2011. április 2., szombat

Nagyböjti idő, 3. hét Szombat

Nagyböjti idő, 3. hét Szombat
 
Nem sok dolog van, ami a mai embert nagyobb felháborodással tölti el, mint hogyha kívülről megmondják, mit kell tennie. Még ha el is fogadja a kapott küldetést, csak berzenkedve engedelmeskedik. Egészen másként áll a helyzet, ha szabadon, minden befolyástól függetlenül mondhatunk igent vagy nemet a küldetésre. Az igenlő válasz a szív mélyéből fakad. Ilyen értelemben a Boldogságos Szűz Mária magatartása nagyon közel áll korunk emberéhez. Szabadon, teljes személyisége súlyával, minden külső befolyástól függetlenül mondott igent az Isten tervére, és vállalta, hogy a Szentlélek mátkája, az Üdvözítő édesanyja lesz. Közbenjárása segítsen mindnyájunkat, hogy hozzá hasonlóan, szabadon és örömmel mondjunk igent életünkben az Isten tervére, és találjuk meg benne vágyaink minden elképzelésen túli beteljesülését! (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt harmadik hete – szombat

2011.04.02. szombat

(Paolai Szent Ferenc, Prohászka Ottokár)
Irgalmasságot akarok és nem áldozatot!


Oz 6,1-6
Nyomorúságukban csakhamar hozzám sietnek: ,,Jöjjetek, térjünk vissza az Úrhoz, Mert ő sebzett meg, de ő gyógyít is meg minket, megvert, de gondjába is vesz minket. Két nap múlva ismét életre kelt minket; harmadnapon feltámaszt, és élünk majd színe előtt. Ismerjük meg, törekedjünk megismerni az Urat! Biztosan eljön az Úr, mint a hajnal, eljön hozzánk, mint az őszi eső, és mint a tavaszi eső a földre.'' Mit tegyek veled, Efraim? Mit tegyek veled, Júda? Jámborságtok olyan, mint a reggeli felhő, és mint a reggel tovatűnő harmat. Ezért vertem őket a próféták által, megöltem őket szám igéjével. Ítéletem elérkezik, mint a világosság. Mert én irgalmasságot akarok és nem áldozatot, és Isten ismeretét inkább, mint égő áldozatokat.

Zs 50
A karvezetőnek. Dávid zsoltára, amikor Nátán próféta eléje járult, miután ő Batsebával vétkezett. Könyörülj rajtam, Isten, irgalmad szerint, könyörületességed szerint töröld el gonoszságomat! Moss egészen tisztára vétkemtől, bűnömtől tisztíts meg engem! Mert elismerem gonoszságomat, és bűnöm előttem van szüntelen. Ellened vétkeztem, egyedül ellened, s azt cselekedtem, ami előtted gonosz, hogy igaznak bizonyulj beszédedben, és igzságos a te ítéletedben. Íme, gonoszságban fogantattam, és bűnökben fogant engem az én anyám. Íme, te a szív igazságát szereted; bölcsességedet titokban kinyilatkoztattad nekem. Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek! Add, hogy örömet és vidámságot halljak, hadd ujjongjanak csontjaim, amelyeket összetörtél! Fordítsd el bűneimtől arcodat, töröld el minden gonoszságomat! Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben! Színed elől ne vess el engem, szent lelkedet ne vond meg tőlem! Add vissza nekem üdvösséged örömét, és készséges lélekkel erősíts meg engem! Hadd tanítsam útjaidra a bűnösöket, hogy hozzád térjenek az istentelenek! Szabadíts meg a vértől, Isten, szabadító Istenem, hogy nyelvem ujjongva hirdesse igazságodat! Uram, nyisd meg ajkamat, hadd hirdesse szám dicséretedet! Hiszen nem kedveled a véres áldozatot, ha égő áldozatot hozok, nem tetszik neked. A töredelmes lélek áldozat Istennek, a töredelmes, alázatos szívet, Isten, nem veted meg. Tégy jót, Uram, jóságodban Sionnal, hogy felépüljenek Jeruzsálem falai. Akkor majd kedvedet leled az igaz áldozatban, ajándékokban, egészen elégő áldozatokban; Akkor majd fiatal bikákat tesznek oltárodra.

Lk 18,9-14
Azoknak pedig, akik elbizakodtak, mert azt gondolták, hogy ők igazak, és másokat megvetettek, ezt a példabeszédet mondta: ,,Két ember fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos. A farizeus megállt, és így imádkozott magában: ,,Istenem! Hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igaztalan és házasságtörő, mint ez a vámos is. Kétszer böjtölök hetente, tizedet adok mindenből.'' A vámos pedig távol állt meg, nem merte a szemét sem az égre emelni. Mellét verve így szólt: ,,Istenem! Légy irgalmas nekem, bűnösnek!'' Mondom nektek: ez megigazultabban ment haza, mint amaz. Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, és aki magát megalázza, felmagasztalják.'

Nagyböjt harmadik hete – szombat

2011. április 2. - Szombat

  Abban az időben az elbizakodottaknak, akik magukat igaznak tartották,
  másokat pedig megvetettek, Jézus ezt a példabeszédet mondta: „Két ember
  fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos. A
  farizeus megállt, és így imádkozott magában: Istenem, hálát adok neked,
  hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igazságtalan,
  házasságtörő, mint ez a vámos is. Kétszer böjtölök hetenként, és
  tizedet adok mindenből, amim van. A vámos pedig távolabb állt meg, és a
  szemét sem merte az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt:
  Istenem, légy irgalmas nekem, bűnösnek! Mondom nektek, hogy ez
  megigazultan ment haza, amaz viszont nem. Mert mindazt, aki magát
  felmagasztalja, megalázzák, aki pedig megalázza magát, azt
  felmagasztalják.”
  Lk 18,9-14


  Elmélkedés:

  A mai evangéliumban egy farizeusról és egy vámosról olvashatunk. A
  külsőségeket tekintve mindketten ugyanazt teszik: a templomba mennek,
  hogy Istenhez forduljanak és imádkozzanak. Bár magatartásuk hasonló,
  mégis szívük szándéka egészen más. A farizeus öndicsérete aligha
  tetszik Istennek, a vámos bűnbánata azonban érdemszerző cselekedetnek
  számít. Jézus nem az elbizakodottságra vagy az önteltségre adott példát
  nekünk, hanem az alázatosságra. Isten elé nem állhatunk büszkeséggel,
  hanem bűnbánattal kell meghajolnunk előtte. A bűnbánó embert Isten
  megbocsátása és irgalma felemeli. Bűneink beismerése indít el bennünk
  azon az úton, amelyen az irgalomban gazdag Istennel találkozhatunk.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Szűz Mária, a Magasságbelinek alázatos leánya, benned csodálatos módon
  beteljesedett az isteni hívás titka. Te képmása vagy annak, amit Isten
  véghezvisz abban, aki rábízza magát.
  Benned a Teremtő szabadsága felemelte a teremtmény szabadságát. Az, aki
  a te öledben megszületett, egyetlen akarással egyesítette Isten
  gyógyító szabadságát az engedelmes emberi követéssel. Hála a te
  igen-szavadnak, végérvényesen egyesült Isten megszólítása és az
  Isten-ember válasza. Te vagy az új élet zsengéje, te megőrzöd
  mindnyájunk számára az öröm és szeretet nagylelkű igenjét.
  II. János Pál pápa
______________________________

Nagyböjt harmadik hete – szombat

Alázatosság az imádságban
2011. április 2. Nagyböjt harmadik hete – szombat

P. Daniel Polzer

Lk 18,9-14
Azoknak pedig, akik elbizakodtak, mert azt gondolták, hogy ők igazak, és másokat megvetettek, ezt a példabeszédet mondta: „Két ember fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos. A farizeus megállt, és így imádkozott magában: „Istenem! Hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igaztalan és házasságtörő, mint ez a vámos is. Kétszer böjtölök hetente, tizedet adok mindenből.” A vámos pedig távol állt meg, nem merte a szemét sem az égre emelni. Mellét verve így szólt: „Istenem! Légy irgalmas nekem, bűnösnek!” Mondom nektek: ez megigazultabban ment haza, mint amaz. Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, és aki magát megalázza, felmagasztalják.”

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Hiszem, hogy Te teremtettél, és váltottál meg a bűneimtől. Hiszem, hogy minden jó az életemben tőled származik: a létezésem, a hitem, a neveltetésem, és mindazok az erények, amelyeknek birtokában vagyok. Ma hozzád jövök az imádságban, hogy eléd tegyem életemet. Tudom, hogy a bennem lévő minden jónak Te vagy a forrása. Oly gyakran gondolkozom el arról, hogyan kell igazán imádkozni, hogyan legyen imám gyümölcsöző. Látván saját nyomorúságomat, azt az egy dolgot ajánlom fel neked, ami valóban az enyém: az alázatomat végtelen nagyságod előtt.

Kérés: Uram, segíts alázatosabban közelednem feléd az imában!
1. A farizeus imája. A farizeus bement a templomba imádkozni. Tegyük fel, hogy az volt a szándéka, hogy Istennel beszéljen. Amikor a templomban állt, az hitte, hogy imádkozik: a megfelelő helyen volt, a helyes irányba fordult, tehát úgy tűnt, hogy amit tesz, az is helyes. Azonban az imádsága eltorzult. Lényegében nem is volt igazi ima, ez egy önigazoló beszéd volt csupán. Ha a következő nap megkérdezte volna tőle egy barátja, hogy elmondta-e az imáját, bizonnyal igennel válaszolt volna. Az én imám is olyan néha, mint a farizeus imádsága? Azt hiszem, hogy imádkozom, pedig nem teszek mást, csupán önmagamat igazolom Isten előtt?
2. Nem elég csupán a minimum. Szegény farizeus ebben a példabeszédben a rosszat testesíti meg. A valóságban azonban a külvilág felé nem volt rossz ember; nem követett el súlyos bűnt, becsületes volt és hűséges a feleségéhez, nagylelkűen adakozott. Azonban a büszkesége annyira elvakította, hogy képtelen volt az Istennel mélyebb kapcsolatba kerülni. Vallásában csupán a minimumot élte meg azzal, hogy nem követett el súlyos bűnt. Imádsága nem hozott gyümölcsöt. Vizsgáljam meg önmagamat, nem ugyanezt teszem én is? Azt hiszem, hogy helyesen cselekszem, pedig a valóságban alig élem a hitemet? Isten nem arra kér minket, hogy csupán kerüljük a rosszat; arra hív, hogy tegyük a jót. Az igazi nagylelkűség békét és teljességet hoz az életünkbe.
3. Az alázat alapvető dolog az imádsághoz. A vámos igazolást nyert, de nem azért, mert mindent helyesen cselekedett, hanem mert alázatos volt, és beismerte saját esendőségét. Talán azt is hallotta, amit a farizeus mondott, és ez arra indította, hogy még inkább könyörögjön Isten kegyelméért. Imádságunk egyik legfontosabb ismertetőjegye kell, hogy legyen az alázat. Ha imádkozunk, úgy kell Istenhez közelítenünk, hogy megvalljuk bűnösségünket és gyengeségünket, és megvalljuk azt a tényt is, hogy minden jó, amink van, azt tőle kaptuk. Ez teszi gyümölcsözővé imáinkat. Isten az alázatos és bűnbánó szíveket szereti.
Beszélgetés Krisztussal: Drága Uram, adj nekem alázatos és bűnbánó szívet! Ismered nyomorúságomat. Neked adom esendőségemet, hogy megtisztíthass engem, és azt tegyél velem, amit akarsz. Életemben nem csupán a súlyos bűnöket akarom elkerülni; szeretnék veled mély és bensőséges kapcsolatot, ami igazi alázatra épül.

Elhatározás: Ma imádságomat az alázatosság egy cselekedetével kezdem.

Erdő Péter bíboros atya 2011. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a feltámadás reménye mindannyiunkat Isten iránti hálás szeretetre és egymás iránti nagylelkűségre indítsa

Keresztútjárás az Andrássy úton - Családok keresztútja a családok évében
Szeretettel várunk április 16-án szombat délután erre a tanúságtételre. Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger