2011. március 5., szombat

Évközi idő, 8. hét Szombat

Évközi idő, 8. hét Szombat
 
Jézus hatalma az égből való hatalom. Isten erejével tesz tanúságot az Atyáról, akinek Fia Ő. Jézus által részesülünk mi is ebből a hatalomból. Ez a hatalom a szeretet hatalma. Isten szeretetében akarunk megerősödni.
További gondolatok...

Évközi nyolcadik hét – szombat

2011.03.05. szombat

Ifjúkoromtól kértem a bölcsességet: szívem örömét lelte benne


Sir 51,12-20
hogy megmentetted a benned bízókat, Uram, és kiszabadítottad őket a pogányok kezéből. Fölemeltem a földről szavamat, és könyörögtem, hogy megmeneküljek a haláltól. Kiáltottam az Úrhoz: ,,Ó, Uram, te atyám vagy, ne hagyj el szorongatásom napján, a kevélyek idejében, amikor segítség nélkül maradok! Hadd dicsérjem nevedet szüntelen, és magasztalva emlegessem!' Imám ekkor meghallgatásra talált. Megszabadítottál a romlástól, és megmentettél a szorongatás napjától. Ezért magasztallak, dicsőítelek, és áldom az Úr nevét! Amikor még ifjú voltam, mielőtt utakra indultam, kértem a bölcsességet, nyilvánosan, imámban. A templom előtt könyörögtem érte, hogy szüntelen feléje törekszem, és az kivirágzott, mint a korán érő szőlő. Szívem örömét lelte benne, egyenes úton járt a lábam, és ifjúkoromtól fogva a nyomában jártam.

Zs 18B
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Isten dicsőségét beszélik az egek, és keze művét hirdeti az égbolt. Ezt harsogja az egyik nap a másiknak, erre tanítja az egyik éj a másikat. Nem sustorgással, nem dadogással, hogy ne lehetne érteni őket: az egész földre elhat szózatuk, s a földkerekség határaira szavuk. Bennük ütötte fel a napnak sátrát, s az, mint a vőlegény, kilép nászházából, mint a hős, ujjongva indul neki útjának. Az ég egyik szélén kel föl, és útja annak másik széléig jut el, és nincs, aki melege elől elrejthetné magát. Szeplőtelen az Úr törvénye, felüdíti a lelket, az Úr rendelete megbízható, bölcsességet ad a kisdedeknek. Egyenesek az Úr végzései, vidámmá teszik a szívet, világos az Úr parancsa, felvilágosítja a szemet. Az Úr félelme tiszta, örökkön-örökké megmarad, igazak az Úr ítéletei, egytől-egyig igazságosak. Kívánatosabbak az aranynál, és megannyi drágakőnél, édesebbek a méznél, meg a csepegő lépes méznél. Szolgád meg is tartja őket, megtartásuk jutalma bőséges. Ki veszi észre a vétkeket? Tisztíts meg titkos bűneimtől, és a kevélységtől mentsd meg szolgádat, ne uralkodjék rajtam. Akkor szeplőtelen leszek, s a nagy vétektől tiszta maradok. Hadd legyen kedves előtted szám beszéde, és szívem elmélkedése mindenkor. Uram, én segítőm, én üdvözítőm!

Mk 11,27-33
Ezután ismét Jeruzsálembe mentek. Amint a templomban járt, odajárultak hozzá a főpapok, az írástudók és a vének, és azt mondták neki: ,,Milyen hatalommal teszed mindezt? Ki adta neked a hatalmat, hogy mindezt megtedd?' Jézus így felelt nekik: ,,Én is kérdezek valamit tőletek. Feleljetek meg nekem, s akkor én is megmondom nektek, milyen hatalommal teszem mindezt. János keresztsége a mennyből volt vagy az emberektől? Feleljetek nekem!' Azok így tanakodtak egymás közt: ,,Ha azt mondjuk, a mennyből, azt fogja felelni: akkor miért nem hittetek neki? Ha pedig azt mondjuk, az emberektől, félnünk kell a néptől.' Mert mindnyájan azt tartották Jánosról, hogy valóban próféta volt. Azt felelték tehát Jézusnak: ,,Nem tudjuk.' Jézus erre azt mondta nekik: ,,Én sem mondom meg nektek, miféle hatalommal teszem mindezt.'

Évközi nyolcadik hét – szombat

  2011. március 5. – Szombat

  Abban az időben Jézus ismét Jeruzsálembe ment tanítványaival. Amikor a
  templomban járt, odaléptek hozzá a főpapok, az írástudók meg a nép
  elöljárói, és megkérdezték tőle: „Miféle hatalommal teszed ezeket? Ki
  adta neked a hatalmat, hogy ilyeneket tegyél?” Jézus így válaszolt: „Én
  is kérdezek tőletek valamit. Feleljetek rá, és akkor majd én is
  megmondom nektek, hogy milyen hatalommal cselekszem. János keresztsége
  a mennyből volt-e vagy az emberektől? Válaszoljatok nekem!”
  Erre tanakodni kezdtek egymás között. Így okoskodtak: „Ha azt mondjuk:
  A mennyből volt, azt fogja felelni: Hát akkor miért nem hittetek neki?
  Mondjuk talán azt, hogy Az emberektől?” Féltek azonban a néptől, mert
  mindenki azt tartotta, hogy János valóban próféta volt. Végül is ezt
  válaszolták: „Nem tudjuk.” Jézus erre azt felelte: „Akkor én sem mondom
  meg, milyen hatalommal cselekszem ezeket.”
  Mk 11,27-33


  Elmélkedés:

  Jézusnak lehetősége lett volna rá, hogy a hatalma felől érdeklődő
  vallási vezetőknek egyértelműen válaszoljon, de ő mégsem használja ki
  ezt a lehetőséget. A személyében kételkedőknek nem árulja el, hogy
  Istentől, az Atyától kapta azt a hatalmat, amelynek birtokában tanítja
  a népet, s amellyel oly sok csodát tett. A benne hívők a tanításban és
  a csodákban felfedezték az isteni erőt. Érdekes, hogy a vezetők azt
  helyesen ismerték fel, hogy Jézus olyan rendkívüli erőnek és hatalomnak
  van a birtokában, amilyennel senki más ember nem rendelkezik, ahhoz
  azonban már vakok voltak, hogy meglássák ennek az erőnek a forrását.
  Ennek oka az lehet, hogy saját hatalmukat féltették. Jézus hatalmának
  elismerése saját hatalmuk elvesztését is jelentette volna. Engedem-e,
  hogy Jézus szelíd hatalommal életem Ura legyen?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Mikor nyugtalan voltam, csillapítottad gyötrelmeimet.
  Mikor fáradt voltam, Te adtál pihenést.
  Mikor egyedül voltam, szeretetet hoztál.
  Mikor beteg voltam, gondoskodtál rólam.
  Mikor megsértettek, Te segítettél.
  Mikor idősödtem, mosolyt varázsoltál arcomra.
  Mikor gondjaim voltak, megosztottam veled és segítettél.
  Mikor boldog voltam, örömömben is részt vettél.
  Boldog Kalkuttai Teréz
______________________________

Évközi nyolcadik hét – szombat


2011. március 5. Évközi nyolcadik hét – szombat

P. John Doyle LC

Mk 11,27-33
Ezután ismét Jeruzsálembe mentek. Amint a templomban járt, odajárultak hozzá a főpapok, az írástudók és a vének, és azt mondták neki: „Milyen hatalommal teszed mindezt? Ki adta neked a hatalmat, hogy mindezt megtedd?” Jézus így felelt nekik: „Én is kérdezek valamit tőletek. Feleljetek meg nekem, s akkor én is megmondom nektek, milyen hatalommal teszem mindezt. János keresztsége a mennyből volt vagy az emberektől? Feleljetek nekem!” Azok így tanakodtak egymás közt: „Ha azt mondjuk, a mennyből, azt fogja felelni: akkor miért nem hittetek neki? Ha pedig azt mondjuk, az emberektől, félnünk kell a néptől.” Mert mindnyájan azt tartották Jánosról, hogy valóban próféta volt. Azt felelték tehát Jézusnak: „Nem tudjuk.” Jézus erre azt mondta nekik: „Én sem mondom meg nektek, miféle hatalommal teszem mindezt.”

Bevezető ima: Uram, újra eljöttem hozzád és imádkozom. Nem látlak, mégis bízom abban, hogy itt vagy és tanítani akarsz engem. Ahogyan megmutatod szeretetedet irántam azzal, hogy időt szentelsz rám, úgy szeretném én is szeretetemet kifejezni azzal, hogy a hit, a bizalom és a figyelem lelkületével töltöm veled ezt az időt. Itt vagyok Uram, hallgatlak téged, és szeretettel válaszolok.

Kérés: Uram Jézus, ajándékozz nekem valódi őszinteséget és becsületességet az életemben!

1. Az őszintétlenség rossz érzése. Egy nappal ezelőtt Jézus nagy felfordulást okozott a templomban. Felborogatta a pénzváltók asztalait és kiűzte az állatokat. Mindenki más a börtönben találta volna magát, azonban Krisztus volt ott, akinek még nem jött el az órája. Azonban a főpapok és az írástudók, magyarázatot – jobban mondva bocsánatkérést – akartak hallani, hogy azután vádolhassák Jézust. Kérdésükre Jézus ravaszul kérdéssel válaszol, amit a főpapok és írástudók nem tudtak megválaszolni, mert féltek, hogy a nép felismeri őszintétlenségüket. Mennyire megsebezte a farizeusoknak ez a becstelensége a mi Urunkat! Nem akart nyíltan beszélni hozzájuk, mert látta, hogy a szándékuk csak az, hogy kiforgassák a szavait. Én is annyira irtózom a becstelenségtől, mint Jézus? Vannak az én életemben is nyomai az őszintétlenségnek? Jobban foglalkoztat, hogy mások mit gondolnak rólam, mint az, hogy Krisztus mit gondol rólam?

2. A hit megtérést követel. Jézus nem mondta ki ezeket a szavakat, de tudták, hogy elhangozhattak volna. A farizeusok nyugtalan lelkiismerete jelezte, hogy helyes lett volna ez a megjegyzés. Miért nem hittek azoknak, akik Krisztus előfutárai voltak? Nem ugyanazért, amiért Jézusnak sem hittek? Keresztelő János vádolta őket becstelenségükért: eljöttek, hogy a megtérés keresztségében részesüljenek, azonban az életüket nem akarták megváltoztatni. Lenne oka Jézusnak, hogy engem is megdorgáljon nem egyenes dolgaimért? Előfordul, hogy úgy járulok szentgyónáshoz, hogy közben nincs bennem őszinte vágy az életem megváltoztatására? Esetleg kerülöm a kiengesztelődés szentségét, mert azt gondolom, hogy nincs mit megváltoztatnom az életemben?

3. A tudatlanság olcsó kifogás. Biztos, hogy nem először és utoljára történt meg, hogy a tudatlanság mögé bújva tudatosan megakadályozzák az igazság és a belőle fakadó következmények napvilágra kerülését. Ezek az írástudók nem voltak képzetlen emberek; ők voltak azok, akik a nép vezetői voltak, és mint ilyenek felelősséggel tartoztak azért, hogy betartsák Isten és a nép között kötött szövetséget. A nép Jánosban nagy prófétát látott, aki példájával a lemondásban és beszédével a megtérésre hívott. Azonban a zsidó elöljárók nem fogadták el, hogy valaki rajtuk kívül jogot formáljon arra, hogy Isten nevében szóljon. Igazából tudták az igazságot, de nem voltak készen, hogy elfogadják azt. Előfordul, hogy én is a tudatlansággal takarózom olyankor, amikor nem vagyok biztos egy cselekedetem helyes voltában?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, olykor tudom, hogy mit kérsz tőlem, de túl sokba kerülne nekem, hogy megtegyem akaratodat. Néha annyira félek, hogy mit fognak mondani, vagy gondolni mások, vagy a cselekedeteim következményeitől félek. Ajándékozd nekem az őszinteség és az erősség Lelkét, hogy mindig el tudjam fogadni, és képes legyek követni szent akaratodat!

Elhatározás: Ma igyekszem korábban odaérni a szentmisére, hogy csendben eltölthessek az Úrral néhány percet, és kérjem a kegyelmet, hogy mindig őszinték legyenek cselekedeteim.

A pápa imaszándéka 2011 március hónapra:
Latin-Amerika nemzetei: Hogy Latin-Amerika nemzetei az evangéliumhoz való hűségben járják útjukat, és fejlődjenek a társadalmi igazságosságban és a békében.
Üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adjon világosságot és erőt azoknak a keresztény közösségeknek és híveknek, akik a világ oly sok részében az  evangélium miatt üldözést vagy hátrányos megkülönböztetést szenvednek.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger