2011. március 30., szerda

Nagyböjti idő, 3. hét Szerda

Nagyböjti idő, 3. hét Szerda

Jézus nem azért jött, hogy megszüntesse, hanem hogy tökéletesítse a törvényt. Pedig sokszor mintha kereste volna azokat az alkalmat, amikor a törvényt semmibe véve megbotránkoztatta a farizeusokat és írástudókat. Máshol nyíltan kritizálta az előírásokhoz való betű szerinti ragaszkodásukat. Miért mondja most mégis, hogy tökéletesíteni jött? A törvény küldetése, hogy megtartson az üdvösségre vezető úton. Valamennyi törvény közül Jézus többször is megkülönböztetett gonddal ajánlott egyet, az pedig a szeretet törvénye. Az utolsó vacsorán tanítványai lelkére kötötte. „Szeressétek egymást, ahogyan én szeretlek benneteket.” Ez a tökéletes törvény, ez az üdvösség legbiztosabb útja. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt harmadik hete – szerda

2011.03.30. szerda

(Climacus Szent János)
Hallgass az Úr rendelkezéseire, és cselekedj azok szerint


MTörv 4,1.5-9
Most pedig, Izrael, hallgass azokra a parancsokra és rendeletekre, amelyekre tanítalak, hogy megtartsd őket, s így élhess és elérhesd és birtokolhasd azt a földet, amelyet az Úr, atyáitok Istene majd nektek ad. Tudjátok, hogy parancsolatokra és rendeletekre tanítottalak titeket, amint az Úr, az én Istenem parancsolta nekem, hogy szerintük cselekedjetek azon a földön, amelyet elfoglalni készültök. Tartsátok meg tehát őket, és azok szerint cselekedjetek, mert ez lesz a ti bölcsességtek és értelmességtek bizonysága a népek előtt, hogy amikor meghallják mindezeket a parancsokat, azt mondják: ,,Íme, bölcs és értelmes nép ez a nagy nemzet.'' Nincs is más ilyen nagy nemzet, amelyhez istenei olyan közel lennének, mint amilyen közel mihozzánk van a mi Urunk, Istenünk, valahányszor kérjük. Vagy melyik az a másik ilyen dicső nemzet, amelynek olyan szertartásai, olyan igazságos rendeletei lennének, mint ez az egész törvény, amelyet ma én szemetek elé tárok? Gondosan vigyázz tehát magadra és lelkedre: el ne feledd azokat a dolgokat, amelyeket tulajdon szemed látott, ne távozzanak szívedtől egész életedben, ismertesd meg őket fiaiddal s unokáiddal.

Zs 147
Dicsérd az Urat, Jeruzsálem, Dicsérd Sion, Istenedet, Mert ő erőssé teszi kapuid zárait, megáldja benned fiaidat. Békességet ad határaidnak, és a búza javával lakat jól téged. Elküldi szavát a földre, igéi gyorsan futnak. Olyan havat ad, mint a gyapjú, és mint a hamut, szórja a zúzmarát. Mint a morzsát, úgy hullatja jegét, ki tudja hidegét elviselni? De ha elküldi igéjét, felolvasztja azokat, a szele fúj, és folynak a vizek. Kihirdeti igéjét Jákobnak, törvényeit és rendeleteit Izraelnek. Nem tett így egyetlen nemzettel sem, nem ismertette meg őket rendeleteivel. ALLELUJA!

Mt 5,17-19
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy visszavonjam a törvényt vagy a prófétákat; nem azért jöttem, hogy megszüntessem, hanem hogy beteljesítsem. Mert bizony, mondom nektek: amíg el nem múlik az ég és a föld, egy ióta vagy egy vesszőcske sem marad el a törvényből, amíg minden be nem teljesedik. Aki tehát egyet is elhagy e legkisebb parancsok közül és úgy tanítja az embereket, azt a legkisebbnek fogják hívni a mennyek országában; aki pedig megteszi és tanítja, azt nagynak fogják hívni a mennyek országában.

Nagyböjt harmadik hete – szerda

2011. március 30. - Szerda

  A hegyi beszédben Jézus ezt mondta tanítványainak: „Ne gondoljátok,
  hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem
  megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony mondom nektek,
  amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből sem egy i
  betű, sem egy vessző, hanem minden érvényben marad. Aki tehát csak
  egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az
  embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És
  mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek
  országában.”
  Mt 5,17-19


  Elmélkedés:
  Az Isten országába jutás feltételeként beszél Jézus a mai evangéliumban
  a parancsok megtartásáról és azok tanításáról. A mózesi törvény az
  ószövetségi választott nép kapcsolatát szabályozta Istennel.
  Évszázadokon keresztül e parancsok megtartása jelentette az Isten
  népéhez való tartozást. Értelemszerű, hogy Jézus nem akarja ezt a
  biztos alapot eltörölni, hanem tökéletessé szeretné tenni. Új törvényt
  ad az újszövetség népének, az Egyháznak, hogy e tökéletesebb törvény, a
  szeretet legfőbb parancsa határozza meg a kapcsolatot az ember és az
  Isten, valamint az emberek között.
  Az Úr tanítványai a szeretet törvénye szerint élnek és ezt tanítják
  másoknak, mint az üdvösség feltételét.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram, izzítsd fel hitemet Evangéliumod tanítása szerint; add, hogy ne
  piruljak kereszted miatt, hiszen általa váltottad meg a világot. Ne
  féljek attól, hogy szenvednem kell az igazságért, és ne veszítsem el
  bizodalmamat a megígért jutalomban, hiszen fáradság árán jutunk
  pihenőhöz, s a halál által jutunk át az életbe.
  Krisztusom, te magadra vetted emberi természetünk gyöngeségét, de ha
  kitartóan tanúskodunk melletted, és megadjuk neked a tiszteletet, mi is
  legyőzzük azt, ami fölött te már győzelmet arattál, és megkapjuk, amit
  megígértél!
  Nagy Szent Leó pápa
______________________________

Nagyböjt harmadik hete – szerda

Családünnep a Család évében
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye március 31-én, csütörtökön 17 órára vár mindenkit a Szent István Bazilika előtti térre.
Tegyünk tanúságot részvételünkkel a család, mint örök érték mellett!

Betartani vagy felemelni a törvényt
2011. március 30.  Nagyböjt harmadik hete – szerda

P. Daniel Polzer

Mt 5, 17-19
Abban az időben Jézus így szólt: Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl e legkisebb parancsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában. Aki viszont megtartja és tanítja őket, az nagy lesz a mennyek országában.

Bevezető imádság: Uram, ahogy telnek a nagyböjti hetek, egy hatalmas vágy él bennem, hogy közel lehessek hozzád. Tudom, hogy a teremtményed vagyok, és dicsőséggel és tisztelettel tartozom neked. Dicsőséget akarok szerezni neked azzal, hogy követem a tanításod. Szükségem van a Te segítségedre, hogy tisztán lássam tanításod igazságát, és viszont tudjalak szeretni. Itt vagyok Uram, egyedül téged éhezlek. Tudom, hogy nem fogsz üres kézzel elfordulni tőlem.

Kérés: Uram, tanítsd meg, mit jelent teljesíteni a törvényt!

1. A Törvény teljessége. Kétféleképpen beszélhetünk a törvény teljesítéséről: megtenni mindent, amit előír vagy beteljesíteni azt, ami hiányos. Jézus beteljesíti a mózesi törvényt a szeretet új törvényével – úgy szeressük egymást, ahogy Ő szeretett minket. Jézus teljesíti a törvényt, azonban nem egyszerűen betartja az összes előírást, hanem rámutat arra, hogy hol érnek véget ezek a szabályok: Isten mindenekfelett való szeretetében. Amikor engedelmeskedünk a szeretet törvényének, teljesítjük az összes törvényt, s természetes rendeltetésük szerint visszük véghez őket.

2. Az új törvény mindent magában foglal. A szeretet törvénye a föld legvégső határáig elér. Nincs egyetlen teremtmény sem, amelyik kívül esne a szeretet törvényén, amit Jézus tanított nekünk azzal, hogy eljött közénk. Nincs olyan létező, még a legkisebbek között sem, amelyik kivonhatná magát e törvény követelménye alól. Amikor Jézus a következő metaforát használja: „egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből”, akkor megmutatja nekünk a törvény teljességét. A szeretet és annak követelményei elérik a világegyetem legvégső pontjait is, a legkisebb teremtményeket és az idő végét. Felismerhető a szívemben és a cselekedeteimben az a meggyőződés, amit a szeretet törvénye követel tőlem? Eszerint az a feladatom, hogy szeressek minden embert, nem csak a családomat, barátaimat és azokat, akik jót tesznek velem, hanem mindenkit?

3. Törekedni a tökéletességre. A régi törvény parancsai, amit a Tízparancsolat példákkal szemléltet (pl. „Ne ölj!” vagy „Ne törj házasságot!” stb.) súlyos vétkek ellen szólnak, de könnyű őket meghatározni, s külső cselekedetekre vonatkoztatni. Krisztus parancsainak (ne tarts haragot; ne paráználkodj szívedben; bocsáss meg ellenségeidnek stb.) árnyaltabb kifejezései vannak, és emiatt gyakran nehezebb engedelmeskedni nekik. Ezeknek a megfelelő motivációval való megélése és egy megfontolt, Istennek szentelt viselkedés az, ami az embert naggyá teszi. Ha a szeretetet minden tettünk kiinduló pontja, nemcsak hogy a mennyországba jutunk, hanem nagyobb rész fog jutni nekünk Isten boldogságából és dicsőségéből odaát.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm Uram ezt a veled töltött imádságos időt. Ne engedj egyszerűen belenyugodnom abba, hogy a minimumot teszem meg abból, amit hitem megkövetel tőlem! Ne engedj megelégednem azzal, hogy pusztán a súlyos bűnöket elkerülöm! Segíts megélnem a szeretet törvényének teljességét! Azt akarom, hogy ez a nagyböjt a szeretetben való növekedés időszaka legyen.

Elhatározás: Amikor az Egyház parancsainak engedelmeskedem, elgondolkodom arról, hogy miként illeszkednek ezek a szeretet nagy törvényébe.

A pápa imaszándéka 2011 március hónapra:
Latin-Amerika nemzetei: Hogy Latin-Amerika nemzetei az evangéliumhoz való hűségben járják útjukat, és fejlődjenek a társadalmi igazságosságban és a békében.
Üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adjon világosságot és erőt azoknak a keresztény közösségeknek és híveknek, akik a világ oly sok részében az  evangélium miatt üldözést vagy hátrányos megkülönböztetést szenvednek.

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Nagyböjti idő, 3. hét Csütörtök

Nagyböjti idő, 3. hét Csütörtök

Jer 7, 23-28 Hallgassatok szavamra, és Istenetek leszek.
Lk 11, 14-23 Ha én Isten ujjával űzöm ki az ördögöt, bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa.
A csökönyös ember csak önmagára figyel, a maga feje után megy, és nem hallgat mások intő szavára. Így volt ez az Ószövetség népének életében, majd Jézus korában, és így van ez ma is. Mindaz, aki gyanakodva tekint Jézusra, az ellene van. Aki pedig szívébe fogadja, meghallgatja szavát, és tettekre váltja, az vele van.
Egyes írástudók és farizeusok azzal vádolják Jézust, hogy szövetkezik az ördöggel, s Belzebubnak, a gonosz lelkek fejedelmének segítségével tesz látványos dolgokat az emberekkel. Számunkra képtelenségnek tűnik a vád, hiszen Jézus egész élete ennek éppen az ellenkezőjét mutatja. Az akkori közfelfogás szerint minden betegség a sátán hatalmának jele egy emberen. Jézus szembeszáll azokkal a gonosz szellemekkel, akik testileg-lelkileg fogva tartják az embereket, meggyógyítja őket, kiűzi belőlük a démonokat. A sátán hiába érezte magát erősnek, Jézus bebizonyítja, hogy legyőzhető. Isten segítségével meg lehet szabadulni az ártó szellemektől, mert Isten erősebb. Jézus e személyes harcát a sátánnal az emberek, mindannyiunk üdvössége érdekében vívja. (Adoremus 2005)
Forrás: Bárdosy Éva
  1. Taníts ma, Jézusunk, engedelmesen nyomodban járni! Hogy elkerülve a magunk akarta vargabetűket, egyenesen célba jussunk! Hallgass meg, Urunk!
  2. Hogy az egyház a pápával, a püspökökkel és minden egyes tagjával együtt Országod eljöveteléért dolgozzon, összefogva egymással és a Szentlélekkel, hallgass meg, Urunk!
  3. Hogy ez az ország, amelyet hazánknak tekinthetünk, ne váljék önmagával meghasonlottá, s legyen utódaink élete is a te kezedben, hallgass meg, Urunk!
  4. Óvj meg a bizalmatlanság minden válfajától! Hogy élő maradjon az egymás iránti bizalmunk az egyházban, a társadalomban, a családokban, a munkahelyeken, hallgass meg, Urunk!
  5. Gyógyítsd meg betegségeinket a Szentlélek segítségével, és segíts, hogy minden ma kimondott szavunk és minden cselekedetünk vigasztalja, bátorítsa, gyógyítsa környezetünk tagjait, hallgass meg, Urunk!

A sátán támadása végigvonul az emberiség történelmén. Krisztusra is ráfogták, hogy "megzavarodott". S azóta is hányszor mondták kiváló emberekre, hogy bolond. De bolondságnak mondják egyesek a keresztény tanítást, igyekeznek nevetségessé tenni a krisztusi élet erkölcsi elveit. Mi tudjuk: Jézus már legyőzte a világot

forrás: Magvető lista 2000

forrás: nagyböjti lista (2000)
Tanítás az imádságról
A lélek, amely megtisztult egy erényekben gazdag életben, szemlélődő értelmének megrendíthetetlen nyugalmat ad, olyan lelki hangulatot, amely szükséges az imádsághoz. Az imádság a szemlélődő lélek beszélgetése az Istennel. Szabad-e tehát hátratekintenie akkor, amikor Urához akar menni, s minden közvetítő nélkül akar vele érintkezni? Amikor Mózes az égő csipkebokorhoz akart közeledni, le kellett vetnie saruját. Hogyan akarod Őt szemlélni, aki minden gondolatot és minden érzelmet felülmúl, ha magad nem vagy szabad minden szenvedélyes indulattól:
Először kérd a könnyek adományát, hogy a bánat föloldja szíved keménységét. Valld meg magadnak Urad ellen elkövetett bűneidet, hogy bocsánatot nyerjél tőle. Légy türelmes, és imádkozzál buzgón. Távolítsd el képzeletvilágodból a zavaró gondolatokat, és tegyél félre minden földi gondot, mert zavarnak, és gyöngítik erődet. Talán azt hiszed, az ördögök nem tudják, hogy forrón kívánkozol az igazi imádság után? A legkülönfélébb dolgokat keltik fel emlékezetedben, melyek mintegy kényszerből erőszakolják magukat rád. Arra törekednek, hogy felkorbácsolják az emlékezetet, amely aztán belekapaszkodik az emlékekbe, s arra készteti az értelmet, hogy azokat még egyszer átélje. Ha nem sikerül, bánat s gond tölti el. Magában az imádságban pedig a gonosz lelkek ilyen kísérletek és emlékek eredményeivel nyugtalanítják az emlékezetet, hogy ezekkel a zavarásokkal terméketlenné tegyék az imádságot. Kényszerítsd magad arra, hogy imádság közben lelked süketté és némává váljon. Akkor majd tudsz imádkozni.
(Evagriosz Pontikosz- Kis Filokália)

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger