2011. április 14., csütörtök

Nagyböjti idő, 5. hét Csütörtök

Nagyböjti idő, 5. hét Csütörtök

„Ábrahám ujjongott, hogy megláthatja jövetelem napját. Látta, és örvendezett” – halljuk Jézus szavait a mai evangéliumban. Hogyan értsük ezt – kérdezték már Jézus kortársai. A kereszt titka eligazítást ad. Ábrahám Izsákkal és egy égő fáklyával fölmegy a hegyre, hogy egyszülött fiát feláldozza Istennek. Útközben Izsák így szólt apjához: itt a tűz, itt a fa, de hol az áldozati bárány? Ábrahám így válaszolt: Isten majd gondoskodik áldozatról. Az Újszövetség embere örömmel ismeri fel Isten irántunk való szeretetét és gondoskodását Jézusban, aki szeplőtelen bárány a világ életéért. Az ősatyák, a próféták meghaltak, de aki Jézus tanítását megtartja, nem hal meg örökre. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Nagyböjt ötödik hete – csütörtök

2011.04.14. csütörtök

(Szent Tibor)
Ábrahám lesz a neved, mert sok nép atyjává teszlek


Ter 17,3-9
Ábrám arcra borult. Isten így folytatta: ,,Íme, itt vagyok! Ez az én veled kötött szövetségem: sok nemzet atyja leszel. Ne is legyen többé Ábrám a neved, hanem Ábrahámnak hívjanak, mert sok nemzet atyjává rendeltelek! Nagyon megsokasítalak, és számos nemzetté teszlek; királyok származnak majd tőled. És azt a szövetséget kötöm meg közöttem és közötted, és utódaid között, nemzedékről-nemzedékre örök szövetségül, hogy Istened leszek neked, és utánad a te utódodnak. Neked és utódodnak adom majd ezt a földet, ahol most idegenként tartózkodsz, Kánaánnak egész földjét örökös birtokul, és Istenük leszek.' Isten ezután azt mondta Ábrahámnak: ,,Te is tartsd meg tehát szövetségemet, és utódod nemzedékről nemzedékre.

Zs 104,4-9
Keressétek az Urat és erejét, keressétek szüntelenül arcát. Emlékezzetek meg csodatetteiről, amelyeket művelt, jeleiről és szája ítéleteiről, ti, az ő szolgájának, Ábrahám utódai, választottjának, Jákobnak fiai. Ő, az Úr, a mi Istenünk, az egész földön ő ítélkezik. Örökké gondol szövetségére, szavára, amelyet ezer nemzedékre adott, arra, amit Ábrahámmal megkötött, amire megesküdött Izsáknak.

Jn 8,51-59
Bizony, bizony mondom nektek: Aki tanításomat megtartja, halált nem lát sohasem.' Azt mondták erre a zsidók: ,,Most ismertük meg, hogy ördögöd van. Ábrahám meghalt, a próféták is, és te azt mondod: �,,Ha valaki a tanításomat megtartja, nem ízleli meg a halált sohasem.'' Nagyobb vagy talán Ábrahám atyánknál, aki meghalt? A próféták is meghaltak. Mivé teszed magad?' Jézus azt felelte: ,,Ha én dicsőítem magamat, az én dicsőségem semmi. Atyám az, aki megdicsőít engem, akiről ti azt mondjátok: ,,Istenünk'', pedig nem ismeritek őt. Én azonban ismerem. Ha azt mondanám, hogy nem ismerem őt, hozzátok hasonló hazug lennék. De én ismerem őt, és a tanítását megtartom. Ábrahám, a ti atyátok, ujjongott, hogy láthatja az én napomat. Látta, és örvendezett.' A zsidók erre azt mondták neki: ,,Még ötven esztendős sem vagy, és láttad Ábrahámot?' Jézus azt felelte nekik: ,,Bizony, bizony mondom nektek: Mielőtt Ábrahám lett volna, én vagyok.' Ekkor köveket ragadtak, hogy megkövezzék. De Jézus elrejtőzött, és kiment a templomból.

Nagyböjt ötödik hete – csütörtök

  2011. április 14. - Csütörtök

  Egy alkalommal Jézus így beszélt a zsidókhoz: „Bizony, bizony, mondom
  nektek: Aki tanításomat megtartja, nem hal meg örökre.” A zsidók azt
  felelték: „Most már tudjuk, hogy valóban ördögtől megszállott vagy.
  Ábrahám meghalt, és a próféták is meghaltak. Te meg azt mondod: „Aki
  tanításomat megtartja, nem hal meg örökre”. Nagyobb vagy talán Ábrahám
  atyánknál, aki meghalt? A próféták is meghaltak. Mivé teszed magadat?”
  Jézus így válaszolt: „Ha önmagamat dicsőíteném, az semmit nem érne. Az
  én Atyám az, aki megdicsőít engem. Ti Isteneteknek mondjátok őt, de nem
  ismeritek. Én ismerem őt, és ha azt mondanám, hogy nem ismerem,
  hozzátok hasonló, hazug lennék. De én ismerem az Atyát, és megteszem,
  amit mond. Ősatyátok, Ábrahám ujjongott, hogy megláthatja eljövetelem
  napját. Látta, és örvendezett.” A zsidók erre felháborodtak: „Még
  ötvenesztendős sem vagy, és láttad Ábrahámot?” Jézus így válaszolt:
  „Bizony, bizony, mondom nektek: Mielőtt Ábrahám lett volna, én vagyok.”
  A zsidók erre köveket ragadtak, hogy megkövezzék. Jézus azonban eltűnt
  előlük, és kiment a templomból.
  Jn 8,51–59


  Elmélkedés:

  Jézus egykori hallgatósága szinte teljes értelmetlenséget tanúsít,
  amikor a feltámadásról, illetve az örök életről hall. Tapasztalataik
  ugyanis csupán a földi életről voltak, annak kezdetén lefolyását és
  végét ismerték. Az örök élet, tehát az, ami a földi emberi élet után
  következik, nem fért bele gondolkodásukba és elképzeléseikbe. Jézus
  feltámadása szakítja szét az emberi gondolkodás korlátait, és tárja fel
  előttünk az örökké tartó életet. Aki hittel elfogadja, hogy az Atyának
  hatalma volt ahhoz, hogy Fiát, Jézust feltámassza a halálból, az
  szilárdan hiszi azt is, hogy Istennek hatalma van ahhoz is, hogy az
  embereknek új életet adjon, azaz feltámasszon minket az örök életre.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Add Istenem, hogy szeressük egymást! Add, hogy minden embert
  szeressünk, még ellenségeinket is; nem azért, mivel testvéreink, hanem
  hogy azok legyenek! Add, hogy mindig égjen bennünk ez a testvéri
  szeretet, a testvér mint olyan iránt, és az ellenség iránt,hogy a
  szeretettől testvér legyen.
  Add megértenem, hogy amikor egy barátot szeretek, egy testvért
  szeretek; már velem van, már bekapcsolódott a minden embert átfogó
  egységbe.
  Add, Uram, hogy szeressek, és testvéri szeretettel szeressek! Áradjon
  egész szeretetem a keresztények felé, az Egyház minden tagja felé, ó,
  Jézusom! Add, hogy szeretetem kiterjedjen az egész világra, a te
  szereteted által, hogy tagjaid átöleljék az egész világot!
  Szent Ágoston
______________________________

Nagyböjt ötödik hete – csütörtök

Keresztútjárás az Andrássy úton - Családok keresztútja a családok évében
Szeretettel várunk április 16-án szombat délután erre a tanúságtételre. Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén.

Jézus Krisztus az én életemben
2011. április 14. Nagyböjt ötödik hete – csütörtök 

Szász Csaba LC

Jn 8,51-59
„Bizony, bizony mondom nektek: Aki tanításomat megtartja, halált nem lát sohasem.” Azt mondták erre a zsidók: „Most ismertük meg, hogy ördögöd van. Ábrahám meghalt, a próféták is, és te azt mondod: ‘Ha valaki a tanításomat megtartja, nem ízleli meg a halált sohasem’. Nagyobb vagy talán Ábrahám atyánknál, aki meghalt? A próféták is meghaltak. Mivé teszed magad?” Jézus azt felelte: „Ha én dicsőítem magamat, az én dicsőségem semmi. Atyám az, aki megdicsőít engem, akiről ti azt mondjátok: ‘Istenünk’, pedig nem ismeritek őt. Én azonban ismerem. Ha azt mondanám, hogy nem ismerem őt, hozzátok hasonló hazug lennék. De én ismerem őt, és a tanítását megtartom. Ábrahám, a ti atyátok, ujjongott, hogy láthatja az én napomat. Látta, és örvendezett.” A zsidók erre azt mondták neki: „Még ötven esztendős sem vagy, és láttad Ábrahámot?” Jézus azt felelte nekik: „Bizony, bizony mondom nektek: Mielőtt Ábrahám lett volna, én vagyok.” Ekkor köveket ragadtak, hogy megkövezzék. De Jézus elrejtőzött, és kiment a templomból.

Bevezető ima: Istenem, előtted állok és figyelek rád. Nyisd meg füleimet, hogy halljam szavaidat; nyisd meg szemeimet, hogy lássam isteni tetteidet, de főleg arra kérlek, hogy vedd el a kőszívemet és helyébe élő, hússzívet tégy, hogy képes legyek isteni szereteted és kegyelmed befogadására.

Kérés: Uram, visszaadom magam neked. A mai napon tégy velem azt, amit akarsz.

1. Kinyilatkoztatás. Jézus a zsidókkal folytatott vitájában hitünk legnagyobb titkát nyilatkoztatta ki: mégpedig azt, hogy az Ő személyében Isten egyszülött Fia lett emberré. – A zsidók azt még-még el tudták volna fogadni, hogy Jézus nagyobb Ábrahámnál, de azt, hogy képes legyen életet adni… az már nem fért a fejükbe, mert az élet fölött csak Istennek van hatalma. Megértették, hogy Jézus Istennel teszi magát egyenlővé. Ez azonban ellentmondott vallási alapelvüknek. Ezért kérdezték: „Mivé teszed magad?” – Én hiszem-e, hogy Jézus Krisztus Isten Fia, s éppen ezért, Isten? Mit változtat ez az életemen?

2. Jézus a második isteni személy. Miért szükséges, hogy Jézus Isten legyen? A megváltás mellett azért is, mert csak az tudja Istent kinyilatkoztatni az embereknek, aki ismeri Őt. Jézus ismerete Istenről nem egy külső leírás, hanem egy tökéletes, bensőséges, személyes ismeret, hiszen Ő a Szentháromság második személye. – A szentáldozásban Istent vesszük magunkhoz. Ki vagyok én, Uram, hogy Isten meglátogasson engem? Ha csak arra gondolok, hogy egyszer majd előtted kell megjelennem, már félelem fog el… mit mondjak akkor a szentáldozás pillanatáról, mikor nem színed előtt állok, hanem Te lépsz be személyesen, gyenge és törékeny testem hajlékába.

3. Út, igazság, élet. Jézust elutasítják és meg akarják kövezni. Ez Jézus halála közeledtének egyik jele. De nem a halálé az utolsó szó, hanem az életé, mert ahogy Krisztus megtestesülése által kinyilatkoztatta nekünk az Atyát és így hidat épített Isten és az emberek között az ismeret szintjén, ugyanúgy a kereszthalálával és feltámadásával nyert kegyelem által az embert a szentháromságos egy Isten életének részesévé tette. Ábrahám ezért örvendezett már előre, mikor a hit szemeivel látta Jézus napját. Sejtett valamit abból, amit Isten az ember számára tartogatott: a kegyelmi életet. – Én hogyan élek: Jézussal vagy nélküle? „Aki nincs ellenünk, az velünk van”(Mk 9,40).

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy nem vagyok méltó hozzád, de a Te szeretetedet nem utasíthatom vissza. Inkább földig hajolok előtted, megalázkodom, és Ábrahámmal együtt örvendezek az üdvösség napjának, mert Isten „meglátogatta és megváltotta népét” (Lk 1,68). Ez az ajándékod túltesz minden emberi elképzelésen.

Elhatározás: Ma méltón fogok a szentáldozáshoz járulni, vagy lelki áldozást végzek, és hálát adok Istennek az Ő végtelen ajándékáért.

Erdő Péter bíboros atya 2011. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a feltámadás reménye mindannyiunkat Isten iránti hálás szeretetre és egymás iránti nagylelkűségre indítsa

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger