2011. április 25., hétfő

Húsvéthétfő

2011.04.25. hétfő: SZENT MÁRK EVANGÉLISTA (ünnep)

(Szent Ervin)
Jézust feltámasztotta Isten, aminek mi tanúi vagyunk


ApCsel 2,14.22-32
Akkor Péter, aki a tizeneggyel ott állt, felemelte szavát, és beszédet intézett hozzájuk: ,,Zsidó férfiak, és Jeruzsálem összes lakója! Tudjátok meg ezt, s halljátok szavamat! Izraelita férfiak, halljátok ezeket a szavakat: ti a Názáreti Jézust, azt a férfiút, akit Isten igazolt előttetek erőkkel, csodákkal és jelekkel, amelyeket, mint ti is tudjátok, Isten általa művelt közöttetek, ezt az embert istentelenek keze által felszegezve megöltétek, miután Isten elhatározott terve és előretudása szerint átadatott. Isten azonban föloldozta a halál bilincseit, és föltámasztotta őt, amint lehetetlen is volt, hogy azok fogva tartsák, mert Dávid róla mondja: ,,Magam előtt látom az Urat mindenkor, mert jobbomon áll ő, hogy meg ne inogjak. Ezért örvend a szívem, és ujjong a nyelvem, sőt testem is békében nyugszik el, mert nem hagyod lelkemet az alvilágban s nem engeded, hogy Szented rothadást lásson. Megmutatod nekem az élet útját, és színed előtt örömmel töltesz el engem'' [Zsolt 16,8-11]. Férfiak, testvérek! Hadd szóljak hozzátok bátran Dávid ősatyáról! Ő meghalt, eltemették, és sírja a mai napig itt van nálunk. Mivel azonban ő próféta volt, és tudta, hogy Isten esküvel fogadta meg neki, hogy az ő utódaiból ül majd valaki a trónjára [Zsolt 132,11; 2 Sám 7,12-13], a jövőbe látva Krisztus feltámadásáról beszélt: hogy sem az alvilágban nem maradt, sem a teste nem látott rothadást [Zsolt 16,10]. Ezt a Jézust Isten feltámasztotta, s ennek mi mindannyian tanúi vagyunk.

Zs 15
Miktám, Dávidtól. Óvj meg engem, Uram, mert tebenned van reményem! Mondom az Úrnak: ,,Te vagy az én Istenem, nagyobb javam nincsen nálad.' A szentekben, a jeles férfiakban, akik a földön vannak, bennük van minden gyönyörűségem. Sok gyötrődése van azoknak, akik más istenek után futkosnak. Nem veszek részt véres áldozataikban, nevüket sem veszem ajkamra. Az Úr az én örökségem és kelyhem osztályrésze: te adod vissza örökségemet. A mérőzsinór pompás részt juttatott nekem, valóban pompás nekem az én örökségem. Áldom az Urat, aki értelmet adott nekem, veséim még éjjel is figyelmeztetnek engem. Szüntelenül az Úr van szemem előtt, meg nem ingok, hisz ő áll jobbomon. Ezért örvend a szívem és ujjong a nyelvem, sőt testem is reménységben pihen: Mert nem hagyod az alvilágban lelkemet, s nem engeded, hogy szented romlást lásson. Megmutatod nekem az élet útját, az öröm teljességét színed előtt, és a gyönyörűséget jobbodon mindörökké.

Mt 28,8-15
Rögtön el is mentek a sírtól. Nagy félelemmel és örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt tanítványainak. Ekkor íme, Jézus jött velük szemben és így szólt: ,,Üdv nektek!' Ők pedig odamentek hozzá, átkarolták a lábát és leborultak előtte. Akkor Jézus azt mondta nekik: ,,Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül a testvéreimnek, hogy menjenek el Galileába. Ott majd meglátnak engem.' Amikor elmentek, íme, az őrségből néhányan a városba mentek és hírül vittek a főpapoknak mindent, ami történt. Erre azok összegyűltek a vénekkel, tanácsot tartottak, majd sok pénzt adtak a katonáknak, és azt mondták nekik: ,,Mondjátok azt: ,,A tanítványai éjjel eljöttek és ellopták őt, amíg mi aludtunk.'' Ha a helytartó meghallja ezt, mi majd meggyőzzük őt, és kimentünk titeket.' Azok átvették a pénzt és úgy tettek, ahogy kioktatták őket.' Ez a dolog el van terjedve a zsidóknál mind a mai napig.

Húsvéthétfő

2011. április 25. – Húsvéthétfő

  Az asszonyok gyorsan elsiettek a sírtól. Remegve, de nagy örömmel
  futottak, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak. És íme, egyszerre
  Jézus jött velük szemben, és megszólította őket: „Üdv nektek!” Ők pedig
  odasiettek hozzá, leborultak előtte, és átkarolták a lábát. Ekkor Jézus
  így szólt hozzájuk: „Ne féljetek! Siessetek, vigyétek hírül
  testvéreimnek, hogy menjenek Galileába, mert ott viszontláthatnak
  engem.” Még úton voltak, amikor néhány őr bement a városba, és
  jelentette a főpapoknak a történteket. Ezek a vénekkel együtt tanácsot
  tartottak. Úgy határoztak, hogy sok pénzt adnak a katonáknak, és
  meghagyják nekik: „Mondjátok azt, hogy éjnek idején, amíg mi aludtunk,
  odajöttek a tanítványai, és ellopták a holttestet. Ha tudomást szerez
  róla a helytartó, mi majd megnyugtatjuk, és kimentünk benneteket.” Azok
  elfogadták a pénzt, és úgy tettek, ahogy meghagyták nekik. Ez a
  szóbeszéd mind a mai napig el van terjedve a zsidók között.
  Mt 28,8-15


  Elmélkedés:
  Húsvétvasárnap hajnalban asszonyok mennek Jézus sírjához, hogy a
  temetés napján elmaradt bebalzsamozást elvégezzék. Csak az üres sírt
  találják és angyalokat látnak, akik azt mondják nekik, hogy Jézus
  feltámad, menjenek és vigyék meg a hírt az apostoloknak. Az öröm és a
  félelem kettős érzésével indulnak. Útközben a feltámadt Jézussal
  találkoznak, aki azonnal el akarja oszlatni félelmüket: „Ne féljetek!”
  – szól hozzájuk. A találkozás után már nem csak az angyaltól
  hallottakat fogják elmondani az apostoloknak, hanem személyes
  élményüket is. Amíg nem találkozunk a Feltámadottal, mi is
  bizonytalanok vagyunk és bennünket is eltölt a félelem. A találkozás
  viszont növeli bennünk az örömöt
  © Horváth István Sándor


  Imádság:

  Uram, te irányítsd közösségünket! Ajándékozz meg minket
  tisztánlátással, hogy fölismerjük a helyes utat, s azon
  rendíthetetlenül haladjunk! Távoztass el tőlünk mindent, ami nem
  egyenes, ami nem tisztes és nem becsületes! Taníts meg önként, szabadon
  engedelmeskedni elöljáróinknak, akik a tőled kapott hatalmat
  képviselik! Add, hogy örömmel élvezzük szép világodat, de tartsd távol
  tőlünk a mohóság és élvezetvágy szellemét! Add, hogy vidám
  alkotókedvnek örvendjünk, de minden más cél fölött a te akaratod
  lebegjen előttünk!
______________________________

Húsvéthétfő

A tanúságtétel ereje
2011. április 25. Húsvéthétfő
Szent Márk evangélista

P. Jefferey Jambon

Mt 28, 8-15
(A magdalai Mária és a másik Mária) gyorsan otthagyták a sírt, és félelmükben meg nagy örömükben is siettek, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak. Egyszerre csak Jézus jött velük szemben, s így köszöntötte őket: "Üdv nektek!" Odafutottak, leborultak előtte, és átkarolták a lábát. Jézus így szólt: "Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak."
Még úton voltak, amikor néhány őr bement a városba, és jelentette a főpapoknak a történteket. Ezek a vénekkel egyetemben tanácsot tartottak. Azt határozták, hogy adnak egy csomó pénzt a katonáknak és meghagyták nekik: "Mondjátok, hogy éjnek idején, amíg mi aludtunk, odajöttek a tanítványai és ellopták. Ha tudomást szerez róla a helytartó, majd megnyugtatjuk, és kimentünk benneteket." Azok elfogadták a pénzt, és úgy jártak el, ahogy meghagyták nekik. Ez a szóbeszéd mind a mai napig elterjedt a zsidók közt.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned, mert Húsvét hetében szívemet eltöltötted békével és örömmel. Remélek benned, mert méltó vagy bizalmamra. Jézus, szeretlek téged. Köszönöm ajándékaidat, különösen hogy megalkottál és megváltottál engem.

Kérés: Uram, add, hogy hitem egyszerű, mély és önzetlen legyen.

1. Ne féljetek! A félelem az első számú dolog, amely akadályoz bennünket Krisztus országának építésében. Mária Magdolna félelmei értelmetlenné váltak és elszálltak, amikor felismerte, hogy Krisztus feltámadt és megmutatkozott neki. Akkor ébrednek félelmek bennünk, amikor a Krisztusban való bizonyosságunk meginog, és a nehézségek rátelepszenek szívünkre és lelkünkre. Ezekben az időkben a léleknek megújulásra és őszinte imádságra van szüksége.

2. Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek. Krisztus nyitott szívre lel Mária Magdolnában. Ő nagyon szereti Krisztust, akinek sokáig érezte hiányát. Amikor meglátja, hogy él, szíve megtelik örömmel, és így Jézus bízhat abban, hogy teljesíti a kérését. Ezért arra kéri, hogy tegyen tanúságot az Ő feltámadásáról. Krisztus biztos lehet, hogy nem fogja visszautasítani kérését. Mária rögtön elfogadja a Krisztustól kapott küldetését, és terjeszti az örömhírt az ismerősei között.

3. Azok elfogadták a pénzt.   A Szentírás azt mondja, hogy amikor Mária elhagyta a sírt, a katonák is elmentek. Ők azonban nem az örömhír terjesztése miatt, hanem kenőpénzért, hogy hamis hírt terjesszenek és Jézus tanítványainak az életét megkeserítsék. A magdalai Mária és a másik Mária előre mentek, szívükben szeretetet és odaadást hordozva. Nekünk is Krisztusra kellene koncentrálnunk és azt átadni, amit tapasztaltunk. Nem szabad törődni azokkal az akadályokkal, amelyek az üzenet terjesztéséből adódhatnak. Az örömhír fontosabb a félelmeinknél.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudod, hogy mennyire gyenge vagyok, és a mások véleménye mennyire tud gátolni. Segíts valódi meggyőződéssel megélnem szeretetedet. Adj lelkes szívet, mellyel szolgálni tudlak téged, az Egyházat és a társadalmat. Számíthatsz rám, Uram!

Elhatározás: Beszélgetéseim során nem hallgatok Krisztusba vetett hitemről.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger