2011. március 21., hétfő

Nagyböjti idő, 2. hét Hétfő

Nagyböjti idő, 2. hét Hétfő

Ádám óta mind a mai napig valamennyi nemzedék eltűnt a föld színéről, de mindazok élnek, akiknek szívében Isten kegyelméből gyökeret vert a szeretet. Ők már a szentek közösségében vannak, várva a végső napot, amikor kinyilvánul majd Isten dicsősége. – Így bátorította Isten népét a feddhetetlen életre az első század végén Szent Kelemen pápa. Szent Péter apostol ezt így fogalmazta meg: a szeretet befedi a bűnöket. Szeretet az Isten, és aki szeretetben marad, az Istenben marad. A szeretet motiválja Isten irgalmasságát, és életet ad azoknak, akik hagyják, hogy szívükben gyökeret verjen. Ők már Istenben élnek, maguk is az irgalmasság gyermekei, nemzedékük örökké megmarad. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt második hete – hétfő

2011.03.21. hétfő

(Szent Benedek, Flüei Szent Miklós)
Vétkeztünk, bûnbe estünk, Urunk, megszegtük törvényed


Dán 9,4b-10
A következőképpen imádkoztam az Úrhoz, Istenemhez, és a következő vallomást tettem: ,,Hozzád könyörgök, Uram, te nagy és félelmetes Isten, aki megtartod szövetségedet és irgalmadat azok iránt, akik szeretnek téged és megtartják parancsaidat! Vétkeztünk, gonoszságot követtünk el, istentelenül cselekedtünk, eltávoztunk és elfordultunk parancsaidtól és végzéseidtől. Nem engedelmeskedtünk szolgáidnak, a prófétáknak, akik nevedben szóltak királyainkhoz, fejedelmeinkhez, atyáinkhoz és az ország egész népéhez. Az igazság a tied, Uram, az arcpirulás pedig, miként a jelen mutatja, a miénk, Júda férfiaié, Jeruzsálem lakóié, egész Izraelé, legyenek bár közel vagy távol, mindazokban az országokban, ahová száműzted őket gonoszságaik miatt, amelyekkel ellened vétkeztek. Uram, az arcpirulás a miénk, királyainké, fejedelmeinké és atyáinké, akik vétkeztek; de a tied, Urunk, Istenünk, az irgalom és a megbocsátás. Mi ugyanis eltávoztunk tőled, és nem hallgattunk az Úrnak, Istenünknek szavára, hogy törvénye szerint járjunk, amit nekünk szolgái, a próféták által adott.

Zs 78
Ászáf zsoltára. Isten, pogányok szállták meg örökségedet, megfertőzték szentséges templomodat, romhalmazzá tették Jeruzsálemet. Szolgáid holttestét odavetették eledelül az ég madarainak, szentjeid húsát a föld vadjainak. Úgy ontották vérüket Jeruzsálem körül, akárcsak a vizet, és nem akadt, aki eltemette volna őket. Gyalázattá lettünk szomszédaink előtt, nevetséggé s csúfsággá azok előtt, akik körülöttünk laknak. Meddig még, Uram? Örökké tart haragod? Meddig lobog még bosszúságod, mint a tűz? A pogányokra öntsd haragodat, akik nem ismernek téged, s azokra az országokra, amelyek nem hívják segítségül nevedet. Hiszen felfalják Jákobot, és elpusztítják lakóhelyét! Ne emlékezzél meg atyáink gonoszságáról, siessen elénk irgalmasságod, mert nagyon nyomorultak lettünk. Segíts rajtunk, szabadító Istenünk neved dicsőségéért és ments meg minket, Bocsásd meg bűneinket a te nevedért! Miért mondják a pogányok között: ,,Hol van az ő Istenük?' Legyen nyilvánvaló a pogányokon szemünk láttára szolgáid kiontott vérének megbosszulása. Jusson színed elé a bilincsbe vertek jajszava; Hatalmas karoddal tartsd életben a halálra szántakat. Öntsd vissza hétszeresen szomszédaink ölébe, ellened szórt szidalmaikat, Uram. Mi azonban, a te néped és legelőd juhai, hadd áldjunk téged örökké, és hadd hirdessük dicséretedet nemzedékről nemzedékre!

Lk 6,36-38
Legyetek tehát irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas! Ne ítéljetek, és titeket sem fognak elítélni. Ne kárhoztassatok senkit, és benneteket sem fognak kárhoztatni. Bocsássatok meg, és bocsánatot fogtok nyerni. Adjatok, és adnak majd nektek is: jó és tömött, megrázott és túláradó mértékkel adnak majd az öletekbe. Mert amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak visszamérni nektek.'

Nagyböjt második hete – hétfő

2011. március 21. - Hétfő

  A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Legyetek irgalmasok,
  amint mennyei Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött,
  s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor
  titeket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak.
  Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló
  mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal
  mérnek majd nektek is.”
  Lk 6,36-38


  Elmélkedés:

  Legyetek irgalmasok, amint mennyei Atyátok is irgalmas – tanítja Jézus.
  Amikor az irgalmasságot gyakoroljuk embertársaink felé, annak az
  Atyának a tettét utánozzuk, aki maga is irgalmas felénk. Az Atya
  irgalmának egyik legfontosabb vonása a hűség. A tékozló fiú nem volt
  hűséges az atyja iránti szeretetben, hanem megtagadta azt. Mindeközben
  azonban az atya, akit végtelenül bántott fiának cselekedete, nem
  tagadta meg fia iránti atyai érzelmét és nem vonta vissza jóságát,
  hanem hűséges maradt szeretetéhez és irgalmához.
  Az Atya irgalma nem pillanatnyi fellángolás vagy egyszeri cselekedet,
  hanem folyamatos állapot, amely mindig kész a megbocsátásra. Amikor
  Krisztus arra buzdít bennünket, hogy legyünk ugyanolyan irgalmasok,
  mint a mi mennyei Atyánk, akkor azt is kéri tőlünk, hogy legyünk
  hűségesek ehhez az irgalomhoz. Ne tagadjuk meg a megbocsátást senkitől!
  Engedjük, hogy megérintsen bennünket az Atya irgalmas szeretete, hogy
  rajtunk keresztül kiáradjon a világra!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:

  Krisztus-keresés
  Kiknek osztatik ki égi malaszt étke?
  Lesd szavam, tanuld meg! Nem a tunya népre!
  Nem kik városokban, mint a zsinagógán,
  Nagy világi rangban pompáznak palotán.
  Arra, Krisztus után ki jár pusztaságba!
  Föl nem fuvalkodó lel majd Krisztusára!
  Ilyenekhez Isten Igéje tisztán szól,
  nem világról, kincsről: hanem Mennyországról.
  Szent Ambrus
______________________________

2011. március 21. Nagyböjt második hete – hétfő

Szívből megbocsátani
2011. március 21. Nagyböjt második hete – hétfő

P. Andrew Mulcahey

Lk 6, 36-38
Jézus azt mondta tanítványainak: „Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor benneteket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.”

Bevezető ima: Jézusom, túl gyakran hasonlítom magam más emberekhez. Szívesen hiszem magamat feljebbvalónak, miközben elfeledkezem rólad és a jóságodról. Elfelejtem, hogy minden jó tőled származik és minden erényem a te ajándékod. Szeretnék tudatában lenni ezeknek az igazságoknak és hiteles szerénységre törekedni. Itt vagyok, Uram, hogy az imádság által jobban megismerjelek és megszeresselek.

Kérés: Uram, segíts szívből megbocsátani!

1. A szívbe belenézni. Bár nehéznek tűnhet, általában képesek vagyunk egy elszenvedett igazságtalanság gondolatával megbirkózni és elfeledni. Sokkal nehezebb azonban megbocsátani: a sértő ember szívébe nézni és meglátni benne a jót. A lelkünk a jó és a rossz csatájának színtere, és a megbocsátás egy eszköz arra, hogy a megbántott és a bántó ember szívében is a jó logikája győzedelmeskedjen. A megbocsátás azt a bizalmat fejezi ki, hogy a jóság végül mindig közelebb áll az emberi szívhez, mint a gonosz. Krisztus mindig a szív jó oldalát kereste.

2. Lemondani a kárpótlásról.Mert ha csak azokat szeretitek, akik benneteket is szeretnek, milyen hálát várhattok érte? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik.” (Lk 6, 32) A keresztény megbocsátás magába foglalja a károk elfogadását, hogy odafordítjuk a másik arcunkat, hogy átadjuk a köntösünket is. Mindez mégis viszonylag könnyű ahhoz képest, mint lemondani a jó hírünkről és állhatatosan a jót cselekedni akkor is, ha félreértenek. Le kell mondanunk a kárpótlásról, elfogadni a sárba tiprást és arra várni, hogy az Atya újra talpra állítson.

3. Végigjárni az utat. A keresztény etika pozitív logikájú. Nem csak arról szól, hogy ne tegyünk rosszat, hanem inkább arról, hogy milyen jó dolgokat tegyünk. Pusztán azzal, hogy nem teszünk meg valamit, aligha fog megváltozni a világ. Krisztus nem elégszik meg ezzel. Ő odaadta a köntösét, a jó hírét, az utolsó csepp vérig feladta önmagát. Gyakran tetszelgünk magunknak azzal, hogy mennyivel jobbak vagyunk az embertársunknál; de nem embertársainkhoz kell hasonlítani magunkat. Csak Istenhez mérhetjük magunkat, és Ő megmutatta, hogyan teremjünk jó gyümölcsöt: saját vére árán váltott meg bennünket. Az Ő kegyelme és megbocsátása határtalan.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, segíts tökéletesednem az irántad és embertársaim iránt mutatott szeretetemben! Szeretnék a nagylelkű szeretet útján járni, mert ez a Te utad és Te vagy minden boldogságom forrása.

Elhatározás: Én leszek az első, aki egy vitás helyzetben bocsánatot kér, és felkínálom a kiengesztelődést az egység helyreállítása érdekében.

Erdő Péter bíboros atya 2011. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a magyar családok segítsék egymást a mindennapi feladatok megoldásában és a segítő szeretetre való nevelésben.

Családünnep a Család évében
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye március 31-én, csütörtökön 17 órára várja a családokat a Szent István Bazilika előtti térre.
17,30-kor élőkép televíziós felvétel és fotózás számára.
Ez után a Bazilikában 18,30-tól ünnepi műsorra kerül sor. Udvardy püspök úr köszönti az egybegyűlteket.
19,15-től rövid igeliturgia keretében dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek szól az egybegyűltekhez, és ünnepélyes áldásban részesíti a családokat.
Várható befejezés: 19,50 óra.
Az eseményt a másnapi EU családminiszterek budapesti összejöveteléhez időzítettük. Reméljük a nemzetközi médiumok előesti érdeklődését. Természetesen az idősebb, egyedülálló testvéreket is családtagnak tekintjük

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger