2011. február 15., kedd

Évközi idő, 6. hét Kedd

vÉvközi idő, 6. hét Kedd

Az első ember bűne kollektív vétséggé vált és elárasztotta a földet. Egy ember engedetlensége, bűne másokat is elvetetté tett az Isten előtt, de Isten, szeretetében a bűnbe esett ember megsegítésére sietett szent Fia által.
További gondolatok...
 
Aktuális
2011. február 18.-án ÉLŐ ADÁSBAN közvetítjük Varga Péter nagy sikerű 'Spielhózni' előadás-sorozatának befejező részét. A korábbi előadások itt megtekinthetők.

Évközi hatodik hét – kedd

2011.02.15. kedd

Eltörlöm a föld színéről az embert, akit teremtettem


Ter 6,5-8
Amikor azonban az Úr látta, hogy nagy az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve minden gondolata folyton gonoszra irányul, megbánta az Úr, hogy embert alkotott a földön, és mélyen bánkódva szívében így szólt: ,,Eltörlöm a föld színéről az embert, akit teremtettem, az embert és a jószágot, a csúszómászót és az égi madarat, mert bánom, hogy alkottam őket!' Noé azonban kegyelmet talált az Úr előtt.
7,1-5. 10


Zs 28
Zsoltár Dávidtól. Adjatok az Úrnak, Istennek fiai, adjatok az Úrnak dicsőséget és tiszteletet, adjatok dicsőséget az Úr nevének, imádjátok az Urat szent ragyogásban! Az Úr hangja zeng a vizek fölött; A fölséges Isten mennydörög, ott van az Úr a nagy vizek fölött. Az Úr szava erősen zeng, az Úr szava fenséges. Az Úr szava cédrusokat tördel, a Libanon cédrusait összetöri az Úr. Szökell szavára mint a borjú, a Libanon s a Szirjon, mint a fiatal bölény. Az Úr hangja tüzes lángokat szór, az Úr hangja megrendíti a pusztát, megremegteti az Úr Kádes pusztáját. Az Úr hangja a szarvasünőket vajúdásba hozza, a sűrűséget megritkítja, s templomában mindenki így szól: Ó, mily dicső! Az Úr a vízár fölött trónol, és az Úr trónol, mint király örökké. Az Úr hatalmat ad népének, és békességgel áldja meg népét az Úr.

Mk 8,14-21
Közben elfelejtettek kenyeret vinni, és egy kenyérnél több nem volt náluk a hajóban. Ekkor így intette őket: ,,Vigyázzatok, óvakodjatok a farizeusok kovászától és Heródes kovászától.' Azok pedig tanakodtak egymás közt, arra gondolva, hogy: ,,Nincsen kenyerünk.' Jézus észrevette ezt, és azt mondta nekik: ,,Miért tanakodtok azon, hogy nincsen kenyeretek? Még mindig nem tudjátok és nem értitek a dolgot? Még mindig el van vakulva a szívetek? Van szemetek, és nem láttok? Van fületek, és nem hallotok? [Jer 5,21] Nem emlékeztek arra, hogy amikor az öt kenyeret ötezernek megtörtem, hány tele kosár hulladékot szedtetek fel?' Azt felelték neki: ,,Tizenkettőt.' ,,És amikor a hét kenyeret négyezernek, hány kosár maradékot szedtetek össze?' Azt felelték neki: ,,Hetet.' Erre így szólt hozzájuk: ,,Miért van tehát az, hogy mégsem értitek?'

Évközi hatodik hét – kedd

  2011. február 15. - Kedd

  A tanítványok egy alkalommal áthajóztak a Genezáreti-tavon.
  Elfelejtettek kenyeret vinni magukkal, és csak egy kenyerük volt a
  bárkában. Jézus a lelkükre kötötte: „Vigyázzatok! Óvakodjatok a
  farizeusok és Heródes kovászától!” Ők egymás közt arról beszélgettek,
  hogy nem hoztak magukkal kenyeret. Jézus észrevette, és így szólt: „Mit
  tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek? Még most sem értitek, és nem
  fogjátok föl? Még mindig érzéketlen a szívetek? Van szemetek, és nem
  láttok? Van fületek, és nem hallotok? Nem emlékeztek arra, hogy amikor
  öt kenyeret megtörtem ötezer embernek, hány tele kosár maradékot
  szedtetek össze?” Azt válaszolták: „Tizenkettőt.” „És amikor hetet
  törtem meg négyezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek
  össze?” Azt felelték: „Hetet.” Erre újra megjegyezte: „Hogyan lehet,
  hogy még mindig nem értitek?”
  Mk 8,14-21


  Elmélkedés:
  Uram, Jézus Krisztus, ismét azokkal a bűnökkel vádolom magam, mint
  legutóbb. Alig tudok neked valami előrehaladásról beszámolni. Újra csak
  gyarlón szolgáltam neked. Pedig jó, igaz, nemes lelkű akarok lenni,
  neked akarok szolgálni, téged akarlak teljes szívemből szeretni. Mégis
  milyen messzire eltávolodtam ettől a szándékomtól! Sajnálom és bánom.
  Legközelebbi alkalommal töredelmesebben vallom be helyettesednek, a
  gyóntató atyának bűneimet. Ígérem, kifejezetten megjelölöm egyik
  gyakran előforduló hibámat, amelynek leküzdésén a következő gyónásomig
  fáradozni fogok.


  Imádság:
  A mindennapi földi gondokkal törődő apostolok gondolkodását Jézus a
  lelki, a mennyei dolgokra szeretné irányítani. Miután két esetben is
  látták, hogy Jézus megszaporítja a kenyeret és több ezer embernek ad
  belőle, az apostolok nem értik meg a e cselekedetek jelentőségét. A
  bárkában arról vitatkoznak, hogy nincs kenyerük. Úgy tesznek, mintha
  nem lenne ott Jézus velük, aki kétszer is bőséges kenyeret adott a
  népnek.
  Jézus azt szeretné, ha nem csupán a földi eledel után vágyakoznánk,
  hanem az igazság tanítása után is. Ez az a lelki táplálék, amelyre
  szükségünk van ahhoz, hogy előrehaladjunk az örök élet felé vezető
  úton. Jézus az, aki gondoskodik testi és lelki eledelünkről.
  © Horváth István Sándor
______________________________

Évközi hatodik hét – kedd

Gondolni Istenre
2011. február 15. Évközi hatodik hét – kedd

P. Jeffrey Bowker

Mk 8,14-21
A tanítványok egy alkalommal áthajóztak a Genezáreti-tavon. Elfelejtettek kenyeret vinni magukkal, és a bárkában nem volt több kenyerük, csak egy. Jézus a lelkükre kötötte: "Vigyázzatok, óvakodjatok a farizeusok és Heródes kovászától!" Egymás között arról beszélgettek, hogy nincs kenyerük. Jézus észrevette és így szólt: "Mit tanakodtatok azon, hogy nincs kenyeretek? Még most sem értitek? Nem fogjátok fel? Még mindig érzéketlen a szívetek? Van szemetek és nem láttok, van fületek és nem hallotok? Nem emlékeztek rá, hogy amikor öt kenyeret megtörtem ötezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?" "Tizenkettőt" - felelték. "S mikor a hetet a négyezernek, hány kosár lett tele a maradékkal, amit összeszedtetek?" "Hét" - mondták. Erre újra kérdezte: "Még mindig nem értitek?"

Bevezető ima: Uram, tudom, hogy itt munkálkodsz életemben, mégis oly ritkán érzékelem jelenlétedet. Ahhoz, hogy a jövőben életemet neked és küldetésednek szenteljem, elegendőnek kellene lenni annak a tudatnak, hogy elmúlt éveimben jelen voltál. Ha egyre jobban megismerem életedet, egyre jobban fogok vágyakozni utánad. Jót akarok tenni, hogy ez a nap gyümölcsöket hozzon az örökkévalóság számára. Ne engedd, hogy világi vágyaim elvakítsanak és megakadályozzanak abban, hogy ma az apostolod lehessek!

Kérés: Uram, add meg nekem a kegyelmet, hogy egy mélyebb bizalom és mélyebb remény által jobban át tudjam adni magam akaratodnak!

1. Hiányzik az alap. „Azért, mert nincs kenyerünk?” Láthatjuk, milyen könnyű félreérteni azt az üzenetet, melyet Isten az imában küld nekünk, mert mi csak a pillanatnyi gondjainkkal vagyunk elfoglalva. Talán sikerre áhítozunk, vagy azt várjuk, hogy egy barátunk vagy rokonunk kibékül velünk, vagy talán csak a pénzünkre és vagyonunkra gondolunk. Egy nyugtalan szív nem képes felismerni, hogy mi a fontos az életben, mert nem sziklára épített. Az a lélek, aki az igaz alapra épített, tudja, hogy ameddig ott van neki Krisztus és az Ő akaratát teljesíti, addig minden a legnagyobb rendben van.

2. Isten műveire emlékezni. „Nem emlékeztek?” Izrael népének egyik legnagyobb bűne az volt, hogy elfelejtették azokat a hatalmas tetteket, melyeket Isten értük vitt véghez. Fontos, hogy gyakran és hálával gondoljunk azokra a jótéteményekre, melyeket Istentől kapunk. Mindannyiunknak emlékeznie kellene: Isten az, aki megteremtett minket és elindította bennünk szentségünk művét. Hogyha Ő idáig eljutott velünk, holott a mi részünk ebből igen szerény volt, mennyivel messzebbre juthatnánk, ha teljes odaadással neki ajándékoznánk magunkat? Mennyi gondunkat tudná így a mi javunkra megoldani a Jóisten?

3. Bárcsak újra látnánk! Mindenkinek, aki Krisztust követi, minden nap egészséges bizalmatlansággal kellene szemlélnie arról alkotott elképzeléseit, hogy mi az, ami feltétlenül szükséges az életéhez. Szükségünk van egy olyan lelki „méregtelenítő szerre”, mely megóv bennünket attól, hogy másodrendű célok tartsanak fogva minket. Ezt az ima iskolájában találhatjuk meg. Szent Ágoston jegyzi meg, hogy az ima fokozza Isten utáni vágyakozásunkat, megtisztítja szívünket az eltévelygő gondolatoktól, és hogy az ima által a Szeretett iránti vonzalmunk és odaadásunk egyre nagyobb lesz. Az isteni szeretet tüze sok sebünket és félelmünket meg tudja gyógyítani, ha állhatatosan megnyitjuk előtte szívünket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, óvj meg engem a lelki étvágytalanságtól, amely miatt nem éhezem jelenlétedre életemben. A naponta rám nehezedő nyomás és a rendezetlen szenvedélyek megbéníthatják azt a képességemet, hogy úgy szeresselek, ahogyan kellene. Micsoda veszélybe sodrom magam ezáltal! Ebben az illúzióvilágban lerombolom a saját boldogságomat. Szabadíts meg, Jézusom, a saját butaságomtól! Add vissza étvágyamat, hogy újra akarjalak szeretni téged, mert megígérem, hogy soha többet nem hagyom, hogy elragadjon az aktivizmus és a büszkeség.

Elhatározás: Ma fel fogom írni azokat a dolgokat, melyekről alapos átgondolás után úgy vélem, hogy eltérítenek Krisztustól. Őszintén le fogok mondani róluk, és csak annyira engedem be őket életembe, amennyire Krisztus akarja.

A pápa imaszándéka 2011 február hónapra:
A család: Hogy a családot a maga igazi valójában mindenki tisztelje, és ismerje el páratlan hozzájárulását az egész társadalom javára.
A betegségben szenvedők: Hogy azokon a missziós területeken, ahol sürgetőbb a betegség elleni küzdelem, a keresztény közösségek tanúsítani tudják Krisztus jelenlétét a szenvedők számára.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Farsangi köszöntők - Okos Anya kreatív gyermeknevelés

Farsangi köszöntők - Okos Anya kreatív gyermeknevelés

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger