2011. március 16., szerda

Nagyböjti idő, 1. hét Szerda

Nagyböjti idő, 1. hét Szerda

A pusztai vándorlás nemzedékének hitetlensége tőlünk sem áll messze. Ha Isten létezik, mutatkozzon be, írja nevét a Himalája csúcsára, büntesse meg a gonosztevőket, szálljon le a keresztről! Ehelyett eljön Jézus, a szerető Istenről prédikál, és azt várja, hogy viszontszeressük. Ez a jel, miközben mi a magunk által elképzelt jelet várjuk. Mekkora félreértés! Számunkra sem adatik más jel, mint Jónásé volt. Ő nem tett mást Ninivében, mint hirdette a megtérést. Nem volt csoda, nem voltak megfellebbezhetetlen, szenzációs bizonyítékok, hacsak az nem, hogy szavára mindenki megtért. Nagyböjt kezdetén mis is hallottuk a felhívást: térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban, mely nemcsak Krisztus halálát, de feltámadását is hirdeti! (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt első hete – szerda

2011.03.16. szerda

Ninive lakói megtértek a rossz útról


Jón 3,1-10
Ekkor ismét szólt az Úr Jónáshoz, s ezt nondta: ,,Kelj fel, menj Ninivébe, a nagy városba, és hirdesd ott a szózatot, amelyet majd mondok neked.' Felkelt erre Jónás és elment Ninivébe az Úr szava szerint. Ninive háromnapi járóföldre terjedő nagy városa volt Istennek. Alighogy bement Jónás a városba, egynapi járásnyira, nagy hangon hirdette: ,,Még negyven nap, és Ninive elpusztul!' Ninive lakói hittek Istenben és böjtöt hirdettek, és nagyjaik, kicsinyeik egyaránt szőrruhát öltöttek. És amikor a beszéd Ninive királyához eljutott, ő felkelt trónjáról, letette palástját, szőrruhába öltözött és hamuba ült. És közhírré tétette és megparancsolta Ninivében: ,,A királynak és főembereinek rendeletére! Se ember, se állat, se marha, se juh ne egyék és ne legeljen, és vizet se igyék! Öltsön szőrruhát ember és állat, és kiáltson nagy szóval az Úrhoz, és térjen meg mindenki gonosz útjáról és az istentelenségből, ami kezéhez tapad. Ki tudja, hátha visszafordul és megbocsát az Úr, és lelohad haragjának tüze, és nem veszünk el?' Mikor látta Isten az ő cselekedeteiket, hogy megtértek gonosz útjukról, megbánta Isten a rosszat, amelyről azt mondta, hogy rájuk hozza, és nem hozta rájuk.

Zs 50
A karvezetőnek. Dávid zsoltára, amikor Nátán próféta eléje járult, miután ő Batsebával vétkezett. Könyörülj rajtam, Isten, irgalmad szerint, könyörületességed szerint töröld el gonoszságomat! Moss egészen tisztára vétkemtől, bűnömtől tisztíts meg engem! Mert elismerem gonoszságomat, és bűnöm előttem van szüntelen. Ellened vétkeztem, egyedül ellened, s azt cselekedtem, ami előtted gonosz, hogy igaznak bizonyulj beszédedben, és igzságos a te ítéletedben. Íme, gonoszságban fogantattam, és bűnökben fogant engem az én anyám. Íme, te a szív igazságát szereted; bölcsességedet titokban kinyilatkoztattad nekem. Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek! Add, hogy örömet és vidámságot halljak, hadd ujjongjanak csontjaim, amelyeket összetörtél! Fordítsd el bűneimtől arcodat, töröld el minden gonoszságomat! Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben! Színed elől ne vess el engem, szent lelkedet ne vond meg tőlem! Add vissza nekem üdvösséged örömét, és készséges lélekkel erősíts meg engem! Hadd tanítsam útjaidra a bűnösöket, hogy hozzád térjenek az istentelenek! Szabadíts meg a vértől, Isten, szabadító Istenem, hogy nyelvem ujjongva hirdesse igazságodat! Uram, nyisd meg ajkamat, hadd hirdesse szám dicséretedet! Hiszen nem kedveled a véres áldozatot, ha égő áldozatot hozok, nem tetszik neked. A töredelmes lélek áldozat Istennek, a töredelmes, alázatos szívet, Isten, nem veted meg. Tégy jót, Uram, jóságodban Sionnal, hogy felépüljenek Jeruzsálem falai. Akkor majd kedvedet leled az igaz áldozatban, ajándékokban, egészen elégő áldozatokban; Akkor majd fiatal bikákat tesznek oltárodra.

Lk 11,29-32
Amikor a tömeg összesereglett, így kezdett beszélni: ,,Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Mert amint Jónás jel volt a niniveiek számára, az Emberfia is az lesz ennek a nemzedéknek. Dél királynője [1 Kir 10,1-10] felkel majd az ítéleten e nemzedék embereivel, és elítéli őket, mert ő eljött a föld széléről, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét, és íme, nagyobb van itt Salamonnál. A ninivei férfiak felállnak majd az ítéleten e nemzedékkel, és elítélik, mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak [Jón 3,5]; és íme, nagyobb van itt Jónásnál.

Nagyböjt első hete – szerda

2011. március 16. - Szerda

  Egyszer Jézus köré sereglett a csodaváró tömeg, de ő így szólt
  hozzájuk: „Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Csodajelet követel, de nem
  kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Ahogy Jónás jel volt a
  niniveieknek, úgy lesz az Emberfia is jel ennek a nemzedéknek. Az
  ítéleten majd ezzel a nemzedékkel együtt megjelenik Dél királynője is,
  és helyeselni fogja elítélésüket, hiszen ő a föld végéről is eljött,
  hogy hallgathassa Salamon bölcsességét; itt pedig nagyobb valaki van,
  mint Salamon. Ninive lakói is ott lesznek az ítéleten ezzel a
  nemzedékkel együtt, és helyeselni fogják a megbüntetését, mert ők Jónás
  szavára bűnbánatot tartottak; itt pedig nagyobb valaki van, mint
  Jónás.”
  Lk 11,29-32


  Elmélkedés:
  Jónás prófétáról és az ő szavára bűnbánatot tartó niniveiekről beszél
  Jézus a mai evangéliumban. Mintegy példaként állítja elénk Ninive
  városának lakóit, akik felismerték Isten küldöttét Jónásban és
  megfogadták szavát.
  Vajon ki az, aki napjainkban az ókori Ninivéhez hasonlító
  nagyvárosainkban vagy más településeken ki mer állni a nagy
  nyilvánosság elé a bűnbánatra és megtérésre szóló felhívással? Ki
  hirdeti bátran az irgalom örömhírét? Ki meri elmondani a világban, hogy
  Isten nem a vesztünket akarja, hanem megtérésünket? Ki figyel Isten
  küldötteire manapság? Ki szívleli meg az isteni üzenetet és tart igaz
  bűnbánatot?
  A nagyböjt a bűnbánattartás ideje. A bűnbánatra pedig nem ember kér
  minket, hanem maga Isten, akit megsértünk bűneinkkel, de aki ugyanakkor
  irgalommal fordul felénk. Tegyünk tanúságot a bűnbánóknak irgalmazó
  Istenről! Fordítsuk tekintetünket és mások figyelmét is a megváltás
  nagy jelére, Krisztus kereszthalálára!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Urunk, tégy méltóvá minket, hogy az egész világon szolgálhassuk azokat
  az embertársainkat, akik szegénységben élnek és halnak meg.
  Add meg nekik a mai napon a mi kezünk által mindennapi kenyerüket, és a
  mi megértő szeretetünk által adj nekik békét és örömet.

  ______________________________
__
  \
  Aktuális:

  Kedves barátaim!
  Az ország szegényebb helyein szolgálatot végző atyákat továbbra is
  lehet segíteni miseadománnyal. További információk:
  http://zalalovo.plebania.hu/plebania/miseadomany
  Sajtóapostolokat keresek az Élő Kenyér újság népszerűsítésére. Olyan
  személyekre számítok, akik örömmel vállalják, hogy saját közösségükben,
  plébániájukon vagy (egyházi) iskolájukban bemutatják és ajánlják a
  szülőknek, nagyszülőknek az újságot. Ingyenes mintapéldányt,
  információs anyagot szívesen küldök. Akik szívesen apostolkodnának,
  kérem jelezzék szándékukat a zalalovo@gmail.com címen. Előre is
  köszönöm a buzgóságot! Segítsük közösen a gyerekeket, hogy örömmel
  olvassák az evangéliumot és szívesen jöjjenek a szentmisére!
  Információk az újságról:
  http://zalalovo.plebania.hu/list/news/Elo_Kenyer_-_gyermekeknek_es_fiataloknak
 
  Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Nagyböjt első hete – szerda

Boldogok a tiszta szívűek
2011. március 16. Nagyböjt első hete – szerda

P. Thomas Berg

Lk11,39-42
„Ti farizeusok, a pohár és a tál külsejét tisztogatjátok, de belül tele vagytok kapzsisággal és gonoszsággal. Balgák! Nem az alkotta a külsőt is, aki a belsőt alkotta? Adjátok oda inkább, ami benne van a rászorulóknak, és akkor tiszták lesztek egészen. De jaj nektek, farizeusok, mert tizedet adtok a mentából, rutából és az összes kerti veteményből, de semmibe veszitek az igazságot és az Isten szeretetét. Ezt meg kell tenni, azt nem szabad elhagyni.”

Bevezető ima: Úr Jézus, hiszek benned, hiszen Te vagy az igazság, aki egyre jobban feltárod nekem életem értelmét és célját. Bízom benned, mert minden nap vársz rám, kopogtatsz az ajtómon és mindig kész vagy arra, hogy magadhoz ölelj engem az ima és a szentségek által. Szeretlek téged, mert a kereszten feláldoztad értem az életedet és megtanítottad, hogy mit jelent kiteljesedni a szeretetben.

Kérés: Uram, add tisztán látnom, hogy az életszentség és az alázat kéz a kézben járnak!

1. Krisztus: példaképünk az életszentség útján. Mindegyikünk együtt él az alteregójával, a tökéletes másik énjével, ami álmodozásainknak szüleménye. Ez a másik én velünk van gyermekkorunk óta: ez az iskolai sportcsapat sztárja, a rock-sztár, a hollywoodi tini-bálvány, akivé mindig válni akartunk. Könnyen beesünk abba a hibába, hogy szent önmagunkat szintén tökéletesnek, hibák nélkülinek képzeljük el – egy olyan valakinek, aki nem küzd gyengeségeivel, akinek nincsenek nehézségei, aki makulátlan. Azt gondoljuk, hogy ilyenné válhatunk egy nap, ha végre valahára le tudnánk győzni összes bűnünket. A szentségre való törekvés nem egyenlő a tökéletes ideál megvalósítására való törekvéssel. Csak Isten tudja, hogy milyen lesz ez a végső szent állapotunk. A célunk nem az, hogy ezt a magunk által elképzelt ideált megvalósítsuk, hanem, hogy Krisztust akarjuk tükrözni. Ő nem más, mint a mi szentségünk forrása és teljessége.

2. Szentség: átadni Istennek életünk kormánykerekét. Nem ritka, hogy a szentek saját visszaemlékezéseikben maguk vallanak lelki nehézségeikről, hogy mennyire tökéletlenek voltak, amikor szembe kellett nézniük Istentől kapott hivatásukkal. Nem szokatlan tehát, ha belső bizonytalansággal, nyugtalansággal és belső küzdelemmel találkozunk, amikor megpróbálunk egyre jobban az Istenre hagyatkozni. Amikor átadjuk magunkat Istennek, és elhatározzuk, hogy komolyan vesszük az életszentségre való meghívásunkat, nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy átadjuk Istennek életünk irányítását. Ez azt jelenti, hogy képesnek kell lennünk elengedni. Meg kell engednünk neki, hogy Ő legyen úr az életszentségre való törekvésünk felett. Ekkor, és csak ekkor valódi, hiteles és őszinte a törekvésünk.

3. Az alázatost felmagasztalják. A szentség nem azt jelenti, hogy megszabadultunk a bűneinktől, vagy, hogy látszólag birtokoljuk az erényeket. Éppen ellenkezőleg, ahogy növekedünk a szentségben, ahogy a lelkünk egyre közelebb kerül az isteni fényhez, Isten megengedi nekünk, hogy egyre inkább olyannak lássuk a lelkünk, ahogy Ő látja. Ez azt jelenti, hogy egyre több bűnt és gyengeséget fedezünk fel és egyre világosabban látjuk a bűneik eredetét az életünkben (gőg, hiúság és érzékiség). Nem csoda, hogy sok szent hetente vagy még gyakrabban járult a bűnbocsánat szentségéhez! Az életszentség eléréséhez természetesen növekednünk kell erényekben és állandóan meg kell maradnunk a kegyelmi állapotban, de mégsem jelenti azt, hogy mentesek leszünk hibáinktól, bukásainktól, kudarcainktól és bocsánatos bűneinktől. Nem a szeplőtelenség az alapja a szentségnek, hanem a valódi önátadás Istennek és az Ő tervének. Talán ezért mondta egyszer Szent Ágoston, hogy a szentségre való törekvéshez három erényre van szükség: az első az alázat, a második az alázat és a harmadik… az alázat…!

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, köszönöm, hogy az életszentséget lehetővé tetted számomra is. Köszönöm, hogy megmutatod nekem, hogyan növekedjek az irántad való barátságban. Segíts, hogy botlásaimat is a jóra használjam, hogy lehetőséget lássak ezek által is az alázatban való növekedésre! Ne engedd, hogy valaha is kételkedjek benned; ne engedd, hogy valaha is kételkedjek az életszentségre való meghívásomban! Ámen.

Elhatározás: Ma, mindegy, hogy kis, vagy nagy dologban vétkezek, emlékezni fogok arra, hogy bevalljam Istennek gyengeségemet (azzal az elhatározással, hogy a súlyos bűneimet olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet, meggyónom) gyorsan visszatalálok utamra, és tovább küzdök.


A pápa imaszándéka 2011 március hónapra:
Latin-Amerika nemzetei: Hogy Latin-Amerika nemzetei az evangéliumhoz való hűségben járják útjukat, és fejlődjenek a társadalmi igazságosságban és a békében.
Üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adjon világosságot és erőt azoknak a keresztény közösségeknek és híveknek, akik a világ oly sok részében az  evangélium miatt üldözést vagy hátrányos megkülönböztetést szenvednek.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger