2011. március 17., csütörtök

Nagyböjti idő, 1. hét Csütörtök

Nagyböjti idő, 1. hét Csütörtök

Egy XIV. századi domonkos misztikus azt írja, hogy az embernek két otthona van: egyik itt a földön, a másik a mennyben. Oda az út öt ajtón át vezet. Jézus öt sebe ez az öt ajtó. Azon keresztül igyekezzünk bejutni az örök életre. Az ajtóban a Szentlélek áll, és segít bennünket, hogy hittel és reménykedő örömmel kopogtassunk ezeken a megszentelt, drága ajtókon. Éljen mindnyájunkban a vágyakozás a Krisztussal való szorosabb közösségre. A mostani nagyböjt gyakorlatain keresztül is benne igyekezzünk elmerülni. Aki ezen ajtók előtt áll, biztos lehet abban, hogy földi útján nem téved el. Egy napon bebocsátást kap majd a mennyei hajlékba. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt első hete – csütörtök

2011.03.17. csütörtök
(Szent Patrik)
Uram, más segítőm rajtad kívül nincsen


Eszt 14,1.3-5.12-14


Zs 137
Dávidtól. Hálát adok neked, Uram, teljes szívemből, mert meghallgattad szájam szavát. Magasztallak az angyalok színe előtt, leborulok szent templomod felé; áldást mondok nevednek irgalmadért és igazságodért, mert mindenek fölött felmagasztaltad szent nevedet. Bármikor hívtalak segítségül, meghallgattál engem, és gyarapítottad az erőt lelkemben. Hálát ad neked, Uram, a föld minden királya, a te szád minden szavának hallatára, és megéneklik az Úr útjait, mert nagy az Úr dicsősége. Fölséges az Úr és rátekint az alázatosakra, de messziről megismeri a felfuvalkodottakat. Ha szorongatások között járok is, megőrzöd életemet; Ellenségeim haragjával szemben kinyújtod kezedet, és jobbod megszabadít engem. Az Úr mindezt véghezviszi értem, Uram, irgalmad örökkévaló: ne vesd meg kezed alkotásait!

Mt 7,7-12
Kérjetek és adnak nektek, keressetek és találni fogtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. Mert mindenki, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtót nyitnak. Vagy ki az közületek, aki, ha a fia kenyeret kér tőle, követ ad neki? Vagy ha halat kér, talán kígyót ad neki? Ha tehát ti, akik gonoszok vagytok, tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább fog a ti Atyátok, aki a mennyekben van, jó dolgokat adni azoknak, akik kérik őt? Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik. Mert ez a törvény és a próféták.

Nagyböjt első hete – csütörtök

  2011. március 17. - Csütörtök

  A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Kérjetek, és adnak
  nektek; keressetek, és találtok; zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek.
  Mert aki kér, az kap; aki keres, az talál; aki zörget, annak ajtót
  nyitnak. Kicsoda az közületek, aki fiának követ ad, amikor az kenyeret
  kér tőle? Vagy ha halat kér, ki ad kígyót neki? Ha tehát ti – bár
  rosszak vagytok – tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább jót
  ad a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik őt. Amit tehát akartok,
  hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez ugyanis a
  mózesi törvény és a próféták tanítása.”
  Mt 7,7-12


  Elmélkedés:
  Kérjetek, és adnak nektek – bátorít bennünket Jézus a mai
  evangéliumban. Most, a nagyböjti időben ezeket a szavakat arra
  vonatkoztatjuk, hogy ha Isten irgalmát kérjük, akkor azt meg is fogjuk
  kapni. Az Egyháznak szüntelenül hirdetnie kell ezt az isteni
  irgalmasságot, s ezt nem csupán Krisztustól kapott küldetése kívánja
  meg, hanem az, hogy az emberek tudatában állandóan ott legyen, hogy
  irgalmas az Isten. Miért?
  Sok ember, amikor ráébred bűnös voltára, s észreveszi, hogy milyen
  mélyre süllyedt lelki értelemben bűnei következtében, egyszerűen
  összeroppan e lelki tehertől Nem lát kiutat, nem találja a megoldást,
  mert nem tud a megbocsátásról, nem hallott Isten irgalmáról.
  A sokszor emlegetett megtérés azt jelenti, hogy amikor beismerjük
  bűneinket, ugyanakkor felfedezzük Isten irgalmát is, amely megbocsátja
  és eltörli bűneinket. Az irgalom új lehetőséget nyit számunkra és
  reményt ad, amely megvéd a kétségbeeséstől. Az Isten irgalmát ismerő, s
  abban bízó ember számára van kiút a bűnökből, lehetőség van arra, hogy
  új életet kezdjünk. Fedezzük fel Isten irgalmát és kérjük bocsánatát
  bűneikért!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Irgalmas és szent Urunk, küldj szüntelenül új munkásokat Országod
  aratásába! Segítsd azokat, akiket arra hívsz, hogy napjainkban
  kövessenek Téged! Engedd, hogy akik arcodat szemlélik, örömmel
  válaszoljanak a csodálatos küldetésre, amelyet rájuk bíztál, néped és
  valamennyi ember javára. Istenünk, aki az Atyával és a Szentlélekkel
  élsz és uralkodol, most és mindörökké. Ámen.
  II. János Pál pápa
______________________________

Nagyböjt első hete – csütörtök

Sose adjuk fel a szentség utáni törekvésünket!
2011. március 17. Nagyböjt első hete – csütörtök

P. Thomas Berg

Mt 7,7-12
Kérjetek és adnak nektek, keressetek és találni fogtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. Mert mindenki, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtót nyitnak. Vagy ki az közületek, aki, ha a fia kenyeret kér tőle, követ ad neki? Vagy ha halat kér, talán kígyót ad neki? Ha tehát ti, akik gonoszok vagytok, tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább fog a ti Atyátok, aki a mennyekben van, jó dolgokat adni azoknak, akik kérik őt? Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik. Mert ez a törvény és a próféták.

Bevezető ima: Mennyei Atyám, ezekben a pillanatokban imádni akarlak téged és szerető jelenlétedbe akarok lépni. Ki merem mondani, hogy hiszek benned, habár tudod, hogy valójában milyen gyenge az én hitem. Te vagy az életem minden reményének oka. Uram, számítok rád a szentség felé vezető küzdelemben, amelyre meghívtál engem. Ámen

Kérés: Uram, taníts meg imádkozni!

1. A szentségre vezető út az imádság. Ahogy II. János Pál papa is emlékeztet minket „A szükséges és elengedhetetlen útja annak, hogy előrehaladjunk a szentség felé, az imádság: azáltal, hogy az Úrral vagyunk, és a barátjává válunk, az Ő hozzáállása a mi hozzáállásunk lesz és az Ő szíve a mi szívünk. (Róma egyházmegyés papjainak címezve, 2003. március 6.) Megint szembesülünk szentté válásunk egyik legfontosabb alapelvével. „Neki növekednie kell, nekem kisebbednem” (Jn 3,30) Krisztusnak egyre jobban növekednie kell bennünk. Ez az, amit a kitartó imádság visz véghez bennünk, ha kétirányú beszélgetés van a Megváltó és köztem, és ez összekapcsolja a szívünket, az értelmünket és az akaratunkat. Lehetséges-e az, hogy szentté akarok válni, de közben nincs meg bennem a szilárd eltökéltség, hogy minden nap odaadjam önmagam, és egész életemet az imádságban?

2. Gyermeki bizalom. Miért van az, hogy a saját szentté válásunk olyan idegennek tűnik számunkra? Miért vonakodunk szívünk legmélyén elhinni, hogy Isten, aki mindenható, és ereje felülmúl minden mást, a semmiből teremtett meg minket, képes még arra is, hogy megszenteljen bennünket? Talán azért, mert elbátortalanít minket saját ellenállásunk, hogy megtegyük a magunk részét – ami rajtunk múlik – a szentté válásunkhoz. De még így is, Krisztus sürget minket, hogy imádkozzunk bizalommal: „Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, akkor mennyivel inkább ad jót mennyei Atyátok azoknak, akik kérik. (Mt 7,11) Nehezünkre esik hinni és bízni abban, hogy Isten meg fogja erősíteni akaratunkat a megszentelődéshez vezető küzdelemben? Talán megtagadja kegyelmeit, ha teljes és gyermeki bizalommal fordulunk hozzá?

3. Milyen titokzatos összefüggés. Ez a három dolog lényegében elválaszthatatlan. Ha mi laikus apostolokként szeretnénk, hogy erőfeszítéseink gyümölcsözőek legyenek, akkor tudnunk kell, hogy ez nagyrészt saját szentségünktől függ: attól, hogy mennyire vagyunk egységben Istennel, és attól, hogy az Ő szentsége mennyire hat át minket. Az isteni élet, amely a keresztségben megadatott nekünk, és amely a szentségi életben tovább növekszik, egyre inkább fokozódik a napi személyes imádságban, és Isten iránti szomjúságunkat még inkább felerősíti. Mindig imádkoznunk kellene, mert az imádság a szentté válásunk és apostoli sikereink titka. Az imádság továbbra is a legnagyobb erő a földön. Ennek kell a szentségre való törekvésünk középpontjában állni.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, köszönöm ezt az időt, amit imádságban tölthetek. Köszönöm, hogy minden nap apránként tanítasz arra, hogy hogyan imádkozzak egyre tökéletesebben. A szentség kegyelmét kérem azoknak a férfiaknak és nőknek, akiknek szentsége valamilyen titokzatos módon az én életemhez és hűségemhez kapcsolódik! Ámen.

Elhatározás: Megújítom a szándékomat, hogy időt szakítok a napi imádságra, és a napirendem elengedhetetlen részévé teszem.

Erdő Péter bíboros atya 2011. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a magyar családok segítsék egymást a mindennapi feladatok megoldásában és a segítő szeretetre való nevelésben.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger