2011. május 14., szombat

Húsvéti idő, 3. hét Szombat


Húsvéti idő, 3. hét Szombat

Isten erejében Péter apostol feltámasztja a halott Tabitát. Isten erejében többre képes az ember, mint önerőből. De ez nem tölthet el bennünket büszkeséggel, mert csak azt adhatjuk tovább, amit kaptunk. Mindenkinek másfajta jó tulajdonságai vannak, de ezek csak akkor érnek valamit, ha használjuk – mások javára. Ezek a karizmák. Bárcsak mindenki merné használni jó tulajdonságait, s nem irigyelné a másiktól azt, hogy esetleg neki látványosabbak az adottságai. Minél inkább másokért élhetünk, beleszámítva anyagi és szellemi talentumainkat, annál nyomatékosabban fogunk elszámolni Isten előtt, amikor oda jutunk. Fontos, hogy ennek jegyében találja meg mindenki az evilági feladatait. (Adoremus 2005) 
 További gondolatok...

Húsvét harmadik hete – szombat


2011.05.14. szombat

Az egyház a Szentlélek vigaszával telt el


ApCsel 9,31-42
Az egyház ekkor egész Júdeában, Galileában és Szamariában békében élt és gyarapodott, az Úr félelmében járt, s telve volt a Szentlélek vigasztalásával. Történt egyszer, hogy Péter, amikor mindenkit fölkeresett, eljutott azokhoz a szentekhez is, akik Liddában laktak. Talált ott egy Éneász nevű embert, aki nyolc év óta ágyban feküdt, mert béna volt. Péter így szólt hozzá: ,,Éneász, Jézus Krisztus meggyógyít téged! Kelj föl, vesd be ágyadat!' Erre ő azonnal fölkelt. Lidda és Száron lakói mind látták őt, és megtértek az Úrhoz. Joppéban a tanítványok közt volt egy asszony, a neve Tabíta volt, ami azt jelenti: Dorkász. Teljesen a jócselekedeteknek és az alamizsnálkodásnak szentelte életét. Történt pedig azokban a napokban, hogy megbetegedett és meghalt. Miután megmosták, lefektették a felső teremben. Mivel Lidda közel van Joppéhoz, s a tanítványok meghallották, hogy Péter ott van, elküldtek hozzá két férfit, és kérték: ,,Ne késlekedj hozzánk jönni!' Péter erre útrakelt, és elment velük. Amikor megérkeztek, felvezették őt a felső terembe. Az özvegyek mind körülvették őt sírva, és a köntösöket és ruhákat mutogatták, amelyeket Dorkász készített nekik, amíg velük volt. Péter azonban mindnyájukat kiparancsolta, azután térdre borulva imádkozott, majd a holttesthez fordulva így szólt: ,,Tabíta, kelj föl!' Erre az kinyitotta a szemét, meglátta Pétert, és felült. Ő pedig odanyújtotta neki a kezét és felsegítette. Azután odahívta a szenteket és az özvegyeket, és megmutatta nekik őt, hogy él. Híre ment ennek egész Joppéban, és sokan hittek az Úrban.

Zs 115
Az Úr kedvében járok az élők földjén. Hittem, még ha így is szóltam: ,,Nagyon nagy megalázás ért!' Elkeseredésemben azt mondtam: ,,Hazug minden ember!' Mivel viszonozzam az Úrnak mindazt, amit velem cselekedett? Fölemelem a szabadulás kelyhét, és segítségül hívom az Úr nevét. Teljesítem az Úrnak tett fogadalmaimat egész népe előtt. Az Úr szemében drága dolog, szentjeinek halála. Én is, Uram, a te szolgád vagyok, szolgád vagyok és szolgálód fia. Széttörted bilincseimet: a hála áldozatát mutatom be neked, és segítségül hívom az Úr nevét. Teljesítem az Úrnak tett fogadalmaimat egész népe előtt az Úr házának udvaraiban, tebenned, Jeruzsálem.

Jn 6,60-69
Amikor ezt meghallották, a tanítványai közül sokan azt mondták: ,,Kemény beszéd ez! Ki hallgathatja ezt?' Jézus tudta magában, hogy tanítványai emiatt zúgolódnak, ezért azt mondta nekik: ,,Megbotránkoztat ez titeket? Hát ha majd látjátok az Emberfiát fölmenni oda, ahol azelőtt volt? A lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit. Az igék, amelyeket én mondtam nektek, lélek és élet. De vannak közületek egyesek, akik nem hisznek.' Mert Jézus kezdettől fogva tudta, hogy kik azok, akik nem hisznek, és hogy ki fogja őt elárulni. Majd hozzátette: ,,Ezért mondtam nektek: Senki nem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki.' Ettől fogva a tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és már nem jártak vele. Jézus azért így szólt a tizenkettőhöz: ,,Talán ti is el akartok menni?' Simon Péter azt felelte: ,,Uram, kihez mennénk? Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk, és megismertük, hogy te vagy az Isten Szentje.'

Húsvét harmadik hete – szombat


2011. május 14. - Szombat

  Abban az időben, amikor Jézus Kafarnaumban az élet kenyeréről beszélt,
  tanítványai közül, akik (szavait) hallották, többen azt mondták:
  „Kemény beszéd ez. Ugyan ki hallgatja?” Jézus tudta, hogy tanítványai
  méltatlankodtak miatta, azért így szól hozzájuk: „Ez megbotránkoztat
  titeket? Hát ha majd azt látjátok, hogy az Emberfia fölmegy oda, ahol
  azelőtt volt! A Lélek az, ami életre kelt, a test nem használ semmit. A
  szavak, amelyeket nektek mondok, Lélek és élet. De vannak közöttetek,
  akik nem hisznek.” Jézus ugyanis kezdettől fogva tudta, hogy kik nem
  hisznek benne, és hogy ki fogja őt elárulni. Aztán így folytatta:
  „Ezért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg
  nem adja neki.” Ettől kezdve tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és
  többé nem jártak vele. Jézus ezért a tizenkettőhöz fordult: „Ti is el
  akartok menni?” Simon Péter ezt válaszolta neki: „Uram, kihez menjünk?
  Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az
  Isten Szentje.”
  Jn 6,60-69


  Elmélkedés:
  Jézus eucharisztikus beszédének fogadtatásáról számol be Szent János a
  mai evangéliumi részben. Bár Jézus a beszédben kifejezetten jelezte,
  hogy tanítványai legyenek vele egy közösségben, a hallottak után sokan
  elhagyják őt. A vele való közösség összetartó ereje éppen az ő testének
  vétele követőinek részéről. Valójában nem tudjuk meg, hogy miért
  tartják „kemény beszédnek” az Úr szavait az elpártolók, az viszont
  egyértelmű, hogy em akarnak közösséget vállalni vele. Jézus arról is
  beszélt, hogy csak azok fognak hinni benne, akiket az Atya Jézushoz
  vonz. Ennek igazságát szemlélteti, hogy egyesek továbbra is vele
  maradnak, mások viszont elhagyják őt. Számomra is ez a két lehetőség
  áll fenn. Döntésemet az jelzi, hogy magamhoz veszem-e az élet kenyerét.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  De mi szükség is azt tudnom, hogy hogyan jössz hozzám az
  Oltáriszentségben, én Istenem? Elég, hogy hiszem, erős hittel hiszem,
  hogy valósággal te vagy az, aki hozzám jössz. És ezt azért hiszem, mert
  te magad mondtad, ki örök igazság vagy; azért hiszem, mert tudom, hogy
  szereteted mindenhatóságának semmi sem lehetetlen. Ámen.
  Szalézi Szent Ferenc
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét harmadik hete – szombat


Ma, május 14-én, szombaton 17.30-tól ismét megrendezésre kerül a Pure Fashion Magyarország Divatmisszió hagyományos évadzáró gálaestje.
Helyszín: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium díszterme (1113 Bp. Villányi út 27.)
Belépők igényelhetők: jsagi@purefashion.hu
Mindenkit szeretettel várunk!

Ti is el akartok menni?
2011. május 14. Húsvét harmadik hete – szombat

P. Daniel Ray LC

Jn 6, 60-69
Abban az időben, amikor Jézus Kafarnaumban az élet kenyeréről beszélt, tanítványai közül, akik (szavait) hallották, többen azt mondták: „Kemény beszéd ez. Ugyan ki hallgatja?” Jézus tudta, hogy tanítványai méltatlankodtak miatta, azért így szól hozzájuk: „Ez megbotránkoztat titeket? Hát ha majd azt látjátok, hogy az Emberfia fölmegy oda, ahol azelőtt volt! A Lélek az, ami életre kelt, a test nem használ semmit. A szavak, amelyeket nektek mondok, Lélek és élet. De vannak közöttetek, akik nem hisznek.” Jézus ugyanis kezdettől fogva tudta, hogy kik nem hisznek benne, és hogy ki fogja őt elárulni. Aztán így folytatta: „Ezért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki.” Ettől kezdve tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és többé nem jártak vele. Jézus ezért a tizenkettőhöz fordult: „Ti is el akartok menni?” Simon Péter ezt válaszolta neki: „Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje.”

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy jelen vagy itt, amikor imádságban hozzád fordulok. Benned van bizodalmam és hiszem, hogy minden kegyelmet megadsz nekem, amire szükségem van. Köszönöm az irántam való szeretetedet és a határtalan nagylelkűségedet, amelyet irányomba tanúsítasz. Viszonzásul neked adom életem és szeretetem.

Kérés: Uram, növeld hitemet és bizalmamat ezekben a percekben, melyet imádságban veled töltök, hogy ne féljek attól az úttól, melyet kijelöltél számomra.

1. Nehezen elfogadható szavak. A zsidók közül sokan nehezen tudták elfogadni, hogy Jézus egy az Atyával – és, hogy ezáltal Ő is Isten. Néhányuknak Jézus Isteni mivolta túl nagy lépés volt és még nem álltak készen arra, hogy ezt megtegyék. Jézus üzenete egyelőre nem jutott el a szívükig. Tehát amikor Jézus megpróbálta elmagyarázni, hogy miként akarja magát odaajándékozni nekünk az Oltáriszentségben, akkor tiltakoztak. A hit első lépcsőfokán (Krisztus Isteni mivoltának elfogadása) nem tudtak túljutni, így nem értették meg a másodikat sem (Jézus jelenléte az Oltáriszentségben). Ez a két igazság, melyet kinyilatkoztat, szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ha nem fogadjuk el az egyiket, akkor nehézségeink lesznek a másik elfogadásával is. Viszont, ha növekszik a tudásunk, hitünk és Krisztus iránti szeretetünk, akkor ezeket a lelki életben fellépő nehézségeket egyre könnyebben tudjuk majd kezelni.

2. Ti is el akartok menni? Krisztus meghívása arra, hogy elfogadjuk az igazságot és az Ő szeretetét, mindig csak egy meghívás, sohasem kényszer. Nem erőlteti magát ránk. Szabadon dönthetünk arról, hogy elfogadjuk, vagy elutasítjuk az általa kinyilatkoztat igazságot. Ez ugyanígy van a kegyelmekkel is. Ezután a beszéd után számos tanítvány elhagyta Jézust és soha többé nem csatlakoztak hozzá újra. Arra hívta őket, hogy szabadon kövessék Őt, tehát jogukban állt dönteni. De ezek után vajon képesek voltak-e osztozni a feltámadás örömében? Képesek voltak arra, hogy olyan boldog életet éljenek, mint amilyet Jézus ígért nekik? Vajon megtalálták-e azt, amire a szívük vágyott, és amit a legjobban akartak, ha azt nem Krisztusnál keresték?

3. Uram, kihez mennénk? Péter már hitt Jézus Istenségében. „Azért jöttünk, hogy higgyünk, és meggyőződtünk róla Te Isten vagy”. Minden más, amit Jézus mond vagy tanít, már könnyen elfogadható Péter számára, még akkor is, ha olyan dologról volt szó, amit Péter nem értett teljesen. Ez a bizalom és meggyőződés indította őt arra a kijelentésre, hogy „Uram, kihez mennénk?”. Ha Jézussal járunk az úton, az nagy szenvedésekkel jár, de mi más irányt választhatott volna Péter, és mit választhattunk volna mi, ami jobb lett volna ennél?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, én is azért jöttem, hogy higgyek és meg vagyok győződve, a Te isteni mivoltodról. Hol máshol találhatnám meg életem értelmét és lelkem békéjét, ha nem nálad?

Elhatározás: Ma minden nehézséget szeretettel fogok fogadni, annak tudatában, hogy ez is Isten tervének része, melyet az irántam való szeretetből alkotott.

A pápa imaszándéka 2011 május hónapra:
Tájékoztatási eszközök: Hogy mindazok, akik a tájékoztatás eszközeinek világában tevékenykednek, tartsák mindig tiszteletben az igazságot, az összetartást és minden személy méltóságát.
Kína egyháza: Hogy az Úr adja meg a kínai egyháznak, hogy az evangéliumhoz való hűségben kitartson, és növekedjék az egységben.

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger