2011. február 8., kedd

Emiliáni Szent Jeromos, nevelő

Emiliáni Szent Jeromos, nevelő
 
 Jó dolog, ha a harcos tudja, hogy ki az ellensége. Jézus megtisztítja látásmódunkat, amikor arra figyelmeztet, hogy nem az szennyezi be az embert, amit megeszik. Mindnyájan tudjuk azonban tapasztalatból, hogy könnyebb a rosszat a külső körülményekre hárítani, mint önmagunkban felkutatni és gyökerestől kiszakítani. Jézus erre az utóbbi, nehezebb, de hatékonyabb magatartásra, figyelmeztet bennünket. A szívünket tisztítsuk meg, és ne az étkezési törvények betartásától várjuk lelkünk tisztaságát. Hogyan tisztíthatjuk meg a szívünket? Bűnbánatban és alázatban befogadva az Igazat. Gondolat-, érzelem – és akaratvilágunkat Jézus élete hassa át. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi ötödik hét – kedd

2011.02.08. kedd

(Emiliáni Szent Jeromos)
Megteremtette Isten az embert a maga képmására


Ter 1,20 - 2,4a
Azt mondta ezután Isten: ,,Hozzanak elő a vizek csúszó-mászó élőlényeket, és szárnyaljon szárnyas a föld felett, az ég boltozata alatt!' Megteremtette tehát Isten a nagy tengeri szörnyetegeket, és mindazt az élő és nyüzsgő lényt, amelyet a vizek előhoztak, faja szerint, és minden szárnyast, faja szerint. És látta Isten, hogy jó. És megáldotta őket Isten: ,,Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a tenger vizeit, és sokasodjék a szárnyas a földön!' És lett este és reggel: az ötödik nap. Azt mondta ezután Isten: ,,Hozzon elő a föld élőlényt, faja szerint: lábasjószágot, csúszó-mászót és szárazföldi vadat, faja szerint.' Úgy is lett. Megalkotta tehát Isten a szárazföld vadjait, fajuk szerint, a lábasjószágokat, fajuk szerint, és a föld minden csúszó-mászóját, faja szerint. És látta Isten, hogy jó. Majd azt mondta Isten: ,,Alkossunk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra, hogy uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon és az egész földön, s minden csúszó-mászón, amely mozog a földön!' Megteremtette tehát Isten az embert a maga képére; Isten képére teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket. Isten megáldotta őket, és azt mondta nekik Isten: ,,Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet! Hajtsátok azt uralmatok alá, és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és minden állaton, amely mozog a földön!' Majd azt mondta Isten: ,,Íme, nektek adtam minden füvet, amely magot hoz, a földön, s minden fát, amelynek a gyümölcsében benne van a magva, hogy legyen ennivalótok, a zöld növényzetet pedig a föld minden állatának, az ég minden madarának és mindannak, ami mozog a földön, s amiben élő pára van, hogy eledelük legyen!' Úgy is lett. És látta Isten, hogy mindaz, amit alkotott, nagyon jó volt. És lett este és reggel: a hatodik nap. Elkészült tehát az ég és a föld, s azok minden ékessége. A hetedik napra befejezte Isten a munkáját, amelyet végzett, és a hetedik napon megnyugodott minden munkától, amelyet végzett. Megáldotta Isten és megszentelte a hetedik napot, mert azon nyugodott el minden munkájától, amelyet végezve teremtett az Isten. Ez volt az ég és föld története a teremtésükben. Azon a napon, amelyen az Úr Isten megalkotta az eget és a földet.

Zs 8
A karvezetőnek. A ,,Szőlőprések' dallama szerint. Dávid zsoltára. Uram, mi Urunk, Milyen csodálatos neved szerte a világon! Hisz az egeknél fenségesebb dicsőséged. Kisdedek és csecsemők szájával hirdetteted dicséretedet ellenségeid előtt, hogy tönkretedd az ellenséget s a bosszúra kelőt. Hiszen ha nézem az eget, kezed művét, a holdat és a csillagokat, amelyeket alkottál, mi az ember, hogy figyelemre méltatod, és mi az emberfia, hogy meglátogatod? Kevéssel tetted őt kisebbé az angyaloknál, dicsőséggel és tisztelettel koronáztad, és kezed művei fölé állítottad.Lába alá vetettél mindent: minden juhot és marhát, és hozzá a mezei vadakat, az ég madarait s a tengeri halat, mindazt, ami a tenger ösvényein jár. Uram, mi Urunk, milyen csodálatos neved szerte a világon!

Mk 7,1-13
Ekkor köréje gyülekeztek a farizeusok, és néhány írástudó, aki Jeruzsálemből jött. Ezek azt látva, hogy tanítványai közül egyesek közönséges, azaz mosdatlan kézzel esznek kenyeret, morgolódtak. Mert a farizeusok és általában a zsidók, hacsak kezüket gyakran nem mossák, nem esznek, követve a régiek hagyományait. Ha a piacról jönnek, nem esznek, amíg meg nem fürdenek; és sok egyéb dolog van, amit hagyományaik szerint meg kell tartaniuk: a poharak és korsók, a rézedények és ágyak mosását. Megkérdezték tehát őt a farizeusok és írástudók: ,,Miért nem élnek tanítványaid a régiek hagyománya szerint, miért esznek kenyeret közönséges kézzel?' Ő ezt felelte nekik: ,,Helyesen jövendölt rólatok Izajás, képmutatók, amint írva van: ,,Ez a nép ajkával tisztel engem, de a szíve távol van tőlem. Pedig hiába tisztelnek, ha emberi tudományt és parancsokat tanítanak'' [Iz 29,13]. Mert Isten parancsát elhagyva az emberek hagyományait tartjátok, a korsók és poharak mosását, és sok egyéb ezekhez hasonló dolgot cselekedtek.' Majd így folytatta: ,,Szépen kijátsszátok Isten parancsolatát, hogy a magatok hagyományait megtartsátok. Mózes ugyanis azt mondta: ,,Tiszteld atyádat és anyádat''; és: ,,Aki atyját vagy anyját gyalázza, haljon meg'' [Kiv 20,12; 21,17]. Ti pedig azt mondjátok: ,,Ha az ember azt mondja apjának vagy anyjának: korbán, azaz fogadalmi ajándék az, ami tőlem neked járna'', azontúl már nem engeditek, hogy valamit tegyen az apjáért vagy anyjáért, s így érvénytelenítitek Isten szavát a ti hagyományotok kedvéért, melyet csináltatok; és sok más effélét cselekszetek.'

Évközi ötödik hét – kedd

  2011. február 8. – Kedd

  Abban az időben: Összegyűltek Jézus köré a farizeusok és néhány
  írástudó Jeruzsálemből. Látták, hogy egyik-másik tanítványa
  tisztátalan, vagyis mosatlan kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és
  általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a
  kezüket könyékig, így tartják meg az ősök hagyományait. És ha piacról
  jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más
  hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények
  leöblítéséhez.
  A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: „Miért nem követik
  tanítványaid az ősök hagyományait, miért étkeznek tisztátalan kézzel?”
  Ezt a választ adta nekik: „Képmutatók! Találóan jövendölt rólatok
  Izajás, amint írva van: Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve
  távol van tőlem. Hamisan tisztelnek, olyan tanokat tanítván, amelyek
  csak emberi parancsok. Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az
  emberi hagyományokhoz ragaszkodtok.”
  Azután így folytatta: „Ügyesen kijátsszátok Isten parancsait, hogy a
  magatok hagyományait megtarthassátok. Mózes azt hirdette: Tiszteld
  atyádat és anyádat, és aki atyját vagy anyját átkozza, halállal
  bűnhődjék! Ti ellenben azt tanítjátok: Ha valaki azt mondja atyjának
  vagy anyjának: amivel segíthetnélek téged, az „korbán” vagyis Istennek
  szentelt áldozati adomány, annak nem engeditek meg, hogy bármit is
  tegyen apja vagy anyja érdekében. Így a magatok hagyományával
  kijátsszátok Isten parancsát, és még sok más ehhez hasonlót tesztek.”
  Mk 7,1-13


  Elmélkedés:
  Napjainkban, amikor sokan nem tartják tiszteletben a törvényeket és
  azokban csupán egyéni szabadságuk korlátozását látják, bizonyára
  szívesen felhasználnák egyesek érvként Jézus példáját is, hiszen a
  farizeusok megítélése szerint nem tartotta meg a törvényeket és azokat
  nem tanította meg követőinek. A mai evangéliumban éppen ezt vetik Jézus
  szemére ellenfelei, akik egyébként arra törekszenek, hogy mindent
  pontosan betartsanak, amit a törvény előír számunkra.
  Jézus azonban nem a hagyományok ellen van. Nem törli el az előírásokat,
  hanem rávilágít azok igazi értelmére. Az isteni parancsokat állítja az
  első helyre, amelyek az emberi törvények alapját is képezik. A vallási
  előírások pontos megtartása azonban teljesen hiábavaló, ha nem az Isten
  iránti szeretetből fakad vagy ha erre hivatkozva valaki nem segít
  embertársának. A kétszínűség és a látszatra törekvés mindannyiunkat
  megkísért. Isten azonban jól ismeri szívünk szándékait.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Isten, ki hatalmas vagy, s kinek szolgája lettem, kérlek téged, és
  mindig is állhatatosan kérni foglak, hogy kiérdemelhesselek Téged.
  Nem valamiféle földi jókra akarok szert tenni; azt kérem, amit érdemes
  kérnem: Tenmagadat egyedül!
  Kölni Szent Brúnó
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi ötödik hét – kedd

Isteni törvény az emberi szabályok ellen
2011. február 8. Évközi ötödik hét – kedd

P. Patrick Murphy

Mk 7, 1-13
Egy alkalommal köré gyűltek a farizeusok néhány Jeruzsálemből való írástudóval együtt. Látták, hogy egyik-másik tanítványa tisztátalan, vagyis mosatlan kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyökig, így tartják magukat a vének hagyományaihoz. És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez. A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: "Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért eszik tisztátalan kézzel a kenyeret?" Ezt a választ adta nekik: "Találóan jövendöl rólatok, képmutatók, Izajás, amikor így ír: Ez a nép ajkával tisztel, ám a szíve távol van tőlem. De hiábavalóan tisztelnek, mert tanaik, amelyeket hirdetnek, csak emberi parancsok. Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz, a korsók és poharak megmosásához és sok ehhez hasonlóhoz ragaszkodtok." Majd így folytatta: "Szépen semmibe veszitek Isten parancsát, hogy hagyományotokat állítsátok a helyére." Mózes azt mondta: "Tiszteld apádat és anyádat" és: "Aki gyalázza apját és anyját, az halállal lakoljon." Ti viszont ezt mondjátok: Ha valaki azt mondja apjának vagy anyjának, hogy Korbán, azaz áldozati ajándék az, amivel segíthetnélek, már nem engeditek meg neki, hogy valamit is tegyen apjáért vagy anyjáért. Isten szavát érvénytelenítitek hagyományotokkal, amellyel azt átadjátok. És sok ehhez hasonlót tesztek."

Bevezető ima: Uram, köszönöm az evangéliumot és a benne rejlő igazságot. Köszönöm, hogy felhívod a figyelmemet arra a hozzáállásra, ami kísértéssé válhat számomra. Szeretlek téged jóságodért és irgalmadért, és szerető kezeidre bízom magam.

Kérés: Uram, segíts, hogy őszinte szívvel, igazságban és szeretetben szolgáljalak téged!

1. Álhűség. Jézus hitelességre hívja apostolait. Túl gyakran az úgynevezett apostolok annak a látszatát keltik, hogy követik Krisztust, miközben érzéki örömöknek is engednek szívükben. Bár a farizeusok külsőleg szentségük látszatát keltik, az a mód, ahogy Jézussal és másokkal bánnak, felfedi igazi énjüket. Jézus „fehérre meszelt síroknak” hívja őket, (Mt 23,27): amelyek kívülről szépnek látszanak, de belül tele vannak a halottak csontjaival. Az önigazolás lesz a vesztük. Az ilyen hozzáállás a büszke embernek rövidtávú biztonságot kölcsönöz, de ez csupán illúzió, hiszen nem az igazságban gyökerezik. Van úgy, hogy én is csupán ajkammal dicsőítem Istent, de szívemben valami mást gondolok, vagy cselekedeteimmel éppen ellenkezőleg viselkedem? Van-e olyan, hogy ajkammal az Urat dicsérem, de szívemmel másként szólok, vagy másként cselekszem?

2. Haszontalan imádat. Az igaz imádat alázattal kezdődik, amikor a lélek felismeri, hogy nincsen benne semmi jó önmagától, hanem minden jó Istentől jön. A farizeusok nem imádták Istent igaz szívvel, hiszen saját magukat imádták, mert sokkal többre értékelték saját talentumaikat és jóságukat, mint az Istentől jövő jóságot. Nem véletlen, hogy Jézus a farizeus imádságát így írja le a farizeus és a vámos példabeszédében: „A farizeus így imádkozott magában”(Lk 18,11). Hogyan lehetek biztos abban, hogy imádságomat őszintén Istennek ajánlom?

3. A saját javunkra. A farizeusok nem Isten dicsőségére használták talentumaikat, hanem saját személyes hasznukra. Isten igaz imádata abból áll, hogy Istent mindenek fölé helyezzük, hogy őhozzá elérjünk. Ahogy a Katolikus Egyház Katekizmusának 226.pontjában olvashatjuk:
„A hit az Egy Istenben megtanít minden dolog fölhasználására, ami nem Ő, oly mértékben, amennyiben közelebb visznek hozzá; és elszakadni tőlük oly mértékben, amennyiben eltávolítanak Tőle:
"Uram, Istenem, vedd el tőlem mindazt, ami akadály közted és köztem!
Uram, Istenem, add meg nekem mindazt, ami Hozzád vezet!
Uram, Istenem, szabadíts meg magamtól, és add, hogy egészen a tiéd lehessek!"

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönetet mondok az életemért, és minden jóért, amit nekem adtál. Segíts felismernem, hogy Te alkottál mindent és, hogy mindenem, amim van, tőled kaptam. Segíts, hogy mindenemet, amim van, mások szolgálatába állítsam, és egyre közelebb kerüljek hozzád, minden jónak forrásához!

Elhatározás: Lelkiismeretvizsgálatot tartok, hogy lássam, hogy talentumaimat saját dicsőségemre és saját magam hasznára használom-e fel. Ha igen, igyekszem ezeket az ajándékokat Isten szolgálatába állítani.

Erdő Péter bíboros atya 2011. februári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy minden dolgozni akaró ember megtalálja tisztességes munkáját és megélhetését.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger