2011. május 12., csütörtök

SZENT PONGRÁC


SZENT PONGRÁC


Május 12.
+304. (?)Pongrác története egy fiú hősiességének himnusza. A 6. században keletkezett szenvedéstörténete szerint szüleit korán elvesztette, s a tizennégy éves fiú nagybátyjával, Dénessel frígiai hazájából Rómába költözött. Épp abban az utcában, ahol megszálltak, lakott Kornél pápa és vele számos keresztény, akik hamarosan megszerették az élénk fiút, és főpásztoruk elé vezették. Kornél pápa fölismerte a fiú tiszta lelkületét, és megkeresztelte.
Dénes, az öreg barát meghalt, Pongrác azonban ekkor már tudta, hogy nem maradt árván. Részt vett a közösség imáin és áldozati ünnepein, amíg egy napon katonák el nem fogták, s a császár elé nem vezették. A császár megsimogatta arcát, és barátságos szóval kérte, hagyjon föl ,,babonaságával''. Pongrác félelem nélkül a szeme közé nézett, és ezt mondta: ,,Éveim szerint ugyan gyermek vagyok, mégis az enyém az én Uramnak, Jézus Krisztusnak az igazsága és ereje. Ezért a te intelmed nekem annyi, mintha az a festett kép beszélne ott a falon. Az istenek, akiknek imádását nekem parancsolod, csalók voltak. Nővéreiket meggyalázták és szüleiket sem kímélték. Ha ma egy hivatalnokod ilyen tetteket követne el, azon nyomban megöletnéd. És te nem röstelled, hogy ilyen isteneket imádsz?'' -- Diocletianus elnémult. Intett az őrségnek. A katonák elvitték a fiút, és lefejezték a Via Aurelián.

Pongrác sorsa minden korban élénk részvétre indította a hívőket. Tiszteletére az 5. századtól van bizonyíték. Symmachus pápa (498--514) bazilikát emeltetett a Via Aurelián lévő sírja fölé. Rómában fehérvasárnap az újonnan megkereszteltek ünnepi körmenetben a bazilikájához vonultak, ott levetették keresztelési ruhájukat és megújították hitvallásukat. Hitüket az ártatlan gyermek oltalma alá helyezték szeretetük és bizalmuk jeléként. E bizalom eskük megerősítéseként is szolgált bírói tárgyalásokon: a peres felek Pongrác sírjánál esküdtek meg arra, hogy igaz a vallomásuk. A késő középkor óta Pongrácot a tizennégy segítőszent közé sorolják.

Istenünk, kérünk, hallgasd meg Szent Pongrác közbenjárásában bizakodó Egyházadat, és add, hogy vértanúd könyörgésére mindig biztonságban éljünk, és odaadó szívvel szolgáljunk Téged!

SZENT NEREUS és SZENT ACHILLEUS


SZENT NEREUS és SZENT ACHILLEUS


Május 12.
+304. (?)Nereus és Achilleus régi római vértanú-pár, május 12-i ünneplésük az 5. század óta mutatható ki. A tisztelet nyomai még régebbre mutatnak, hiszen már Damasus pápa sírfeliratot költött a két vértanúnak. Annak töredékesen megmaradt szövege szerint Nereus és Achilleus római katonák voltak. Eltaláltak az igaz hithez, és bátor hitvallásukért megölték őket. Haláluk ideje nincs följegyezve. Általában a diocletianusi üldözés éveit szokták emlegetni. Ünneplésük helye a sírjuk lehetett, amelyet Petronellának, Szent Péter lányának sírja közelében kell keresnünk, a Domitilla-katakomba kiterjedt temetőrendszerében.
Tiszteletük helye gazdag lehetőséget kínált a legendák születésének. Az5. és 6. században írtak egy csodálatosan díszes szenvedéstörténetet Nereusról és Achilleusról. Ebben a két vértanút testvérpárnak tekintették, kiket maga Péter apostol keresztelt meg. Mint eunuchok a császár unokahúgának, Titus Flavius Clemens feleségének -- a későbbi keresztény vértanúasszonynak --, Domitillának a szolgálatában álltak. Úrnőjükkel együtt a campaniai tengerpart előtt levő Pontia szigetre száműzték, Terracinában borzalmasan megkínozták, végül lefejezték őket. Domitillával együtt a Via Ardeatina melletti katakombában temették el őket.

Nereusról és Achilleusról elbeszélik, hogy keresztényekként Domitillával, úrnőjükkel együtt a sivár, izzóan forró Pontia szigetére száműzték őket. A két kiszolgált katona vezette annak idején Domitillát Kelemen pápához. A pápa megkeresztelte az előkelő asszonyt. Ezért elvesztették hazájukat, birtokukat és legalapvetőbb emberi jogaikat. Nereus és Achilleus leszámolt életével, szemrebbenés nélkül fogadta az ítéletet. Annál inkább aggódtak úrnőjük életéért és egészségéért. Flavia Domitilla azonban már rég nem volt nagyvilági dáma: ott térdelt a katakombák komor homályában keresztény rabszolgák és a szegény népből jött hívők között, velük együtt rettegve attól, hogy a katonák fölfedezik rejtekhelyüket. A száműzetésben az élet nehéz volt, de ők fenntartották a kenyértörés közösségét, mintha mi sem történt volna. Zsoltározásukhoz a tenger harsogása adott kíséretet.
Néhány évig tartott ez a sokféle szükséget szenvedő, de nyugodt élet. Amikor azonban Minutius Rufus konzul megjelent Pontián, véres üldözés kezdődött. Nereust és Achilleust elkülönítették Domitillától. A konzul vesszővel, izzó parázzsal és kínzóeszközökkel igyekezett a két veteránt rávenni, hogy áldozatot mutasson be a császár fölségének, de hiába. Állhatatosak maradtak, és a hóhér bárdja végzett velük.

Mindenható Istenünk, kérünk, add, hogy akik dicsőséges vértanúidnak, Szent Néreusznak és Szent Achilleusnak bátor hitvallását megismertük, közbenjáró jóságukat is tapasztalhassuk!

Húsvéti idő, 3. hét Csütörtök


Húsvéti idő, 3. hét Csütörtök

A mai szentírási részlet szerint az etióp kincstárnok már ismerte a próféták tanítását, de nem értette. Fülöp diakonus magyarázza el neki, immáron a feltámadott Krisztus erejében, aki a Szentlélek. A Szentlélek átjárta a vallásos embert már Krisztus előtt is, de még nem annyira, mint az első Pünkösd után. Ennek az az oka, hogy a második Isteni Személy jelenléte sem állt azon a szinten, mint a megtestesüléskor. E kettő összefügg. Az Atya amennyire küldi a Fiút, annyira küldi a Szentlelket is, hogy a Fiúra irányítsa az emberek figyelmét. De a három személy egysége csak Jézus Krisztus szavai nyomán válik világossá az ember számára. A Szentlélek Krisztus érthetőségének is a lelke. (Adoremus 2005)
 További gondolatok...

Húsvét harmadik hete – csütörtök


2011.05.12. csütörtök

(Szent Néreusz és Szent Achilleusz, Szent Pongrác)
Ha teljes szívedbôl hiszel, megkeresztelkedhetsz


ApCsel 8,26-40
Ezek után az Úr angyala így szólt Fülöphöz: ,,Kelj föl és menj délre, arra az elhagyatott útra, amely Jeruzsálemből Gázába visz le!' Az fölkelt tehát, és elment. S íme, egy etióp férfi, Kandakénak, az etiópok királynőjének hatalmas udvari tisztje és minden kincsének kezelője, aki Jeruzsálembe jött imádkozni, visszatértében kocsiján ülve Izajás prófétát olvasta. Ekkor a Lélek így szólt Fülöphöz: ,,Menj oda, és szegődj ahhoz a kocsihoz!' Amint Fülöp odasietett és hallotta, hogy Izajás prófétát olvassa, megszólította: ,,Azt gondolod, hogy érted, amit olvasol?' Az így felelt: ,,Hogyan érteném, ha nincs, aki megmagyarázza nekem?' Megkérte tehát Fülöpöt, hogy szálljon fel és üljön melléje. Az Írás helye pedig, amelyet olvasott, ez volt: ,,Mint a bárány, amelyet leölésre visznek, és mint a juh, mely nyírója előtt elnémul, nem nyitotta ki száját. Megaláztatásban hoztak fölötte ítéletet. A sorsával ki törődik? Hisz életét elvették e földön' [Iz 53,7-8]. Erre az udvari tiszt megkérdezte Fülöpöt: ,,Kérlek, kiről mondja ezt a próféta, önmagáról vagy valaki másról?' Ekkor Fülöp megnyitotta száját, s ebből az Írásból kiindulva hirdette neki Jézust. Amint haladtak az úton, egy vízhez értek. Erre az udvari tiszt így szólt: ,,Íme a víz; mi gátol abban, hogy megkeresztelkedjem?' Azután megállította a kocsit. Mindketten lementek a vízbe, Fülöp és az udvari tiszt, és megkeresztelte őt. Mikor a vízből feljöttek, az Úr Lelke elragadta Fülöpöt. Az udvari tiszt nem látta őt többé, s örvendezve folytatta útját. Fülöp pedig Asdódban termett, körüljárt, és hirdette az evangéliumot, amíg Cézáreába nem érkezett.

Zs 65
A karvezetőnek. Ének. Zsoltár. Ujjongjatok az Istennek, minden földek, mondjatok nevének éneket, dicsőségét dicsérve zengjétek. Mondjátok Istennek: ,,Milyen félelmetesek műveid, hatalmad nagysága miatt ellenségeid hízelegnek neked. Az egész föld imádjon és dicsérjen téged, zengjen nevednek dicséretet.' Jöjjetek és lássátok az Úr tetteit, félelmetes, amit végbevitt az emberek fiai közt. Szárazfölddé változtatta a tengert, gyalog keltek át a folyóvízen; Örvendeztünk akkor benne. Uralkodik hatalmával örökre, szemmel tartja a nemzeteket, hogy fel ne fuvalkodjanak magukban a lázongók. Áldjátok Istenünket, ti nemzetek, hallassátok dicséretének szavát; Ő adott életet lelkünknek, és nem hagyta meginogni lábunkat. Mert próbára tettél minket, Isten, megvizsgáltál minket tűzzel, mint ahogy az ezüstöt vizsgálják. Tőrbe is vezettél, nyomorúságot tettél hátunkra. Engedted, hogy emberek gázoljanak a fejünkön, tűzön és vízen mentünk keresztül, de te kivezettél minket az enyhülésre. Égő áldozatokkal jövök házadba; Megadom neked, amiket fogadtam, amit megígért ajkam, amit szám fogadott nyomorúságomban. Kövér égőáldozatokat mutatok be neked; Jóillatú áldozatul kosokat mutatok be neked, bikákat és kecskebakokat. Ti mind, akik félitek Istent, jöjjetek, halljátok, elbeszélem, milyen nagy dolgokat cselekedett velem! Számmal hozzá kiáltoztam, nyelvemmel őt magasztaltam. Ha gonoszság lett volna szívemben, az Úr nem hallgatott volna meg. Ám Isten meghallgatott engem, figyelembe vette hangos könyörgésemet. Áldott az Isten, aki nem vetette el imámat, s nem vonta meg irgalmasságát tőlem.

Jn 6,44-51
Senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya, aki engem küldött, nem vonzza; és én feltámasztom őt az utolsó napon. Meg van írva a prófétáknál: ,,Mindnyájan Isten tanítványai lesznek'' [Iz 54,13]. Mindaz, aki az Atyától hallott és tanult, hozzám jön. Nem mintha az Atyát látta volna valaki: csak az látta az Atyát, aki Istentől való. Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz, annak örök élete van. Én vagyok az élet kenyere. Atyáitok mannát ettek a pusztában és meghaltak. Ez a mennyből alászállott kenyér, hogy aki ebből eszik, meg ne haljon. Én vagyok az élő kenyér, amely a mennyből szállt alá. Ha valaki ebből a kenyérből eszik, örökké él. A kenyér pedig, amelyet majd én adok, az én testem a világ életéért.

Húsvét harmadik hete – csütörtök


2011. május 12. – Csütörtök

  A kenyérszaporítás utáni napon Jézus így szólt a sokasághoz: „Senki sem
  jöhet hozzám, ha nem vonzza az Atya, aki küldött engem. Én feltámasztom
  őt az utolsó napon. A prófétáknál ezt olvassuk: „Mindnyájan Isten
  tanítványai lesznek.” Mindaz, aki hallgat az Atyára, és tanul tőle,
  hozzám jön. Nem mintha az Atyát látta volna valaki. Csak aki Istentől
  való, az látta az Atyát. Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz
  bennem, annak örök élete van. Én vagyok az élet kenyere. Atyáitok
  mannát ettek a pusztában, és mégis meghaltak. Itt a mennyből
  alászállott kenyér, hogy aki eszik belőle, meg ne haljon. Én vagyok a
  mennyből alászállott élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él. A
  kenyér, amelyet adni fogok, az én testem a világ életéért.”
  Jn 6,44-51


  Elmélkedés:
  A kenyérszaporításkor Jézus földi kenyeret adott az embereknek, amely a
  test tápláléka. Ezt követően pedig a mennyei kenyérről beszél, amely
  lelki táplálék az emberek számára. A hallgatóság elcsodálkozott, amikor
  Jézus kijelentette, hogy ő az örök élet kenyere és teste valóban
  táplálék, hiszen ekkor még nem tudhattak az eucharisztia csodájáról. Az
  Úrnak a mai evangéliumban mondott szavai nagycsütörtökön valósultak meg
  első alkalommal. Azóta az általa mondottakat és tetteket megismételve
  minden szentmisével valóságosan megjelenik Krisztus az átváltoztatott
  kenyérben és a borban.
  Az oltáriszentséggel kapcsolatban kettős feladatunk van. Egyrészt
  hinnünk kell, hogy az Eucharisztia valóban Krisztus teste, másrészt
  táplálkoznunk kell ezzel a kenyérrel, amely az örök élet tápláléka
  számunkra. Ebből a kenyérből él és táplálkozik az Egyház, s minden
  hívő, aki az Egyházhoz tartozik.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram Jézus, taníts meg arra, hogy nagylelkű legyek,
  És úgy szolgáljalak, amint megérdemled:
  Hogy adjak számolgatás nélkül,
  Hogy harcoljak nem gondolva arra,
  Hogy sebeket kaphatok,
  Hogy dolgozzam pihenés nélkül,
  Egészen odaadva magam a Te szolgálatodra,
  Nem várva más jutalmat, mint azt,
  Hogy tudom: a Te szent akaratodat teljesítem. Ámen.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét harmadik hete – csütörtök


Május 14-én, szombaton 17.30-tól ismét megrendezésre kerül a Pure Fashion Magyarország Divatmisszió hagyományos évadzáró gálaestje.
Helyszín: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium díszterme (1113 Bp. Villányi út 27.)
Belépők igényelhetők: jsagi@purefashion.hu
Mindenkit szeretettel várunk!

Az örök élet kenyere
2011. május 12. Húsvét harmadik hete – csütörtök

P. Daniel Ray LC

Jn 6,44-51
A kenyérszaporítás utáni napon Jézus így szólt a sokasághoz: Senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya, aki engem küldött, nem vonzza; és én feltámasztom őt az utolsó napon. Meg van írva a prófétáknál: „Mindnyájan Isten tanítványai lesznek”. Mindaz, aki az Atyától hallott és tanult, hozzám jön. Nem mintha az Atyát látta volna valaki: csak az látta az Atyát, aki Istentől való. Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz, annak örök élete van. Én vagyok az élet kenyere. Atyáitok mannát ettek a pusztában és meghaltak. Ez a mennyből alászállott kenyér, hogy aki ebből eszik, meg ne haljon. Én vagyok az élő kenyér, amely a mennyből szállt alá. Ha valaki ebből a kenyérből eszik, örökké él. A kenyér pedig, amelyet majd én adok, az én testem a világ életéért.”

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy jelen vagy itt, amikor imádságban hozzád fordulok. Benned van bizodalmam és hiszem, hogy minden kegyelmet megadsz nekem, amire szükségem van. Köszönöm az irántam való szeretetedet és a határtalan nagylelkűségedet, amelyet irányomba tanúsítasz. Viszonzásul neked adom életem és szeretetem.

Kérés: Uram Jézus, Te a kenyér színében nekem ajándékoztad magad, és ennek köszönhetően juthatok el az örök üdvösségre. Segíts, hogy elmémmel megértsem és szívemmel elfogadjam ezt a csodálatos ajándékot!

1. Menjünk a forráshoz. Az Atya, aki Őt küldte, és aki hozzá vezeti a lelkeket. „Senki nem jöhet hozzám, hacsak az Atya, aki engem küldött, nem vonzza". Tehát azok a lelkek, akik hallották Krisztus hívószavát és hozzá tértek azon a napon, ők azért tették ezt, mert az Atya megadta nekik a hit kegyelmét. Ha mi hiszünk ma Krisztusban, az csak azért lehet, mert az Atya megadta ezt az ajándékot és elvezetett az Ő szeretett Fiához. Ha kétségeink vannak, vagy gyenge a hitünk, akkor kérnünk kell az Atyát, hogy vigyen közelebb minket Jézushoz és segítsen, hogy teljes értelmünkkel és teljes szívünkkel higgyünk benne.

2. Az Ige testté lett. Jézus Betlehemben született, ami annyit jelent héberül, hogy „a kenyér háza". Egy olyan istállóban született, ahol normális esetben az állatok eledelét tartották. Mielőtt feláldozta magát, hogy az élet kenyere lehessen, emberré lett. Az életét adta értünk és ez a legtöbb és legjelentősebb dolog, amit csak cselekedhetett. Ilyen az Atya szeretete: odaadja magát teljesen, feltételek nélkül értünk.

3. A test kenyérré lett. Az evangéliumból megtudhatjuk, hogy Krisztus megszánta a tömeget és ezért szaporította meg a kenyeret: „Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Nem akarom étlen elküldeni őket, nehogy kidőljenek az úton.” (Mt 15,32). Ez a sajnálat indította Őt arra, hogy az Oltáriszentségben a mi tápláló lelki kenyerünkké váljon. Nem akarta, hogy belehaljunk a lelki éhségbe. Krisztus – a legnagyobb cselekedetet vitte végbe az emberiségért – olyan halandó emberré lett, mint amilyenek mi vagyunk, minden tekintetben, kivéve a bűnt. Az alázatnak még nagyobb cselekedete az emberiség felé, hogy velünk maradt a kenyér színében.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, hogy lehet, hogy nem bízom benned? Épp olyan ember lettél, mint amilyen én vagyok. Ezután még egy ennél is nagyobb lépést tettél az alázat lépcsőjén az emberiség szolgálatára: a lelkem táplálékává lettél. Segíts úgy magamhoz vennem az Oltáriszentséget, hogy teljes mértékben tudatában vagyok: abban Te jössz el hozzám, és kérlek, segíts hálát adnom mindezért.

Elhatározás: Mától kezdve fokozatosan elkezdem felkészíteni a szívemet arra, hogy szeretettel tudjalak majd befogadni a vasárnapi misén, amikor személyesen eljössz hozzám a szentáldozásban.

A pápa imaszándéka 2011 május hónapra:
Tájékoztatási eszközök: Hogy mindazok, akik a tájékoztatás eszközeinek világában tevékenykednek, tartsák mindig tiszteletben az igazságot, az összetartást és minden személy méltóságát.
Kína egyháza: Hogy az Úr adja meg a kínai egyháznak, hogy az evangéliumhoz való hűségben kitartson, és növekedjék az egységben.

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger