2011. április 8., péntek

Nagyböjti idő, 4. hét Péntek

Nagyböjti idő, 4. hét Péntek

Nemde ő az, akit halálra keresnek? – halljuk a mai evangéliumban. Sokan keresik Jézust, de milyen különböző szándékkal! Már Heródes kerestette, hogy megölje. Most ismét keresik, hogy kezet emeljenek rá, megkínozzák, végleg elhallgattassák. Assisi Szent Ferenc szomorúan sóhajt fel: „Az emberek nem szeretik a Szeretetet.” De akadnak azért olyanok is, nem kis számban, akik igaz szándékkal közelednek Jézushoz. Nekik mondja az Úr, hogy aki keres, talál. Péterrel együtt valljuk: Uram, kihez mennénk, az örök élet igéi nálad vannak. Akik jó szándékkal keresik Jézust, azoknak megadja a szív békéjét és a lélek örömét. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt negyedik hete – péntek

2011.04.08. péntek

(II.Rákóczi Ferenc, Széchenyi István)
Tegyük próbára az igazat, ítéljük gyalázatos halálra


Bölcs 2,1a.12-22
Tévesen vélekedve azt mondják egymásnak: ,,Rövid az életünk ideje és szomorú, nincsen orvosság az ember halála ellen, és nincs, akiről tudnák, hogy visszajött az alvilágból. Leselkedjünk tehát az igazra, mert az utunkban áll, és ellenkezik tetteinkkel, törvényszegést vet a szemünkre, s megszól, hogy vétettünk a tisztesség ellen. Azzal kérkedik, hogy nála van az Isten ismerete, és Isten gyermekének mondja magát. Nézeteinknek ő a vádlója, még az is terhes nekünk, ha látjuk őt, mert élete másokétól különbözik, és ösvényei egészen különösek. Ő komolytalannak néz minket, tartózkodik útjainktól, mint a szennytől, s boldognak hirdeti az igazak végét, és azzal dicsekszik, hogy Isten az ő atyja. Lássuk tehát, igazak-e beszédei? Tegyük próbára, mi lesz majd vele, tudjuk meg, milyen lesz a vége! Mert ha az igaz Isten gyermeke, akkor ő meg is óvja, és kiragadja ellenségei kezéből. Tegyük őt próbára szidalommal, kínzással, hogy megismerjük szelídségét, és kipróbáljuk állhatatosságát! Ítéljük őt gyalázatos halálra, mert -- amint mondja -- oltalomban részesül!' Így gondolják ők, de tévednek, mert gonoszságuk vakká tette őket. Nem ismerik Isten titkait, nem remélik a jóság bérét, és nem tekintik a szeplőtelen lelkek jutalmát.

Zs 33
Dávidtól, amikor őrültséget színlelt Abimelek előtt, és az továbbengedte őt. Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét. Kerestem az Urat és meghallgatott, minden rettegésből kiragadott engem. Nézzetek rá és megvilágosultok, és arcotok meg nem szégyenül. Íme ez a szegény kiáltott, az Úr meghallgatta, és kiszabadította minden szorongatásából. Az Úr angyala az őt félőket körülsáncolja, és kiragadja őket. Ízleljétek meg és lássátok, milyen édes az Úr, boldog az az ember, aki őbenne bízik! Féljétek az Urat, szentjei mind, mert nem szenvednek szükséget, akik őt félik! Gazdagok nyomorba juthatnak s éhezhetnek, de akik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek. Jöjjetek, fiaim, hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítlak titeket. Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Őrizd meg nyelvedet a gonosztól, s ajkad ne beszéljen csalárdságot! Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd! Az Úr szemmel tartja az igazakat, és imádságukat meghallgatja. De az Úr tekintete ott a gonosztevőkön is, hogy eltörölje emléküket a földön. Kiáltottak az igazak és az Úr meghallgatta, és minden szorongatásukból kiszabadította őket. Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és megmenti az alázatos lelkűeket. Sok nyomorúság éri az igazakat, de az Úr valamennyiből kimenti őket. Megőrzi minden csontjukat, egy sem törik el belőlük. Gonoszságuk öli meg a bűnösöket, s megbűnhődnek akik gyűlölik az igazat. De szolgáit az Úr megszabadítja, és senki sem bűnhődik, aki benne bízik.

Jn 7,1-2.10.25-30
Ezek után Jézus átment Galileába. Nem akart ugyanis Júdeába menni, mert a zsidók halálra keresték. Közel volt a zsidók ünnepe, a sátoros ünnep. Amikor azonban testvérei felmentek az ünnepre, ő is felment, de nem nyilvánosan, hanem mintegy titokban. A jeruzsálemiek közül egyesek azt mondták: ,,Nem ő az, akit halálra keresnek? Íme, nyilvánosan beszél, és semmit sem mondanak neki. Talán a főemberek valóban fölismerték, hogy ő a Krisztus? Róla azonban tudjuk, hogy honnan való, a Krisztust pedig, amikor eljön, senki sem tudja, honnan van.' Akkor Jézus, aki a templomban tanított, így kiáltott fel: ,,Ismertek engem is, és azt is tudjátok, hogy honnan való vagyok. Márpedig én nem magamtól jöttem, hanem az küldött engem, aki Igaz, akit ti nem ismertek. Én ismerem őt, mert tőle vagyok, és ő küldött engem.' Ekkor szerették volna elfogni, de senki sem emelte rá kezét, mert még nem jött el az ő órája.

Nagyböjt negyedik hete – péntek

2011. április 8. – Péntek

  A csodálatos kenyérszaporítást követő viták után Jézus Galileában
  működött. Júdeában nem akart mutatkozni, mert a zsidók az életére
  törtek. Közeledett a zsidók Sátoros-ünnepe. Miután rokonai
  elzarándokoltak az ünnepre, Jézus is fölment utánuk Jeruzsálembe, de
  nem nyilvánosan, hanem titokban. Amikor a templomban tanítani kezdett,
  a jeruzsálemiek közül néhányan ezt kérdezték: „Nemde ő az, akit halálra
  keresnek: íme, nyilvánosan beszél, és nem szólnak neki semmit. Talán
  bizony már a vezetők is elismerik, hogy ő a Messiás? De róla tudjuk,
  honnan való. A Messiásról pedig, ha majd eljön, senki sem tudja, honnan
  való.” Erre Jézus, aki a templomban tanított, emelt hangon odaszólt:
  „Ti ismertek engem, és azt is tudjátok, honnan vagyok. Én nem magamtól
  jöttem. Az Igaz (Isten) küldött engem, akit ti nem ismertek. Én viszont
  ismerem, mert tőle vagyok, és ő küldött engem.” Erre szerették volna
  Jézust elfogni, de senki sem emelt rá kezet, mert még nem jött el az ő
  órája.
  Jn 7,1–2.10. 25–30


  Elmélkedés:
  Az evangéliumi beszámolók nem hallgatják el, hogy a nép körében
  bizonytalanság támad Jézus személyét illetően. Ő ugyanis nem hétköznapi
  módon cselekszik, amikor csodás módon gyógyítja meg a betegeket és
  egészen másként tanít, mint más tanítók. Egyesek úgy vélik, hogy
  mindent tudnak Jézus származásáról, ha ismerik családját. De nem tudnak
  isteni származásáról, s nem gondolják, hogy a mennyei Atyától jött el
  emberi világunkba. Tévedésük említésével Jézus ellenszenvet vált ki
  belőlük. A Jézusban való hit kulcseleme, hogy hisszük-e, hogy ő a
  Messiás? Az igaz Isten megismerésének útján járva eljuthatunk arra a
  meggyőződésre, hogy Jézus valóban a mennyei Atya küldötte és Fia.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Ó, Jézusom, Megváltóm, itt vagyok lábaidnál! Szeretem, dicsérem és
  áldom egész szívemből isteni gondviselésedet mindenért, amit rám
  küldtél vagy megengedtél. Mert mindaz, ami általad történik, jó és
  csodálatra méltó. Szent akaratod történik mindenben és minden által,
  bármennyire lázadozzék is ellene természetem. Legyen áldott és imádott
  isteni végzésed mindörökké! Ég és föld előtt megvallom, teljes
  szívemből hiszem, Uram, hogy igazságos vagy, és hogy ezt a szenvedést,
  sőt, sokkal többet is megérdemlek bűneimért. Azért ezt a
  megpróbáltatást szívemből vállalom a te dicsőségedre, igazságod
  kiengesztelésére, szent akaratod teljesítésére, szenvedésed iránti
  tiszteletből, melyet bűneimért viseltél el.
  Eudes Szent János
______________________________

Nagyböjt negyedik hete – péntek

Keresztútjárás az Andrássy úton - Családok keresztútja a családok évében
Szeretettel várunk mindenkit április 16-án szombat délután erre a tanúságtételre. Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén

A bizalom, mint nagyböjti elhatározás
2011. április 8. Nagyböjt negyedik hete – péntek

P. Jeffery Jambon

Jn 7,1-2, 10, 25-30
Jézus ezután bejárja Galileát, Júdeába nem akart menni, mert a zsidók az életére törtek. Közeledett a zsidók ünnepe, a sátoros ünnep. De azután, hogy testvérei fölmentek az ünnepre, őmaga is fölment, csak nem nyilvánosan, hanem titokban. A jeruzsálemiek közül néhányan megjegyezték: "Ugye, ez az, akit halálra keresnek? S mégis teljesen nyíltan beszél, s nem szólnak rá semmit. Csak nem győződtek meg róla az elöljárók, hogy ő a Messiás? Róla tudjuk, honnét származik, a Messiásról azonban, ha eljön, senki sem fogja tudni, honnan való." Jézus a templomban tanítva ezt felelte rá: "Igen, ismertek, és azt is tudjátok, honnan való vagyok, noha nem magamtól jöttem, hanem az Igaz küldött, akit ti nem ismertek. Én azonban ismerem, mert tőle vagyok és ő küldött." Erre el akarták fogni, de senki sem vetett rá kezet, mert még nem érkezett el az órája.

Bevezető ima: Jézus, valóban hiszek benned és tanításodban. Megérintett engem, hogy mennyire bíztál Atyád terveiben. Dicsőítelek téged és teljes szívemből hálát adok neked mindenért.

Kérés: Uram, segíts jobban bíznom isteni gondviselésedben!

1. Kiút a sarokba szorítottságból. Egy sarokba szorított medve az önfenntartás ösztönének megfelelően fog reagálni és haláláig küzdeni. Krisztus azonban teljesen más viselkedést mutatott, amikor támadták. Látszólag mindig higgadt volt és irányítani tudta a helyzetet. Tudta, hogy haja szála sem görbülhet, amíg azt az Atya azt nem akarja. Engem gyakran félelem fog el és megrettenek. Ennek leküzdése érdekében jobban kell hinnem, remélnem, és sokkal mélyebben kell szeretnem Krisztust.

2. A szeretet ereje. Érdekes látni, ahogyan Jézus eltervezte, hogy ezt az időt titokban fogja eltölteni. Azonban szeretetből és az Atya akaratának megfelelően úgy döntött, hogy egy veszélyekkel teli úton mégis Júdeának tart. Amikor odaért, majdnem elfelejtette a rá leselkedő veszélyt. A szeretet által volt képes Jézus teljesen odaadni magát másokért. Júdea eltévedt bárányainak láttán Krisztus ereje megújult. Úgy tűnik, hogy semmilyen fenyegetés sem tántoríthatta el küldetésében; hogy jóllakassa a lelkileg éhezőket, meggyógyítsa a betegeket és tanítsa a tudatlanokat. A szeretet megőriz a bajtól és az előítéletektől.

3. Isten szeretetének bizonyítéka. A katonák megpróbálták elfogni Jézust, de valami meggátolta őket. Az Atya még nem akarta odaadni nekik Fiát. A globális felmelegedés, atombombák, terrorizmus, rák, természeti katasztrófák nem adhatnak okot arra, hogy félve meghátráljak. Bizalmam legyen valódi bizalom! Jézus arra kér, hogy bízzak benne erősebben. Szent Pál a Rómaiakhoz írt levelében azt mondja, hogy „akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik” (Róm 8,28). Életünkben az a lényeg, hogy gondolatainkat és törekvéseinket Istenre összpontosítsuk és jót tegyünk, nagylelkűen szolgálva másokat. „Az Isten országát keressétek, és ezeket megkapjátok hozzá.” (Lk 12,31).

Beszélgetés Krisztussal: Uram és megmentőm, taníts engem szeretetre és bizalomra! Tudom, hogy gyakran rövidlátó vagyok. Erősítsd meg szívemet, hogy a nehéz helyzeteket eltűrjem örök üdvösségem érdekében. Jézus, bízom benned!

Elhatározás: Amikor ma összetűzést látok munkahelyemen vagy otthon, nem esek kétségbe, hanem reménnyel akarom kimondani: „Éljen Krisztus Király!”

Erdő Péter bíboros atya 2011. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a feltámadás reménye mindannyiunkat Isten iránti hálás szeretetre és egymás iránti nagylelkűségre indítsa

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger