napokat és az esztendőket, ragyogjanak az ég boltozatán, és világítsanak a földre!' Úgy is lett. Megalkotta tehát Isten a két nagy világítót -- a nagyobbik világítót, hogy uralkodjék a nappalon, meg a kisebbik világítót, hogy uralkodjék az éjszakán --, és a csillagokat. Az ég boltozatára helyezte őket, hogy világítsanak a földre, s uralkodjanak a nappalon és az éjszakán, és válasszák el a világosságot a sötétségtől. És látta Isten, hogy jó. És lett este és reggel: a negyedik nap.

Zs 103,1-35
Áldjad, én lelkem, az Urat! Uram, én Istenem, te mindennél magasztosabb vagy! Fenségbe és ékességbe öltöztél, a fényességet, mint köntöst vetted magadra.Kifeszíted az égboltozatot, mint a sátorponyvát, és az égi vizek fölé építed hajlékodat. Szekereddé teszed a fellegeket, a szelek szárnyain jársz. Követeiddé teszed a szeleket, szolgáiddá a perzselő tüzet. Biztos alapra állítottad a földet, hogy meg ne inogjon sohasem. Az örvénylő mélység mint ruha takarta, vizek borították a hegyeket. De a te fenyegetésedre megfutamodtak, szerteriadtak mennydörgésed szavától. A hegyek fölemelkedtek, a völgyek leereszkedtek arra a helyre, ahol alapjukat megvetetted. Határt szabtál a vizeknek, amelyet nem léphetnek át, hogy el ne borítsák ismét a földet. A forrásokat a völgyekbe ereszted, hogy folyjanak a hegyek között. Belőlük iszik a mező minden vadja, s oltják szomjukat a vadszamarak. Fölöttük tanyáznak az égi madarak, és az ágak közül hallatják hangjukat. Hajlékaidból megöntözöd a hegyeket, és műveid gyümölcséből táplálod a földet. Füvet sarjasztasz az állatoknak, és növényeket az ember szolgálatára, kenyeret adsz a földből, és bort, hogy vidámítsa az ember szívét; Hogy ragyogjon arca az olajtól, és a kenyér erősítse az ember szívét. Jóllaknak az Úr fái, s a Libanon cédrusai, amelyket ő ültetett. Fészket raknak rajtuk a verebek, és fölöttük tanyázik a gólya. A magas hegyek a szarvasok, a szirtek a borzok menedéke. Megalkottad a holdat az idő mérésére, a napot, amely tudja, mikor kell lenyugodnia. Sötétséget rendelsz és leszáll az éjszaka: ebben mozognak az erdő vadjai, prédáért ordítanak az oroszlánkölykök, s eledelt kérnek maguknak Istentől. Ha felkél a nap, összegyűlnek, nyugalomra térnek tanyájukon. Az ember kimegy dolgozni, és munkáját végzi egészen estig. Uram, milyen nagyok a te műveid! Bölcsességgel teremtetted valamennyit, és alkotásaid betöltötték a földet. Itt a tenger: nagy és tágas, nyüzsög benne a számtalan hüllő, apró és nagy állat egyaránt. Itt hajók szelik át, amott a Leviatán, amelyet arra alkottál, hogy játékát űzze benne. Mindezek tőled várják, hogy idejében megadd nekik eledelüket. Ha adsz nekik, felszedik, ha megnyitod kezedet, jóllaknak javaiddal. De ha elfordítod arcodat, megrémülnek, ha lélegzetüket megvonod, elenyésznek, és porrá lesznek ismét. Kiárasztod lelkedet, s ők életre kelnek, és megújítod a föld színét. Dicsőség az Úrnak mindörökké, örvendezzen műveinek az Úr, akinek a tekintetére megremeg a föld, s érintésére füstöt vetnek a hegyek. Énekelek az Úrnak, amíg élek, amíg leszek, zsoltárt zengek Istenemnek. Beszédem legyen kedves előtte, én pedig az Úrban leljem gyönyörűségem. Vesszenek el a bűnösök a földről, és ne legyenek többé az istentelenek! Áldjad, én lelkem, az Urat!

Mk 6,53-56
Átkeltek a tavon, és Genezáret földjére jutottak és kikötöttek. De mihelyt kiszálltak a bárkából, az emberek rögtön felismerték őt, és körbefutva az egész környéken elkezdték a betegeket ágyastól összehordani oda, ahol hallották, hogy ott van. Amerre csak betért a falvakba, majorokba vagy városokba, az utcákra tették a betegeket, és kérték őt, hogy legalább a ruhája szegélyét érinthessék. Mindazok, akik megérintették őt, meggyógyultak.

Évközi ötödik hét – hétfő

2011. február 7. - Hétfő

  Jézus és apostolai egyszer áthajóztak a Genezáreti-tó túlsó partjára,
  és ott kikötöttek. Amint kiszálltak a bárkából, az emberek rögtön
  fölismerték Jézust. Bejárták az egész környéket, s a betegeket
  hordágyon odavitték, ahol a hír szerint Jézus tartózkodott. Amerre csak
  járt, a falvakban, a városokban és a tanyákon, kitették a betegeket a
  terekre, és kérték, hogy legalább a ruhája szegélyét érinthessék. Aki
  csak megérintette, meggyógyult.
  Mk 6,53-56


  Elmélkedés:

  A gyógyító Jézus híre hamar bejárja az egész vidéket. Amikor a
  Genezáreti tó túlsó partjára ér apostolaival, ott is felismerek őt az
  emberek és azonnal odaviszik a betegeket a gyógyulás reményében. Márk
  evangélista nagyon egyszerűen írja le az eseményeket, de sejthetjük,
  hogy nem jelentéktelen eseményről van szó.
  A gyógyítások egyrészt azért kulcsfontosságúak az evangéliumban, mert
  Isten Országának a jelei, és megerősítik mindazt, amit Jézus tanít az
  embereknek. Másrészt pedig azért jelentősek, mert mindig hitet
  igényelnek, azaz a gyógyulásra vágyakozó betegek hisznek Jézusban, az Ő
  isteni erejében, és abban, hogy képes meggyógyítani őket.
  Harmadszorra pedig azért fontosak, mert előrevetítik az üdvösséget. A
  testi gyógyulást ugyanis a lélek gyógyulása kíséri. És ez a legfőbb jó,
  amit Jézus adni tud nekünk. Megszabadulhatunk bűneinktől és eljuthatunk
  az örök üdvösségre.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Add Istenem, hogy szeressük egymást! Add, hogy minden embert
  szeressünk, még ellenségeinket is; nem azért, mivel testvéreink, hanem
  hogy azok legyenek! Add, hogy mindig égjen bennünk ez a testvéri
  szeretet, a testvér mint olyan iránt, és az ellenség iránt,hogy a
  szeretettől testvér legyen.
  Add megértenem, hogy amikor egy barátot szeretek, egy testvért
  szeretek; már velem van, már bekapcsolódott a minden embert átfogó
  egységbe.
  Add, Uram, hogy szeressek, és testvéri szeretettel szeressek! Áradjon
  egész szeretetem a keresztények felé, az Egyház minden tagja felé, ó,
  Jézusom! Add, hogy szeretetem kiterjedjen az egész világra, a te
  szereteted által, hogy tagjaid átöleljék az egész világot!
  Szent Ágoston
______________________________

Évközi ötödik hét – hétfő

Egyedül Krisztus gyógyító erejében hinni
2011. február 7. Évközi ötödik hét – hétfő

P. Patrick Murphy

Mk 6, 53-56
„Átkelve a tavon Genezáret földjére érkeztek s kikötöttek. Amikor kiszálltak a bárkából, az emberek rögtön felismerték. Bejárták az egész környéket, s ágyastul odahordták a betegeket, ahol hallomásuk szerint tartózkodott. Amerre csak járt, a falvakon, városokon és tanyákon, kitették a betegeket a terekre, és kérték, hogy legalább ruhája szegélyét érinthessék. Aki csak megérintette, meggyógyult.”

Bevezető ima: Uram, hiszek gyógyító hatalmadban, hiszem, hogy képes vagy lelki és testi gyógyításra. Lelki betegségben és gyengeségben jövök most hozzád, abban a biztos tudatban, hogy te vágysz arra, hogy meggyógyíts és megerősíts engem. Alázatosan felajánlom neked sérült és fájó lelkemet, mely az önszeretet és büszkeség lelki rákjában szenved. Átadom magam szerető kegyelmednek. Köszönöm Uram, hogy figyelsz rám és feltétel nélkül szeretsz engem.

Kérés: Uram, gyógyítsd meg szívemet és lelkemet, és segíts megtennem, ami szükséges lelki egészségem fenntartásához!

1. Testi és lelki betegség. Az emberek ebben az evangéliumi részben nem azért siettek, hogy másokat meghívjanak arra, hogy Jézustól bocsánatot és lelki gyógyulást nyerjenek. Siettek, de azért, mert betegeket vittek az Úr elé, hogy meggyógyítsa őket testi bajaikból. Milyen vak az emberi szív, hogy gyakran jobban fél a testi bajoktól, mint a lelkiektől vagy attól, hogy kiesik Isten kegyelméből! A leghalálosabb betegségek, amikben szenvedhetünk azok, amik belőlünk fakadnak: A szívből törnek elő a gonosz gondolatok, a gyilkosság, a házasságtörés, a kicsapongás, a lopás, a hamis tanúság, a káromlás. Ezek szennyezik be az embert. Az, hogy mosatlan kézzel eszik, nem szennyezi be az embert.” Mt 15, 19-20

2. Menedékre lelni Krisztusban. A szentek évszázadok során hittek abban, hogy Krisztus érintése a szentségek vétele által lelki gyógyulást és szabadulást hoz. Szent Ambrus így imádkozott mise előtt: „Szívem sebesült a sok bűntől, elmém és nyelvem védtelenül hagyott. Erő és szeretet Ura, magányomban és szükségemben hozzád fordulok, a kegyelem forrásához; hozzád sietek, hogy meggyógyíts; menedéket lelek a Te oltalmadban. Vágyom a veled való találkozásra, de nem Bírómmal, hanem Megváltómmal vágyom találkozni. Uram, nem szégyellem megmutatni neked sebeimet. Csak te tudod hány bűnöm van és milyen súlyosak, Mivel bűneim miatt aggódom üdvösségemért, reményemet végtelen kegyelmedbe helyezem. Tekints rám irgalommal, Úr Jézus Krisztus, Örök Király, Isten és ember, akit értünk haltál meg a kereszten. Benned bízom, aki sosem szűnsz meg az irgalmas szeretet forrása lenni: hallgass meg engem és bocsásd meg bűneimet és gyengeségeimet.”

3. Azok, akik hittel érintették meg Krisztust. Mindenki, aki a hit érintésével érintette meg Jézus Krisztust, meggyógyult: a vak ember, a tíz leprás, az elsorvadt kezű ember, a béna, Jairus leánya, a vérfolyásos asszony, a démontól megszállt fiú, a gerázai megszállott, a süket ember. Egy valami közös volt mindnyájukban: A hitük engedte meg az Úrnak, hogy meggyógyítsa őket. A vérfolyásos asszony esetében ezt írja a Szentírás Jézusról: „erő ment ki belőle” Mk 5,30 A hit egyike a legerősebb emberi tettnek, hiszen Isten maga döntött úgy, hogy hagyja magát megérinteni általa. Mennyire erős a hitem Jézus Krisztus erejében? Kinyújtom-e a kezem és megérintem-e Őt hittel nap, mint nap? Megengedem neki, hogy cselekedjen az életemben a hitem által? Mire várok még?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te magad vagy az erő; megváltásom és lelki gyógyulásom forrása.  Ebben az imában kinyújtom kezem és hittel érintelek meg; bár méltatlan vagyok rád és hitem gyenge. Gyógyíts meg, Uram! Adj erőt, hogy a gonosz erejét le tudjam győzni, és kitartsak kegyelmed és jóságod mellett! Hiszek, Uram, segíts hitetlenségemen!

Elhatározás: A nap folyamán felajánlom az Úrnak hitből fakadó cselekedeteimet.

A pápa imaszándéka 2011 február hónapra:
A család: Hogy a családot a maga igazi valójában mindenki tisztelje, és ismerje el páratlan hozzájárulását az egész társadalom javára.
A betegségben szenvedők: Hogy azokon a missziós területeken, ahol sürgetőbb a betegség elleni küzdelem, a keresztény közösségek tanúsítani tudják Krisztus jelenlétét a szenvedők számára.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger