2011. február 12., szombat

Évközi idő, 5. hét Szombat

Évközi idő, 5. hét Szombat

Milyen sokszor érezzük, hogy nem tudunk segíteni a szenvedőn, a betegen. Imádságunk mindig segítség, és az imádság a beteg ember feladata lehet, amivel értelmet találhat élete, szenvedése. Segítsük erre a felismerésre betegeinket.
További gondolatok...

Évközi ötödik hét – szombat

2011.02.12. szombat

Bizony por vagy, és vissza fogsz térni a porba


Ter 3,9-24
Az Úr Isten azonban szólította az embert: ,,Hol vagy?' Az így válaszolt: ,,Hallottam szavadat a kertben, és megijedtem, mert mezítelen vagyok, ezért elrejtőztem.' Erre megkérdezte tőle: ,,Ki adta tudtodra, hogy mezítelen vagy? Csak nem ettél arról a fáról, amelyről megparancsoltam neked, hogy ne egyél?' Az ember azt felelte: ,,Az asszony, akit mellém adtál, ő adott nekem a fáról, és ettem.' Az Úr Isten ekkor megkérdezte az asszonyt: ,,Miért tetted ezt?' Ő így felelt: ,,A kígyó rászedett és ettem.' Ekkor az Úr Isten így szólt a kígyóhoz: ,,Mivel ezt tetted, légy átkozott minden állat és földi vad között; a hasadon járj, és port egyél életed valamennyi napján! Ellenségeskedést vetek közéd és az asszony közé, ivadékod és az ő ivadéka közé: Ő széttiporja fejedet, te pedig a sarkát mardosod.' Az asszonynak pedig azt mondta: ,,Megsokasítom gyötrelmeidet és terhességed kínjait! Fájdalommal szüld a gyermekeket! Vágyakozni fogsz a férfi után, és ő uralkodni fog rajtad!' Ádámnak pedig azt mondta: ,,Mivel hallgattál feleséged szavára, és ettél a fáról, amelyről megparancsoltam, hogy ne egyél, átkozott legyen a föld miattad! Fáradozva élj belőle életed minden napján! Teremjen az neked tövist és bogáncsot, és edd csak a föld növényeit! Arcod verejtékével edd kenyeredet, míg vissza nem térsz a földbe, amelyből vétettél, -- mert por vagy, és visszatérsz a porba!' És elnevezte az ember a feleségét Évának, mert ő lett az anyja minden élőnek. Az Úr Isten ezután bőrköntösöket készített az embernek és a feleségének. Felöltöztette őket, és azt mondta az Úr Isten: ,,Íme, az ember olyanná lett, mint egy közülünk: tud jót és rosszat. Most aztán nehogy kinyújtsa a kezét, vegyen az élet fájáról is, egyen, és örökké éljen!' Ezért aztán kiküldte őt az Úr Isten az Éden kertjéből, hogy művelje a földet, amelyből vétetett. Amikor kiűzte az embert, az Éden kertjétől keletre kerubokat és villogó lángpallost állított, hogy őrizzék az élet fájához vezető utat.

Zs 89
Mózesnek, az Isten emberének imádsága. Uram, te lettél a mi menedékünk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek lettek, a föld és a világ születtek, te öröktől fogva és mindörökké vagy, Isten! Te visszatéríted az embert a porba, azt mondod: ,,Térjetek oda vissza, emberek fiai.' Hiszen szemed előtt ezer esztendő olyan, mint az eltűnt tegnapi nap, vagy mint egy őrváltásnyi idő éjszaka. Elragadod őket, olyanok mint az álom, mint a reggel kiviruló fű: reggel kihajt és virágzik, estére lehull és elszárad. Elenyészünk ugyanis neheztelésed miatt, rettegjük haragod. Magad elé állítod gonoszságainkat, titkainkat arcod világossága elé. Napjaink mind elmúlnak haragodban, éveinket, mint egy sóhajtást, bevégezzük. Éveink száma a hetven esztendőt ha eléri, vagy az erőseké a nyolcvanat, és azok nagyrésze is munka és fájdalom, gyorsan elmúlnak és mi elmegyünk. Ki ismeri haragod erejét és félelmetes felindulásodat? Taníts meg számba venni napjainkat úgy, hogy bölcsességgel telítsük szívünket. Fordulj meg, Uram, végre valahára, légy irgalmas szolgáidhoz. Tölts el minket kora reggel irgalmaddal, hogy ujjongjunk és vigadjunk egész életünkben. Örvendeztess minket annyi napig, mint amennyin megaláztál minket, s annyi évig, mint amennyin nyomorúságot láttunk. Nyilvánuljon meg műved szolgáidon és dicsőséged az ő fiaikon. Derüljön ránk a mi Urunk, Istenünk fényessége, kezünk munkáját erősítsd meg, és áldd meg kezünk munkáját!

Mk 8,1-10
Azokban a napokban, amikor ismét nagy tömeg volt együtt és nem volt mit enniük, magához hívta tanítványait és azt mondta nekik: ,,Sajnálom a tömeget, mert íme, már három napja velem vannak, és nincs mit enniük. Ha étlen bocsátom haza őket, elgyöngülnek az úton, mert egyesek messziről jöttek közülük.' Tanítványai azt felelték neki: ,,Hogyan tarthatná jól az ember ezeket kenyérrel itt a pusztában?' Ő pedig megkérdezte őket: ,,Hány kenyeretek van?' Azok azt felelték: ,,Hét.' Erre megparancsolta a tömegnek, hogy telepedjen le a földre. Fogta a hét kenyeret, hálát adott, megszegte és odaadta tanítványainak, hogy eléjük tegyék; és azok a tömeg elé tették. Egy kevés haluk is volt; azokat is megáldotta, és szólt, hogy ezeket is tegyék eléjük. Aztán ettek és jóllaktak. Végül a megmaradt darabokból hét kosárral szedtek össze. Akik ettek, mintegy négyezren voltak. Majd elbocsátotta őket. Ő pedig azonnal beszállt a hajóba tanítványaival és Dalmanuta vidékére ment.

Évközi ötödik hét – szombat

2011. február 12. – Szombat

  Egy alkalommal ismét nagy tömeg vette körül Jézust. Mivel nem volt mit
  enniük, odahívta tanítványait, és így szólt hozzájuk: „Sajnálom a
  népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Ha
  pedig étlen bocsátom haza őket, kimerülnek az úton, hiszen többen
  közülük messziről jöttek.” Tanítványai így feleltek: „Honnan vehetnénk
  itt a pusztában annyi kenyeret, hogy mind jóllakjanak?” Jézus ekkor
  megkérdezte tőlük: „Hány kenyeretek van?” Azt felelték: „Hét.” Akkor
  meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. Majd fogta a hét
  kenyeret, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, hogy osszák
  szét. Szét is osztották a nép között. Volt néhány kisebb haluk is.
  Azokat is megáldotta és meghagyta, hogy osszák szét. Ettek, és jól is
  laktak. Aztán felszedték a maradékot: hét kosár telt meg vele. Mintegy
  négyezren voltak. Azután elbocsátotta őket. Maga pedig tanítványaival
  hajóba szállt, és Dalmanuta környékére ment.
  Mk 8,1-10


  Elmélkedés:
  A két csodás gyógyítást követően Jézus egy újabb csodát tesz a pogány
  vidéken. De most nem egyetlen beteg gyógyításáról, hanem egy egész
  népsokaság ellátásáról van szó. A napok óta Jézus közelében tartózkodó
  több ezer ember jóllakik az általa megszaporított hét kenyérrel és
  néhány hallal.
  Az ószövetségi időkben, a pusztai vándorlás korában Isten égi kenyeret,
  mannát adott a választott népnek, hogy gondoskodjon róluk. A
  kenyérszaporítási csodánál pedig Jézus személye áll az emberek előtt,
  aki gondoskodva az emberekről szintén kenyeret ad. De egy másik, ennél
  sokkal jelentősebb csoda is eszünkbe jut: Jézus a szentmisében
  megáldott és átváltoztatott kenyérben, az Oltáriszentségben önmagát
  adja táplálékul nekünk. Az Eucharisztia Isten gondoskodó szeretetének a
  jele. Fogadjuk el és éljünk vele!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Add meg nekem, Uram, hogy minden e világi dolognak meghaljak, és e
  világban vessenek meg engem, s ne tudjanak rólam a te szereteted miatt!
  Add, hogy minden kívánságok fölött benned nyugodjon meg, s benned
  béküljön meg a szívem! Hiszen te valóban a szívek békéje vagy, egyedül
  te vagy a nyugalom, rajtad kívül minden durva és nyugtalan.
  Canisius Szent Péter
______________________________

Évközi ötödik hét – szombat

Bőven elég
2011. február 12. Évközi ötödik hét – szombat

P. Patrick Murphy

Mk 8, 1-10
Azokban a napokban ismét nagy népsokaság vette körül. Nem volt mit enniük, ezért magához szólította tanítványait. "Sajnálom a tömeget - mondta -, mivel már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Ha étlen engedem el őket, kidőlnek az úton, hisz többen közülük messziről jöttek." Tanítványai ezt válaszolták: "Honnan vehetnénk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy mind jóllakjanak?" Megkérdezte tőlük: "Hány kenyeretek van?" "Hét" - válaszolták. Erre megparancsolta a népnek, hogy telepedjék le a földre. Majd fogta a hét kenyeret, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, hogy osszák szét. Szét is osztották a nép közt. Egy kevés haluk is volt. Ezeket is megáldotta, s meghagyta, hogy osszák ki. Ettek és jól is laktak, aztán fölszedték a maradékot: hét kosárral lett. Lehettek vagy négyezren. Ezután hazaküldte őket, maga pedig tanítványaival bárkába szállt, és Dalmanuta környékére ment.

Bevezető ima: Uram, milyen gyakran meginog hitem és kezdek olyan dolgokban bízni, amiket megérinthetek vagy láthatok, ahelyett, hogy ígéreteidbe és erődbe vetném bizalmamat. Mégis hiszek benned, hiszem, hogy Te vagy az Élet kenyere, és, hogy csak Te vagy képes betölteni lelkem legmélyebb vágyait. Hiszen Te vagy az én teremtőm, tudod, hogy mire van szükségem és meg is adod nekem minden nap. Hiszen Te vagy az én Megváltóm, a vezetőm a kereszt és a megbocsátás útján. Egyre elkötelezettebben akarlak téged követni.

Kérés: Uram, erősítsd meg hitemet, hogy olyan nagylelkű legyek, mint Te!

1. Jézus gondoskodik mindenről, amire szükséged van. Jézus együtt érez az emberekkel még időszakos szükségleteikkel kapcsolataikban is. Ő tudja, milyen földiesek tudnak lenni, csak arra vágyakoznak, hogy betöltsék a kenyér és víz iránti igényeiket. Egy másik részben így beszél: Azt mondom ezért nektek: „Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek, vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök!... Ezeket a pogányok keresik.” (Mt 6, 25-33) - A pogányok, tehát, akik nem hisznek, és nem bíznak a Mennyei Atyában. A mi Urunk nem aggodalmaskodik amiatt, hogy mit fog enni és mit fog magára venni, de arra vágyakozik, hogy ételt és ruhát adjon másoknak. Az Ő szolgálata azonban nem ér itt véget. Jézus a legmélyebben vágyakozik arra, hogy a lehető leghatalmasabb jót adhassa az embereknek, ezért sokkal többet ad nekik egy múlandó ételnél. A kenyérrel és vízzel együtt, a hittel ajándékozza meg őket.Írva van, nemcsak kenyérrel él az ember.” (Lk 4,4).

2. „Honnan vehetnénk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy mind jóllakjanak?" Az apostolok kérdése nagyon emberi, és elárulja, hogy mekkora a Krisztusban való hitük. Egy ilyen hit nélküli kérdés „önmegvalósító prófécia” lehetne. Minek is próbálkozzunk egyáltalán, ha lehetetlen a feladat? Milyen gyakran fékez meg minket ez a hozzáállás attól, hogy Istenért nagy dolgokat cselekedjünk, és tőle nagy dolgokat várjunk? Milyen gyakran bocsátjuk előre, hogy veszíteni fogunk és siránkozunk, panaszkodunk reménytelennek tűnő helyzetekben, mintha Isten nem lenne mindenható, és mintha nem akarna nekünk segíteni?! A Szűzanya hitével kell élnünk, aki hitt a lehetetlenben és édesanyja lett mindenkinek, aki hisz.

3. Az éhezőket jóllakatta, de a gazdagokat üres kézzel küldte el. Jézus az élet és a szeretet teljességét kínálja, a jóság és a kegyelem bőségét, mindazoknak, akik követni akarják Őt. Az Ő útja az Élet útja.  Megengedi, hogy szenvedjünk ebben az életben, hogy a bőség igaz forrásából ihassunk a hit, a remény és a szeretet által. Azok, aki maguknak materiális javakat akarnak, - ami korlátozott, véges- örökké akarni fognak valamit, és fenyegetve érzik majd magukat, hogy el fogják veszíteni, ami a birtokukban van. Azok, akik Krisztus és az Ő végtelen kegyelme után vágyakoznak, soha nem fognak rettegni, hogy elveszítik a földi javaikat. Ezért mondja Jézus, hogy bárki, akinek van (hite, reménye, szeretete, kegyelemben él, és megkapta a lelki élet ajándékait), annak még adnak. Attól pedig, akinek nincsen, még azt is elveszik, ami úgy tűnt, van neki (anyagi javak, amik ma vannak, de holnap már nincsenek, mert végesek). (Vö. Lk 8,18).

Beszélgetés Krisztussal: Uram, add nekem a nagylelkűség ajándékát, hogy a Te szíveddel tudjak másokat szolgálni! Add nekem a hit, remény és szeretet ajándékát, hogy megértsem, jóságod nem ismer határokat vagy bármilyen akadályt. Add megértenem, hogy kegyelmedet túlcsordulásig szeretnéd kiárasztani ránk.

Elhatározás: Nagylelkű leszek a mai napon mások szolgálatában.

Erdő Péter bíboros atya 2011. februári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy minden dolgozni akaró ember megtalálja tisztességes munkáját és megélhetését.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger