2011. február 21., hétfő

Damiáni Szent Péter püspök, egyháztanító

Damiáni Szent Péter püspök, egyháztanító
 
Honnan a konkoly? - kérdezték egykor a tanítványok a magvetőt, aki jó magokat vetett a földjébe. Szent Jakab levelében folyatja a kérdést. Honnan a háborúskodás és a veszekedés köztetek? Az ember szíve az a drága föld, ahol Krisztus üzenete keresztény erényekben bőséges termést hozhat. Az evangélium könnyelmű, lusta munkásának a szívében hamar gyökeret verhet az irigység, a háborúskodás, a házasságtörés, a féltékenység… Mintha csak ezt támasztaná alá az evangéliumi jelenet is. Miközben Jézus közelgő szenvedéséről és haláláról szólt, a tanítványok arról vitatkoztak, hogy közülük ki a nagyobb. Hagyjuk Isten igéjét, hogy növekedjen bennünk! Ő emeli fel az alázatosakat. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi hetedik hét – hétfő

2011.02.21. hétfő

(Damiáni Szent Péter)
Isten mindennél elôbb teremtette a bölcsességet


Sir 1,1-10
Minden bölcsesség az Úrtól, Istentől van, és vele volt mindig, öröktől fogva. A tenger fövenyét, az esőcseppeket, az örökkévalóság napjait ki tudná megszámlálni? Az ég magasságát, a föld szélességét, az óceán mélységét ki tudná megmérni? Isten mindent megelőző bölcsességét ki tudná megvizsgálni? Mindennél előbb teremtette a bölcsességet, s a bölcs értelem öröktől fogva van. A bölcsesség forrása Isten igéje a magasságban, útjai öröktől fogva való parancsok. Kinek tárták föl a bölcsesség gyökerét, és ki ismerte meg fortélyait? Ki előtt tárult fel, ki előtt nyilvánult meg a bölcsesség tanulsága, és ki értette meg sokféle útját? Egy a fölséges, mindenható Teremtő, a hatalmas király, a szerfölött félelmetes: Isten, aki trónján ül és országol. Ő teremtette azt a Szentlélek által, ő az, aki látta, számba vette s megmérte, és kiöntötte minden művére, minden testre az ő adománya szerint, és adta azoknak, akik szeretik őt.

Zs 92
Király lett az Úr! Fölségbe öltözött, felöltözött az Úr, erővel övezte fel magát. Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék. Trónod kezdet óta szilárd, te öröktől fogva vagy. Emelkednek a folyóvizek, Uram, emelkedik a folyóvizek hangja, emelkedik a folyóvizek zúgása. De a nagy vizek zúgásánál, a tenger hatalmas hullámainál is hatalmasabb az Úr a magasságban. Törvényeid igen megszilárdultak, szentség illeti házadat, Uram, örök időkre.

Mk 9,14-29
Amikor visszaértek a tanítványokhoz, nagy tömeget látott körülöttük, és írástudókat, akik vitatkoztak velük. Amint az egész néptömeg meglátta Jézust, egyszerre mindnyájan elcsodálkoztak és megrettentek, majd odasiettek hozzá és köszöntötték őt. Jézus megkérdezte őket: ,,Miről vitatkoztok egymással?' A tömegből valaki ezt felelte: ,,Mester! Elhoztam hozzád a fiamat, akiben néma lélek van, mindenütt megragadja őt, a földhöz vágja, ő pedig tajtékzik, a fogait csikorgatja és elsorvad. Szóltam már tanítványaidnak, hogy űzzék ki, de nem tudták.' Ő így szólt hozzájuk: ,,Ó, te hitetlen nemzedék! Meddig legyek még veletek? Meddig tűrjelek még titeket? Hozzátok őt ide!' Erre odavitték hozzá. Amint a gyermek meglátta őt, a lélek azonnal rángatni kezdte, és a földre esve tajtékozott és fetrengett. Ő megkérdezte az apját: ,,Mennyi ideje, hogy ebbe a bajba esett?' Az ezt válaszolta: ,,Gyermekkora óta. Sokszor tűzbe és vízbe vetette őt, hogy elveszítse. De ha valamit tehetsz, légy segítségünkre, könyörülj rajtunk.' Jézus így szólt hozzá: ,,Ha tudsz hinni, minden lehetséges annak, aki hisz.' A gyermek apja azonnal felkiáltott, és könnyeket hullatva azt mondta: ,,Hiszek, Uram! Segíts hitetlenségemen!' Amikor Jézus látta, hogy a tömeg összefut, megfenyegette a tisztátalan lelket, és azt mondta neki: ,,Te süket és néma lélek! Parancsolom neked, menj ki belőle, és többé bele ne menj!' Erre az elkezdett kiáltozni, és össze-vissza rángatva őt, kiment belőle. A gyermek pedig olyan lett, mint a halott, mire sokan azt mondták, hogy meghalt. Jézus pedig kézenfogva fölemelte őt; az pedig fölkelt. Mikor aztán bement a házba, külön megkérdezték őt a tanítványai: ,,Mi miért nem tudtuk kiűzni?' Azt felelte nekik: ,,Ez a fajzat nem megy ki másképpen, mint imádság és böjtölés által.'

Évközi hetedik hét – hétfő

2011. február 21. - Hétfő

  Amikor a színeváltozás hegyéről Jézus visszatért tanítványaihoz, látta,
  hogy nagy tömeg tolong körülöttük, és írástudók vitatkoznak velük.
  Amint az emberek észrevették Jézust, mindnyájan meglepődtek, majd elébe
  siettek és üdvözölték. Jézus megkérdezte tanítványait: „Miről
  vitatkoztok velük?” Valaki a tömegből így felelt neki: „Mester!
  Elhoztam hozzád a fiamat. Gonosz lélek lakik benne, aki némává tette.
  Valahányszor hatalmába keríti, földhöz vágja. Habzik a szája, fogait
  csikorgatja és megmerevedik. Már kértem tanítványaidat, hogy űzzék ki
  belőle, de nem tudták.”
  Jézus így válaszolt: „Ó, hitetlen nemzedék! Meddig maradjak még
  veletek? Meddig tűrjelek titeket? Vezessétek hozzám a gyermeket!” Erre
  odavitték hozzá. Mihelyt a gonosz lélek meglátta Jézust, tüstént
  elkezdte ide-oda rángatni a fiút, az pedig a földre zuhant, és habzó
  szájjal vonaglott. Jézus megkérdezte a fiú apját: „Mióta szenved ebben
  a bajban?” Ő azt felelte: „Gyermekkora óta. A gonosz lélek gyakran
  tűzbe és vízbe taszította, hogy elpusztítsa. Ha valamit tehetsz, szánj
  meg minket, és segíts rajtunk!” Jézus így felelt neki: „Ha valamit
  tehetsz? Minden lehetséges annak, aki hisz!” Erre a fiú apja azonnal
  felkiáltott: „Hiszek, Uram, segíts az én hitetlenségemen!”
  Amikor Jézus látta, hogy egyre nagyobb tömeg verődik össze, ezekkel a
  szavakkal parancsolt rá a tisztátalan lélekre: „Te néma és süket lélek!
  Parancsolom neked, menj ki belőle, és soha vissza ne térj belé!” Erre
  (a gonosz lélek) összevissza rángatta a fiút, és hangos kiáltással
  kiment belőle. A fiú olyan lett, mint a halott. Többen meg is
  jegyezték: „Meghalt!” Jézus azonban megragadta kezét, és felsegítette.
  A fiú talpra állt. Amikor azután Jézus hazaérkezett, és egymás között
  voltak, a tanítványok megkérdezték: „Mi miért nem tudtuk kiűzni a
  gonosz lelket?” Jézus így felelt: „Ezt a fajtát semmi mással nem lehet
  kiűzni, csak imádsággal és böjtöléssel.”
  Mk 9,14-29


  Elmélkedés:

  A mai evangéliumi történetből is kiderül, hogy a hit mennyire fontos a
  csodához. A tanítványok képtelenek meggyógyítani a gyermeket és ennek
  Jézus szerint az az oka, hogy hitetlenek. Korábban már kaptak Jézustól
  megbízást és képességet, hogy ördögöket űzzenek ki és sikereik is
  voltak e területen. Most azonban mégsem tudnak eredményt elérni
  hitetlenségük miatt. A felelősségre vonás tehát a tanítványoknak szól
  elsősorban, de ugyanígy az egész nemzedéknek, amely nem hisz.
  Ennek ellentétét képviseli a beteg fiú apja, aki kifejezi hitét, hogy
  Jézus meg tudja gyógyítani a fiát. Úgy tűnik a történetből, hogy e
  hitvallás szükséges volt a csodához, s e nélkül nem lett volna újra
  egészséges a fiú. Ha mi, Jézus tanítványai teljes bizalommal és hittel
  fordulunk kéréseinkkel Istenhez, akkor számíthatunk arra, hogy
  megtapasztaljuk Isten jóságos közbeavatkozását.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Istenünk: Te vagy az időknek Ura. Te vagy az Úr az egész teremtett
  világ felett. Életünk napjainak számát Te méred ki. Te adsz nekünk
  lehetőséget, hogy amíg ebben a világban élünk, azokat a kincseket
  keressük, amelyek soha el nem múlnak. Tégy minket készségessé, hogy
  tekintetünket mindig az égre emeljük. Mulandó ez a föld, ez a világ:
  add, hogy megértsük Igéd igazságát.
______________________________

Évközi hetedik hét – hétfő

2011. február 21. Évközi hetedik hét – hétfő

P. Edward Hopkins LC

Mk 9,14-29
Amikor visszatért a tanítványokhoz, látta, hogy nagy népsokaság tolong körülöttük. Írástudók vitatkoztak velük. Mihelyt az emberek észrevették, elcsodálkoztak, majd eléje siettek és üdvözölték. Megkérdezte tőlük: "Miről vitatkoztok velük?" Valaki megszólalt a tömegből: "Mester, elhoztam hozzád a fiamat, akit néma lélek szállt meg. Amikor hatalmába keríti, a földhöz vágja, habzik a szája, csikorgatja a fogait és megmerevedik. Már szóltam tanítványaidnak, hogy űzzék ki, de nem tudták." "Ó, te hitetlen nemzedék - válaszolta -, meddig maradjak még körödben? Meddig tűrjelek benneteket? Hozzátok ide hozzám!" Odavitték. Mihelyt a lélek meglátta, nyomban gyötörni kezdte (a fiút), úgyhogy az a földre zuhant s habzó szájjal fetrengett. "Mióta szenved a bajban?" - kérdezte apját. "Kicsi kora óta - válaszolta. - Sokszor tűzbe meg vízbe kergette, csakhogy elpusztítsa. Ha valamit tehetsz, segíts rajtunk, és légy részvéttel irántunk." Jézus így felelt: "Ha valamit tehetsz?... Minden lehetséges annak, aki hisz." A fiú apja erre felkiáltott: "Hiszek! Segíts hitetlenségemen!" Amikor Jézus látta, hogy egyre nagyobb tömeg gyűlik össze, ráparancsolt a tisztátalan lélekre: "Néma és süket lélek, parancsolom neked, menj ki belőle, és ne térj többé vissza belé!" Az felordított, s heves rángatások közepette kiment belőle. A fiú olyan lett, mintha halott volna. Sokan úgy vélték, hogy meghalt. Jézus azonban megfogta a kezét, felsegítette, s a gyermek talpra állt. Amikor bement a házba, tanítványai külön megkérdezték: "Mi miért nem tudtuk kiűzni?" "Ez a fajta nem megy ki másként, csak imádság és böjt hatására" - felelte.

Bevezető ima: Uram! Hiszem, hogy jelen vagy életemben, családomban, munkámban. Hiszem, hogy nem kérsz tőlem olyat, ami meghaladja erőmet, mert erőt adsz hozzá. Bízom kegyelmed hatalmában és gondoskodó szeretetedben. Szeretlek, Uram, ezt szeretném ezzel az elmélkedéssel is kifejezni. Bárcsak mindig úgy tennék, ahogy Te szeretnéd!

Kérés: Uram! Hiszem, hogy Te át tudsz engem alakítani.

1. Hit nélkül cselekedni. Raffaello egyik képe, a hiába fáradozó apostolokat ábrázolja, és bocsánatkérésüket a kétségbeesett apától, amiért sikertelenek voltak. Mi is milyen gyakran fáradozunk hiába, mert Istent nem visszük magunkkal cselekedeteinkbe. Ilyenkor tetteink mintha halottak lennének, míg meg nem engedjük, hogy Jézus kegyelmével új életet leheljen tetteinkbe. Mikor valamire készülünk, gyakran elfeledkezünk arról, hogy megnézzük, vajon terveink Isten terveivel egyeznek-e. Ha nem vonjuk be Istent munkánkba és családi életünkbe, akkor hiányzik belőlünk a hit. Ő mindig jelen van, de nem mindig hagyjuk cselekedni Őt életünkben. Az apostoloknak gyenge volt a hitük, mikor azt hitték, a betegség meggyógyítása képességeiket felülmúlja. Az apának és családjának is kevés volt a hite, hogy az apostolok megtegyék a csodát. Nekik és nekünk mondja Krisztus: „Ti hitetlen nemzedék!” Hol van kevés hitem a munkában vagy a családomban?

2. Jézus azt akarja, hogy higgyünk. Míg Jézus távol van, az emberek csak veszekszenek. De mikor megérkezik, nem térnek magukhoz a csodálkozástól. Jézus rögtön felismeri gyenge hitüket, és minden alkalmat megragad, hogy erősítse hitüket. Amit megtett a három kiválasztott apostollal a kinyilatkoztatás által, most megteszi a többi kilenccel is a hegy lábánál. Hagyja, hogy csődöt mondjanak, hogy megtanítsa nekik, mi az igazi hit. A szegény apát is vizsgáztatja, és azt mondja: „Ha valamit tehetsz?” És világossá teszi apostolai számára az ima fontosságát. Hol szeretné Jézus cselekedetei által megmutatni az életemben, hogy jobban kell hinnem? Igaz hittel válaszolok rá vagy vitatkozom, mert nincs jelen Jézus megtapasztalhatóan?

3. Harcunk a hitünkért. Jézusnak az apa mélyen szívéből jövő kiáltására volt szüksége a tisztátalan lélek kiűzéséhez. Az apa megvallja hitét, de ugyanakkor elismeri, mennyire gyenge. Milyen gyakran gondoljuk, hogy elegendő hitünk van, és panaszkodunk Istennek azért, ami történik az életünkben? A hit nem egyszerű. Újra és újra tisztáznunk kell magunkban határainkat, gyengeségeinket, az események és kihívások okait, és fel kell ismernünk ezeket. Jézus nem a hitért való harcot helyteleníti, hanem az erőfeszítések hiányát, hogy újra higgyünk, ha eltávolodtunk a hittől. Ami nem sikerült az apostoloknak, azt megteszi az apa egy rövid, de nagyon erőteljes imával: „Segíts hitetlenségemen!” Ezzel az alázatos beismeréssel teljesen Isten hatalmas erejére és szeretetére hagyatkozik. Elhiszem, hogy mindenre képes vagyok, ha hiszek?

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Növeld hitemet! Segíts felismernem, hogy Te mindig jelen vagy életemben. Semmit nem akarok anélkül elkezdeni, hogy ne imádkoztam volna akaratod megismeréséért, és egészen rád hagyatkozom. Hiszem, hogy mindent meg tudsz tenni értem, míg az összhangban van szent akaratoddal. Hiszem, hogy mindig a legjobbat akarod nekem. Taníts meg engem, hogy nagy hittel és bizalommal cselekedjek!

Elhatározás: Nem fogok azért aggódni, amit nem tudok megváltoztatni, hanem teljes bizalommal azt teszem, amire lehetőségem van.

A pápa imaszándéka 2011 február hónapra:
A család: Hogy a családot a maga igazi valójában mindenki tisztelje, és ismerje el páratlan hozzájárulását az egész társadalom javára.
A betegségben szenvedők: Hogy azokon a missziós területeken, ahol sürgetőbb a betegség elleni küzdelem, a keresztény közösségek tanúsítani tudják Krisztus jelenlétét a szenvedők számára.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger