2011. április 4., hétfő

Nagyböjti idő, 4. hét Hétfő

Nagyböjti idő, 4. hét Hétfő

A misztikusok beszámolnak arról, hogy a lelki élet kezdetén mennyi ajándék érte őket. A rendszeres lelki élet eleinte mindnyájunkat rendkívüli ajándékokkal lep meg. Örömöt találunk az imádságban, belefeledkezünk az elmélkedésekbe, és úgy érezzük, kérésünkre Isten mindennapi jelekkel, apró csodákkal válaszol. Azonban nemcsak ez a lelki élet. Legtöbbször sötét éjszakákon, kilátástalannak tűnő szárazságon át vezet a hit megtisztulásának útja. Ilyenkor a hitben már nem az egyéni megelégedést keresem, hanem egyedül azt, hogy Istennek örömet szerezzek. Jézus időről időre mégis megajándékozza emberi törekvéseinket egy-egy csodával. A mai evangéliumban szereplő királyi tisztviselő hitét is ajándékkal jutalmazza. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt negyedik hete – hétfő

2011.04.04. hétfő

(Szevillai Szent Izidor)
Örvendjetek és vigadjatok mindörökké


Iz 65,17-21
Mert íme, én új eget és új földet teremtek; az elsőkre nem emlékeznek, nem is jutnak eszébe senkinek. De örvendjetek és ujjongjatok mindörökké annak, amit teremtek; mert íme, én Jeruzsálemet ujjongássá teremtem, népét pedig örömmé. Ujjongok majd Jeruzsálemben, és örvendezem népemben; nem hallatszik többé benne sírás hangja és kiáltás hangja. Nem lesz ott többé néhány napig élő csecsemő, sem öreg, aki nem tölti be napjait; mert a legfiatalabb is százéves korában hal meg, és aki nem éri meg századik évét, átkozottnak számít. Házakat építenek, és bennük laknak, szőlőt ültetnek, és eszik gyümölcsét.

Zs 29
Zsoltár. Ének a Templomszentelés ünnepére. Dávidtól. Magasztallak, Uram, mert fölemeltél engem, és nem engedted, hogy ellenségeim örüljenek fölöttem. Hozzád kiáltottam, Uram, én Istenem, és te meggyógyítottál engem. Uram, visszahoztad lelkemet az alvilágból, életben tartottál, hogy ne szálljak a sírba. Zengjetek zsoltárt az Úrnak, ti is az ő szentjei, áldjátok szent emlékezetét! Mert haragja csak egy pillanat, de élethosszig tart jóakarata. Este a sírás tér be, de reggelre a vidámság. Mikor dúslakodtam, így szóltam: ,,Nem fogok meginogni sohasem.' Mert te, Uram, kegyességedben szilárddá tetted dicsőségemet. De te elfordítottad arcodat tőlem, és én megrendültem. Ekkor, Uram, hozzád kiáltottam, és Istenemhez könyörögtem. Mi hasznod lenne véremből, ha leszállnék a sírgödörbe? Vajon a por magasztalhat-e téged, és hirdetheti-e hűségedet? Meghallgatott az Úr és megkönyörült rajtam, az Úr lett az én segítségem. Sírásomat öröménekké változtattad, szőrruhámat szétszaggattad, vidámsággal öveztél körül, hogy énekeljen neked dicsőségem, és sohase hallgasson. Áldalak érte örökké, Uram, én Istenem!

Jn 4,43-54
Két nap múlva eltávozott onnan Galileába. Jézus ugyan saját maga tanúsította, hogy a prófétának nincs becsülete a saját hazájában, mégis, amikor Galileába ment, befogadták őt a galileaiak, mivel látták mindazt, amit Jeruzsálemben művelt az ünnepen, mert ők is ott voltak. Ismét elment tehát a galileai Kánába, ahol a vizet borrá változtatta. Kafarnaumban pedig volt egy királyi tisztviselő, akinek a fia beteg volt. Amikor meghallotta, hogy Jézus Júdeából Galileába érkezett, elment hozzá, és kérte őt, hogy jöjjön és gyógyítsa meg a fiát, mert az már a halálán volt. Erre Jézus azt mondta neki: ,,Hacsak jeleket és csodákat nem láttok, nem hisztek!' A királyi tisztviselő erre azt felelte: ,,Uram, gyere el, amíg meg nem hal a gyermekem!' Jézus azt mondta neki: ,,Menj, a fiad él!' Hitt az ember a szónak, amit Jézus mondott neki, és elment. Amint hazafelé tartott, már eléje jöttek a szolgái, és jelentették, hogy a fia él. Megtudakolta tőlük, hogy melyik órában lett jobban. Azt felelték neki: ,,Tegnap hét órakor hagyta el őt a láz.' Megértette ebből az apa, hogy éppen abban az órában, amelyben Jézus azt mondta neki: ,,A fiad él.' Hitt ő és egész házanépe. Ez már a második csodajel volt, amelyet Jézus művelt, amikor Júdeából Galileába ment.

Nagyböjt negyedik hete – hétfő

2011. április 4. - Hétfő

  Egy alkalommal Jézus Szamariából Galileába ment. Jóllehet maga mondta,
  hogy a prófétának nincs becsülete saját hazájában, mégis, midőn
  Galileába érkezett, az ottaniak szívesen fogadták. Látták ugyanis
  mindazt, amit Jézus az ünnepek alkalmából Jeruzsálemben cselekedett,
  mert ők is ott voltak az ünnepeken. Így jutott el Jézus újra a galileai
  Kánába, ahol a vizet borrá változtatta.
  Élt Kafarnaumban egy királyi tisztviselő, akinek a fia megbetegedett.
  Amikor meghallotta, hogy Jézus Júdeából Galileába érkezett, elment
  hozzá, és kérte: jöjjön és gyógyítsa meg a fiát. A gyermek már halálán
  volt. Jézus ezt mondta: „Hacsak jeleket és csodákat nem láttok, nem
  hisztek.” A királyi tisztviselő azonban így szólt: „Uram, jöjj, mielőtt
  meghalna a fiam!” Jézus erre azt felelte: „Menj csak! Fiad él.” Hitt az
  ember Jézus szavának, és elment. Még útban volt hazafelé, amikor eléje
  futottak szolgái, és kijelentették, hogy a fia él. Megkérdezte tőlük:
  „Melyik órában lett jobban?” Ezt mondták: „Tegnap déltájban hagyta el a
  láz.” Az apa visszaemlékezett, hogy abban az órában mondta neki Jézus:
  „Fiad él.” Erre hitt ő maga, és vele egész házanépe. Ez volt Jézus
  második csodája, amelyet Júdeából Galileába jövet művelt (az ünnepek
  után).
  Jn 4,43-54


  Elmélkedés:
  Isteni erejét Jézus nem erőszakra használja fel, hanem az emberek
  javára. Csodáival nem kérkedni akar, de nem is isteni származását,
  hatalmát akarja bizonyítani az embereknek, hanem Isten irgalmát
  szeretné megmutatni. Azt az irgalmat, amely megszánja az ember, együtt
  érez vele szenvedésében és bajában. Az irgalmat, amely egyedül képes
  segíteni, gyógyítani az ember testi és lelki sebeit. A csodák, főként a
  gyógyító csodák azért képesek hitet ébreszteni az emberekben, mert az
  irgalmas Istennel való találkozás pillanatai. Jézus csodás cselekedetei
  a nagyböjti időben mindannyiunkat a hit útján vezetnek és felkészítenek
  minket a legnagyobb csoda, a feltámadás titkának befogadására.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Eljöttem Hozzád, Jézus, hogy érintésedet fogadjam, mielőtt megkezdem a
  napot. Pihentesd meg tekinteted tekintetemben, segíts, hogy munkámat
  barátságod biztonságának tudatában végezhessem. Töltsd be
  gondolataimat, hogy kitartsak a lárma sivatagában is, engedd, hogy
  áldott sugaraid beragyogják elmém rejtett zugait, és adj nekem erőt
  azokért, akiknek szükségük van rám.
  Boldog Kalkuttai Teréz

  ______________________________
__
  \
  Aktuális:
  Kedves Barátaim!
  Sajtóapostolokat keresek az Élő Kenyér népszerűsítésére.
  Részletek: http://www.elokenyer.hu/ujdonsagok
  Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Nagyböjt negyedik hete – hétfő

2011. április 4. Nagyböjt negyedik hete – hétfő 

P. Steven Reilly LC

Jn 4, 43-54
Két nap múlva eltávozott onnan Galileába. Jézus ugyan saját maga tanúsította, hogy a prófétának nincs becsülete a saját hazájában, mégis, amikor Galileába ment, befogadták őt a galileaiak, mivel látták mindazt, amit Jeruzsálemben művelt az ünnepen, mert ők is ott voltak. Ismét elment tehát a galileai Kánába, ahol a vizet borrá változtatta. Kafarnaumban pedig volt egy királyi tisztviselő, akinek a fia beteg volt. Amikor meghallotta, hogy Jézus Júdeából Galileába érkezett, elment hozzá, és kérte őt, hogy jöjjön és gyógyítsa meg a fiát, mert az már a halálán volt. Erre Jézus azt mondta neki: „Hacsak jeleket és csodákat nem láttok, nem hisztek!” A királyi tisztviselő erre azt felelte: „Uram, gyere el, amíg meg nem hal a gyermekem!” Jézus azt mondta neki: „Menj, a fiad él!” Hitt az ember a szónak, amit Jézus mondott neki, és elment. Amint hazafelé tartott, már eléje jöttek a szolgái, és jelentették, hogy a fia él. Megtudakolta tőlük, hogy melyik órában lett jobban. Azt felelték neki: „Tegnap hét órakor hagyta el őt a láz.” Megértette ebből az apa, hogy éppen abban az órában, amelyben Jézus azt mondta neki: „A fiad él.” Hitt ő és egész házanépe. Ez már a második csodajel volt, amelyet Jézus művelt, amikor Júdeából Galileába ment.

Bevezető ima: Atyám, hittel, reménnyel és szeretettel jövök most eléd. Mindent megteszek, hogy figyelemmel és kegyelmed iránti nyitottsággal tudjak imádkozni.

Kérés: Uram adj nekem nagyobb hitet és állhatatosságot!

1. A prófétának nincs becsülete saját hazájában. Figyeljünk arra, ahogyan Szent János bevezeti Jézusnak ezt a mondatát: „Két nap múlva eltávozott onnan (Szamariából) Galileába. Jézus ugyan saját maga tanúsította, hogy a prófétának nincs becsülete a saját hazájában.” Ha Jézus tudta, hogy nem várja dicsőség Őt Galileában, miért nem keresett másik helyet, ahol jobb fogadtatás várta volna? Jézus példát mutat nekünk: nem a dicsőség érdekli, hanem küldetésének teljesítése. Ő a legteljesebb mértékben próféta. Ő maga az Üzenet, amelyet az Atya küld a világ számára, és semmilyen személyes meggondolás nem tartja vissza küldetésének véghezvitelétől. Nekünk is elkötelezetteknek kell lennünk a saját küldetésünk iránt, dicsőségtől vagy megbecsüléstől függetlenül. Szándékaink tisztasága jó mércéje Krisztus iránti elköteleződésünknek.

2. Jelek és csodák. Visszaérkezve Galileába, az első kérés Jézus felé egy gyógyítás. Persze megteszi a csodát, de emlékeztet arra, hogy az igazi hit nem jeleken és csodákon alapszik. Vajon miért? Elvégre csodák nélkül és a csodák csodája – Krisztus feltámadása – nélkül, hogyan tudnánk azt, hogy Jézus tényleg az Isten Fia? Amit Jézus kritizál az inkább az örökké elégedetlen vallásosság, amely az egyetlen Igaz Istent a látványos színházi jelenetekben keresi, és nem veszi észre a csendes, egyszerű jelenlétét, amelyben megmutatja magát. Mélyebb hittel megláthatjuk Istent mindenben, ami körül vesz minket. A gyönyörű naplemente – nem Isten teremtő erejének megnyilatkozása? Egy nem remélt bocsánatkérés – nem a kegyelem műve? Egy segítő kéz, amelyet éppen akkor nyújtanak felénk, amikor a legnagyobb szükségünk van rá …– nem Krisztus az? Az ember, akinek nincs szüksége jelekre és csodákra az a személy, aki sokkal több jelet és csodát vesz észre – Isten mindennapi, szerető jelenlétét.

3. „Hitt ő és egész házanépe.” Nincs „saját” kegyelem, ami csak Jézust és engem érint. Mindennek az a rendeltetése, hogy az egyénin túlmutasson és építse Krisztus misztikus testét. A királyi helytartó megkapta a csodát, amit kért, de most, hogy a fia újra munkaképes lett, nem térhetett vissza minden a megszokott kerékvágása. A gyógyulás, valami ennél sokkal nagyobbra adott alkalmat: „Hitt ő és egész házanépe.” A kegyelem tehát sok gyümölcsöt termett. Eleinte az Úr a megbecsülés hiányát említette, amelyet a saját hazájában kellett elviselnie. Egy egész családnak a megtérése azonban bizonyítja, hogy a megbecsülés feláldozása valami sokkal nagyobbat hordoz magában: a lelkek megmentését.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, mekkora örömmel tölthetett el téged ennek a családnak a megtérése. A hitük kegyelmed hatékonyságának bizonyítéka volt. Segíts, hogy nagyobb hittel vegyelek észre téged az élet kis és nagy dolgaiban, és hogy másokat is közelebb vigyek hozzád.

Elhatározás: A királyi helytartóhoz hasonlóan, segíteni szeretném a családomat, hogy nagyobb hittel forduljanak hozzád. Egy családi vacsorán előhozok egy lelki témát és megpróbálom ezt a hit szempontjából megközelíteni.

Erdő Péter bíboros atya 2011. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a feltámadás reménye mindannyiunkat Isten iránti hálás szeretetre és egymás iránti nagylelkűségre indítsa

Keresztútjárás az Andrássy úton - Családok keresztútja a családok évében
Szeretettel várunk április 16-án szombat délután erre a tanúságtételre. Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger