2011. március 9., szerda

Nagyböjti idő, Hamvazószerda

Nagyböjti idő, Hamvazószerda

Itt az alkalmas szent idő, az üdvösségnek napjai, hogy megtisztítsuk a szívünk, lemosva vétkek terheit. Alkalmas szent idő. Alkalom a megállásra, a magunkba tekintésre. Felelősen szeretném élni az életemet. Felelősen a másik emberért, felelősen a világért. Mit tehetek? Mire kell jobban figyelnem?
További gondolatok...
 
Aktuális
,,Benne temetkeztetek el a keresztségben, és benne támadtatok fel" (vö. Kol 2,12)
Nagyböjti utunkon

Egyházunk mai elvárása, a két szigorú böjti nap és a péntekenkénti hústilalom minimum elvárás. Éppen azért van ez így, hogy leleményesen megkereshessük azt, amit helyzetünk, állapotunk megenged a nagyböjti önmegtagadásokra.

A nagyböjt keresztje

A kereszt a szenvedésnek és a győzelemnek is jele. Fontos helye van életünkben. Felfelé mutat, felemeli tekintetünket Isten felé, ugyanakkor össze is kapcsol egymással. Az idei nagyböjtben imádkozzunk naponta a kereszt előtt. Egyedül vagy családban, esetleg másokat is meghívva erre. Legyen idei nagyböjtünk középpontjában a kereszt, naponta üljünk le elé.

Többet imádkozzanak...

Egyéni és közös imádságunkat vegyük komolyan! Közösségi alkalmaink a Szentmisék, a pénteki keresztutak, az első csütörtöki szentségimádás. Közös imádságunk lehet az is, hogy a napot lezáró imában külön is imádkozunk egyházközségünkért, hogy mindannyiunknak legyen ereje vállalását elvégezni.

Étel s italban hősi fék ...

Mit tehetünk? Vállaljuk például a napi háromszori étkezést! Ezt akkor is megtehetjük, ha munkahelyen étkezünk, és abban hús is van. Általánosságban csökkentsük a fogyasztásunkat, csak a szükségeset fogyasszuk mindenből!

Bűnbánatban tisztítsuk szívünket!

A nagyböjt alkalom arra, hogy rendezzük kapcsolatainkat. A bűnbocsánat szentségének megtisztító ereje segít az embertársakkal is rendezni közös dolgainkat.

Hiszem, hogy a komolyan vállalt imádság, böjt, önmegtagadás által Jézus arca átragyog tekintetünkön. Hiszem, hogy a csendes ima és böjt sugárzóvá válhat. Ha pedig sugárzóvá válik, ez alkalmat teremt a beszélgetésekre, a tanúságtételre is.

Fülöp Ákos

HAMVAZÓSZERDA

2011.03.09. szerda: HAMVAZÓSZERDA

(Római Szent Franciska, Savio Szent Domonkos)
Szíveteket szaggassátok meg, úgy térjetek meg!


Joel 2,12-18
,,Nos tehát, -- mondja az Úr, -- térjetek hozzám teljes szívetekből, böjttel, sírással és jajgatással. Szaggassátok meg szíveteket, nem pedig ruhátokat, és térjetek meg az Úrhoz, a ti Istenetekhez, mert jóságos ő és irgalmas, türelmes és nagyirgalmú, és szánakozik a bajok felett.' Ki tudja, hátha ismét megtér és elfelejt, s áldást hagy hátra maga után, étel- és italáldozatot az Úr, a ti Istenetek számára? Fújjátok meg a harsonát Sionban, hirdessetek szent böjtöt, rendeljetek el ünnepet, gyűjtsétek össze a népet, szenteljétek meg a gyülekezetet, hívjátok egybe a véneket, gyűjtsétek össze a gyermekeket és a csecsemőket; jöjjön ki hálószobájából a vőlegény, és nászházából a menyasszony. Sírjanak az előcsarnok és az oltár között a papok, az Úr szolgái, és mondják: ,,Könyörülj, Uram, könyörülj népeden; ne engedd, hogy gyalázzák örökrészedet, és uralkodjanak rajta a nemzetek!' Miért mondanák a népek között: ,,Hol van az ő Istenük?' Ekkor az Úrban féltő szeretet ébredt országa iránt, és megkegyelmezett népének.

Zs 50
A karvezetőnek. Dávid zsoltára, amikor Nátán próféta eléje járult, miután ő Batsebával vétkezett. Könyörülj rajtam, Isten, irgalmad szerint, könyörületességed szerint töröld el gonoszságomat! Moss egészen tisztára vétkemtől, bűnömtől tisztíts meg engem! Mert elismerem gonoszságomat, és bűnöm előttem van szüntelen. Ellened vétkeztem, egyedül ellened, s azt cselekedtem, ami előtted gonosz, hogy igaznak bizonyulj beszédedben, és igzságos a te ítéletedben. Íme, gonoszságban fogantattam, és bűnökben fogant engem az én anyám. Íme, te a szív igazságát szereted; bölcsességedet titokban kinyilatkoztattad nekem. Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek! Add, hogy örömet és vidámságot halljak, hadd ujjongjanak csontjaim, amelyeket összetörtél! Fordítsd el bűneimtől arcodat, töröld el minden gonoszságomat! Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben! Színed elől ne vess el engem, szent lelkedet ne vond meg tőlem! Add vissza nekem üdvösséged örömét, és készséges lélekkel erősíts meg engem! Hadd tanítsam útjaidra a bűnösöket, hogy hozzád térjenek az istentelenek! Szabadíts meg a vértől, Isten, szabadító Istenem, hogy nyelvem ujjongva hirdesse igazságodat! Uram, nyisd meg ajkamat, hadd hirdesse szám dicséretedet! Hiszen nem kedveled a véres áldozatot, ha égő áldozatot hozok, nem tetszik neked. A töredelmes lélek áldozat Istennek, a töredelmes, alázatos szívet, Isten, nem veted meg. Tégy jót, Uram, jóságodban Sionnal, hogy felépüljenek Jeruzsálem falai. Akkor majd kedvedet leled az igaz áldozatban, ajándékokban, egészen elégő áldozatokban; Akkor majd fiatal bikákat tesznek oltárodra.

2Kor 5,20 - 6,2
Mi tehát Krisztus követségében járunk, s maga Isten buzdít általunk. Krisztusért kérünk tehát benneteket, engesztelődjetek ki Istennel! Ő azt, aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őáltala. Mint munkatársak pedig intünk titeket, ne vegyétek hiába Isten kegyelmét. Mert ő mondja: ,,A nekem tetsző időben meghallgatlak, és az üdvösség napján megsegítlek téged' [Iz 49,8]. Íme, most van a kellő idő, íme, most van az üdvösség napja!

Mt 6,1-6.16-18
Ügyeljetek, hogy igazvoltotokat ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy csodáltassátok magatokat velük, mert így nem lesz jutalmatok Atyátoknál, aki a mennyben van. Amikor tehát adakozol, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsőítsék őket az emberek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Amikor te alamizsnát adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy a te adományod rejtve maradjon; Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked. Mikor pedig imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és a terek sarkán állva imádkozni, hogy feltűnjenek az embereknek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor imádkozol, menj be a szobádba, zárd be az ajtódat, és így imádkozz Atyádhoz, aki a rejtekben van; akkor Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek bús képűek, mint a képmutatók. Ők ugyanis elváltoztatják az arcukat, hogy böjtölésükkel feltűnjenek az emberek előtt. Bizony, mondom nektek: ők megkapták már jutalmukat. Te, amikor böjtölsz, kend meg a fejedet, az arcodat pedig mosd meg. Ne lássák az emberek, hogy böjtölsz, csak Atyád, aki a rejtekben van; és Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked.

Hamvazószerda

2011. március 9. - Hamvazószerda

  A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Vigyázzatok!
  Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei
  Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne
  kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az
  utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel
  már meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal
  kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és
  akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is. Amikor
  pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik
  szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon
  állva imádkozni! Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat.
  Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben
  imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.
  Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot
  mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom
  nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz,
  illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék
  észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a
  rejtekben is lát, megfizet neked.
  Mt 6,1-6.16-18


  Elmélkedés:
  Soknak és kevésnek is tűnhet negyven nap. Hosszúnak és rövidnek is
  tűnhet a nagyböjti időszak. Ha a böjtre, a lemondásokra gondolunk,
  amelyek gyakorlását ez időben az Egyház javasolja, akkor talán hosszú
  ez az idő, legalábbis azoknak, akiknek mindez nehezére esik. De rövid
  is lehet, ha azt nézzük, hogy mindössze ennyi időnk van arra, hogy
  lelkiekben felkészüljünk az esztendő legnagyobb ünnepére, a húsvétra. A
  lelki felkészülés része, hogy bűnbánatunk jeleként szentgyónást
  végzünk. Milyen jó ilyenkor megtapasztalni Isten jóságát és irgalmát és
  milyen nagy öröm újra átérezni, hogy Isten gyermekei vagyunk! Egy-egy
  jó cselekedet megtétele egyszerű dolog. Vajon lesz-e rá időnk? Elég
  lesz-e számunkra negyven nap?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Tegyük jóvá, amit tudatlanságunkban vétkeztünk,
  nehogy váratlanul érjen minket a halál órája.
  Akkor már hiába keresünk rá módot,
  nem lesz már időnk bűnbánatra.
  Tekints ránk, Istenünk, könyörülj rajtunk;
  megbántottunk, Urunk, téged.
  Segíts rajtunk, üdvözítő Istenünk,
  szent neved dicsőségéért, Urunk, szabadíts meg minket.
______________________________

Hamvazószerda

A böjtölés boldogsága
2011. március 9. Hamvazószerda

Mt 6,1-6,16-18
Jézus így szólt tanítványaihoz: Ügyeljetek, hogy igazvoltotokat ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy csodáltassátok magatokat velük, mert így nem lesz jutalmatok Atyátoknál, aki a mennyben van. Amikor tehát adakozol, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsőítsék őket az emberek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Amikor te alamizsnát adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy a te adományod rejtve maradjon; Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked. Mikor pedig imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és a terek sarkán állva imádkozni, hogy feltűnjenek az embereknek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor imádkozol, menj be a szobádba, zárd be az ajtódat, és így imádkozz Atyádhoz, aki a rejtekben van; akkor Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek bús képűek, mint a képmutatók. Ők ugyanis elváltoztatják az arcukat, hogy böjtölésükkel feltűnjenek az emberek előtt. Bizony, mondom nektek: ők megkapták már jutalmukat. Te, amikor böjtölsz, kend meg a fejedet, az arcodat pedig mosd meg. Ne lássák az emberek, hogy böjtölsz, csak Atyád, aki a rejtekben van; és Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked.

Bevezető ima: Uram, nagyböjt kezdetén az Egyház intenzív lelki időszak előtt áll. Segíts, hogy ezt egyre szilárdabb, erősebb és valóságosabb hitben tudjam megélni. Kérlek, add meg nekem, hogy élni tudjak azokkal a lelki eszközökkel, melyeket felajánlasz nekem, s így ezt a szent időszakot elszántan, nagylelkűen és bátran tudjam végigjárni.

Kérés: Uram, add meg a kegyelmet, hogy egész szívemből megtérjek!

1. Böjti gyakorlatok. Amikor megkezdődik a nagyböjt, arra emlékeztet minket az Egyház, hogy bűneink miatt bűnhődnünk kell, és Istennel őszintén ki kell engesztelődnünk. Minden olyan próbálkozás, amikor a lelkiéletet, - ennek fő oszlopait, az imádságot, a böjtöt és az alamizsnálkodást – elhanyagoljuk, homokra építjük házunkat. Az ima megtisztítja szándékainkat, és minden cselekedetünket Istenhez köti. A böjt megszabadít az elkényelmesedéstől, és önzésünktől. Az alamizsnaosztás kifejezi, hogy a szegényekben Jézus a mi testvérünk, és hogy Krisztusban mindannyian egy családhoz tartozunk. Ezen kívül arra is emlékeztet minket, hogy a gazdagság Isten szeretetében van és nem a földi dolgok birtoklásában. Mindenkinek szüksége van arra, hogy megvizsgálja lelkiéletét, és így biztosan azon igyekezzen, hogy gyakorolja az imádságot, a böjtölést és az alamizsnálkodást.

2. Ne a látványosság kedvéért! Jézus kemény kritikával illeti a képmutatókat, akik azért cselekszenek mások előtt, hogy dicséretet kapjanak tettükért. Az ilyen cselekedetnek Isten előtt nincs értéke, s nem jelent bűnhődést bűneinkért; csak növeli tartozásunkat. Jézus arra hív, hogy magunkban imádkozzunk, böjtöljünk, és titokban adjunk alamizsnát, anélkül, hogy erről bárki is tudomást szerezne. Így lehetünk biztosak abban, hogy mindezt Isten iránti szeretetből tesszük, és nem önmagunk szeretetéből. Mindaz, aki buzgóságát és nagylelkűségét mások elé tárja, „Már megkapta jutalmát.”- így nem gyűjt ezzel mennyei kincset. Ne akarjunk nagy szavakat, maradjanak rejtve jócselekedeteink, egyedül Istennek akarjunk tetszeni!

3. Isten a jókedvű adakozókat szereti. Semmi nem visz minket Krisztushoz közelebb, mint vele együtt haladni az úton, és azokat a dolgokat tenni, amiket Ő is meg tett Atyja iránti szeretetből. A nagyböjti időben arra hív minket Isten, hogy megtisztítsuk szívünket és értelmünket, szándékainkat pedig újra felé fordítsuk. Krisztus nyilvános működését az Atya iránti engedelmesség, szeretet és az Ő akaratával való egyesülés hatotta át. A nagyböjtre legyen nekünk is ez az elhatározásunk, hogy egyszerű, de határozott cselekedeteink Jézusnak ezt az engedelmességét és szeretetét tükrözzék vissza. Mit tehetnék még ma Istenért? Milyen áldozatot hozhatok érte, ami tetszésére lesz? Elhatározásomat mások tudta nélkül fogom végrehajtani.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, add meg nekem a kegyelmet, hogy nagy lelkesedéssel kezdjem a nagyböjtöt! Segíts, annak a tudásnak az örömében élnem, hogy a te jelenlétedben élhetek, és neked, csakis neked kell tetszésedre lennem!

Elhatározás: A nagyböjt kezdetén elmegyek gyónni, és ebben a szent időben komolyabban veszem az imádságot, a böjtöt és az alamizsnálkodást.

Erdő Péter bíboros atya 2011. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a magyar családok segítsék egymást a mindennapi feladatok megoldásában és a segítő szeretetre való nevelésben.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger