2011. április 5., kedd

Nagyböjti idő, 4. hét Kedd

Nagyböjti idő, 4. hét Kedd

A nagyböjti idő végéhez közeledve a liturgikus olvasmányok a keresztségre irányítják figyelmünket, melyben húsvét éjszakáján részesültek a katekumenek, és mi is ezen az éjszakán újítjuk meg keresztségi ígéreteinket. Az egyházatyák az özönvíz jelenetéhez hasonlítják a keresztséget, amikor negyven napig ömlött a víz, elmosva a minden bűnt. Noé bárkájában ugyanakkor megmenekült az élet. Az emberiség bajban van. Mindnyájan érezzük erőnk fogyatkozását, mint az az ember, akit Jézus megszólított a Bethesda fürdőnél. Akarsz-e meggyógyulni, akarsz-e bűneidből, emberi megkötözöttségeidből kiemelkedni? Adjunk hálát Jézusnak, aki megmentett bennünket, és lépjünk oda mi magunk is azokhoz, akiknek nincs emberük! (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt negyedik hete – kedd

2011.04.05. kedd

(Ferrer Szent Vince)
Élni fog minden a templomból fakadó patakban


Ez 47,1-9.12
Ezután visszavitt engem a ház kapujához, és íme, víz fakadt a ház küszöbe alatt a keleti oldalon; a ház homlokzata ugyanis kelet felé nézett. A víz a templom jobb oldalán folyt le, az oltártól dél felé. Aztán kivitt az északi kapun, és körülvezetett a külső kapun kívül levő úton a kelet felé néző útra; és íme, víz tört elő a jobb oldalon. Ekkor a férfi, akinek kezében mérőzsinór volt, kiment kelet felé és ezer könyököt mért, majd átvezetett a vízen, és az bokáig ért. Majd ismét ezer könyököt mért, és átvezetett a vízen, és az térdig ért. És ismét ezer könyököt mért, és átvezetett a vízen, és az vesékig ért. Azután még ezer könyököt mért, és nem tudtam többé átmenni a folyón, mert a vizek mély folyammá áradtak, amelyen már nem lehetett átgázolni. Ekkor azt mondta nekem: ,,Láttad ezt, emberfia?' Majd ismét visszavitt a folyó partjához. Amikor visszatértem, íme, a folyó partján igen sok fa volt mindkét oldalon. Azt mondta nekem: ,,Ez a víz a keleti homokdombok felé indul, majd lefolyik a sivatag síkságára és a tengerbe ömlik; amikor beleömlik, annak a vize egészséges lesz. Amerre ez a folyó ér, minden élő és mozgó lény élni fog. Ahová eljut a víz, igen sok lesz a hal; ahová elér a folyó, egészséges lesz és élni fog minden lény. A folyó mentén pedig, annak mindkét partján mindenféle gyümölcsfa nő; lombjuk le nem hull, s a gyümölcsük el nem fogy. Havonta friss gyümölcsöt teremnek, mert vizük a szentélyből fakad. Gyümölcsük eledelül szolgál, a lombjuk pedig orvosságul.

Zs 45
A karvezetőnek. Kóré fiaitól. A ,,Szüzek' szerint. Ének. Menedékünk és erőnk az Isten, a ránk zúdult számos bajban ő a mi segítőnk. Nem félünk tehát, rendüljön bár meg a föld, merüljenek bár a tenger mélyére a hegyek. Zúgjanak bár és háborogjanak vizei, rendüljenek meg bár erejétől a hegyek. Folyó árja örvendezteti meg Isten városát, a Fölséges megszentelt hajlékát. Isten lakik benne: nem inog meg, mielőtt megvirrad, megsegíti őt Isten. Nemzetek háborogtak, országok inogtak, de ő hangját hallatta és megrendült a föld. Velünk van a seregek Ura, Jákob Istene a mi menedékünk! Jöjjetek és lássátok az Úr műveit, csodáit, amelyeket a földön végbevitt. Megszünteti a háborúkat mindenütt a föld széléig, széttöri az íjakat és összezúzza a fegyvereket, tűzben égeti el a pajzsokat. Álljatok meg és lássátok, hogy én vagyok az Isten: magasztalni fognak engem a nemzeteknek, s magasztalni fog a föld. Velünk van a seregek Ura, Jákob Istene a mi menedékünk!

Jn 5,1-3a.5-16
Ezek után volt a zsidók ünnepe, és Jézus fölment Jeruzsálembe. Van Jeruzsálemben a Juh-kapunál egy fürdő, amelyet héberül Betezdának neveznek, és öt oszlopcsarnoka van. Ezekben feküdt a betegek, vakok, sánták, bénák sokasága. Volt ott egy ember, aki már harmincnyolc esztendő óta beteg volt. Mikor Jézus meglátta őt, hogy ott fekszik, és megtudta, hogy már sok idő óta van így, megkérdezte tőle: ,,Akarsz-e meggyógyulni?' A beteg azt felelte: ,,Uram, nincs emberem, aki, amikor felkavarodik a víz, bevigyen engem a tóba. Mire pedig én odaérek, más megy be előttem.' Jézus azt mondta neki: ,,Kelj föl, vedd ágyadat, és járj!' Az ember azonnal meggyógyult, fogta az ágyát és járni kezdett. Azon a napon pedig szombat volt. Ezért a zsidók azt mondták a meggyógyított embernek: ,,Szombat van, nem szabad az ágyadat vinned.' Azt felelte nekik: ,,Aki meggyógyított engem, ő mondta nekem: ,,Vedd ágyadat, és járj.''' Erre megkérdezték tőle: ,,Ki az az ember, aki neked azt mondta: ,,Vedd ágyadat és járj''?' A meggyógyult azonban nem tudta, hogy ki volt az, mert Jézus eltávozott a helyszínen levő tömegből. Később Jézus találkozott vele a templomban, és azt mondta neki: ,,Íme, meggyógyultál, többé már ne vétkezz, nehogy valami rosszabb történjék veled.' Az ember elment, és megvitte a hírt a zsidóknak, hogy Jézus volt az, aki meggyógyította őt. A zsidók pedig üldözték Jézust azért, mert ezeket szombaton tette.

Nagyböjt negyedik hete – kedd

2011. április 5. – Kedd

  A húsvéti ünnepekre Jézus fölment Jeruzsálembe. Volt Jeruzsálemben az
  úgynevezett Juh-kapu mellett egy fürdő, amelyet héberül Beteszdának
  neveztek. Öt oszlopcsarnoka volt, ahol nagyon sok beteg feküdt: vakok,
  sánták és bénák. Volt ott egy harmincnyolc éve beteg ember is. Jézus
  látta, ahogy ott feküdt, és megtudta, hogy már régóta beteg.
  Megszólította: „Akarsz-e meggyógyulni?” A beteg azt felelte: „Uram!
  Nincs emberem, aki levinne a fürdőbe, amikor mozgásba jön a víz. Mire
  én odaérek, már más lép be előttem.” Jézus erre azt mondta neki: „Kelj
  föl, vedd ágyadat, és járj!” Az ember azonnal meggyógyult. Fölvette
  ágyát, és járni kezdett. Aznap éppen szombat volt. A zsidók ezért
  rászóltak a meggyógyított emberre: „Szombat van; nem szabad az ágyadat
  vinned.” Ő azonban így válaszolt nekik: „Aki meggyógyított, azt mondta
  nekem: Vedd ágyadat, és járj!” Megkérdezték tőle: „Kicsoda az az ember,
  aki azt mondta neked, hogy vedd ágyadat, és járj?” A meggyógyult ember
  azonban nem tudta, hogy ki volt az. Jézus ugyanis továbbment, amikor
  tömeg verődött össze a helyszínen. Később Jézus a templomban
  találkozott a meggyógyított emberrel, és ezt mondta neki: „Látod, most
  meggyógyultál. Többé ne vétkezzél, hogy valami nagyobb bajod ne essék!”
  Az ember elment, és elmondta a zsidóknak, hogy Jézus volt az, aki
  meggyógyította őt. A zsidók üldözték Jézust, mert mindezt szombaton
  cselekedte.
  Jn 5,1-16


  Elmélkedés:
  A mai evangéliumban egy béna emberről olvasunk, aki 38 éven át nem
  tapasztalta meg az emberek részéről a segítségnyújtást. Vajon hány
  embernek lett volna lehetősége ezen évek alatt, hogy segítsen neki?
  Hányan ismerhették nyomorát? Hányan találkozhattak vele naponta, s
  haladtak el mellette tétlenül? Mindezek után mire számíthatott? Az
  emberek figyelmességére, jóindulatára aligha. Csak a közömbösséget és
  az érdektelenséget tapasztalhatta nap mint nap. De amikor már nem
  számít semmi jóra, belép életébe Jézus, aki kinyilvánítja, hogy az
  irgalmas Isten minden bajt észrevesz, képes és akar is segíteni. Az
  isteni irgalom nem várt módon érinti meg őt és adja vissza egészségét.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Add Uram, hogy minden dolog felé rendezett szeretettel forduljak,
  elszakítva tekintetemet a földről és az ég felé fordítva; úgy
  használjam e világ javait, mintha nem használnám.
  Add, hogy értelmem bizonyos belső érzékével meg tudjam különböztetni
  azokat a dolgokat, amelyekre szükségem van, azoktól, amelyek csak
  élvezetemre szolgálnak, hogy így az átmeneti dolgokkal csak
  ideiglenesen foglalkozzam, és csak a szükséges mértékben, de ugyanakkor
  örök vággyal öleljem át az örök valóságokat.
  Clairvaux-i Szent Bernát
______________________________

Nagyböjt negyedik hete – kedd

Kellő páncélzat a csatában
2011. április 5. Nagyböjt negyedik hete – kedd

P. Jeffery Jambon

Jn 5, 1-16
Nem sokkal ezután ünnepük volt a zsidóknak, s Jézus fölment Jeruzsálembe. Jeruzsálemben a Juh-kapunál van egy fürdő, amelynek héberül Beteszda volt a neve. Öt oszlopcsarnoka volt, nagyon sok beteg feküdt bennük: vakok, sánták, bénák várva, hogy a víz megmozduljon. Az Úr angyala ugyanis leszállt időnként a tóra, és felkavarta a vizet. Aki felkavarása után először lépett a vízbe, az meggyógyult, bármilyen betegségben szenvedett is. De volt ott egy ember, aki már harmincnyolc esztendeje szenvedett. Amikor Jézus meglátta, amint ott feküdt, s megtudta, hogy már régóta beteg, megkérdezte tőle: "Meg akarsz gyógyulni?" "Uram - válaszolta a beteg -, nincs emberem, aki bevinne a tóba, amikor felkavarodik a víz. Így mire odaérek, már más lép be előttem." Erre Jézus azt mondta neki: "Kelj föl, fogd az ágyadat és menj!" Az ember azon nyomban meggyógyult, fölvette ágyát és elindult. Aznap épp szombat volt. Ezért a zsidók rászóltak a meggyógyított emberre: "Szombat van, nem szabad vinned az ágyadat." Így felelt nekik: "Aki meggyógyított, az mondta: Fogd ágyadat és menj!" Erre megkérdezték tőle: "Ki volt az az ember, aki azt mondta neked: Fogd ágyadat és menj?!" A meggyógyított ember azonban nem tudta, hogy ki volt, mert Jézus az odasereglett népsokaság miatt elment onnét. Később Jézus találkozott vele a templomban, és azt mondta neki: "Nézd, meggyógyultál. Többé ne vétkezzél, nehogy még nagyobb baj érjen." Erre az ember elment és elmondta a zsidóknak, hogy Jézus gyógyította meg. A zsidók üldözték Jézust, amiért szombaton gyógyított.

Bevezető ima: Úr Jézus, hittel tekintek rád, tudva, hogy Te vagy mindennek az ura. Bízom határtalan szeretetedben, hiszen nélküled semmire se vagyok képes. Szeretnélek annyira szeretni, amennyire megérdemled, ezért hozzád jövök vigasztalásért és e közös percek öröméért.

Kérés: Uram, segíts elköteleznem magam arra, hogy alázatosan éljek!

1. Állandó betegség. Az evangéliumi ember már harmincnyolc éve volt beteg. A Juh-kapunál ez a betegség egy bűnnel teli életet jelent. János első levelében a hármas lelki betegségről olvashatunk: „a test kívánsága, a szem kívánsága, és az élettel való kérkedés”. Krisztus ereje azonban még mindig nagyobb. A harmincnyolc éve tartó szenvedés is megszűnik Krisztus akaratára. Ebben reméljünk mi is, hogy nincs akkora bűn vagy bűnnel teli élet, melyet Ő ne tudna meggyógyítani. Csak szelíd és bűnbánó szívvel kell hozzá fordulnunk: „Uram, nem vagyok méltó, de csak egy szóval mondd, és meggyógyulok.”

2. Gyógyír a betegségre. Krisztus számára semmi sem lehetetlen. Ha meg tudta gyógyítani a betegeket, a bűneiket is meg tudta bocsátani; miképpen a tetőről leeresztett bénát is meggyógyította. A betegnek mindössze meg kellett mutatni gyengeségét. Ez az ember meg is tette ezt, a legnagyobb részletességgel, mint egy igazi gyónásnál: elmondta hogyan próbált a vízbe jutni, és hogyan előzte meg mindig valaki. Talán ez a részletes magyarázat kellett ahhoz, hogy meggyógyuljon. A beteg ember gyengeségének őszinte beismerése és igyekezete által nyerte el Jézus együttérzését. Ez minden betegségünk gyógyszere: mutassuk olyannak magunkat Krisztusnak, amilyenek valóban vagyunk, minden gyengeségünkkel együtt. Így nyerhetjük el az Ő együttérzését.

3. Megmaradni a kegyelem állapotában. Jézus azt mondta: "Nézd, meggyógyultál. Többé ne vétkezzél, nehogy még nagyobb baj érjen." Valóban szégyen lett volna, ha ez az ember, miután Jézus mélyen megérintette és meggyógyította, kicsapongó életet élt volna. Az evangéliumi részlet alapján arra is gondolhatunk, hogy Jézus azért gyógyította meg, hogy egészségesen energiáját az Ő országának építésére fordítsa. Ha a meggyógyított ember rosszra használta volna megújult egészségét, még nagyobb bajba sodorta volna magát. Reméljük azonban, hogy gyógyulása révén megtért és Krisztus királyságának hírnökévé vált. Ez történik a bűnbocsánat szentségében is. Miután megbocsátja bűneinket Krisztus, azt mondja: Menj békében és hirdesd a világnak Isten csodálatos műveit, Aki megváltást adott neked.

Beszélgetés Krisztussal: Ó Jézus, az egyetlen módja, hogy olyan legyek, mint a beteszdai ember a fürdőnél, ha hálát mutatok ajándékaidért, küzdök életem bűnei ellen és megújulok. Először megtanultam eltűrni szenvedéseimet. Utána elfogadtam irányításodat. Most, hogy megismerlek az imában, kész vagyok akaratodat szeretni, akkor is, ha ez a saját akaratomról való lemondást jelenti.

Elhatározás: Húsvét közeledtével alázatosan beismerem hibáimat és Isten gyógyító kegyelmét keresem a szentgyónásban.


A pápa imaszándéka 2011 április hónapra:
Az új nemzedékek evangelizálása: Hogy az Egyház az új nemzedékeknek az evangélium hitelt érdemlő hirdetésével az élet és a remény mindig új szempontjait tudja nyújtani.
Missziós bontakozás: Hogy a misszionáriusok az evangélium hirdetésével és életük tanúságtételével vinni tudják Krisztus azoknak, akik őt még nem ismerik.


Keresztútjárás az Andrássy úton - Családok keresztútja a családok évében
Szeretettel várunk április 16-án szombat délután erre a tanúságtételre. Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger