2011. április 15., péntek

Nagyböjti idő, 5. hét Péntek

Nagyböjti idő, 5. hét Péntek

Csodálkozva tekintünk körül a világban. A teremtmények változatos gazdagságában az ember úgy érzi, hogy valami mégis megkülönbözteti a többi teremténytől. A föld porából vétettünk, de Isten leheletét hordozzuk. A teremtett világgal való hasonlóságunk mellett méltán valljuk, hogy Isten képére és hasonlatosságára lettünk teremtve. Igazi méltóságunkat az adja, ha életünkkel, tetteinkkel, gondolatainkkal a Teremtő nagyságát tükrözzük. Istenek vagytok – idézi Jézus a benne megbotránkozó zsidóknak a Szentírást. Önmagáról pedig megvallja, hogy ő az, akit az Atya megszentelt, és a világba küldött. Jézusban szemléljük emberi természetünk mélységét, és istengyermeki hivatásunk teljességét. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Nagyböjt ötödik hete – csütörtök

2011.04.15. péntek

Kiragadja az Úr a szegény ember életét a gonoszok kezéből


Jer 20,10-13
Mert hallottam sokak rágalmát, rettenetet mindenfelől: ,,Jelentsétek! Jelentsük fel őt!' Akik barátságban voltak velem, mind bukásomat lesik: ,,Hátha rá lehet szedni, legyőzhetjük, és bosszút állhatunk rajta!' De az Úr velem van, mint hatalmas hős, ezért üldözőim elbuknak, és nem győznek; nagyon megszégyenülnek, mert nem járnak sikerrel, örök gyalázatuk nem megy feledésbe. Seregek Ura, aki megvizsgálod az igazat, aki látod a veséket és a szívet, hadd lássam bosszúdat rajtuk, mert eléd tártam ügyemet! Énekeljetek az Úrnak, dicsérjétek az Urat, mert megmentette a szegény lelkét a gonosztevők kezéből!

Zs 17,2-7
és Saul kezéből. Így szólt tehát:Szeretlek Uram, én erősségem! Uram, én erősségem, menedékem és megszabadítóm; Én Istenem, segítségem, akiben reménykedem, oltalmazóm, üdvösségem szarva, aki fölemelsz engem. Dicsérem és segítségül hívom az Urat, és megszabadulok ellenségeimtől. Körülvettek a halál hullámai, megrémítettek a gonoszság örvényei, körülfogtak az alvilág kötelei, hatalmukba kerítettek a halál tőrei. Szorultságomban az Urat hívtam segítségül, Istenemhez kiáltottam. Ő meghallgatta templomából szavam, és hozzá intézett kiáltásom a füléhez jutott.

Jn 10,31-42
Erre a zsidók ismét köveket ragadtak, hogy megkövezzék. Jézus azt mondta nekik: ,,Sok jótettet mutattam nektek az Atyától, azok közül melyik tettért köveztek meg?' A zsidók azt felelték: ,,Jótettért nem kövezünk meg téged, hanem a káromlásért, mivel ember létedre Istenné teszed magadat.' Jézus azt felelte nekik: 'Vajon a ti törvényetekben nincs megírva: ,,Én azt mondtam: Ti istenek vagytok?'' [Zsolt 82,6] Ha azokat mondta isteneknek, akikhez az Isten igéje szólt -- márpedig az Írás érvényét nem veszti --, miképp mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt és a világra küldött: ,,Káromkodsz!'', mivel azt mondtam: Isten Fia vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem, de ha cselekszem, akkor, ha nekem nem is hisztek, higgyetek a tetteknek, hogy megtudjátok és belássátok, hogy az Atya énbennem van, és én az Atyában.' Erre ismét el akarták őt fogni, de kisiklott a kezük közül. Ezután ismét eltávozott a Jordánon túlra, arra a helyre, ahol János először keresztelt, és ott maradt. Sokan jöttek hozzá, és azt mondták: ,,János ugyan semmi csodajelet sem cselekedett, de mindaz, amit János róla mondott, igaz volt. És ott sokan hittek benne.

Nagyböjt ötödik hete – csütörtök

2011. április 15. - Péntek

  Egy alkalommal a zsidók köveket ragadtak, hogy megkövezzék Jézust. Erre
  ő megkérdezte tőlük: „Sok jótettet vittem végbe köztetek Atyám nevében.
  Melyik jócselekedetért akartok megkövezni engem?” A zsidók ezt
  válaszolták: „Nem a jócselekedetért, hanem a káromkodás miatt akarunk
  megkövezni, mert ember létedre Istenné teszed magadat.” Jézus ezt
  felelte: „A Szentírásban nemde ez áll: Én mondottam: istenek vagytok?
  Ha már azokat is isteneknek mondja az írás, akikhez Isten igéje szólt –
  és az írás nem veszítheti érvényét –, hogyan mondhatjátok arról, akit
  az Atya megszentelt és a világba küldött: Káromkodol! – mert azt
  mondtam, hogy Isten Fia vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne
  higgyetek nekem! De ha azokat cselekszem, és nekem nem akartok hinni,
  higgyetek a tetteknek, hogy végre lássátok és elismerjétek: az Atya
  énbennem van és én az Atyában.” Erre ismét el akarták fogni őt, de
  kiszabadította magát kezükből. Ezután Jézus újra a Jordánon túlra ment,
  arra a helyre, ahol János először keresztelt, és ott is maradt. Sokan
  keresték fel, mert így vélekedtek: „János ugyan egyetlen csodát sem
  tett, de amit Jézusról mondott, az igaznak bizonyult.” És sokan hittek
  Jézusban.
  Jn 10,31-42


  Elmélkedés:
  Jézus visszatér arra a helyre, ahol nyilvános működése elkezdődött.
  Visszamegy a Jordán folyóhoz, ahol annak idején Keresztelő Jánostól
  részesült a keresztségben. Jézus küldetésének végéhez érkezvén János
  evangélista fontosnak tartja kiemelni, hogy az emberek hittek Jézusban,
  azaz küldetése eredménnyel járt. Éppen az volt a küldetése, hogy
  megismertesse az emberekkel az igaz Istent és megmutassa számukra Isten
  Országa megvalósulását. A vallási vezetők azonban kudarcot vallanak e
  terülten. Jézusnak az Atyáról tett kijelentéseit káromkodásnak
  minősítik. Elítélésekor ez lesz majd a vád elleni. Mégsem titkolja
  isteni származását, amely a kereszten mutatkozik majd meg igazán.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Atyánk! Itt vagyok szolgáltadra, a Te gyermeked, hogy rajtam keresztül
  folytasd szereteted munkáját a világban azáltal, hogy Jézust adod
  nekem, rajtam keresztül másoknak és az egész világnak. Imádkozzunk
  egymásért, hogy Jézus szerethessen bennünk és általunk azzal a
  szeretettel, mellyel az Atya szereti Őt.
  Boldog Kalkuttai Teréz
______________________________

Nagyböjt ötödik hete – péntek

Keresztútjárás az Andrássy úton - Családok keresztútja a családok évében
Szeretettel várunk április 16-án szombat délután erre a tanúságtételre. Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén.

Milyen az én hitem?
2011. április 15. Nagyböjt ötödik hete – péntek 

Szász Csaba LC

Jn 10,31-42
Erre a zsidók ismét köveket ragadtak, hogy megkövezzék. Jézus azt mondta nekik: „Sok jótettet mutattam nektek az Atyától, azok közül melyik tettért köveztek meg?” A zsidók azt felelték: „Jótettért nem kövezünk meg téged, hanem a káromlásért, mivel ember létedre Istenné teszed magadat.” Jézus azt felelte nekik: „Vajon a ti törvényetekben nincs megírva: ‘Én azt mondtam: Ti istenek vagytok’? Ha azokat mondta isteneknek, akikhez az Isten igéje szólt – márpedig az Írás érvényét nem veszti –, miképp mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt és a világra küldött: ‘Káromkodsz!’, mivel azt mondtam: Isten Fia vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem, de ha cselekszem, akkor, ha nekem nem is hisztek, higgyetek a tetteknek, hogy megtudjátok és belássátok, hogy az Atya énbennem van, és én az Atyában.” Erre ismét el akarták őt fogni, de kisiklott a kezük közül. Ezután ismét eltávozott a Jordánon túlra, arra a helyre, ahol János először keresztelt, és ott maradt. Sokan jöttek hozzá, és azt mondták: „János ugyan semmi csodajelet sem cselekedett, de mindaz, amit János róla mondott, igaz volt.” És ott sokan hittek benne.

Bevezető ima: Istenem, sokan jöttek hozzád, de csak kevesen hittek benned. Tudod, hogy nem könnyű a mai világban a hit szerint élni, mert mindenhonnan támadás éri a benned hívőket. Jöjj, segíts elmélkedni a hit fontosságáról, hogy megerősödve hitemben, bátrabban kiálljak melletted a barátaim és ismerőseim körében.

Kérés: Uram, erősítsd meg hitemet!

1. Hit és értelem. A zsidók továbbra is hallgatták Jézus szavait, de csak addig, amíg kedvüket lelték bennük. Aki Jézust hallgatja, előbb-utóbb egy életfontosságú kérdés előtt találja magát: hiszem-e, hogy a Názáreti Jézus az Isten egyszülött Fia, s éppen ezért Isten? Pontosan ez a kérdés taszította vissza a zsidók vallásos érzületét. Ahogy Nikodémus is mondta: „Rabbi, tudjuk, hogy Istentől jött tanító vagy, hisz senki sem vihet végbe olyan jeleket, amilyeneket te végbeviszel, ha nincs vele az Isten” (Jn 3,2), úgy a zsidók is valahogy még elfogadták Jézus tetteinek isteni eredetét, de azt már nem, hogy Ő maga is Isten. Ez már túllépte kultúrájuk, tudományuk és emberi logikájuk végső határait. A hit ajándéka fölött győzött az emberi ész. Ennek eredménye pedig az lett, hogy megölték Isten egyszülött Fiát. – Én nyitott vagyok-e a hitre, vagy én is csak azt hiszem, amit eszemmel fel tudok fogni, meg tudok magyarázni? Ha mindent tudok és be akarok bizonyítani, akkor hol a hitem? Hitetlenségemmel nem feszítem-e én is keresztre Jézus Krisztust?

2. Egyszerű tanúság. Az evangélista az embereknek egy másik csoportjáról is beszámol nekünk: azokról, akik Keresztelő Szent János tanúsága miatt hittek Jézusnak. Nem tudunk róluk sokat, annyit azonban le tudunk szűrni a mondatból, hogy ezek az emberek egyszerűen hittek benne, mert egy megbízható személy tanúságát hallották róla. Egyszerű emberek egyszerű hitéről van szó, de mégis olyan hitről, amely kierőszakolja Istentől a mennyek országát. – Ne féljünk az emberek előtt hitünkről tanúságot tenni, hogy ne akadályozzuk másoknak az üdvösségét, s ugyanakkor az utolsó napon boldogan hallhassuk Jézus szavait: „aki tanúságot tesz mellettem az emberek előtt, azt majd az Emberfia is magáénak vallja az Isten angyalai előtt” (Lk 12,8).

3. A tanítványok hite. A Jézus körül álló embereknek volt egy harmadik csoportja is: a tanítványok és az apostolok közössége. Ebben az evangéliumi részben nem említi őket az evangélista, de tudjuk, hogy ott voltak Jézussal, s pár nappal később még arra is készen álltak, hogy meghalljanak a Mesterrel. Tamás apostol ezt mondta a többieknek: „Menjünk mi is, haljunk meg vele együtt!” (Jn 11,16b). Ezek az emberek valóban megtapasztalták Jézus szeretetét, hittek neki, s éppen ezért törekedtek minden tanítását megvalósítani a saját életükben. Ezek a tanítványok teljes egészében átadták magukat a Krisztusba vetett hitnek, s minden képességüket (értelmüket, akaratukat és érzelmeiket) az Ő szolgálatába állították. – Ilyen emberekre van szükség a mai világban: akik hitelesen és lelkesedéssel továbbítják az örömhírt.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, én hiszem, hogy Te Isten egyszülött Fia vagy, de amikor másokkal találkozom, nem tudom, hogyan osszam meg velük tapasztalatomat, hitemet. Küldd el nekem Szentlelkedet, hogy Ő szóljon általam, hogy Ő mutassa meg, mit kell gondoljak, mit kell mondjak és mit kell cselekedjek. Erősíts meg engem a hitben!

Elhatározás: Nem hagyom, hogy a mai nap úgy teljen el, hogy családomban valakinek ne beszéltem volna a hitről, Jézus Krisztusról.

A pápa imaszándéka 2011 április hónapra:
Az új nemzedékek evangelizálása: Hogy az Egyház az új nemzedékeknek az evangélium hitelt érdemlő hirdetésével az élet és a remény mindig új szempontjait tudja nyújtani.
Missziós bontakozás: Hogy a misszionáriusok az evangélium hirdetésével és életük tanúságtételével vinni tudják Krisztus azoknak, akik őt még nem ismerik.


1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger