2011. február 14., hétfő

Szt. Cirill szerzetes és Szt. Metód püspök, egyházszervezők, Európa védőszentjei

Szt. Cirill szerzetes és Szt. Metód püspök, egyházszervezők, Európa védőszentjei

Az üdvösség jó híre belülről hatja át a népek kultúráját és történelmi tapasztalatát. Ez a nagyszerű hivatás indította a szlávok apostolait, Szent Cirillt és Metódot, hogy a Bibliát az általuk megtérített népek nyelvére lefordítsák. Megértették, hogy az üdvösség jó hírét bele kell gyökereztetni a társadalom szokásaiba. Ma úgy mondanánk, hogy tökéletesen megvalósították az inkulturációt, mely megvéd a faji előítéletektől, a hamis felsőbbrendűség-tudattól. Halálakor Cirill így imádkozott: „Uram, Istenem, gyarapítsd Egyházadat, és gyűjtsd egységbe az emberiséget. Választottaidnak add meg a hitben való egyetértést, áraszd szívükbe igédet, hogy azt keressék, ami kedves számodra.” (Adoremus 2006)
További gondolatok...

SZENT CIRILL ÉS METÓD (ünnep)

2011.02.14. hétfő: SZENT CIRILL ÉS METÓD (ünnep)
 

(Szent Bálint)
A pogányok örvendezve magasztalták az Úr igéjét


ApCsel 13,46-49
Erre Pál és Barnabás egész bátran kijelentették: ,,Először nektek kellett hirdetnünk Isten igéjét, mivel azonban ti visszautasítjátok azt, s nem tartjátok magatokat méltóknak az örök életre, íme, a pogányokhoz fordulunk, mert így parancsolta nekünk az Úr: ,,A pogányok világosságává tettelek téged, hogy szolgáld az üdvösséget a föld végső határáig''' [Iz 49,6]. Mikor a pogányok meghallották ezt, megörültek, és magasztalták az Úr igéjét. Hittek is mindnyájan, akik az örök életre voltak rendelve. Az Úr igéje pedig elterjedt az egész tartományban.

Zs 116
ALLELUJA! Dicsérjétek az Urat minden népek, dicsérjétek őt minden nemzetek! Mert megerősíttetett mirajtunk az ő irgalma, és jósága örökre megmarad!

Lk 10,1-9
Ezek után az Úr kiválasztott más hetvenkettőt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahova menni készült. Azt mondta nekik: ,,Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek azért az aratás Urát, küldjön munkásokat az aratásába. Menjetek! Íme, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek erszényt, se tarisznyát, se sarut, és az úton senkit se köszöntsetek. Ha valamelyik házba bementek, először ezt mondjátok: ,,Békesség e háznak!'' Ha a békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek; ha pedig nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, egyétek és igyátok, amijük van, mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról-házra. Ha valamelyik városba betértek, és ott befogadnak titeket, egyétek, amit elétek tesznek. Gyógyítsátok meg az ott lévő betegeket, és mondjátok nekik: ,,Elközelgett hozzátok az Isten országa.''

Szent Cirill szerzetes és Szent Metód püspök, Európa társvédőszentjei

2011. február 14. – Hétfő, Szent Cirill szerzetes és Szent Metód
  püspök, Európa társvédőszentjei

  Az apostolok kiválasztása után Jézus kiválasztott más hetvenkét
  tanítványt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és
  helységbe, ahová menni szándékozott. Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló
  sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás Urát, küldjön munkásokat
  aratásába. Menjetek! Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok
  közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az
  úton senkit se köszöntsetek. Ha betértek egy házba, először is ezt
  mondjátok: Békesség e háznak! Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti
  békességtek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban,
  és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga
  bérére. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek, és szívesen
  látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a
  betegeket, és hirdessétek: Elérkezett hozzátok az Isten országa!”
  Lk 10,1-9


  Elmélkedés:
  A missziós útra induló apostolok Jézus utasításának megfelelően
  semmilyen eszközt sem visznek magukkal az útra. Az egyetlen, amit
  vinniük kell, Jézus tanítása. Az Evangéliumi üzenet tehát önmagában is
  elég hatékony ahhoz, hogy meghozza gyümölcsét. Az apostol, a küldött és
  tanítványt ebből merít erőt munkájához és ezt adja tovább. A küldöttek
  bárányként indulnak a farkasok közé. Ezzel a hasonlattal Jézust azt
  akarja kifejezni, hogy tanítványai sokszor gyengébbek a világnál és
  védtelenek, de mivel a békesség örömhírét viszik, békét tudnak
  teremteni. Fontos továbbá, hogy az evangélium hirdetése mindig
  tanúságtételt is jelent, azaz a tanítást nem csupán szavaival közvetíti
  a küldött, hanem egész életével is.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram, Istenem, szívből bánom egész életem minden vétkét, mert ezzel
  rászolgáltam büntetésedre; mivel hozzád, legnagyobb jótevőmhöz hálátlan
  voltam; különösen pedig azért, mert téged, végtelenül jó Istent ezáltal
  megbántottalak!
  Ígérem, hogy életemet megjavítom, és többé nem akarok vétkezni.
  Jézusom, add ehhez kegyelmedet!
______________________________

Szent Cirill és Szent Metód Európa társ-védőszentjei

Krisztust önmagáért szeretni 
 Szent Cirill és Szent Metód Európa társ-védőszentjei
2011. február 14. Évközi hatodik hét – hétfő

P. Jeffrey Bowker

Mk 8,11-13
Mikor kiszállt, a farizeusok elkezdtek vele vitatkozni, és kísértették őt, égi jelet kérve tőle. Ekkor lelke mélyéből felsóhajtott és azt mondta: ,,Miért kér jelet ez a nemzedék? Bizony, mondom nektek: nem kap jelet ez a nemzedék.'' Azután otthagyta őket, ismét a hajóba szállt, és átkelt a túlsó partra.

Bevezető ima: Uram, gyakran csak ennek a világnak élek, és csak magammal vagyok elfoglalva. A Te megváltó jelenlétedre gyakran hidegen reagálok. Nem csoda, hogy nehéznek érzem összpontosítani az imára – a hitet felhasználni arra, hogy megismerjelek, az isteni szeretetet, hogy benned éljek, és a reményt, hogy bízni tudjak benned. Amikor most hozzád közeledek, nem akarok más lenni, csak Országod hű tanítványa.

Kérés: Uram, add, hogy ma az imádság idején olyan hittel keresselek Téged, mely megvigasztalja szívedet, és irántad való odaadásomban érettebbé váljak!

1. Krisztust elküldeni. G.K. Chesterton mondta egyszer: „Az emberek nem törekednek a krisztusi ideálra és nem tartják vonzónak; túl nehéznek találták, ezért meg sem próbálták elérni.” Jézus valóban szeret minket, és soha nem vonná meg egy alázatos lélektől azokat a javakat, melyekre a beteljesedéshez és megváltáshoz szüksége lenne. Ha egyéni szükségleteink – ahogy a farizeusoknál is láttuk – végül elnémítják bennünk az Istent és kihűtik lelki életünket, az figyelmeztetés kell, legyen számunkra, hogy megtisztítsuk szívünket önzésünktől. Nagy elővigyázatossággal kerülnünk kell azt a beállítottságot és azokat a szavakat, melyek elutasítják Krisztust. Krisztus azt akarja, hogy olyannak szeressük Őt, amilyen, és nem engedi, hogy olyanná tegyük magunkat, amik nem vagyunk. Gyakran úgy gondoljuk, hogy sok minden boldoggá tehet bennünket, de Krisztus azt akarja, hogy rájöjjünk: a mi legmélyebb vágyaink forrása az Ő akarata.

2. Az ima lelkem mindennapi lélegzetvétele. Jézus lelkünkkel egy olyan nyelven beszél, mely a hit, remény és szeretet természetfölötti létében gyökerezik. Jézus azonban hallgatni fog, ha értelmünk és számításaink szűk keretei közé próbáljuk szorítani Őt – azzal, hogy úgy véljük, mindent jól át kell gondolnunk, mielőtt valamit teszünk. Jézus nem akar Superman lenni, aki csak akkor lép be az életünkbe, amikor a dolgok rosszul állnak és úgy tűnik, hogy minden elveszett. Jézus sokkal inkább azért avatkozik be, mert minden nap szeretne egyesülni velünk a kegyelemben és minden lélekkel meg akarja osztani életét. Hitünknek és gyermeki bizalmunknak olyan természetesnek kellene lennie számunkra, mint a lélegzetvétel.

3. A jelek, melyek elhozzák hozzánk Krisztust. Krisztus biztos jeleit adta életünkben való mindennapos jelenlétének. Az első a kereszt jele. Csak a hit fogja felfedni az Ő titkát és elvezetni bennünket bűneinknek és az isteni irgalmasságnak a találkozására. A bűn a legrosszabb, ami történhet életünkben; a Megfeszített jele hoz gyógyulást. A hit által fogjuk megérteni: Krisztus szeretete az univerzum központja, és a világot, mint egy örvény magához vonzza. Egy másik jel az Oltáriszentség. Ez a leghatalmasabb jel, mert magában foglalja a jel alkotóját. Krisztus megalázta magát, mert feltétel nélkül velünk akart maradni. A kenyér és bor színe alatt kinyilatkoztatta nekünk, hogy mi akar Ő lenni lelkünk számára. A szentség fátyla alatt megtanulunk Krisztussal, mint a tiszta szeretettel személyesen találkozni. „Azon az éjszakán, amelyen elárultatott, megmutatta szeretetének mélységét …” Ezeknek a jeleknek szeretetünk nyelvévé kell válniuk, melynek segítségével úgy beszélünk Jézushoz, ahogyan Ő szeretné, hogy ismerjük, szeressük és tiszteljük.

Beszélgetés Krisztussal: Krisztus, olvaszd el büszke követeléseimet, hiszen Te meghívsz engem az isteni szereteteddel való érett találkozásra. Ne engedd, hogy önzésem megakadályozza Országod terjesztését! Segíts felismernem annak a szükségességét, hogy változtatni tudjak azon, ahogyan tettekre váltom igaz tervedet az életemben.

Elhatározás: Ma áldozok arra időt, hogy dicsőítsem és hálát adjak Jézusnak azokért a jelekért, amelyeket nekem adott, hogy jobban megismerhessem, szerethessem, és életemben jobban szolgálhassam Őt.

Erdő Péter bíboros atya 2011. februári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy minden dolgozni akaró ember megtalálja tisztességes munkáját és megélhetését.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger