2011. március 11., péntek

Nagyböjti idő, Hamvazószerda utáni péntek

Nagyböjti idő, Hamvazószerda utáni péntek 
 
Milyen is a böjtölésem? Tudatosan vállalom-e? El merem-e mondani a munkahelyemen, az iskolában, hogy most miért étkezem másként? Másképp, mint a világ, mégsem hivalkodóan, maga mutogatóan éljem a nagyböjt önként vállalt lemondásait, jó cselekedeteit.
További gondolatok...

Hamvazószerda utáni péntek

2011.03.11. péntek

Ha segítségül hívod az Urat, ezt mondja: Itt vagyok!


Iz 58,1-9a
Kiálts teli torokkal, ne kíméld, hanem emeld fel hangodat, mint a harsona! Hirdesd népemnek az ő bűnét, és Jákob házának az ő vétkét! Engem keresnek nap mint nap, és szeretnék megismerni útjaimat, mint olyan nemzet, mely igazságot cselekszik, és Istene döntését nem hagyta el. Igaz döntéseket kérnek tőlem, szeretnének közeledni Istenhez. ,,Miért böjtöltünk, ha nem láttad, miért sanyargattuk lelkünket, ha nem tudsz róla?' Íme, böjtöléstek napján is találtok kedvtelést, és minden robotmunkásotokat hajszoljátok. Íme, perlekedés és civakodás között böjtöltök, ököllel lesújtva gonoszul. Ne úgy böjtöljetek, mint ma, hogy meghallgatást nyerjen a magasságban hangotok! Vajon ilyen a böjt, amely tetszik nekem, az a nap, amelyen az ember sanyargatja lelkét? Hogy lehajtja fejét, mint a káka, és zsákruhát meg hamut terít maga alá? Vajon ezt nevezed böjtnek, és az Úr előtt kedves napnak? Íme, ez az a böjt, amely tetszik nekem: oldd le a jogtalan bilincseket, oldozd meg az iga kötelékeit! Bocsásd szabadon az elnyomottakat, és minden igát törj össze! Íme, törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a bujdosó szegényeket vidd be házadba! Ha mezítelent látsz, takard be, és testvéred elől ne zárkózz el! Akkor majd előtör, mint a hajnal, világosságod, és sebed gyorsan beheged; színed előtt halad igazságod, és az Úr dicsősége zárja soraidat. Akkor majd, ha szólítod, az Úr válaszol, ha kiáltasz, így szól: ,,Íme, itt vagyok!' Ha eltávolítod körödből az igát, az ujjal mutogatást és a hamis beszédet.

Zs 50
A karvezetőnek. Dávid zsoltára, amikor Nátán próféta eléje járult, miután ő Batsebával vétkezett. Könyörülj rajtam, Isten, irgalmad szerint, könyörületességed szerint töröld el gonoszságomat! Moss egészen tisztára vétkemtől, bűnömtől tisztíts meg engem! Mert elismerem gonoszságomat, és bűnöm előttem van szüntelen. Ellened vétkeztem, egyedül ellened, s azt cselekedtem, ami előtted gonosz, hogy igaznak bizonyulj beszédedben, és igzságos a te ítéletedben. Íme, gonoszságban fogantattam, és bűnökben fogant engem az én anyám. Íme, te a szív igazságát szereted; bölcsességedet titokban kinyilatkoztattad nekem. Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek! Add, hogy örömet és vidámságot halljak, hadd ujjongjanak csontjaim, amelyeket összetörtél! Fordítsd el bűneimtől arcodat, töröld el minden gonoszságomat! Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben! Színed elől ne vess el engem, szent lelkedet ne vond meg tőlem! Add vissza nekem üdvösséged örömét, és készséges lélekkel erősíts meg engem! Hadd tanítsam útjaidra a bűnösöket, hogy hozzád térjenek az istentelenek! Szabadíts meg a vértől, Isten, szabadító Istenem, hogy nyelvem ujjongva hirdesse igazságodat! Uram, nyisd meg ajkamat, hadd hirdesse szám dicséretedet! Hiszen nem kedveled a véres áldozatot, ha égő áldozatot hozok, nem tetszik neked. A töredelmes lélek áldozat Istennek, a töredelmes, alázatos szívet, Isten, nem veted meg. Tégy jót, Uram, jóságodban Sionnal, hogy felépüljenek Jeruzsálem falai. Akkor majd kedvedet leled az igaz áldozatban, ajándékokban, egészen elégő áldozatokban; Akkor majd fiatal bikákat tesznek oltárodra.

Mt 9,14-15
Akkor odajöttek hozzá János tanítványai, és megkérdezték: ,,Miért van az, hogy mi és a farizeusok gyakran böjtölünk, a te tanítványaid pedig nem böjtölnek?' Jézus így felelt nekik: ,,Vajon gyászolhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek azonban a napok, amikor elveszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek.

Hamvazószerda utáni péntek

2011. március 11. - Péntek

  Keresztelő János tanítványai egyszer Jézushoz járultak, és megkérdezték
  tőle: „Miért van az, hogy mi és a farizeusok gyakran böjtölünk, a te
  tanítványaid viszont nem tartanak böjtöt?” Jézus így felelt nekik:
  „Vajon szomorkodhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek a
  napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek.”
  Mt 9,14-15


  Elmélkedés:
  Keresztelő János tanítványainak kérdésére a böjtölés idejéről ad
  tanítást Jézus. Azt az időt, amikor övéivel van, nem tartja olyan
  időszaknak, amikor böjtölni kellene. Amikor viszont majd eltávozik
  közülük, elérkezik a böjtölés ideje.
  Jézus nyilvános működésének ideje egy hosszú, három évig tartó ünnep
  volt az emberek számára. Cselekedetei és tanítása igazi örömre adtak
  okot. A betegekkel való törődése, az evangélium hirdetése a
  szegényeknek, és a számtalan csoda, amit végbevitt, valamint a gonosz
  lelkek kiűzése az emberekből mind-mind örvendezésre és Isten
  magasztalására indította az embereket. De ugyanígy vagyunk mi is:
  amikor találkozunk a mi Urunkkal, persze, hogy nem a böjtölésen jár az
  eszünk, hanem örülünk jelenlétének.
  A Feltámadottal való találkozás és az ebből fakadó örvendezés ideje
  majd húsvétkor jön el. Addig viszont erre készülünk a nagyböjti időben,
  amely valóban a böjtölés ideje. A liturgia többször is figyelmeztet
  minket: most van itt az alkalmas szent idő, az üdvösség napjai. E
  napokat böjtöléssel, még buzgóbb imádkozással és a szegények
  megsegítésével éljük át.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Irgalmas Uram, jóságos Uram, bátorságot adtál, hogy megérezzem: neked
  szükséged van rám. Adj erőt, hogy szeretni tudjam a társadalom
  kivetettjeit, úgy, ahogyan te szeretsz engem, és ahogyan szükséged van
  rám. Uram, te tudod, mit jelent kitaszítottnak lenni, legszegényebbnek
  a szegények között.
  A gazdag ember, a jómódú asszony is lehet kirekesztett, de lehet a
  szegény is a tőled kapott parányi földön.
  Add, hogy evilági országodban mindannyian gazdagok lehessünk, annak
  tudatában, hogy neked szükséged van ránk, s hogy nekünk is szükségünk
  van egymásra!
  Boldog Kalkuttai Teréz
______________________________

Hamvazószerda utáni péntek

Miért böjtöljünk?
2011. március 11. – Hamvazószerda utáni péntek

P. Richard Gill

Mt 9, 14-15
Odamentek hozzá János tanítványai és megkérdezték: „Miért van az, hogy mi és a farizeusok sokat böjtölünk, a te tanítványaid ellenben nem böjtölnek?” Jézus így felelt: „Hát búsulhat a násznép, mikor vele a vőlegény? Eljön a nap, amikor elveszik a vőlegényt, akkor majd böjtölnek.”

Bevezető ima: Uram, Te tudod, milyen nagyon szükségem van rád és mily nagyon függök tőled. Ismered gyengeségeimet és hibáimat. Segíts növekednem a bizalomban, és hogy egész reményemet a Te szeretetedbe és irgalmadba helyezzem! Taníts meg, hogy minden nap bízzak hatalmadban, ígéretedben és kegyelmedben! Segíts, hogy kövesselek a szeretet és nagylelkűség keresztútján, hogy minél közelebb kerüljek hozzád.

Kérés: Uram, taníts meg, hogy nyomodban járjak, és szeressem az áldozatot, mint a vezeklés és megtisztulás útját!

1. Krisztussal szenvedni. Jézus azt mondta, eljön az idő, mikor a tanítványai böjtölni fognak. Most, hogy visszatért Atyjához, rajtunk áll, hogy az Ő gyógyító művét folytassuk. „Örömmel szenvedek értetek, és testemben kiegészítem, ami Krisztus szenvedéséből hiányzik, testének, az Egyháznak javára” (Kol 1,24) -ahogy Szent Pál mondja. Saját áldozatunkat Krisztuséhoz kötjük, hogy közelebb jussunk hozzá és más kegyelmeket elnyerjünk önmagunk és mások számára. Az áldozat és az önmegtagadás lelkülete kell, hogy teljessé tegye minden keresztény életét.

2 .Testi és lelki éhség.  Amikor böjtölünk és megérezzük az éhséget, az a lelkünk mélyén levő szellemi éhség szimbóluma, amit Isten és az ég után kellene éreznünk. Ez a világ mindent kényelmessé tesz számunkra és mi gyakran elfelejtjük, hogy nem ez a mi igazi otthonunk. Egy idegen országban zarándokolunk, nagyon messze a hazánktól. A böjt feléleszti bennünk újra a vágyat, amit az utazó érez egy új úti cél iránt, bár boldog akkor is, amikor otthon lehet újra. Az igazi keresztény tele bizalommal vágyakozik a mennyország után, ahol örökké Istennel lehet és az örök boldogság lesz osztályrésze. Tudja, hogy minden jó ezen a világon csupán árnyéka annak csodálatos jónak, amit Isten azoknak készített, aki Őt szeretik. (Vö. Róm 8,28)

3. A lelkek utáni szomjúság. Jézus a kereszten ezt mondta „Szomjazom.” Azért tette ezt, mert minden embert ki akar engesztelni az Istennel. Jézus szomjazik a lelkekre, arra vágyik, hogy visszatérjünk Istenhez, szeressük Őt és rátaláljunk az örök életre vezető útra. Az önként vállalt áldozat és az önátadás, amit felajánlunk a szívek megtéréséért, megadja nekünk a szükséges kegyelmeket, hogy megváltozzunk és Istenhez visszatérjünk. Senki nem képes magát megváltozatni; aki súlyos bűnben él, nem érdemli meg Isten kegyelmét. Ezért nekünk kell közbenjárnunk másokért felajánlott áldozataink és imáink által, hogy megkapják ők is azt a természetfölötti kegyelmet, amire szükségük van, hogy legyőzzék az akadályokat. A felebaráti szeretet legnagyobb tette, amit tehetünk és a legnagyobb öröm, amit átélhetünk, egy lélek megmentése Isten számára. Hány lélek vár a mi áldozatunkra és imánkra?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts nekem, hogy nagylelkűen és örömteli szívvel hozzak áldozatot, hiszen tudom, hogy az áldozat még jobban összeköt veled, és ezáltal oly sok lélek – akiket szeretsz, akikért meghaltál – fog megtérni.

Elhatározás: Kiválasztok magamnak valakit, akinek Isten kegyelmére van szüksége, és érte ajánlom föl ma minden áldozatom. 

Erdő Péter bíboros atya 2011. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a magyar családok segítsék egymást a mindennapi feladatok megoldásában és a segítő szeretetre való nevelésben.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger