2011. április 29., péntek

Húsvéti idő, 1. hét Péntek


Húsvéti idő, 1. hét Péntek

Egy esztendeje, az újonnan megválasztott XVI. Benedek pápa beiktatásakor hallottuk a mai evangélium szavait a csodálatos halfogásról. A feltámadt Krisztus megjelenik tanítványainak a Galilei-tó partján, ahol annak idején meghívta őket, hogy emberhalászok legyenek. Az apostolok most végleges küldetést kapnak, de tudniuk kell, hogy eredményt nem a maguk erejének, hanem Jézus segítségének köszönik. Ő látja fáradozásaikat, és tudja, hogy melyik oldalra kell kivetni a hálót. Az Egyház bízik abban, hogy a történelem eseményei között megtalálja az igehirdetés eredményes módját. Az égő tűz, a rajta sült hal és a kenyér szintén Jézus gondoskodásának a jele. (Adoremus 2006.)
 További gondolatok...

SZIÉNAI SZENT KATALIN (ünnep)


2011.04.29. péntek: SZIÉNAI SZENT KATALIN (ünnep)

Nincsen üdvösség senki másban, mint Jézus Krisztusban


ApCsel 4,1-12
Amíg ők a néphez beszéltek, odajöttek a papok, a templomőrség parancsnoka és a szaddúceusok. Ezek bosszankodtak, hogy tanítják a népet, és hirdetik a halálból való feltámadást Jézusban. Kezet emeltek tehát rájuk, és őrizetbe vették őket másnapig, mert már esteledett. De azok közül sokan, akik az igét hallgatták, hittek, úgyhogy a férfiak száma elérte az ötezret. Történt pedig másnap, hogy a vezetőembereik, a vének és az írástudók összegyűltek Jeruzsálemben, velük Annás főpap és Kaifás is, valamint János és Alexander, és ahányan csak voltak a főpapi nemzetségből. Miután középre állították őket, megkérdezték: ,,Milyen hatalommal vagy kinek a nevében tettétek ezt?' Ekkor Péter Szentlélekkel eltelve így szólt hozzájuk: ,,Népünk vezetői és ti vének, halljátok! Ti ma felelősségre vontok minket, mert jót tettünk egy beteg emberrel, hogy megtudjátok, hogyan lett újra egészséges. Vegyétek hát tudomásul mindnyájan, ti és Izrael egész népe, hogy a mi Urunknak, a Názáreti Jézus Krisztusnak neve által, akit ti keresztre feszítettetek, akit Isten feltámasztott halottaiból: őáltala áll ez itt előttetek egészségesen. Ez az a kő, amelyet ti, az építők, elvetettetek, s amely szegletkő lett [Zsolt 118,22]; és nincs üdvösség senki másban, mert más név nem is adatott az embereknek az ég alatt, amelyben üdvözülnünk kell.'

Zs 117
ALLELUJA! Magasztaljátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló! Mondja hát Izrael, hogy jó, hogy irgalma örökkévaló! Mondja hát Áron háza, hogy irgalma örökkévaló! Mondják hát, akik félik az Urat, hogy irgalma örökkévaló! Szorongatásomban segítségül hívtam az Urat, s az Úr meghallgatott és tágas térre vezetett. Az Úr velem van, nem félek, ember mit árthatna nekem? Az Úr az én segítőm, s én lenézhetem ellenségeimet. Jobb az Úrhoz menekülni, mint emberben reménykedni. Jobb az Úrhoz menekülni, mint fejedelmekben reménykedni. Mind körülvettek engem a nemzetek, de én az Úr nevében diadalmaskodtam rajtuk! Körülvettek, bizony körülvettek engem, de én az Úr nevében diadalmaskodtam rajtuk! Körülvettek engem, mint a méhek, föllobbantak, mint a tűz a bozótban, de az Úr nevében diadalmaskodtam rajtuk! Meglöktek, bizony meglöktek, hogy elessem, de az Úr megsegített engem! Az Úr az én erőm és dicsőségem, ő lett az én szabadítóm. Ujjongás és diadal szava hangzik az igazak sátraiban: ,,Az Úr jobbja győzelmet szerzett, az Úr jobbja fölmagasztalt engem, az Úr jobbja győzelmet szerzett!' Nem halok meg, hanem élek, és hirdetem az Úr tetteit. Az Úr nagyon megfenyített engem, de nem engedett át a halálnak. Nyissátok meg előttem az igazság kapuit, hadd lépjek be rajtuk, hogy dicsérjem az Urat. Ez az Úr kapuja, az igazak lépnek be rajta. Hálát adok neked, hogy meghallgattál engem, és szabadítóm lettél. A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett. Az Úr műve ez, csodálatos a mi szemünkben. Ezt a napot az Úr adta, ujjongjunk és vigadjunk rajta! Nyújts, ó Uram, segítséget, adj, ó Uram, jó sikert! Áldott, aki az Úr nevében jön! Áldunk az Úr házából titeket. Az Úr Isten világosított meg minket. Álljatok sort az ünnepi lombokkal, egészen az oltár szarváig. Istenem vagy te, hálát adok neked, Istenem vagy te, magasztallak téged. Áldjátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló.

Jn 21,1-14
Ezek után Jézus ismét megjelent a tanítványoknak a Tibériási tengernél. Így jelent meg: Együtt volt Simon Péter, Tamás, akit Ikernek hívnak, a galileai Kánából való Natanael, Zebedeus fiai, és még másik kettő a tanítványai közül. Simon Péter azt mondta nekik: ,,Megyek halászni.' Azok azt felelték: ,,Megyünk veled mi is.' Elindultak tehát, és beszálltak a hajóba, de azon az éjszakán semmit sem fogtak. Amikor már megvirradt, Jézus a parton állt, de a tanítványok nem tudták, hogy Jézus az. Jézus azt mondta nekik: ,,Fiaim, nincs valami ennivalótok?' Azt felelték: ,,Nincsen!' Ő ekkor azt mondta nekik: ,,Vessétek a hálót a hajó jobb oldalára, és találni fogtok!' Kivetették, de kihúzni már nem tudták a tömérdek hal miatt. Akkor az a tanítvány, akit Jézus szeretett, így szólt Péterhez: ,,Az Úr az!' Amint Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét, mert mezítelen volt, és a tengerbe vetette magát. A többi tanítvány pedig tovább hajózott, mert nem voltak messze a szárazföldtől, csak mintegy kétszáz könyöknyire, és vonták magukkal a halakkal telt hálót. Amikor partra szálltak, égő parazsat pillantottak meg, rajta halat és kenyeret. Jézus azt mondta nekik: ,,Hozzatok a halakból, amelyeket most fogtatok!' Erre Simon Péter visszament, és partra vonta a hálót, amely meg volt tömve százötvenhárom nagy hallal. És bár ennyi volt, nem szakadozott a háló. Jézus azt mondta nekik: ,,Gyertek, egyetek!' A tanítványok közül senki sem merte őt megkérdezni: ,,Ki vagy te?' Tudták ugyanis, hogy az Úr az. Jézus odament, fogta a kenyeret, és odaadta nekik, ugyanígy a halat is. Jézus ekkor már harmadszor jelent meg a tanítványainak azóta, hogy föltámadt halottaiból.

Húsvét nyolcada – péntek


2011. április 29. - Péntek

  Feltámadása után Jézus egy alkalommal így jelent meg tanítványainak a
  Tibériás-tó partján: Együtt voltak Simon Péter és Tamás, melléknevén
  Didimusz (vagyis Iker), továbbá a galileai Kánából való Nátánáel,
  Zebedeus fiai és még két másik tanítvány. Simon Péter így szólt
  hozzájuk: „Elmegyek halászni.” „Mi is veled megyünk” – felelték.
  Kimentek és bárkába szálltak. De azon az éjszakán nem fogtak semmit.
  Amikor megvirradt, Jézus ott állt a parton. A tanítványok azonban nem
  ismerték fel, hogy Jézus az. Jézus megszólította őket: „Fiaim, nincs
  valami ennivalótok?” „Nincs” – felelték. Erre azt mondta nekik:
  „Vessétek ki a hálót a bárka jobb oldalán, ott majd találtok.”
  Kivetették a hálót, s alig bírták kihúzni a tömérdek haltól. Erre az a
  tanítvány, akit Jézus szeretett, így szólt Péterhez: „Az Úr az!” Amint
  Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét – mert
  neki volt vetkőzve –, és be-ugrott a vízbe. A többi tanítvány követte a
  bárkával. A hallal teli hálót is maguk után húzták. Nem voltak messze a
  parttól, csak mintegy kétszáz könyöknyire. Amikor partot értek, izzó
  parazsat láttak, s rajta halat, mellette meg kenyeret. Jézus szólt
  nekik: „Hozzatok a halakból, amelyeket most fogtatok.” Péter
  visszament, és partra vonta a hálót, amely tele volt nagy halakkal,
  szám szerint százötvenhárommal, s bár ennyi volt benne, nem szakadt el
  a háló. Jézus hívta őket: „Gyertek, egyetek!” A tanítványok közül senki
  sem merte megkérdezni: „Ki vagy?” – hiszen tudták, hogy az Úr az. Jézus
  fogta a kenyeret, és adott nekik. Ugyanígy a halból is. Ez volt a
  harmadik eset, hogy a halálból való feltámadása után Jézus megjelent
  tanítványainak.
  Jn 21,1-14


  Elmélkedés:
  Néhány nappal a feltámadás után játszódik a jelenet, amikor a halászó
  apostoloknak megjelenik Jézus. Korábban már láthatták az apostolok a
  feltámadt Jézust, most mégsem ismerik fel azonnal, hanem csak a
  csodálatos halfogást követően. A csoda ebben az esetben olyan jel
  számukra, amely segít a feltámadt Jézus megismerésében. A találkozás
  során az apostolok egy, a jövőben az igehirdetés szempontjából nagyon
  fontos dolgot is megtanulnak. Egész éjszaka, amikor Jézus nincs velük,
  halásznak, de munkájuk eredménytelen és egyetlen halat sem tudnak
  fogni. Amikor reggel Jézus megérkezik és megmondja, hogy mit tegyenek,
  ők teljesítik kérését, s azonnal eredményessé válik fáradozásuk.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Úr Jézus Krisztus, igaz Isten és igaz ember,
  Szent és nagy Isten, halhatatlan Isten,
  könyörülj rajtunk és az egész emberiségen!
  Tisztíts meg bennünket bűneinktől
  és gyarlóságainktól drága szent véred által,
  hogy a te szeretetedben
  és a te békédben éljünk
  most, és mindörökké!
  Labre Szent Benedek

  ________________________________
  \
  Aktuális:
  Kedves Barátaim!
  Vasárnap indul a gyerekek számára az Élő Kenyér internetes játék.
  Hetente lesznek nyeremények. Regisztrálni a játékra már most is lehet.
  Kérlek benneteket, hogy a vallásos szülőket értesítsétek!
  www.elokenyer.hu
  Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét nyolcada – péntek


Az emberhalászok halásznak
2011. április 29. Húsvét nyolcada – péntek

P. Jefferey Jambon

Jn 21, 11-14
Jézus újra megjelent a tanítványoknak, ezúttal Tibériás tavánál. Így jelent meg nekik: Együtt volt Simon Péter, Tamás, melléknevén Didimusz, továbbá a galileai Kánából való Natanael, Zebedeus fiai, s még két másik tanítvány. Simon Péter így szólt hozzájuk: "Megyek halászni." "Veled tartunk" - felelték. Kimentek és bárkába szálltak. De akkor éjszaka nem fogtak semmit. Amikor megvirradt, Jézus ott állt a parton. De a tanítványok nem ismerték fel, hogy Jézus az. Jézus megszólította őket: "Fiaim, nincs valami ennivalótok?" "Nincs" - felelték. Erre azt mondta nekik: "Vessétek ki a bárka jobb oldalán a hálót, s ott majd találtok." Kivetették a hálót, s alig bírták visszahúzni a tömérdek haltól. Erre az a tanítvány, akit Jézus kedvelt, így szólt Péterhez: "Az Úr az!" Amint Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét - mert neki volt vetkőzve -, és beugrott a vízbe. A többi tanítvány követte a bárkával. A hallal teli hálót is maguk után húzták. Nem voltak messze a parttól, csak mintegy kétszáz könyöknyire. Amikor partot értek, izzó parazsat láttak s rajta halat, mellette meg kenyeret. Jézus szólt nekik: "Hozzatok a halból, amit most fogtatok." Péter visszament, és partra vonta a hálót, amely tele volt nagy hallal, szám szerint százötvenhárommal, s bár ennyi volt benne, nem szakadt el a háló. Jézus hívta őket: "Gyertek, egyetek!" A tanítványok közül senki sem merte megkérdezni: "Ki vagy?" - hiszen tudták, hogy az Úr az. Jézus odajött, fogta a kenyeret, s adott nekik. Ugyanígy halat is. Ez volt a harmadik eset, hogy a halálból való feltámadása után Jézus megjelent nekik.

Bevezető ima: Úr Jézus, hiszek benned. Bízom benned, mert nem hagytál magamra. Bízom benned, mert a megkeresztelkedésem napjától kezdve a barátom lettél. Uram, mindenekfölött szeretlek. Köszönöm, hogy megteremtettél és megváltottál engem. Uram, nélküled semmi sem vagyok.

Kérés: Uram, add, hogy bátran kövesselek téged!

1. Megyek halászni. A tegnapi szentírási részben Péter látta, ahogy Jézus egy darab főtt halat evett, és hitt. A lelke azonban így is megviselt volt, ezért megnyugvást keresve halászni ment. A Péterrel tartó tanítványok is hasonló helyzetben voltak. Látták a feltámadt Krisztust! Nehéz megérteni, hogy ezek után miért akartak annyira halászni, és miért nem Jézusra gondoltak. Néha mi is túlságosan elmerülünk a mindennapi elfoglaltságainkban, és megfeledkezünk Krisztusról. Próbáljuk meg elmélyíteni a vele való kapcsolatunkat, és kérjük Őt, hogy kísérje végig egész napunkat. Így minden cselekedetünk imádsággá válik.

2. Az Úr az! Jézus nem feledkezett meg az apostolokról, pedig ők néhány órára többé-kevésbé elfeledkeztek róla. Együtt maradhattak volna Máriával és a többi tanítvánnyal, együtt imádkozva és az elmúlt napok csodálatos dolgairól beszélgetve. Mégis halászni mentek. Az Úr azonban így is megmutatta nekik, hogy mennyire szerette őket. Ha halászni mentek, Ő is ment utánuk! Az apostolok láthatták, hogy csak miatta volt ilyen sikeres halfogásuk.

3. Amikor partot értek. A kedves időtöltésüket megszakították, amikor felismerték Jézust a parton. A pihenés fontos dolog, de Krisztus kivételes szeretettel szakította meg a halászást és maga köré gyűjtötte őket. A Feltámadás utáni első hetek létfontosságúak voltak az Egyház megszületésében. Krisztus a parthoz vitte őket, hogy megmutassa nekik tapintatos szeretetét, meggyógyítsa sebzett szívüket és megmutassa nekik az akaratát, hogy így felkészítse őket Pünkösdre, amikor emberek halászává válnak majd.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, mindennek megvan az ideje. Add, hogy mindig téged szeresselek és szolgáljalak. Eláraszthatnak a teendők, mégis teérted és tebenned teljesíthetem azokat. Uram, hadd ismerjelek fel imáimban! Segíts felismernem a tőled jövő ösztönzést és add, hogy mindig a szórakozás elé helyezzem kötelességeimet!

Elhatározás: Ma az esti imámat más lelkekért fogom felajánlani, hiszen nekem is emberek halászává kell lennem.

A pápa imaszándéka 2011 április hónapra:
Az új nemzedékek evangelizálása: Hogy az Egyház az új nemzedékeknek az evangélium hitelt érdemlő hirdetésével az élet és a remény mindig új szempontjait tudja nyújtani.
Missziós bontakozás: Hogy a misszionáriusok az evangélium hirdetésével és életük tanúságtételével vinni tudják Krisztus azoknak, akik őt még nem ismerik.

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger