2011. február 9., szerda

Évközi idő, 5. hét Szerda

Évközi idő, 5. hét Szerda

Az embert Isten alkotta, hallóvá és látóvá tette. Ezért ismer fel egyre többet a természet törvényeiből. Ha elveszti az ember ezt a tudatát, akkor nagyon messzire, nagyon mélyre kerülhet. Éppen ezért akarunk mindig Isten szavára figyelni.
További gondolatok...

Évközi ötödik hét – szerda

2011.02.09. szerda

Fogta az Úristen az embert, elhelyezte az éden kertjébe


Ter 2,4b-9.15-17
Ez volt az ég és föld története a teremtésükben. Azon a napon, amelyen az Úr Isten megalkotta az eget és a földet, még semmiféle mezei bokor nem hajtott a földön, és semmilyen fű nem sarjadt, ugyanis még nem hullatott az Úr Isten esőt a földre, és ember sem volt, aki művelje a földet. Akkor forrás fakadt a földből, és megöntözte a föld egész színét. Megalkotta tehát az Úr Isten az embert a föld agyagából, az orrába lehelte az élet leheletét, és az ember élőlénnyé lett. Ültetett az Úr Isten egy kertet Édenben, keleten, és elhelyezte benne az embert, akit alkotott. S növesztett az Úr Isten a földből mindenféle fát, amelyet látni szép és melyről enni jó -- az élet fáját is a kert közepén, s a jó és a rossz tudásának fáját. Fogta tehát az Úr Isten az embert, és az Éden kertjébe helyezte, hogy művelje és őrizze meg. Azt parancsolta az Úr Isten az embernek: ,,A kert minden fájáról ehetsz, de a jó és gonosz tudásának fájáról ne egyél, mert azon a napon, amelyen eszel róla, meg kell halnod!'

Zs 103,1-30
Áldjad, én lelkem, az Urat! Uram, én Istenem, te mindennél magasztosabb vagy! Fenségbe és ékességbe öltöztél, a fényességet, mint köntöst vetted magadra.Kifeszíted az égboltozatot, mint a sátorponyvát, és az égi vizek fölé építed hajlékodat. Szekereddé teszed a fellegeket, a szelek szárnyain jársz. Követeiddé teszed a szeleket, szolgáiddá a perzselő tüzet. Biztos alapra állítottad a földet, hogy meg ne inogjon sohasem. Az örvénylő mélység mint ruha takarta, vizek borították a hegyeket. De a te fenyegetésedre megfutamodtak, szerteriadtak mennydörgésed szavától. A hegyek fölemelkedtek, a völgyek leereszkedtek arra a helyre, ahol alapjukat megvetetted. Határt szabtál a vizeknek, amelyet nem léphetnek át, hogy el ne borítsák ismét a földet. A forrásokat a völgyekbe ereszted, hogy folyjanak a hegyek között. Belőlük iszik a mező minden vadja, s oltják szomjukat a vadszamarak. Fölöttük tanyáznak az égi madarak, és az ágak közül hallatják hangjukat. Hajlékaidból megöntözöd a hegyeket, és műveid gyümölcséből táplálod a földet. Füvet sarjasztasz az állatoknak, és növényeket az ember szolgálatára, kenyeret adsz a földből, és bort, hogy vidámítsa az ember szívét; Hogy ragyogjon arca az olajtól, és a kenyér erősítse az ember szívét. Jóllaknak az Úr fái, s a Libanon cédrusai, amelyket ő ültetett. Fészket raknak rajtuk a verebek, és fölöttük tanyázik a gólya. A magas hegyek a szarvasok, a szirtek a borzok menedéke. Megalkottad a holdat az idő mérésére, a napot, amely tudja, mikor kell lenyugodnia. Sötétséget rendelsz és leszáll az éjszaka: ebben mozognak az erdő vadjai, prédáért ordítanak az oroszlánkölykök, s eledelt kérnek maguknak Istentől. Ha felkél a nap, összegyűlnek, nyugalomra térnek tanyájukon. Az ember kimegy dolgozni, és munkáját végzi egészen estig. Uram, milyen nagyok a te műveid! Bölcsességgel teremtetted valamennyit, és alkotásaid betöltötték a földet. Itt a tenger: nagy és tágas, nyüzsög benne a számtalan hüllő, apró és nagy állat egyaránt. Itt hajók szelik át, amott a Leviatán, amelyet arra alkottál, hogy játékát űzze benne. Mindezek tőled várják, hogy idejében megadd nekik eledelüket. Ha adsz nekik, felszedik, ha megnyitod kezedet, jóllaknak javaiddal. De ha elfordítod arcodat, megrémülnek, ha lélegzetüket megvonod, elenyésznek, és porrá lesznek ismét. Kiárasztod lelkedet, s ők életre kelnek, és megújítod a föld színét.

Mk 7,14-23
Ezután ismét magához hívta a tömeget, és azt mondta nekik: ,,Hallgassatok rám mindnyájan és értsétek meg: Semmi, ami kívülről megy be az emberbe, nem teheti őt tisztátalanná, hanem ami az emberből kijön, az szennyezi be az embert. Akinek füle van a hallásra, hallja meg.' Amikor bement a házba a tömeg elől, megkérdezték őt tanítványai a példabeszéd értelméről. Így válaszolt nekik: ,,Hát ti is ilyen értetlenek vagytok? Nem látjátok be, hogy mindaz, ami kívülről megy be az emberbe, nem szennyezheti be őt, mert nem a szívébe jut, hanem a gyomrába, aztán pedig a félreeső helyre kerül?' Ezzel megtisztított minden ételt. ,,Hanem, amint mondtam, ami az emberből kijön, az szennyezi be az embert. Mert belülről, az emberek szívéből erednek a gonosz gondolatok, paráznaságok, lopások, gyilkosságok, házasságtörések, kapzsiság, gonoszság és csalárdság, kicsapongások, irigység, káromkodás, kevélység és esztelenség. Mindez a rossz belülről származik, és beszennyezi az embert.'

Évközi ötödik hét – szerda

2011. február 9. - Szerda

  Jézus egy alkalommal ismét magához hívta a népet, és így tanította
  őket: „Hallgassatok rám mindnyájan, és jól értsétek meg! Nem az
  szennyezi be az embert, ami kívülről jut az emberbe; hanem ami az
  emberből származik, az szennyezi be őt.” Amikor Jézus a népsokaság elől
  bement a házba, tanítványai megkérdezték tőle, mi a példabeszéd
  értelme. Ezt felelte: „Hát még ti sem értitek? Nem tudjátok, hogy amit
  megeszik az ember, az nem szennyezheti be, mert nem a szívébe jut,
  hanem a gyomrába, és a félreeső helyre kerül?” Ezzel tisztának mondott
  minden ételt.
  Aztán így folytatta: „Ami az emberből ered, az teszi tisztátalanná az
  embert. Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz
  gondolat, paráznaság, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság,
  rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység,
  léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és ez teszi
  tisztátalanná az embert.”
  Mk 7,14-23


  Elmélkedés:

  Jézus arról beszél a mai evangéliumban, hogy az ember szívéből,
  belülről származik minden rossz. Ez azokra az emberekre vonatkozhat,
  akik nem ismerik fel a szívükbe írt isteni törvényt vagy kitörlik azt.
  De ugyanígy a jó is a szívük mélyéből fakad, ha ezeket a törvényeket
  belátjuk és megtartjuk. Isten a saját képmására alkotta meg az embert
  és belénk írta a jó képességét is. Rosszra hajló emberi természetünk
  néha fellázad Isten ellen. E kísértéseket kell legyőznünk önmagunkban.
  A gonosz lélek által sugallt kísértések és az Isten által nekünk
  juttatott kegyelem között kell nap mint nap választanunk szabad
  akarattal.
  Tudunk-e együttműködni a kegyelemmel? Isten segítségével képesek
  vagyunk legyőzni kicsinységünket, csak engedjük, hogy Ő legyen egyre
  nagyobb bennünk.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram, Istenem, gyarapítsd, sokasítsd Egyházadat, és egyesíts mindenkit
  egységben. Tedd, hogy a nép feddhetetlenül éljen, egyetértő legyen a te
  igaz hitedben és annak megvallásában.
  Sugalld szívükbe tanításod szavát! Hiszen a te ajándékod, hogy
  elfogadtál Krisztusod evangéliumának hirdetésére, és arra késztettél,
  hogy jó, neked kedves cselekedeteket vigyünk végbe.
  Szent Metód
______________________________

Évközi ötödik hét – szerda

Tiszta és tisztátalan
2011. február 9. Évközi ötödik hét – szerda

P. Patrick Murphy

Mk 7, 14-23
Ismét magához szólította a népet. "Hallgassatok rám mindnyájan - mondta -, és értsétek meg: Kívülről semmi sem kerülhet be az emberbe, ami beszennyezhetné. Hanem ami belőle származik, az teszi az embert tisztátalanná. Ha valakinek van füle a hallásra, hallja meg!" Amikor a tömeg elől bement a házba, tanítványai megkérdezték tőle, mi a példabeszéd értelme. Így felelt nekik: "Hát még ti sem értitek? Nem tudjátok, hogy ami kívülről kerül be az emberbe, nem szennyezheti be, mert nem hatol a szívébe, hanem csak a gyomrába: aztán a félreeső helyre kerül?" Ezzel tisztának minősített minden ételt. De hangoztatta, hogy ami kimegy az emberből, az teszi tisztátalanná az embert. Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, erkölcstelenség, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és tisztátalanná teszi az embert.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy Teremtőm és Megváltóm vagy, és mindent tudsz. Bár egyetlen bűnöm sincs rejtve előtted, tudom, hogy Te mégis feltétel nélkül szeretsz engem és vársz bűnbánatomra, hogy hozzád forduljak, hogy megbocsáthass nekem és újra tisztává tehess engem. Köszönetet mondok végtelen szeretetedért. Gyenge szeretetemet ajánlhatom fel csak viszonzásul.

Kérés: Uram, segíts legyőznöm esendő természetemet, és add, hogy Te legyél az első helyen életemben!

1. A bűn belsőnkből jön. Az Isten országa, ahogy Jézus mondja az evangéliumban; köztünk van. Következésképpen az országért való háború is közöttünk van. A Katolikus Egyház Katekizmusának 405. pontja azt mondja, hogy az eredendő bűn „az eredeti szentségtől és igazságtól fosztja meg az emberi természetet” Kimondja, hogy az ember „természetes erői megsebesültek, tudatlanságnak, fájdalomnak és a halál uralmának vettetett alá és hajlik a bűnre (e rosszra való hajlandóságot nevezzük "concupiscentiának"). Ez a rosszra való hajlam (ha elfogadjuk) tesz minket tisztátalanná.  Szentségünk és tisztaságunk belőlünk kell, hogy kiinduljon (gondolatainkat és vágyainkat az evangéliumi mértékhez kell igazítanunk) és felszínre kell jusson a jóság különböző megnyilvánulásaiként (szóban és cselekedetben). Rosszra való hajlamom hol okozza a legnagyobb kárt az életemben? 

2. Még mindig a bűn uralkodik. A bűn és a halál Ádám bűnével lépett a világba. De, „ha egynek bukása miatt sokan meghaltak, Isten kegyelme, s az egy embernek, Jézus Krisztusnak irgalmából nyert ajándék még inkább kiárad sokakra.” (Róm 5,15) Az igaz, hogy a bűn és a halál igyekszik uralkodni életünkben a rosszra való hajlamunk miatt, de az is igaz, hogy mindent meg kell tennünk, hogy kiirtsuk a bűnt az életünkből és Krisztusban új életet éljünk. Krisztus már győzött a bűn és a halál fölött. Az Ő kegyelmével mi is legyőzhetjük ezeket a szívünkben. Anélkül, hogy visszanéznénk, el kell indulnunk azon az ösvényen, ahol Krisztus uralkodik bennünk. Komolyan igyekszem legyőzni rosszra való hajlamomat Krisztus kegyelmével?

3. Krisztus tanítása felé fordítani a figyelmünket. Bárcsak meghallanátok ma a szavát: "Ne keményítsétek meg a szíveteket! (Zsolt 95, 8). Évszázadok során az emberek gyakran bezárták szívüket az evangélium üzenete és a számukra legfőbb jó előtt. A gazdag ember és Lázár történetében (Lk 16, 19-31) a gazdag ember kéri Ábrahámot, hogy küldje vissza Lázárt a halálból, hogy figyelmeztesse rokonait, hogy mi vár rájuk anyagias, önközpontú életvitelük miatt. Azt kapja válaszul, hogy vannak törvényeik és a prófétáik. Erre ő azt mondja, hogyha valaki visszatérne a halálból, arra hallgatnának.  De Ábrahám azt feleli, hogy még ha a halálból térne is vissza valaki, akkor sem hinnének neki. Nem engedhetem meg, hogy szívem megkeményedjen Isten megmentő üzenetére! De ahhoz, hogy nyitott maradjon, a szívemnek el kell szakadnia az élvezetekkel teli és könnyű életviteltől, ami süketté tesz engem Krisztus gyengéd útmutatására.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nyisd fel füleimet és vedd el a fátyolt szemem elől, hogy beengedjem országod uralmát szívembe! Szabadíts meg attól, hogy bármit is jobban szeressek nálad! Szabadíts meg az elvárásaimtól, amelyek szeretetedről akarnak bizonyosságot! Segíts nekem Uram, hogy úgy éljem meg a keresztény szolgálatot, hogy egykor az ítélet napján ne találtassak bűnösnek!

Elhatározás: A jóságot táplálom gondolataimban és vágyaimban, és nem engedek be semmi olyat szívembe, ami elszakítana Jézustól.

A pápa imaszándéka 2011 február hónapra:
A család: Hogy a családot a maga igazi valójában mindenki tisztelje, és ismerje el páratlan hozzájárulását az egész társadalom javára.
A betegségben szenvedők: Hogy azokon a missziós területeken, ahol sürgetőbb a betegség elleni küzdelem, a keresztény közösségek tanúsítani tudják Krisztus jelenlétét a szenvedők számára.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger