2011. február 24., csütörtök

Szent Mátyás apostol

Szent Mátyás apostol

Mátyás apostol, aki ott volt Jézus közelében kezdettől fogva, és aki az áruló helyére került az apostolok közé, mutathatja nekünk az utat, a Krisztus követés útját, a készenlét útját, hogy ha szükséges, ha rám esik az Úr választása, tudjak indulni, tudjam tenni a feladatomat. A készenlét felelősségére figyeljünk a mai napon.
További gondolatok...

SZENT MÁTYÁS APOSTOL (ünnep)

2011.02.24. csütörtök: SZENT MÁTYÁS APOSTOL (ünnep)

A sors Mátyásra esett, mire a többi apostol közé sorolták


ApCsel 1,15-17.20-26
Azokban a napokban felállt Péter a testvérek között -- mintegy százhúsz emberből álló sokaság volt együtt --, és így szólt: ,,Férfiak, testvérek! Be kell teljesednie az Írásnak, amelyet a Szentlélek megjövendölt Dávid szája által Júdásról, azoknak vezetőjéről, akik elfogták Jézust. Ő közénk tartozott és részes volt ebben a szolgálatban. Meg van ugyanis írva a Zsoltárok könyvében: ,,Lakóhelyük váljék pusztasággá, s ne legyen, aki benne lakik'' [Zsolt 69,26], és: ,,Elöjárói tisztségét kapja meg más'' [Zsolt 109,8]. Ennélfogva szükséges, hogy azok közül a férfiak közül, akik együtt voltak velünk minden időben, amikor az Úr Jézus közöttünk járt-kelt, kezdve János keresztségétől addig a napig, amelyen felvétetett tőlünk, ezek közül valaki velünk együtt az ő feltámadásának tanúja legyen.' Kijelöltek tehát kettőt: Józsefet, akit Barzabásnak, melléknevén Jusztusznak hívtak, és Mátyást. Majd így imádkoztak: ,,Urunk, aki mindenkinek a szívét ismered, mutasd meg a kettő közül az egyiket, akit kiválasztottál, hogy átvegye ennek a szolgálatnak és apostoli hivatásnak a helyét, amelyet Júdás hűtlenül elhagyott, és eltávozott az őt illető helyre.' Azután sorsot vetettek rájuk, és a sors Mátyásra esett, akit a tizenegy apostol közé soroltak.

Zs 112
ALLELUJA! Dicsérjétek az Urat, ti szolgái, dicsérjétek az Úr nevét! Áldott legyen az Úr neve most és mindörökké! Napkelettől napnyugatig dicsértessék az Úr neve! Fölséges az Úr minden nemzet fölött, dicsősége fölülmúlja az egeket. Ki olyan mint az Úr, a mi Istenünk, aki a magasságban lakik, de lehajol hogy letekintsen az égre és a földre? Fölemeli a nincstelent a porból, fölsegíti a szegényt a sárból, hogy helyet adjon neki a fejedelmek között, népének fejedelmei között. Úgy lakhat házában a gyermektelen asszony, mint a fiain örvendő anya.

Jn 15,9-17
Ahogy engem szeretett az Atya, úgy szerettelek én is titeket. Maradjatok meg szeretetemben. Ha parancsaimat megtartjátok, megmaradtok szeretetemben, mint ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Azért mondtam nektek ezeket, hogy az én örömöm bennetek legyen, és örömötök teljes legyen. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket. Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért. Ti a barátaim vagytok, ha megteszitek, amiket parancsolok nektek. Már nem mondalak benneteket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondtalak titeket, mert mindent, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Arra rendeltelek benneteket, hogy elmenjetek, gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon, s hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek: szeressétek egymást!

Szent Mátyás apostol

  2011. február 24. – Csütörtök, Szent Mátyás apostol

  Jézus így tanított az utolsó vacsorán: „Amint engem szeret az Atya, úgy
  szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben! Ha
  megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is
  megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket
  azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök
  ezzel teljes legyen. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást,
  amint én szerettelek titeket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál,
  mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha
  megteszitek, amit parancsolok nektek. Nem mondalak titeket többé
  szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak
  mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul
  adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak
  titeket; és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok:
  maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja
  nektek. Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!”
  Jn 15,9-17


  Elmélkedés:
  Az Apostolok Cselekedetei szentírási könyv beszámol arról, hogy Jézus
  mennybemenetelét követően, de még a Szentlélek pünkösdi eljövetele
  előtt a tizenegy apostol gyűlést tart, amelyen a Jézust eláruló Júdás
  helyett Mátyás választják meg a testület tizenkettedik tagjává (ApCsel
  1,15-26).
  Mátyás tehát eredetileg nem tartozott a Jézus által választott
  tizenkettő közé, de ő is a tanítványok nagyobb csoportja közé
  tartozott, akik mindig Jézussal és az apostolokkal voltak (ApCsel
  1,21). A leírás a választás céljaként megemlíti, hogy a megválasztott
  személy feladata, hogy a többi apostollal együtt tanúskodjon Jézus
  feltámadásáról. Az apostolok küldetése tehát az, hogy elmenjenek az
  egész világra és hirdették Krisztus feltámadását és Evangéliumát. E
  küldetés végzéséhez kapnak megerősítést az apostolok pár nap múlva,
  Pünkösdkor, amikor kiárad rájuk a Szentlélek. Ettől kezdve Krisztus
  barátaiként és szeretetétől indítva, s immár a Szentlélek által is
  megerősítve, elindulnak, hogy hirdessék azt a szeretetet, amelyet
  Mesterüktől tanultak, s amelynek véső nagy jele az Úr kereszthalála és
  a feltámadása. Jézus bennünket is kiválaszt, meghív, hogy róla
  tanúskodjunk a világban.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Himnusz Szent Mátyás apostol ünnepén
  Mátyás, téged külön csoda
  emelt a szent apostolok
  áldott karába, isteni
  útmutatás és rendelés.
  Eltávozott az áruló,
  kötélen, ágon lelt halált,
  szent rangját nem becsülte meg,
  sem Krisztus szent szeretetét.
  Krisztus kegyelme rád maradt,
  a méltatlan helyébe lépsz,
  Péter szól, ám a Lélek az,
  ki intéz szót és sorsvetést.
  Te vállalod a küldetést,
  pogányoknak hogy vidd a fényt,
  Jézust hűséggel hirdeted,
  majd érte ontod véred is.
  Boldog tanítvány, légy velünk,
  hogy mindig szíves-örömest
  járjunk a Lélek útjain,
  kövessük, bárhová vezet
  A Háromság áldott legyen,
  és adja meg, hogy általad
  az égbe jussunk; boldogan
  zengjük majd ott dicséretét. Ámen.
______________________________

Szent Mátyás apostol

A mennyország ára
Szent Mátyás apostol
2011. február 24. Évközi hetedik hét – csütörtök

P. Edward Hopkins LC

Mk 9,41-50
Ha csak egy pohár vizet ad is nektek valaki inni azért, mert Krisztuséi vagytok, bizony mondom nektek, megkapja érte a jutalmat. Ha viszont valaki megbotránkoztat egyet is e kicsik közül, akik hisznek, jobb volna neki, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe vetnék. Ha kezed megbotránkoztat, vágd le. Jobb csonkán bemenned az életre, mint két kézzel a kárhozatra jutni, az olthatatlan tűzre. Ha lábad megbotránkoztat, vágd le. Jobb sántán bemenned az életre, mint két lábbal a kárhozat olthatatlan tüzére kerülni. Ha szemed megbotránkoztat, vájd ki. Jobb félszemmel bemenned az Isten országába, mint két szemmel a kárhozatra jutni, ahol a férgük nem pusztul el, és a tüzük nem alszik ki. Mindenkit tűzzel sóznak majd meg. A só jó. De ha a só elveszti ízét, mivel ízesítik meg? Legyen bennetek só, és éljetek békében egymással."

Bevezető ima: Uram, Jézusom, hiszem, hogy jelen vagy életemben. Hiszem, hogy embertársaimat gyermekeidnek tartod, és mindennél jobban vágysz arra, hogy örökre körülölelhesd őket szereteteddel. Hiszek benne, hogy segítesz nekem másokat a Te testvéreidként kezelni. Most imádságom által szeretlek téged. Növelje ez az imádság bennem a vágyat, hogy életemmel téged dicsőítselek és szolgáljalak.

Kérés: Jézusom, segíts, hogy másoknak szeretetből példát tudjak mutatni!

1. Megfizethetetlen vagy. Jézus nem hagy kétséget afelől, hogy értékesek vagyunk. Mindannyiunkban ott lakozik Istentől kapott méltóságunk. És ezt a méltóságot arról ismerhetjük fel és juttathatjuk érvényre, hogy az Ő nevét hordozzuk. Minden emberi lénynek van egy belülről fakadó méltósága, mert minden emberi lény Isten képmására teremtetett. Azonban ez az isteni képmás Jézusban különleges módon öltött testet, Isten emberré lett. Így egy megkeresztelt keresztény – egy Krisztus-hordozó – Isten konkrét képét hordozza magában: Krisztust, akiben Isten gyermekei lettünk.

2. A mégoly kicsiny is értékes. Isten képét hordozni felelősséggel is jár. Ennek a méltóságnak megfelelően egy olyan életet kell mások elé élnünk, amely megfelel annak a képnek, melyet magunkban hordozunk. Tűnhet valaki „kicsinynek” a kora miatt, vagy, mert keresztény élete csak most kezdődött el vagy éretlen még, vagy tűnhet kicsinek akár gyengeségei és belső küzdelmei miatt. Ha a mi viselkedésünk kétkedést ébreszt bennük vagy elbizonytalanítja őket abban, hogy a hit ideálját éljék, akkor követ gördítünk útjukba és sokkoljuk őket. A „malomkő” arra utal, hogy ennél minden jobb lenne számunkra. Milyen káros tehát az én rossz példám, amit a „kicsinyeknek” mutatok! Káros nekik és káros nekem! Mit tehetek, hogy megelőzzek egy ilyen botrányt? Másrészről micsoda jutalom várja azokat, akik ennek ellentétét teszik, és jó példát mutatnak a kicsinyeknek!

3. Inkább valami mást veszítsünk el! A mai világban valaminek az értékét a többi azonos kategóriájú dologhoz viszonyítva mérik: árukat, élelmiszert, ruházatot, sőt még a zenét és a filmeket is egymáshoz mérik. De van néhány dolog, amelynek abszolút értéke van: ilyen egy lélek értéke. Semmit sem lehet hozzá hasonlítani! Jézus erre utal, amikor olyan keményen szól a test megcsonkításáról. A lelked annyira értékes, hogy késznek kell lenned a testedet vagy egy testrészedet megtagadni, elnyomni, leállítani, sőt akár feláldozni is, csakhogy ne kockáztasd a lelked elvesztését. Fel tudom fogni halhatatlan lelkem, az örök életre való meghívásom értékét? Ha igen, megmutatom-e ezt az önmegtagadáson keresztül, amit azért tanúsítok, hogy kontroll alatt tartsam azt, ami miatt elbukhatnék (vagy mások általam elbukhatnának)? Milyen sokszor részesítem előnyben a „dolgokat” a szeretett lelkekkel szemben, akik bíznak az általam mutatott krisztusi példában? Mennyire radikális a hitem?

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, Uram, nyisd fel szemeimet, hogy egy kicsit jobban megérthessem, milyen értékes vagyok számodra, milyen megfizethetetlen az én örök életem. Tégy fogékonnyá arra, hogy minden embert értékelni tudjak, akivel életemben találkozom! Tudom, hogy azt akarod, hogy közelebb hozzam őket hozzád. Soha ne engedd, hogy bárkinek is kő legyek az útjában, amelyben elbotolhat. Ha ilyen már előfordult, akkor szeretetem és a tőled kapott hitemben való fáradozásom segítsen helyreállítani azt, amit tönkretettem.

Elhatározás: Múltbéli rossz példáimat (dühkitörés, illetlen beszéd, pletyka vagy gyalázkodás, őszintétlenség, stb.) avval teszem jóvá, hogy értékes időt töltök a rám bízottakkal, hogy visszaállítsam bizalmukat és a tőlem elvárt Krisztushoz méltó viselkedést.

Erdő Péter bíboros atya 2011. februári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy minden dolgozni akaró ember megtalálja tisztességes munkáját és megélhetését.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger