2011. február 23., szerda

Szent Polikárp püspök, vértanú

Szent Polikárp püspök, vértanú
 
Megdöbbentő statisztikák mutatják be az emberek közötti egyenlőtlenségeket. A világ lakosságának kétharmad éhezik, nem jut oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, miközben a kevesek dúskálnak a föld javaiban. Az Ószövetség prófétáinak erejével bírálja Szent Jakab korának visszásságait: Gyűjtötték az aranyat, visszatartották a munkások bérét, de Isten, az igazságos bíró megfizet majd nekik. Korunk fogyasztói társadalmában mindnyájunkat önmérsékletre szólítanak az apostol szavai. Fontos a környezetvédelem, fontos az anyagi és egészségügyi biztonság, de az evangélium értelmében a felebarát szeretete elsődleges. Hitünk nem a privát szférához tartozik, egymáshoz küld bennünket az Isten. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

SZENT POLIKÁRP

2011.02.23. szerda: SZENT POLIKÁRP

Akik szeretik a bölcsességet, azokat Isten is szereti


Sir 4,11-19
akkor engedelmes fia leszel a Fölségesnek, s ő anyádnál is jobban megkönyörül rajtad! A bölcsesség életet lehel fiaiba, oltalmába fogadja azokat, akik keresik, s előttük jár az igazság útján. Akik szeretik, az életet szeretik, akik virradatkor keresik, kegyelmet találnak nála. Akik megragadják, azoknak élet jut osztályrészül; ahová belép, ott áldásban részesít Isten. Akik szolgálnak neki, a Szentnek szolgálnak, akik szeretik őt, azokat Isten is szereti. Aki hallgat rá, népek fölött ítélkezik, aki figyel rá, biztonságban lakik. Aki bízik benne, el is nyeri, és utóda bizton birtokolja; mert kísértően jár el vele, s előbb próbára teszi őt; félelembe, rettegésbe ejti és megkísérti, fenyítése sanyarúságával sújtja őt, amíg csak ki nem próbálja gondolkodását, és meg nem bízik benne.

Zs 118,165-175
Nagy a békéje azoknak, akik szeretik törvényedet, ők nem botlanak el semmiben sem. Uram, szabadításodat várom, és szeretem parancsaidat. Parancsolataidat megőrzi lelkem, és nagyon szereti. Megtartom parancsaidat és rendeleteidet, mert színed előtt ismeretes minden utam. Könyörgésem jusson színed elé, Uram, szavad szerint adj értelmet nekem! Kérésem hatoljon színed elé, igéd szerint ments meg engem! Áradjon ajkamról a dicséret, mert megtanítasz rendeleteidre. Hirdesse nyelvem szavadat, mert parancsod igazság. Kezed legyen segítségemre, mert rendeleteidet választottam. Szabadításod után vágyódom, Uram, és törvényedben gyönyörködöm. Hadd éljen a lelkem, hogy téged dicsérjen, s ítéleteid segítsenek meg engem.

Mk 9,38-40
Ekkor János azt mondta neki: ,,Mester! Láttunk valakit, aki a te nevedben ördögöt űz, de nem követ minket. Megtiltottuk neki.' Jézus azt felelte: ,,Ne tiltsátok meg neki! Mert senki, aki az én nevemben csodát tesz, nem fog engem egyhamar szidalmazni. Hiszen aki nincs ellenetek, veletek van.

Szent Polikárp püspök és vértanú

2011. február 23. - Szerda

  Egyszer János apostol ezekkel a szavakkal fordult Jézushoz: „Mester,
  láttunk valakit, aki a te nevedben ördögöket űz ki, de nem tart velünk.
  Megtiltottuk neki, mert nem követ minket.” Jézus ezt válaszolta: „Ne
  tiltsátok meg neki! Aki a nevemben csodát tesz, nem fog egykönnyen
  szidalmazni engem. Aki nincs ellenünk, velünk van.”
  Mk 9,38-40


  Elmélkedés:

  A mai evangéliumban arról olvasunk, hogy a tanítványok idegenkedve,
  értetlenül szemlélik, hogy valaki a Mester nevében jót tesz, és
  megtiltják neki ezt. Jézus viszont megengedi, hogy az ő nevében ne csak
  tanítványi körének tagjai, hanem mások is jót tegyenek. Miként az
  őskeresztény időkben az apostolok azon fáradoztak, hogy
  igehirdetésükkel megismertessék Jézus nevét, s nem féltek attól sem,
  hogy az Úr nevéért szenvedésben fognak részesülni, ugyanúgy nekünk is
  keresztény életünk jó példájával Jézus nevének kell dicsőséget
  szereznünk. Az ő nevében cselekedni azt jelenti, hogy üdvösség művének
  megvalósulását szolgáljuk a világban. Nevének megvallása, a hozzá való
  ragaszkodás és hűség azt jelzi, hogy hozzá tartozunk és az üdvösség
  elnyerésére törekszünk.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram, segíts, hogy helyesen tudjam beosztani az időmet! Add, hogy
  biztosan érezzem, mely ügyem nem tűr halasztást! Segíts, hogy mindig
  időt találjak a szellemi, lelki feltöltődésre is! Kérlek, segíts, hogy
  minden esetben a lehető legjobban készülhessek föl az éppen előttem
  álló feladatra! Add meg, Uram, a kegyelmet, hogy akivel csak
  találkozom, arra úgy tudjak odafigyelni, és úgy tudjak neki segíteni,
  mintha Téged; hallgatnálak, és Neked segítenék!
______________________________

Szent Polikárp püspök és vértanú

Buzgó szívvel tenni a jót 
 Szent Polikárp püspök és vértanú
2011. február 23. Évközi hetedik hét – szerda

P. Edward Hopkins LC

Mk 9,38-40
Egyszer János ezekkel a szavakkal fordult Jézushoz: "Mester, láttunk valakit, aki ördögöt űzött a nevedben. Megtiltottuk neki, mert nem tartozik közénk."Jézus így válaszolt: "Ne tiltsátok meg neki! Aki a nevemben csodát tesz, nem fog egykönnyen szidalmazni. Aki nincs ellenünk, az velünk van.”

Bevezető ima: Uram Jézus! Hiszek benned. Hiszek irántam való jóságodban és szeretetedben. Hiszek az Eucharisztiában, mely által kenyérré, a szeretet rabjává lettél, hogy jóra taníts engem. Bízom abban, hogy megtanítasz megbocsátani, áldást mondani úgy, ahogyan Te teszed. Szeretlek Uram, még több imádsággal és jócselekedettel akarlak szeretni. Szűzanyám, taníts meg engem olyan teljes szívvel szeretni, mint ahogyan a te Fiad szeret!

Kérés: Uram, alakítsd a szívemet a Te szíved szerint!

1. A mennydörgés fia. Az ifjú apostol zabolátlan szenvedéllyel mondja: „Megtiltottuk neki”. Nyilván előbb cselekedtek, és csak később kérdezték meg Jézust. Miért tették azt? Azért, amiért mi is gyakran lépünk fel – a szenvedélyes igazságérzet hajt. Tudjuk, vagy azt hisszük, tudjuk, hogy mi a helyes. „Senki se lépjen ki a sorból, különben majd meglátjátok, mi lesz!” Ráadásul ez az ember „nem tartozik közénk”, így ne merjen a nevedben cselekedni! Miben téved a „mennydörgés fial”? Abban, hogy a jó cselekedet mindennél fontosabb. Milyen sokszor mondok én is gyorsan ítéletet anélkül, hogy jól ismerném a helyzetet és előbb Jézust kérdezném!
2. A jóság evangéliuma szerinti ítélet. Jézus azonnal meghozza a kedvező döntést. Az Ő nevében csak az tud nagy tetteket véghezvinni, aki az Ő jóságát hirdeti. Jézus azonban mélyebbre is lát, túl az érvek logikáján. A tetteket a szív jóságán keresztül vizsgálja. Ítéletét mindig befolyásolja az, hogy mindenkiben a legjobbat keresi. Minden cselekedetet a szeretet határozza meg számára. Ezért dicséri az asszonyt, aki könnyeivel mossa és hajával törli meg a lábát, ezért gyógyítja meg a háztetőn keresztül leengedett bénát, ezért fogadja el a vámszedőt, aki a fügefára mászott fel, hogy lássa Őt. Vajon én is a szeretet evangéliuma szerint ítélkezem mások felett, vagy inkább a hibákat keresem? Mennyire hat ösztönös lépéseimre az, hogy megtapasztaltam Krisztus szeretetét?
3. Vele vagy ellene? Jézus itt az ítélkezés egyszerű elveit rögzíti. Ha valaki nem fordul ellenünk, akkor tekintsük őt velünk valónak. Küzdjünk azért, hogy mind többen legyenek „velünk”. „Hidd el mindazt a jót, amit hallasz, és csak azt a rosszat hidd el, amit magad látsz.” A jó feltételezése ellentétes a hajlamunkkal, hogy csekély bizonyítékok alapján is ítélkezzünk és rosszat mondjunk másokról, és csak sokkal több bizonyíték alapján vagyunk hajlandók jót feltételezni az emberekről. Az a dolgom, hogy Krisztus Testének tagjaiban a rút vonásokat keressem? A jó ember a jóság szemüvegén át néz. Miért van az, hogy nem vagyok képes mentséget találni más emberek hibáira vagy gyengeségére? Miért olyan könnyű rosszat mondani másokra, rámutatni hibáikra, rágalmazni, pletykálkodni? Nem lehet, hogy mindennek oka az, hogy én szívem kicsinyes és zsugori?
Beszélgetés Krisztussal: Uram add, hogy az én szívem is csordultig legyen tele szeretettel, mint a tied. Segíts, hogy ösztönös reakciómat, bizakodásomat, szenvedélyemet mindig a szeretet és jóakarat vezesse. Nyisd fel szememet, hogy hittel lássam, amint Te működsz az emberekben, bárhová is valók, bármilyen valláshoz tartoznak. Segíts, hogy elvessem személyes és felületes előítéleteimet, és a jót feltételezzem az emberekben. Jóságommal, folytonos jóakaratommal és jótetteimmel szeretném megnyerni a lelkeket a Te Országodért vívott harcban.

Elhatározás: Minden olyan gondolatomat, amit a szeretet hiánya vezet, két szeretet teljes gondolattal teszem jóvá. Minden olyan szót, amelyet szeretet nélkül ejtek ki, két őszinte szeretettel teli szóval teszek jóvá.

A pápa imaszándéka 2011 február hónapra:
A család: Hogy a családot a maga igazi valójában mindenki tisztelje, és ismerje el páratlan hozzájárulását az egész társadalom javára.
A betegségben szenvedők: Hogy azokon a missziós területeken, ahol sürgetőbb a betegség elleni küzdelem, a keresztény közösségek tanúsítani tudják Krisztus jelenlétét a szenvedők számára.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger