2011. május 6., péntek

Húsvéti idő, 2. hét Péntek


Húsvéti idő, 2. hét Péntek

A kenyérszaporítás csodája János evangéliumában felvezeti a kafarnaumi beszédet, amelyben Jézus az élet kenyerének nevezi önmagát. Jézus akkor tudja megszaporítani a kenyeret, ha a magam csekély kenyerét odateszem elé. Képességeimmel, szeretetemmel, amelyet a másik ember javára használok, odateszem Jézus elé azt, amim van. Az Ő erejével lesz táplálék sokak számára. 
 További gondolatok...

Húsvéti idő, 2. hét Péntek


Húsvéti idő, 2. hét Péntek

A kenyérszaporítás csodája János evangéliumában felvezeti a kafarnaumi beszédet, amelyben Jézus az élet kenyerének nevezi önmagát. Jézus akkor tudja megszaporítani a kenyeret, ha a magam csekély kenyerét odateszem elé. Képességeimmel, szeretetemmel, amelyet a másik ember javára használok, odateszem Jézus elé azt, amim van. Az Ő erejével lesz táplálék sokak számára. 
 További gondolatok...

Húsvét második hete – péntek


2011.05.06. péntek

Örömmel távoztak, mert méltók voltak gyalázatot szenvedni Érte


ApCsel 5,34-42
Ekkor azonban egy bizonyos Gamáliel nevű farizeus, aki az egész nép előtt tiszteletben álló törvénytudó volt, felállt a főtanácsban és rövid időre kiküldte az embereket. Azután beszédet intézett hozzájuk: ,,Izraelita férfiak, vigyázzatok magatokra, mit tesztek ezekkel az emberekkel! Mert a közelmúltban fellépett Teudás, azt mondta önmagáról, hogy ő nagy valaki, és szám szerint mintegy négyszáz férfi csatlakozott hozzá. Őt megölték, azokat pedig, akik hittek neki, mind szétszórták és semmivé lettek. Őutána az összeírás napjaiban fellépett Galileai Júdás, és magához csábította a népet. Ő is elpusztult, s akik egyetértettek vele, azokat mind szétszórták. Ennélfogva én most is azt mondom nektek: hagyjátok magukra ezeket az embereket és engedjétek el őket, mert ha ez a terv vagy mű emberektől van, elenyészik. Ha azonban Istentől van, nem ronthatjátok le, nehogy az történjék, hogy Isten ellen hadakoztok.' Igazat adtak neki. Azután előhívták az apostolokat, megverették őket, és meghagyták nekik, hogy semmiképp se beszéljenek Jézus nevében, majd elbocsátották őket. Azok pedig örvendezve eltávoztak a főtanácsból, mivel méltónak találtattak, hogy Jézus nevéért gyalázatot szenvedjenek. Nem is szűntek meg naponta a templomban és házaknál tanítani és hirdetni Krisztus Jézust.

Zs 26
Dávidtól. Az Úr az én világosságom és üdvösségem: kitől kellene félnem? Az Úr oltalmazza életemet: kitől kellene remegnem? Ha közelednek felém a gonoszok, hogy egyék húsomat, ellenségeim, akik szorongatnak, maguk botlanak meg és elesnek. Ha táborok kelnek is ellenem, nem ijed meg szívem; Ha harc támad is ellenem, akkor is reménykedem. Egyet kérek az Úrtól, azért esedezem: hadd lakjam az Úr házában életemnek minden napján, hadd lássam az Úr pompáját, hadd látogassam templomát. Mert ő elrejt hajlékában a veszedelem idején, elbújtat sátra rejtekében, kősziklára emel fel engem. Így fölemeli fejemet ellenségeim fölé, akik körülvesznek. Én pedig diadalkiáltással áldozatot mutatok be hajlékában, éneklek és zsoltárt zengek az Úrnak. Halld meg, Uram, szózatomat, amellyel hozzád kiáltok, könyörülj rajtam és hallgass meg engem! Rólad mondja a szívem: ,,Téged keres tekintetem!' A te arcodat keresem, Uram! Ne fordítsd el tőlem arcodat, ne fordulj el haragodban szolgádtól, te vagy segítőm; Ne hagyj el és ne vess meg engem, üdvözítő Istenem! Hisz atyám és anyám is elhagyott, de az Úr fölkarolt engem. Mutasd meg nekem, Uram, utadat, és vezess engem a helyes ösvényre ellenségeim miatt. Ne adj át ellenségeim akaratának, mert hamis tanúk támadnak ellenem, akik erőszakot lihegnek. Hiszem, hogy meglátom az Úr javait az élők földjén. Remélj az Úrban, légy férfias, bátor legyen szíved, és bízzál az Úrban!

Jn 6,1-15
Mindezek után Jézus Galilea, azaz Tibériás tengerén túlra ment. Nagy sokaság követte őt, mert látták a jeleket, amelyeket a betegeken művelt. Jézus fölment a hegyre, és leült ott tanítványaival. Közel volt a Húsvét, a zsidók ünnepe. Amikor Jézus fölemelte szemét és látta, hogy nagy sokaság közeledik hozzá, megkérdezte Fülöptől: ,,Honnan veszünk kenyeret, hogy ehessenek?' Ezt pedig azért mondta, hogy próbára tegye őt, mert ő maga tudta, mit akar tenni. Fülöp azt felelte neki: ,,Kétszáz dénár árú kenyér sem elég nekik, hogy mindegyiknek csak valami kevés jusson.' A tanítványok egyike, András, Simon Péter testvére így szólt: ,,Van itt egy fiú, akinek van öt árpakenyere és két hala. De mi ez ennyinek?' Jézus erre azt mondta: ,,Telepítsétek le az embereket!' Sok fű volt azon a helyen. Letelepedtek tehát a férfiak, szám szerint mintegy ötezren. Jézus pedig fogta a kenyereket, hálát adott, és szétosztotta a letelepülteknek. Ugyanígy a halakból is adott, amennyit akartak. Miután jóllaktak, azt mondta tanítványainak: ,,Szedjétek föl a megmaradt darabokat, hogy semmi el ne vesszen!' Összeszedték tehát, és az öt árpakenyér darabjaiból, ami megmaradt az étkezők után, tizenkét kosarat töltöttek meg. Az emberek pedig, látva a jelet, amelyet művelt, azt mondták: ,,Bizonyára ez az a próféta, aki eljön a világra!' Amikor Jézus észrevette, hogy arra készülnek, hogy megragadják és királlyá tegyék, ismét visszavonult a hegyre, egészen egyedül.

Húsvét második hete – péntek


2011. május 6. - Péntek

  Abban az időben Jézus átment a Galileai-tengernek, vagyis
  Tibériás-tavának a túlsó partjára. Nagy tömeg követte, mert látták a
  csodajeleket, amelyeket a betegeken végbevitt. Jézus fölment egy
  hegyre, és ott leült tanítványaival együtt. Közel volt húsvét, a zsidók
  ünnepe. Amikor Jézus fölemelte szemét, és látta, hogy nagy tömeg jön
  feléje, így szólt Fülöphöz: „Honnan vegyünk kenyeret, hogy legyen mit
  enniük?” Ezt pedig azért kérdezte, hogy próbára tegye, mert ő tudta,
  hogy mit fog tenni. „Kétszáz dénár árú kenyér sem elég nekik, hogy
  mindenki kapjon valami keveset” – felelte Fülöp. Az egyik tanítvány,
  András, Simon Péter testvére megszólalt: „Van itt egy fiú, akinél öt
  kenyér és két hal van, de mi ez ennyinek?” Jézus meghagyta:
  „Telepítsétek le az embereket!” Sok fű volt azon a helyen. Letelepedtek
  hát: szám szerint mintegy ötezren voltak csupán a férfiak. Jézus pedig
  vette a kenyereket, hálát adott, és kiosztotta a letelepedett
  embereknek; ugyanígy (adott) a halból is, amennyit csak akartak. Amikor
  pedig jóllaktak, szólt tanítványainak: „Szedjétek össze a maradékot,
  hogy semmi se vesszen kárba.” Összeszedték, s tizenkét kosarat
  töltöttek meg az öt árpakenyér maradékából, amit meghagytak azok, akik
  ettek. Amikor pedig az emberek látták a csodajelet, amelyet Jézus
  végbevitt, így beszéltek: „Ez valóban az a próféta, aki a világba jön.”
  Amikor Jézus észrevette, hogy érte akarnak jönni, és el akarják vinni,
  hogy erőszakkal királlyá tegyék, ismét visszavonult a hegyre, egészen
  egyedül.
  Jn 6,1-15


  Elmélkedés:
  A csodálatos kenyérszaporítás a Tibériás-tónál történik. Jézus kenyeret
  és halat ad az összegyűlt népnek. Feltámadása után ugyanezen a helyen
  történik a csodálatos halfogás (Jn 21,1-14). Amikor a halászó apostolok
  kiérnek a partra, Jézus hallal és kenyérrel fogadja őket.
  Mindkét csoda esetében az isteni cselekedet mellett észrevehetjük az
  emberi közreműködést is, hiszen a fiú által hozott öt kenyeret és két
  halat sokasítja meg Jézus illetve az apostoloknak ki kell vetniük a
  hálót, tehát dolgozniuk kell, hogy a csoda megtörténhessen.
  A feltámadt Jézus arra kér minket, hogy parancsának engedelmeskedve
  vessük ki mi is a hálót, az igehirdetés hálóját, hogy a feltámadás
  örömhíre minél több emberhez eljusson. Ahogyan az apostolok egész
  éjszaka hiába halásztak, ugyanígy az emberhalászat munkája és e
  területen végzett minden erőfeszítésünk eredménytelen lenne Jézus
  jelenléte és segítsége nélkül.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Kérlek, Uram Jézus Krisztus, aki valóságosan és lényegedben jelen vagy
  a kenyér és a bor színe alatt: táplálj engem, vigasztalj és erősíts
  engem mindig, különösen utolsó órámon. Engedd, hogy téged, akit most a
  kenyér fátyola alatt imádok, ez élet után színről színre láthassalak!
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét második hete – péntek


Ő az, akinek el kell jönnie a világba
2011. május 6. Húsvét második hete – péntek

P. Patrick Butler LC

Jn 6,1-15
Jézus ezután átkelt a Galileai-tavon, Tibériás taván. Nagy tömeg követte, mert látták a betegeken végbevitt csodajeleket. Jézus fölment egy hegyre, s ott leült a tanítványaival. Közel volt a húsvét, a zsidók ünnepe. Amikor Jézus körülnézett, és látta, hogy nagy sereg ember tódul hozzá, megkérdezte Fülöptől: „Honnan veszünk kenyeret, hogy legyen mit enniük?” Ezt azért kérdezte, mert próbára akarta tenni, maga ugyanis tudta, mit fog végbevinni. „Kétszáz dénár árú kenyér sem elég, hogy csak egy kevés jusson is mindenkinek”- felelte Fülöp. Az egyik tanítvány, András, Simon Péter testvére megszólalt: „Van itt egy fiú, akinek van öt árpakenyere és két hala, de mi az ennyinek?” Jézus meghagyta: „Telepítsétek le az embereket!” Azon a részen sok fű volt. Letelepedtek hát, s csak a férfiak voltak szám szerint ötezren. Jézus ekkor kezébe vette a kenyeret, hálát adott és kiosztotta a letelepedett embereknek, s ugyanígy a halból is adott, amennyit csak akartak. Amikor jóllaktak, szólt tanítványainak: „Szedjétek össze a maradékot, nehogy kárba vesszen.” Összeszedték, s tizenkét kosarat töltöttek meg az öt árpakenyér maradékából, amit meghagytak azok, akik ettek. Amikor az emberek látták a csodajelet, amelyet Jézus végbevitt, így beszéltek: „Bizonyára ez az a próféta, akinek el kell jönnie a világba.” Jézus észrevette, hogy körül akarják venni, erőszakkal meg akarják tenni királynak, azért visszament a hegyre, egyedül.

Bevezető ima: Uram! Te képes vagy olyat is megtenni, amire senki nem képes. Mikor saját eszem már semmi megoldást nem lát, csodát teszel, hogy legmerészebb elvárásaimnak is megfelelj. Ma eléd helyezem, Uram, az én „kenyeremet és halamat“ – saját magamat és képességeimet. Bízom abban, hogy Te átváltoztatod és megsokszorosítod őket. Szeretlek, mert sokkal jobban bízol bennem, mint azt megérdemlem.

Kérés: Jézus! Ne engedd gyengülni hitemet abban, hogy ma is teszel csodákat, éppen olyan csodálatosakat, mint a kenyérszaporítás. Tégy csodát bennem is!

1. Tesztelni a hitünket. Jézus nem egyszerűen csak észreveszi, hogy mit kell tenni, hanem meg is teszi. Ő megadja a lehetőséget, hogy mi találjuk meg a megoldást, bár tudja, hogy úgy sem tudjuk azt megvalósítani. Normálisan ilyenkor saját gondolataink kötnek le, és eszünkbe se jut, hogy Jézus mit szeretne tenni. Azt akarja, hogy olyan megoldásokat javasoljunk, amik nem megvalósíthatóak saját emberi eszközeinkkel, hanem csak az emberi és isteni erők egyesítése által. Ha Isten és mi együttműködünk, történhetnek csodák.

2. Bőven elég. András kérdezi: „Mi ez ennyi embernek?“ Jézus nem szavakkal válaszol. A kenyérszaporítás azonban ezt akarja mondani: „Bőven elég.“ A kevés, amit felajánlunk, az bármilyen kevés is, elég Krisztusnak, hogy csodát tegyen.

3. Megosztani az érdemeket. Az apostoloknak igazából nem sok részük volt Jézus tettében. Csak annyit mondtak, hogy mi áll rendelkezésre, és hogy ez kevés. Jézus mégis az ő közreműködésükkel akarta véghezvinni a csodát, és ehhez hasonlóan rajtam keresztül akarja kifejteni hatását a világban. Jézus döntése, hogy isteni küldetéséhez munkatársakat is használ, óriási megtiszteltetés azoknak, akiket kiválasztott.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus! Te az én kicsinységemet és semmiségemet választottad, hogy csodát tégy. Szeretném máshogy látni az életet, hogy jobban tudjak segíteni neked, s így a szerepet, amit nekem szántál, betöltsem. Az eredményeket látva csodállak, szerénység és alázat tölt el, mert világosan látom, hogy ezek a Te cselekedeteid, melyeket egy olyan méltatlan személyen keresztül valósítottál meg, mint amilyen én vagyok.

Elhatározás: Arra törekszem, hogy felismerjem Isten tetteit az életemben. Felajánlom neki saját cselekedeteimet, hogy általuk természetfölötti gyümölcsöket teremjen.

A pápa imaszándéka 2011 május hónapra:
Tájékoztatási eszközök: Hogy mindazok, akik a tájékoztatás eszközeinek világában tevékenykednek, tartsák mindig tiszteletben az igazságot, az összetartást és minden személy méltóságát.
Kína egyháza: Hogy az Úr adja meg a kínai egyháznak, hogy az evangéliumhoz való hűségben kitartson, és növekedjék az egységben.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger