2011. március 18., péntek

Nagyböjti idő, 1. hét Péntek

Nagyböjti idő, 1. hét Péntek

Minden szentmisének elengedhetetlen része a felajánlás, amikor kenyeret és bort helyezünk az oltárra, mint a föld termését és az emberi munka gyümölcsét. Ünnepi szentmiséken a ministránsok gyűjtik az adományokat. Az evangéliumban Jézus arra figyelmeztet, hogy a legszebb adomány a béke, az egységre törekvés, a felebaráti szeretet és tisztelet ajándéka. A törvény külső szabályait a szív mélyébe írja az Úr: már az is méltó az Ítéletre, aki haragszik testvérére. Minden szentmise felajánlása alkalmas pillanat arra, hogy megvizsgáljuk, mennyire törekedtünk Isten újszövetségi törvénye szerint élni. Mert amilyen mértékkel mértek másoknak, nektek is olyannal fognak mérni – teszi hozzá Jézus máshol. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt első hete – péntek

2011.03.18. péntek

(Jeruzsálemi Szent Cirill)
Nem kívánom a bûnös halálát, hanem hogy megtérjen és éljen


Ez 18,21-28
Ha azonban a gonosz bűnbánatot tart minden elkövetett vétke fölött, megtartja minden parancsomat, és jog és igazság szerint jár: biztosan életben marad és nem hal meg; egyetlen elkövetett gonoszságáról sem emlékezem meg; igazságáért, amelyet cselekedett, élni fog. Vajon a gonosznak halálát akarom-e, -- mondja az Úr Isten, -- és nem inkább azt, hogy megtérjen útjairól és éljen? Ha pedig az igaz elfordul igazságától és gonoszságot cselekszik mindazon utálatosságok szerint, amiket az istentelen el szokott követni, vajon élni fog-e? Semmiféle igazsága nem lesz emlékezetben, amit cselekedett; hűtlensége miatt, amit elkövetett, és bűne miatt, mellyel vétkezett, ezek miatt meg fog halni. Ti pedig azt mondjátok: ,,Nem igazságos az Úr útja!'' Halljátok tehát, Izrael háza: Vajon az én utam nem igazságos-e, és nem inkább a ti útjaitok gonoszak? Mert ha az igaz elfordul igazságától, és gonoszságot követ el és abban hal meg, igazságtalanságában hal meg, amit elkövetett. És amikor az istentelen megtér istentelenségétől, amelyet elkövetett, és jog és igazság szerint jár el, megtartja életét. Mivel magába szállt és elfordult minden gonoszságától, amit elkövetett, biztosan életben marad és nem hal meg.

Zs 129
Zarándok-ének. A mélységből kiáltok hozzád, Uram! Uram, hallgasd meg szavamat! Legyen füled figyelmes hangos esedezésemre. Uram, ha a vétkeket számon tartod, Uram, ki állhat meg előtted? Hiszen tenálad a bocsánat, hogy féljünk téged. Benned bízom, Uram. Lelkem bízik az ő szavában,várja lelkem az Urat, jobban, mint az őr a hajnalt. Jobban, mint az őr a hajnalt, várja Izrael az Urat, mert az Úrnál van az irgalom, és bőséges nála a szabadítás. Ő megszabadítja Izraelt minden gonoszságától.

Mt 5,20-26
Mert mondom nektek: ha a ti igazságtok nem múlja felül az írástudókét és farizeusokét, semmiképp sem mentek be a mennyek országába. Hallottátok, hogy ezt mondták a régieknek: ,,Ne ölj; aki pedig öl, méltó az ítéletre'' [Kiv 20,13]. Én viszont azt mondom nektek, hogy mindenki, aki haragszik testvérére, méltó az ítéletre. Ha valaki azt mondja a testvérének: ,,Oktalan'', méltó a főtanács ítéletére; aki pedig azt mondja: ,,Bolond'', méltó a gyehenna tüzére. Amikor tehát fölajánlod adományodat az oltáron, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened: hagyd ott az adományodat az oltár előtt, és először menj , békülj ki testvéreddel, s csak akkor menj, és ajánld föl adományodat. Egyezz meg ellenfeleddel gyorsan, amíg vele vagy az úton; nehogy ellenfeled átadjon téged a bírónak, a bíró pedig a törvényszolgának, és börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, semmiképp sem jössz ki onnan, amíg meg nem fizeted az utolsó fillért.

Nagyböjt első hete, péntek

2011. március 18. - Péntek

  A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Ha igaz voltotok nem
  múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a
  mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: „Ne ölj!”
  Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az
  ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének:
  „Te esztelen!”, méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: „Te
  istentelen!”, méltó a kárhozat tüzére. Ha tehát ajándékot akarsz az
  oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami
  panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj,
  előbb békülj ki testvéreddel. Csak azután térj vissza, hogy bemutasd
  áldozatodat! Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton
  vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a
  börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az
  utolsó garast is meg nem fizeted.
  Mt 5,20-26


  Elmélkedés:
  A mai evangélium kapcsán az a kérdés fogalmazódik meg bennünk, hogy
  mivel tudjuk felülmúlni a farizeusi törvénytiszteletet? Mi az a
  többlet, amely Isten előtt igazzá tesz minket? Mi az, ami nem
  hiányozhat belőlünk, ha a mennyek országába akarunk jutni?
  A felsorolt jézusi példák a testvéri szeretetre és az irgalmasságra
  irányítják figyelmünket, mint olyan értékekre, amelyek élettel töltik
  meg embertársainkkal és Istennel való kapcsolatunkat. A szeretet hiánya
  és a harag megmérgezi az emberekhez való viszonyukat. A megbocsátás
  hiánya pedig megakadályozza, hogy Isten elé álljunk, aki azt várja
  tőlünk, hogy mi is legyünk irgalmasok másokhoz, ahogyan ő is irgalmat
  gyakorol velünk.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:

  Megfeszített és föltámadt Urunk! Taníts meg minket arra, hogyan küzdjük
  meg a mindennapi élet harcait, és így teljesebbé váljon életünk. Te
  türelmesen és alázatosan viseled az emberi élet terheit, miként
  kereszthalálod és szenvedésed kínjait.
  Segíts, hogy napi fájdalmainkat és konfliktusainkat, mint növekedésre
  kapott lehetőségeket fogadjuk, és így egyre hasonlóbbá váljunk Hozzád.
  Add, hogy türelmesen és bátran viseljük a szenvedéseket, bízva abban,
  hogy Te támogatsz.
______________________________

Nagyböjt első hete – péntek

Valódi és látszat szentség
2011. március 18. Nagyböjt első hete – péntek

P. Thomas Berg

Mt 5,20-26
Mert mondom nektek: ha a ti igazságtok nem múlja felül az írástudókét és farizeusokét, semmiképp sem mentek be a mennyek országába. Hallottátok, hogy ezt mondták a régieknek: „Ne ölj; aki pedig öl, méltó az ítéletre”. Én viszont azt mondom nektek, hogy mindenki, aki haragszik testvérére, méltó az ítéletre. Ha valaki azt mondja a testvérének: „Oktalan”, méltó a főtanács ítéletére; aki pedig azt mondja: „Bolond”, méltó a gyehenna tüzére. Amikor tehát fölajánlod adományodat az oltáron, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened: hagyd ott az adományodat az oltár előtt, és először menj, békülj ki testvéreddel, s csak akkor menj, és ajánld föl adományodat. Egyezz meg ellenfeleddel gyorsan, amíg vele vagy az úton; nehogy ellenfeled átadjon téged a bírónak, a bíró pedig a törvényszolgának, és börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, semmiképp sem jössz ki onnan, amíg meg nem fizeted az utolsó fillért.

Bevezető ima: Uram Jézus, köszönöm ezt az időt, amit veled tölthetek imádságban. Folyamatosan kegyelmekkel gazdagítod életemet. Milyen méltatlan vagyok minderre! Egyre tökéletesebben szeretnék együttműködni veled, hogy Királyságod megvalósuljon itt, a földön. Szeretlek Uram, és kegyelmeid segítségével törekedni fogok arra, hogy olyan emberré váljak, akihez bármilyen lelket odaküldhetsz, hogy felfedezze igazságodat, életedet és szeretetedet. Fogadd el életem, fogadd el ezt a napot és tedd a tieddé! Ámen.

Kérés: Atyám, segíts, hogy elutasítsam a képmutatást, és az igaz életszentségre törekedjek!

1. Személyes benyomások. Mekkora igazság az, ami felülmúlja az írástudókét és farizeusokét? Nem túl nagy, gondolhatjuk. Az ő szentségük külsőség volt, ami nem is igazi szentség. És mit talál az ember egy ilyen lélek mélyén? Egy sereg önámítást, a szent élet érzése miatti önelégültséget, a „szentebb vagyok mit ti” visszataszító viselkedését. Könnyedén olvashatjuk így a Szentírást, homlokráncolva a gonosz farizeusok miatt. Valójában ugyanilyen könnyen mondhatjuk magunknak, hogy mi sem tudunk megszabadulni saját szentségünk érzésének hatása alól. Ezért mindig vizsgálnunk kell magunkat Krisztus előtt, és tisztában kell lennünk nyomorúságunkkal, és korlátainkkal. A szentségre való igazi törekvésben élünk, vagy saját hiúságunk és önmagunk felmagasztalása vezet minket?

2. A szentség igazi mértéke az alázat. A büszkeség és a személyes boldogság úgy illenek össze, mint a víz az olajjal. Az ego mellett nincs helye Istennek. Krisztus tanítványának lenni azt jelenti, hogy olyan ember vagyok, aki engedi, hogy teljesen Isten töltsön be, s így tudom Őt közelebb hozni más emberekhez is. De milyen a büszke lélek, milyen egységben, kegyelemben, és barátságban lehet Istennel? Isten és a büszke lélek nem egyeztethető össze: vagy a büszke lélek adja fel önmagát, vagy Isten az ő számára nem is Isten.

3. A feddhetetlenség a döntő. Az igazi szentség mélyében a feddhetetlenség erénye van, ami egy árnyalatokban és jelentésekben gazdag erény. A feddhetetlenség azt jelenti, hogy az embernek csak egy arca van, ugyanolyan kívülről, mint belülről. „Az vagy, aminek látszol.” A feddhetetlenség a szentség alapja, mert lényege a becsületesség és őszinteség, ami az erkölcsös élet feltétele és számos más erény táptalaja. A szentségre való törekvésben nem tűrhetünk el semmilyen hamisságot. Mint a pestist kell kerülnünk a szándékaink bizonytalanságait, a gondolataink, ítéleteink, választásaink és cselekvéseink közötti összhang hiányát. Feddhetetlenség nélkül nincsen szentség. Voltaképpen nincs igazi emberi boldogság, ha nem épül szilárdan a feddhetetlenség sziklájára.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, azt akarom, hogy Te légy egész életem értelme és középpontja. Engedd, hogy én kisebbedjek, és Te mindinkább növekedj bennem! Szeretnék mindig az emberek megmentésének eszköze lenni azáltal, hogy megélem az alázatos és valódi szentséget. Ámen.

Elhatározás:   Alaposan megvizsgálom magamat a hitelesség szempontjából, hogy meglássam kétszínű megnyilvánulásaimat. Ahol szükséges, konkrét lépéseket teszek a feddhetetlenség megvalósítása felé.

A pápa imaszándéka 2011 március hónapra:
Latin-Amerika nemzetei: Hogy Latin-Amerika nemzetei az evangéliumhoz való hűségben járják útjukat, és fejlődjenek a társadalmi igazságosságban és a békében.
Üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adjon világosságot és erőt azoknak a keresztény közösségeknek és híveknek, akik a világ oly sok részében az  evangélium miatt üldözést vagy hátrányos megkülönböztetést szenvednek.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger