2011. május 21., szombat

Húsvét negyedik hete - szombat


2011.05.21. szombat

Az Úr igéje elterjedt az egész vidéken


ApCsel 13,44-52
A következő szombaton azután majdnem az egész város összegyűlt, hogy hallja Isten igéjét. Mikor azonban a zsidók a sokaságot látták, elfogta őket a féltékenység, s káromlások között ellentmondtak annak, amit Pál mondott. Erre Pál és Barnabás egész bátran kijelentették: ,,Először nektek kellett hirdetnünk Isten igéjét, mivel azonban ti visszautasítjátok azt, s nem tartjátok magatokat méltóknak az örök életre, íme, a pogányokhoz fordulunk, mert így parancsolta nekünk az Úr: ,,A pogányok világosságává tettelek téged, hogy szolgáld az üdvösséget a föld végső határáig''' [Iz 49,6]. Mikor a pogányok meghallották ezt, megörültek, és magasztalták az Úr igéjét. Hittek is mindnyájan, akik az örök életre voltak rendelve. Az Úr igéje pedig elterjedt az egész tartományban. A zsidók azonban felizgatták a vallásos és előkelő asszonyokat, s a város első embereit. Üldözést szítottak Pál és Barnabás ellen, és kiűzték őket határukból. Ezek lerázták ellenük lábuk porát, és elmentek Ikóniumba. A tanítványok pedig elteltek örömmel és a Szentlélekkel.

Zs 97
Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.

Jn 14,7-14
Ha engem megismertetek volna, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek és láttátok őt.' Ekkor Fülöp kérte őt: ,,Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és az elég nekünk!' Jézus így válaszolt neki: ,,Annyi idő óta veletek vagyok, és nem ismertél meg engem, Fülöp? Aki engem látott, látta az Atyát is. Hogyan mondhatod hát: ,,Mutasd meg nekünk az Atyát''? Nem hiszed, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem? Az igéket, amelyeket én mondok nektek, nem magamtól mondom, hanem az Atya, aki bennem lakik, ő cselekszi a tetteit. Higgyetek nekem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem. Ha másért nem, hát legalább a tetteimért higgyetek. Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket viszi majd végbe, amelyeket én teszek, sőt nagyobbakat is tesz majd azoknál, mert én az Atyához megyek. Bármit kértek az én nevemben, megteszem azt, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban. Ha valamit kértek tőlem az én nevemben, megteszem azt.

Húsvét negyedik hete - szombat


  2011. május 21. - Szombat

  Az utolsó vacsorán Jézus így szólt tanítványaihoz: „Ha ismernétek
  engem, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek őt, és
  látjátok.” Fülöp megjegyezte: „Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és ez
  elég nekünk.” Jézus így válaszolt: „Már olyan régóta veletek vagyok, és
  nem ismersz engem, Fülöp? Aki engem lát, az látja az Atyát is. Hogyan
  mondhatod hát: Mutasd meg nekünk az Atyát? Nem hiszed talán, hogy én az
  Atyában vagyok, és az Atya énbennem? A szavakat, amelyeket hozzátok
  intézek, nem magamtól mondom, és a tetteket is Atyám cselekszi, aki
  bennem van. Higgyétek el, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya
  énbennem! Ha másért nem, legalább a tetteimért higgyétek! Bizony,
  bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket fogja
  végbevinni, amelyeket én cselekszem, sőt még nagyobbakat is tehet
  azoknál, mert én az Atyához megyek. Bármit kértek majd nevemben az
  Atyától, megteszem nektek, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban. Ha
  pedig tőlem kértek valamit a nevemben, azt is teljesítem.”
  Jn 14,7-14


  Elmélkedés:
  A mai evangélium az Atya és a Fiú közti kapcsolat mélyebb tartalmára
  próbál rávilágítani. A háttérben az a kérdés húzódik meg, hogy vajon
  miért Jézus az egyetlen közvetítő az emberek és az isten között? Jézus
  tanításából megtudjuk, hogy ő teljes közösségben van az Atyával és ebbe
  a közösségbe hívja tanítványait is. Az Atyával való tökéletes egységét
  jelzi az, hogy szavaival az Atya mondanivalóját közli és
  cselekedeteivel az Atya szándékait hajtja végre.
  Ennek az Istenben lévő tökéletes egységnek a megértése természetesen
  nem könnyű számunkra, ahogyan az apostolok sem értették meg pontosan
  Mesterük szavait. Ezért valami konkrétabbat, kézzelfoghatóbbat,
  megtapasztalhatóbbat szeretnének. Ezért kéri Fülöp, hogy Jézus mutassa
  meg az Atyát. Jézus válasza továbbra is rejtélyes egy kissé: „Higgyétek
  el, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem!”
  A megértésben talán annak megtapasztalása segít, hogy Jézus közelében
  egyre közelebb kerülünk az Atyához is.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Mária, az emberré lett Igének Anyja és a mi Édesanyánk! Íme, lábad elé
  borulunk ennek az új napnak reggelén, és átvesszük Tőled Urunk nagy
  ajándékát.
  Kezedbe és szívedbe helyezzük egész létünket. Tieid leszünk
  értelmünkkel és akaratunkkal, szívünkkel és testünkkel. Alakíts ki
  bennünk anyai jóságoddal ezen a napon új életet, a Te Jézusod életét!
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét negyedik hete - szombat


A természetfeletti titok
2011. május 21. Húsvét negyedik hete - szombat


P. Steven Reilly LC

Jn 14,7-14
Ha engem megismertetek volna, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek és láttátok őt.'' Ekkor Fülöp kérte őt: ,,Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és az elég nekünk!'' Jézus így válaszolt neki: ,,Annyi idő óta veletek vagyok, és nem ismertél meg engem, Fülöp? Aki engem látott, látta az Atyát is. Hogyan mondhatod hát: ,,Mutasd meg nekünk az Atyát''? Nem hiszed, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem? Az igéket, amelyeket én mondok nektek, nem magamtól mondom, hanem az Atya, aki bennem lakik, ő cselekszi a tetteit. Higgyetek nekem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem. Ha másért nem, hát legalább a tetteimért higgyetek. Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket viszi majd végbe, amelyeket én teszek, sőt nagyobbakat is tesz majd azoknál, mert én az Atyához megyek. Bármit kértek az én nevemben, megteszem azt, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban. Ha valamit kértek tőlem az én nevemben, megteszem azt.

Bevezető ima: Uram, segíts, hogy mindent félre tudjak tenni, ami zavar és csakis rád figyeljek. Semmi olyan teendőm nincs ma, ami fontosabb annál, mint, hogy imádságos lélekkel elmélkedjek a Te jóságodon és aktív jelenléteden az életemben.

Kérés: Atyám, segíts, hogy odafigyeljek jelenlétedre!

1. Az Atya Jézusban van. A liturgia más nézőpontból világítja meg nekünk ezt az evangéliumi részt. A nagy igazság, melyet Jézus megoszt Fülöppel, nem más, mint a Szentháromság második személyének, Jézusnak és az Atyának az elválaszthatatlansága. Nem csak úgy tiszteljük Krisztust, mint a legjobb és legtökéletesebb embert; imádjuk Őt, hiszen Ő az igaz Isten. Ahogyan Jézus magára vette a mi természetünket, mi megerősödtünk az Ő kegyelmeiben a keresztség által. Isten gyermekeivé fogadott minket. A Szentháromság családjába fogadott minket, az isteni személyek a lelkünkben laknak – mi az Ő templomuk vagyunk. Ennek a méltóságnak tudatában élem hétköznapjaimat?

2. Folytatni Jézus munkásságát. Ebben rejtőzik a lehetőség, hogy Jézus munkásságát folytassuk. Ha bennünk él, képes általunk működni. Micsoda lehetőség, hogy együttműködhetünk az élő Kegyelemmel! Amikor szeretünk, gyengéden és fegyelmezetten, akkor sem elég csupán jóra törekedni és jónak lenni. Ugyanis ezek a jócselekedetek többet jelentenek egy egyszerű jónál, ezeknek a tetteknek örök értékük van. Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy ezeket a jócselekedeteket Jézus viszi véghez általunk. Mégis mi kapunk jutalmat az Ő munkájáért. Ennyire nagylelkű a Mester, akit mi szolgálunk!

3. Kérni az Ő nevében. Jézus hatalmas és erős. Ő mondta nekünk, hogy minden, amit az Ő nevében kérünk, megadatik, ha az Atya dicsőségét szolgálja. Amikor a tabernákulum előtt térdelünk, az Atyához teljes és feltétlen bizalommal kell imádkoznunk. Ő tudja, hogy a hitünk akkor fog növekedni, ha megtapasztaljuk az Ő erejét életünk különböző területein: „Kérjetek és adnak nektek, keressetek és találni fogtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. Mert mindenki, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőknek ajtót nyitnak." (Máté 7,7-8)

Beszélgetés Krisztussal: Uram, milyen megnyugtató a tudat, hogy a Szentháromság a lelkemben lakik. Isten gyermeke vagyok! Segíts, hogy az Atya akarata szerint cselekedjek! Add meg nekem ezt a nevedben!

Elhatározás: Isten bennem lakik, ezért megpróbálok úgy tanítani másokat, mint ahogy ezt Ő tenné.

A pápa imaszándéka 2011 május hónapra:
Tájékoztatási eszközök: Hogy mindazok, akik a tájékoztatás eszközeinek világában tevékenykednek, tartsák mindig tiszteletben az igazságot, az összetartást és minden személy méltóságát.
Kína egyháza: Hogy az Úr adja meg a kínai egyháznak, hogy az evangéliumhoz való hűségben kitartson, és növekedjék az egységben.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger