2011. március 15., kedd

Nagyböjti idő, 1. hét Kedd

Nagyböjti idő, 1. hét Kedd

Minden filozófiai és teológiai magyarázaton túl, Jézus arra tanított, hogy Isten a mi Atyánk! A pogányok azt gondolják, hogy minél többet szólítják, annál inkább uralkodhatnak rajta. Sokszor mi magunk is ilyen pogány módon imádkozunk: amikor és amennyire szükségünk van rá, megtaláljuk. És vigyázzon magára, ha nem úgy viselkedik mint ahogyan elvárjuk! Ne utánozzuk őket – sürget Jézus. Elegendő, ha csöndben, bizalommal Istenhez emeljük a szívünket: miatyánk! Az egymást szerető szíveknek egy szó, egy tekintet, egy kézfogás is elég. Ne csak a mindennapi kenyeret kérjük tőle, hanem a bűnbocsánatot, sőt, a gonosz lélek fölötti diadalt is kérjük, mert azt is képes megadni! (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt első hete – kedd

2011.03.15. kedd

(Hofbauer Szent Kelemen)
Isten igéje véghezviszi mindazt, amit az Úr akar


Iz 55,10-11
Mert amint lehull az eső és a hó az égből, és nem tér oda vissza, hanem megitatja a földet, termékennyé és gyümölcsözővé teszi, magot ad a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek, úgy lesz az én igém is, mely számból kijön: nem tér vissza hozzám eredménytelenül, hanem megteszi, amit akarok, és véghezviszi, amiért küldtem.


Zs 33
Dávidtól, amikor őrültséget színlelt Abimelek előtt, és az továbbengedte őt. Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét. Kerestem az Urat és meghallgatott, minden rettegésből kiragadott engem. Nézzetek rá és megvilágosultok, és arcotok meg nem szégyenül. Íme ez a szegény kiáltott, az Úr meghallgatta, és kiszabadította minden szorongatásából. Az Úr angyala az őt félőket körülsáncolja, és kiragadja őket. Ízleljétek meg és lássátok, milyen édes az Úr, boldog az az ember, aki őbenne bízik! Féljétek az Urat, szentjei mind, mert nem szenvednek szükséget, akik őt félik! Gazdagok nyomorba juthatnak s éhezhetnek, de akik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek. Jöjjetek, fiaim, hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítlak titeket. Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Őrizd meg nyelvedet a gonosztól, s ajkad ne beszéljen csalárdságot! Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd! Az Úr szemmel tartja az igazakat, és imádságukat meghallgatja. De az Úr tekintete ott a gonosztevőkön is, hogy eltörölje emléküket a földön. Kiáltottak az igazak és az Úr meghallgatta, és minden szorongatásukból kiszabadította őket. Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és megmenti az alázatos lelkűeket. Sok nyomorúság éri az igazakat, de az Úr valamennyiből kimenti őket. Megőrzi minden csontjukat, egy sem törik el belőlük. Gonoszságuk öli meg a bűnösöket, s megbűnhődnek akik gyűlölik az igazat. De szolgáit az Úr megszabadítja, és senki sem bűnhődik, aki benne bízik.

Mt 6,7-15
Az imádságban pedig ne fecsegjetek, mint a pogányok, akik úgy gondolják, hogy a bőbeszédűségükért nyernek meghallgatást. Ne hasonlítsatok tehát hozzájuk; mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek őt. Ezért ti így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma; és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vígy minket kísértésbe; de szabadíts meg a Gonosztól. Mert ha megbocsátjátok az embereknek botlásaikat, nektek is meg fog bocsátani mennyei Atyátok. De ha nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem fogja megbocsátani nektek a ti botlásaitokat.

Nagyböjt első hete – kedd

2011. március 15. - Kedd

  A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Amikor imádkoztok,
  ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy
  akkor nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket!
  Hiszen mennyei Atyátok tudja, mire van szükségtek, még mielőtt kérnétek
  őt. Ti tehát így imádkozzatok:
  Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
  szenteltessék meg a te neved;
  jöjjön el a te országod;
  legyen meg a te akaratod,
  amint a mennyben, úgy a földön is.
  Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
  és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk
  vétkezőknek;
  és ne vígy minket a kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól!
  Mert ha ti megbocsátjátok az embereknek, hogy (ellenetek) vétettek,
  mennyei Atyátok nektek is megbocsátja bűneiteket. De ha ti nem
  bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek
  bűneiteket.”
  Mt 6,7-15


  Elmélkedés:
  Tegnap a jó cselekedetekről hallottunk, ma pedig az imádságról, mint a
  nagyböjti időszak meghatározó eleméről elmélkedjünk annak kapcsán, hogy
  Jézus imádkozni tanítja a népet és minket is. A Fiúisten, akinek
  valóban atyja a mennyei Atya, arra bátorít minket, hogy Atyánknak
  szólítsuk Istent. A vallási élet forradalmi megújítása az ahhoz az
  ószövetségi gyakorlathoz képest, hogy isten nevét egyáltalán nem
  szabadott kimondani. Ezzel Jézus kifejezetten azt kéri, hogy barátai,
  gyermeki hangon szólítsuk meg Istent, aki figyel szavunkra.
  Jézus ugyanakkor figyelmeztet minket, hogy ne szószátyár módon vagy
  végtelenül hosszan mondjuk Istennek a magunkét, hanem röviden, őszintén
  tárjuk elé mindennapi gondjainkat. A sok beszéd már csak azért is
  felesleges, mert Isten jól tudja, hogy mire van szükségünk, másrészt
  azért sem ajánlatos, mert könnyen megakadályozhatja, hogy Isten
  megszólaljon, s meghalljuk csendes szavát szívünk mélyén.
  Az ima másik fontos jellemzője, hogy személyes kapcsolatot teremt
  Istennel, akinek éppen az a szándéka, hogy közösségre lépjen az
  emberrel, velünk. Keresem-e az Istennel való kapcsolatot a rendszeres
  ima által?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Tegyük jóvá, amit tudatlanságunkban vétkeztünk, nehogy váratlanul érjen
  minket a halál órája. Akkor már hiába keresünk rá módot, nem lesz már
  időnk bűnbánatra. Tekints ránk, Istenünk, könyörülj rajtunk;
  megbántottunk, Urunk, téged. Segíts rajtunk, üdvözítő Istenünk, szent
  neved dicsőségéért, Urunk, szabadíts meg minket.
______________________________

Nagyböjt első hete – kedd

Uram, taníts meg minket imádkozni!
2011. március 15. Nagyböjt első hete – kedd

P. José LaBoy LC

Mt 6, 7-15
A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Amikor imádkoztok ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik úgy gondolják, hogy a bőbeszédűségükért nyernek meghallgatást. Ne hasonlítsatok tehát hozzájuk; mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek őt. Ezért ti így imádkozzatok:
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk
az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe;
de szabadíts meg a Gonosztól!
Mert ha megbocsátjátok az embereknek botlásaikat, nektek is meg fog bocsátani mennyei Atyátok. De ha nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem fogja megbocsátani nektek a ti botlásaitokat.

Bevezető ima: Uram, tisztában vagyok vele, hogy Te tudod mi a legjobb nekem. Ezért is hiszek benned. Sokkal inkább érdekel téged az én lelki jólétem, mint engem. Ezért bízom benned. Bűneim ellenére mindenkor szeretettel megbocsátasz nekem. Ezért szeretlek téged.

Kérés: Uram, taníts engem imádkozni!

1. Az ima a hallgatás gyümölcse. Néhányan szeretnek beszélni. Elvárják, hogy meghallgassák őket, de ők nem mutatnak hajlandóságot mások meghallgatására. Nem is tudsz hallgatni, ha nem szoktál hozzá, hogy csendben légy. Kalkuttai Boldog Teréz anya írta egyszer, hogy az imádság a csend gyümölcse. Jézus szeretné, ha megértenénk, hogy az ima sokkal inkább szól a hallgatásról, mint a beszédről. Amikor olyasvalakivel vagy, aki jóval tájékozottabb nálad egy témában, ami érdekel téged; csak kérdések feltevésére szorítkozol, és inkább figyelemmel hallgatsz. Jézus a Mennyei Atya kinyilatkoztatója. Ez azt jelenti, hogy imádságainkban meg kell kérdeznünk Jézus Urunkat az Ő Atyjáról, majd a hallgatásnak szentelnünk a figyelmünket.

2. Isten a mi szerető Atyánk. Jézus szerint a Mennyei Atya tudja, mire van szükségünk, még mielőtt kérnénk. Ennek ellenére kérnünk kell tőle, mert csak így tudatosodhat bennünk, hogy vannak olyan szükségleteink, melyeket csak az Atya Isten tud kielégíteni. Meg kell tanulnunk azt kérni Istentől, amire leginkább szükségünk van az üdvözüléshez. Ezért tanította meg nekünk Jézus a Miatyánkot. A Miatyánk imádkozásakor megemlékezünk arról, hogy Ő Mindenek Atyja, ezért minden ember valójában a testvérünk. A Miatyánkban tulajdonképpen három dolgot kérünk: legyen Isten az első helyen az életünkben, testileg és lelkileg is tápláljon minket, és bocsásson meg.

3. Megbocsátani és bocsánatot nyerni.  Jézus hangsúlyozza a megbocsátás fontosságát. Ahogy János első levele emlékeztet minket: mindannyian bűnösök vagyunk. A keresztény élet egyik legfontosabb jellemzője, hogy Jézus szerető irgalmasságával szeretnénk találkozni. Ezt csak akkor tudjuk igazán megélni, ha átültetjük a gyakorlatba. Csodálhatunk valakit, aki kiugrik egy ejtőernyővel a repülőből, de átélni az élményt csak akkor tudjuk, ha magunk is megtesszük ugyanezt. Az irgalmasság valódi értelmét csak úgy foghatjuk fel, ha megbocsátunk másoknak. A mi megbocsátásunk nem lesz azonos Krisztus irgalmasságával: Ő sosem vétkezett, mégis megbocsát nekünk, pedig nem érdemeljük meg. Ha Krisztus megbocsátott nekünk, hogyan merészelünk mi nem megbocsátani másoknak?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy megtanítasz arra, miként imádkozzak az Atyához. Nem mindig imádkozom annyit, amennyit kellene. Kérlek, segíts, hogy többet és jobban imádkozzak! Segíts, kérlek, hogy teljes szívemből Istent akarjam életemben az első helyre helyezni. Segíts, hogy az Ő akarata fontosabb legyen, mint a sajátom. Segíts, hogy úgy bánjak másokkal, ahogyan szeretném, hogy velem bánjanak és megbocsássak, ha megbántanak!

Elhatározás: Ma külön időt fogok szentelni az imádságnak.

Erdő Péter bíboros atya 2011. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a magyar családok segítsék egymást a mindennapi feladatok megoldásában és a segítő szeretetre való nevelésben.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger