2011. május 2., hétfő

Húsvéti idő, 2. hét Hétfő


Húsvéti idő, 2. hét Hétfő

ApCsel 4, 23-31 Mindnyájukat eltöltötte a Szentlélek, és bátran hirdették Isten szavát.
Jn 3, 1-8 Aki nem születik újjá, nem láthatja meg Isten Országát
A Feltámadott Jézusba vetett hit és a Szentlélek ereje tartotta össze a
tanítványok közösséget. Ez olyan erőt adott, amely mind fizikailag, mind
lelkileg rendkívüli erőfeszítésekre is ösztönözte őket.
Öreg vagyok én már ehhez, szoktuk mondani. Sokszor érezzük az éveket, a betegségek, a kudarcok súlyát. A fiatalon szerzett tragikus tapasztalatok is koravénné tehetnek. Jézus szavai figyelmeztetnek: fiatal az Isten! A tőle származó ajándék képes megújítani életünket. De csak akkor, ha mi is hajlandóak vagyunk az újjászületésre.

SZENT ATANÁZ


2011.05.02. hétfő: SZENT ATANÁZ

Megteltek mindnyájan Szentlélekkel, bátran hirdették az igét


ApCsel 4,23-31
Elbocsátásuk után övéikhez mentek, és hírül vitték nekik, hogy mi mindent mondtak nekik a főpapok és a vének. Mikor azok meghallották ezt, egy szívvel-lélekkel így fohászkodtak Istenhez: ,,Urunk, te vagy az, aki alkottad az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennük van [Zsolt 146,6; Kiv 20,11], aki Dávidnak, a mi atyánknak, a te szolgádnak szájával, a Szentlélek által azt mondtad: ,,Miért acsarkodnak a nemzetek s terveznek hiúságokat a népek? A föld királyai felkeltek, egybegyűltek mind a fejedelmek az Úr ellen s az ő Fölkentje ellen'' [Zsolt 2,1-2]. Mert valóban egybegyűltek ebben a városban a te szent Fiad, Jézus ellen, akit fölkentél: Heródes és Poncius Pilátus a pogányokkal és Izrael népeivel, hogy végrehajtsák, amiről kezed és akaratod elhatározta, hogy megtörténjék. Most tehát, Urunk, tekints fenyegetéseikre, s add meg szolgáidnak, hogy teljes bizodalommal hirdessék igédet. Te pedig nyújtsd ki kezedet gyógyításokra, hogy jelek és csodák történjenek szent Fiadnak, Jézusnak neve által.' Miután így imádkoztak, megremegett a hely, ahol egybegyűltek. Mindnyájan beteltek Szentlélekkel, s bátran hirdették Isten igéjét.

Zs 2
Miért dühöngenek a nemzetek, terveznek hiúságokat a népek? Fölkelnek a föld királyai, egybegyűlnek mind a fejedelmek az Úr ellen, s az ő Fölkentje ellen: ,,Szakítsuk széjjel láncukat, igájukat rázzuk le magunkról!' A mennyekben lakó kineveti őket, az Úr kigúnyolja őket. Haragjában így szól majd hozzájuk, bosszúságában szétzavarja őket: ,,Fölkentem királyomat a Sionon, az én szent hegyemen!' Hirdetem az Úr rendeletét.Mert így szólt hozzám az Úr: ,,Fiam vagy te, a mai napon nemzettelek téged. Kérd tőlem, és odaadom neked a nemzeteket örökségedül, s osztályrészedül a föld határait. Kormányozd őket vasvesszővel, cserépedényként törd össze őket.' Nos hát, királyok, okuljatok, tanuljatok, ti földi bírák! Szolgáljátok az Úrat félelemmel, ujjongjatok előtte remegve. Tanuljatok fegyelmet, hogy fel ne gerjedjen az Úr haragja, s az igaz útról el ne vesszetek, amikor haragja hirtelen fellobban. Boldogok mindazok, akik benne bíznak!

Jn 3,1-8
Volt a farizeusok közt egy Nikodémus nevű ember, a zsidók egyik főembere. Éjszaka elment Jézushoz, és így szólt hozzá: ,,Rabbi, tudjuk, hogy Istentől jött tanító vagy, mert senki nem tudja ezeket a jeleket véghezvinni, amelyeket te cselekszel, hacsak nincs vele az Isten.' Jézus azt felelte neki: ,,Bizony, bizony mondom neked: ha valaki újra nem születik, nem láthatja meg Isten országát.' Nikodémus megkérdezte: ,,Hogyan születhet meg az ember, ha már vén? Csak nem mehet be ismét anyja méhébe, hogy megszülessék?' Jézus azt válaszolta: ,,Bizony, bizony mondom neked: ha valaki nem születik vízből és Szentlélekből, nem mehet be Isten országába. Ami a testből született, az test, és ami a lélekből született, az lélek. Ne csodálkozz, hogy azt mondtam neked: szükséges újra születnetek. A szél ott fúj, ahol akar. Hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van mindaz, aki a Lélektől született.'

Húsvét második hete – hétfő


  2011. május 2. - Hétfő

  Volt a farizeusok között egy Nikodémus nevű férfi, aki a zsidók egyik
  főembere volt. Éjnek idején fölkereste Jézust, és ezt mondta neki:
  „Mester, tudjuk, hogy te Istentől jött tanító vagy. Senki sem tud
  ugyanis ilyen csodajeleket tenni, amilyeneket te művelsz, ha az Isten
  nincs vele.” Jézus így felelt neki: „Bizony, bizony, mondom neked, ha
  valaki újra nem születik, nem láthatja meg az Isten országát.” Erre
  Nikodémus megkérdezte: „Hogyan születhetik valaki újra, amikor már
  öreg? Csak nem térhet vissza anyja méhébe, hogy újra szülessék?” Jézus
  így felelt: „Bizony, bizony, mondom neked: aki újjá nem születik vízből
  és Szentlélekből, nem mehet be az Isten országába. Ami testből
  születik, az test, – ami viszont Lélekből születik, az lélek. Ne
  csodálkozz azon, hogy ezt mondtam neked: újjá kell születnetek! A szél
  ott fúj, ahol akar; hallod ugyan a zúgását, de nem tudod, honnan jön,
  és hová megy. Így van ez mindenkivel, aki a Lélekből született.”
  Jn 3,1-8


  Elmélkedés:
  Jézus a lelki újjászületésről beszél Nikodémusnak, aki egy éjszaka
  keresi fel őt. A vízből és a Szentlélekből való újjászületést nyugodtan
  vonatkoztathatjuk a keresztség és a bérmálás szentségére.
  A vízzel való keresztség, amelyet az Egyház Húsvét éjszakáján
  szolgáltat ki a hittanulóknak, igazi lelki újjászületést jelent. A
  megkeresztelt meghal a bűnnek, szakít korábbi bűnös életével, és
  feltámad, újjászületik Krisztusban. A bérmálás szentsége, amely a
  Szentlélekajándékának elnyerése, szintén újjászületést jelent abban az
  értelemben, hogy a bérmálandó személy ekkor kötelezi el magát teljes
  felelősséggel a keresztény életre.
  A lelki újjászületés harmadik lehetősége a bűnbocsánat szentsége,
  amelyben a megtérő és bűnbánó ember vétkeit Isten eltörli. A
  keresztségben és a bérmálásban csak egyszer részesedhetünk, de a
  bűnbocsánat szentségében értelemszerűen többször is. Éljünk minél
  gyakrabban és rendszeresen ezzel a lehetőséggel, amely által az
  irgalmas Atya szeretett gyermekeiként fogad vissza minket házába.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Hálát adunk neked, Atyánknak,
  az életért és az ismeretért,
  amelyet nekünk, szolgáidnak
  Krisztus által kinyilatkoztattál;
  dicsőség legyen neked mindörökké!
  Ókeresztény ima

  ________________________________
  \
  Aktuális:
  Kedves Barátaim!
  Vasárnap indult a gyerekek számára az Élő Kenyér internetes játék.
  Hetente lesznek nyeremények. Kérlek benneteket, hogy a vallásos
  szülőket értesítsétek!
  www.elokenyer.hu
  Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Adalbert püspök és vértanú


Csak Istenre figyelni
2011. május 2. Húsvét második hete – hétfő
Szent Adalbert püspök és vértanú

John Simoneau (János atya) LC

Jn 15,18-21

Bevezető ima: Uram, bárcsak mindenki szeretne és becsülne engem! Sokszor azért teszek dolgokat, hogy mások észrevegyék és értékeljék az erőfeszítéseimet. Rendszerint attól félek, hogy félreértik a cselekedeteimet. Tudom, hogy Te szeretsz, de jólesik éreznem mások szeretetét is. Uram szeretlek, és mégis úgy tűnik, hogy félek mindenemet odaadni, nehogy embertársaim ne szeressenek. Add meg a kegyelmet, hogy egyedül Téged szerethesselek! Soha ne számítsak másoktól vigasztalásra csak Tőled!

Kérés: Uram, add meg a kegyelmet, hogy az ima- és szentségi életemmel mérjem a veled való kapcsolatom erősségét – ahogyan azt Szent Adalbert is tette –, ne pedig azzal, hogy mit viszek véghez.

1. Istennel való kapcsolatom alapja a keresztségem. Egy csepp víz, egy pár elmondott szó, és az egész világ megváltozott. Talán nem is vetted észre, csak most hallasz róla. Talán nem is voltál tisztában az óriási veszéllyel, amelyben éltél, de valaki, aki szeret, megadta a lehetőséget, hogy megkereszteljenek. Budapest-esztergomi főegyházmegyében Szent Adalbert napját ünnepeljük. A szent föltűnik, majd eltűnik, mint egy villanás a magyar történelemben, mégis ő volt az, aki megkereszelte Gézát és fiát, Vajkot. Ő csak egy eszköz volt, nagyon egyszerű; egy misszionárius, tele buzgósággal; egy szemlélődő, aki mindig imádkozott. Ez az egyszerű keresztelő lett a kezdete a magyarok istenkapcsolatának.

2. Mindent odaadni Isten Országáért. Szent Adalbert missziós elhivatottsága istenkapcsolatán, nem pedig az emberek elismerésén nyugodott. Mindent odaadni a hivatás ajándékáért cserébe, hatalmas tanúságtétel. Adalbert elhagyta otthonát, életvitelét, kultúráját, hogy Krisztust hirdesse. Mindenek fölé helyezte ezt az ajándékot. Üldözték, megtagadták és kicsúfolták. Újra és újra megpróbálta. Azután kérelmezte, hogy hadd vonuljon el a szemlélődő életbe öt évre, hogy imádkozzon a lelke üdvéért. Rájött, hogy minden, amit kapott ajándék, és egész tevékenysége kizárólag arra szolgált, hogy ezt a kincset megossza másokkal. Nem törődött azzal, hogy mások mit gondolnak, tesznek vagy mondanak. Mindig azon fáradozott, hogy Isten Országát terjessze. Rövid magyarországi látogatása is alkalom volt számára, hogy egy egész nemzetet Isten barátságába vonjon a keresztség által.

3. Vérét ontotta. Szent Adalbert munkája hiteles volt, mivel vérét ontotta. Nála volt az igazság és erről meg is volt győződve. Istennel való kapcsolatunk a mindenünk. Képes lennék föladni érte mindent, akár életemet is, hogy megőrizzem és továbbadjam ezt a kegyelmet? Ontsuk mi is a vérünket, nem feltétlenül fizikai értelemben, hanem hozzáállásunkkal. Fájdalmasabb az igehirdetés, Krisztus iránti szeretetünk felvállalása akkor, amikor ezért kigúnyolnak. Inkább nem borzoljuk mások kedélyeit. Mindenkinek egy meggyőző tanúságot kell adnunk a hitünkről.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, engedd, hogy fölfedezzem, irántam való szereteted az igazi kincsem, nem pedig a különböző dolgok, amik velem történnek. Tudod mennyire nehéz megtapasztalnom Téged, amikor gyenge vagyok, amikor elesem, amikor támadások érnek hitem miatt, vagy kritizálnak. Segíts, hogy ne azokra figyeljek, amit mások gondolnak vagy mondanak rólam, hanem arra, hogy Téged és embertársaimat szeressem. Meg kell, hogy ismerjenek, tapasztaljanak, szeressenek és szolgáljanak Neked. Csak így lehet a világot jobbá tenni. Ne engedd, hogy kiábránduljak a szeretetedből, ha nem látom a munkám gyümölcseit!

Elhatározás: Uram, ma egy olyan cselekedetet ajánlok föl Neked, amit mások nem vesznek észre.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Húsvét második hete – hétfő


1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


A Szentlélek ereje által
2011. május 2. - Húsvét második hete – hétfő

P. Jason Wallace LC

Jn 3,1-8
Volt a farizeusok közt egy Nikodémus nevű ember, a zsidók egyik főembere. Éjszaka elment Jézushoz, és így szólt hozzá: „Rabbi, tudjuk, hogy Istentől jött tanító vagy, mert senki nem tudja ezeket a jeleket véghezvinni, amelyeket te cselekszel, hacsak nincs vele az Isten.” Jézus azt felelte neki: „Bizony, bizony mondom neked: ha valaki újra nem születik, nem láthatja meg Isten országát.” Nikodémus megkérdezte: „Hogyan születhet meg az ember, ha már vén? Csak nem mehet be ismét anyja méhébe, hogy megszülessék?” Jézus azt válaszolta: „Bizony, bizony mondom neked: ha valaki nem születik vízből és Szentlélekből, nem mehet be Isten országába. Ami a testből született, az test, és ami a lélekből született, az lélek. Ne csodálkozz, hogy azt mondtam neked: szükséges újra születnetek. A szél ott fúj, ahol akar. Hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van mindaz, aki a Lélektől született.”

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Oly sok minden és oly sok mindenki segített nekem, hogy jobban megismerjelek és szeresselek! Remélem, megadod nekem az élő hit kegyelmét. Olyan hitet szeretnék, amely mindent élővé tesz, amit mondok, gondolok vagy cselekszem. A küldetést, melyet rám bízol, szeretettel eltelve akarom teljesíteni.

Kérés: Úr Jézus, add meg a kegyelmet, hogy figyelni tudjak a Szentlélek sugallataira!

1. Elment Jézushoz. Minden megtéréskor újra úgy döntünk, hogy Jézus oldalán haladunk és szívünket az Ő szívén nyugtatjuk. Felhagyunk a saját magunk körül keringéssel és tudatosan úgy döntünk, hogy hallgatunk Isten kegyelmére és beszélgetünk Krisztussal. Sok ember megy el Jézushoz úgy, hogy mások nem tudnak róla. Ez gyakran megesik, ha nagy bajban vagyunk, vagy ha valamit nem értünk, amit az Egyház elvár tőlünk. Akkor is megesik, ha Isten meghív arra, hogy tagadjuk meg önmagunkat. Ilyenkor el kell mennünk hozzá, nyíltan és nyugodtan beszélni Vele; hangja sugallatára figyelni, amely a szentség útjára akar tanítani minket.

2. Senki sem tudja ezeket véghezvinni, hacsak nincs vele az Isten. Nikodémus nem annyira szavai, mint inkább tettei alapján ismerte fel Krisztust. Erről szólnak VI. Pál pápa szavai: „A modern ember nem hallgat a tanítókra, csak tanúkra. Ha mégis hallgat a tanítókra, akkor azért, mert egyben tanúk is.” Milyen gyakran járunk mi is így: hogy egy hívő, keresztény embert arról az egyszerű tényről ismerünk fel, hogy életét szeretetben éli és gyümölcsöt terem Krisztus országa számára.

3. Újjászületni. Újjászületni azt jelenti, hogy megszületünk Krisztusban és az Egyházban. Az embereknek látniuk kell életünkön keresztül, hogy hiszünk, és hogy a Szentháromsággal egységben élünk. Látszania kell cselekedeteinken, hogy a keresztségben megkaptuk a kegyelmet a test szerinti életen túl a lélek szerinti életre is. Mi Isten bölcsessége alapján cselekszünk és nem a saját értelmünk és akaratunk szerint.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus Krisztus, ma úgy jövök hozzád, mint Nikodémus, hogy felismerjem tervedet, és megmentésem útját. Add meg nekem a kegyelmet, hogy jobban megértsem és sugározzam azt az örömet, amit akkor érzünk, ha ismerünk és szeretünk téged. Segíts, hogy meghalljam a Szentlélek hangját, és a mai napon emeld fel szívemet, akaratomat és értelmemet magadhoz!

Elhatározás: Ma meglátogatom az Urat az Eucharisztiában, és elidőzök nála, hogy meghalljam a Szentlélek sugallatait és kövessem azokat.


A pápa imaszándéka 2011 május hónapra:
Tájékoztatási eszközök: Hogy mindazok, akik a tájékoztatás eszközeinek világában tevékenykednek, tartsák mindig tiszteletben az igazságot, az összetartást és minden személy méltóságát.
Kína egyháza: Hogy az Úr adja meg a kínai egyháznak, hogy az evangéliumhoz való hűségben kitartson, és növekedjék az egységben.
-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger