2011. június 1., szerda

Húsvéti idő, 6. hét Szerda


Húsvéti idő, 6. hét Szerda

A Szentlélek elvezet minket a teljes igazságra – halljuk Jézustól. Mi az igazság? – kérdezzük mi is miként egykor Pilátus. Az evangélium üzenete az az igazság, amely elvezet az életre. Az evangélium igazságának elfogadása a hit által történik. De ki az igazság – kérdezzük később. Az igazság maga Krisztus. Az ő személye az igazság, akit az Egyház hirdet és őriz. Az igazság egyedül Jézusban van. 
 További gondolatok...

SZENT JUSZTINUSZ


2011.06.01. szerda: SZENT JUSZTINUSZ

Én azt hirdetem nektek, akit ti ismeretlenül tiszteltek


ApCsel 17,15.22 - 18,1
Akik elkísérték Pált, elvezették őt Athénig, aztán elutaztak, miután parancsot kaptak tőle Szilás és Timóteus számára, hogy mihamarabb menjenek hozzá. Pál pedig felállt az Areopágusz közepére és így szólt: ,,Athéni férfiak! Minden tekintetben nagyon vallásosnak látlak titeket. Amikor ugyanis körüljártam és megszemléltem a bálványképeiteket, egy olyan oltárra akadtam, amelyen ez a felirat volt: ,,Az ismeretlen istennek.'' Nos, akit ti nem ismertek és mégis tiszteltek, azt hirdetem én nektek. Isten, aki a világot alkotta, és benne mindent -- mivel ő a mennynek és a földnek ura --, nem lakik kézzel épített templomokban. Ő nem szorul emberi kéz szolgálatára, mintha valamire szüksége volna, hiszen ő ad mindennek életet, leheletet és mindent. Az ő műve, hogy az egytől származó egész emberi nem lakja a teljes földkerekséget. Ő szabta meg tartózkodásuk meghatározott idejét és határait, hogy keressék Istent, hátha megérzik őt és megtalálják -- bár nincs messze egyikünktől sem. Hiszen őbenne élünk, mozgunk és vagyunk, amint az egyik költőtök meg is mondta: ,,Az ő gyermekei vagyunk.'' Mivel tehát Isten gyermekei vagyunk, nem kell azt gondolnunk, hogy az istenség hasonló aranyhoz, ezüsthöz, kőhöz, a művészet és az emberi gondolat alkotásához. Isten elviselte ennek a tudatlanságnak az idejét, most azonban hirdeti, hogy mindnyájunknak bűnbánatot kell tartani mindenütt, mert meghatározott egy napot, amelyen ítélkezni fog a világ felett igazságban [Zsolt 96,13] egy férfi által, akit arra rendelt, és igazolt is mindenki előtt, mikor feltámasztotta halottaiból.' Mikor a holtak feltámadásáról hallottak, egyesek gúnyolódtak, mások meg azt mondták: ,,Erről majd még egyszer meghallgatunk téged.' Ezzel Pál eltávozott körükből. De néhány férfi csatlakozott hozzá és hívő lett, köztük Areopagita Dénes, valamint egy Damarisz nevű asszony, és velük együtt mások is. Ezek után eltávozott Athénból, és elment Korintusba.

Zs 148
ALLELUJA! Dicsérjétek az Urat az egekből, dicsérjétek őt a magasságban! Dicsérjétek őt, angyalai mind, dicsérjétek őt, seregei mind! Dicsérjétek őt, nap és hold, dicsérjétek őt mind, ragyogó csillagok! Dicsérjétek őt egek egei, és minden vizek az ég felett dicsérjék az Úr nevét! Mert ő parancsolt és azok létrejöttek, felállította őket mindörökre, s el nem múló törvényt szabott nekik. Dicsérjétek az Urat a földről, sárkányok és mélységes vizek mind! Tűz, jégeső, hó, fagy és szélvihar, amelyek parancsát teljesítik; Mindnyájan ti hegyek és halmok, gyümölcstermő fák és mind a cédrusok, Vadállatok és minden állat, csúszómászók és szárnyasok, Föld királyai és mind a népek, fejedelmek és mind, bírái a földnek, ifjak és szüzek, vének és gyermekek, dicsérjék az Úr nevét,mert csak az ő neve magasztos. Fönsége felülmúlja az eget és a földet, és hatalmat adott népének. Dicséret minden szentjének, Izrael fiainak, a népnek amely hozzá tartozik. ALLELUJA!

Jn 16,12-15
Még sok mondanivalóm volna számotokra, de most még nem tudjátok elviselni. Amikor pedig eljön az igazság Lelke, ő elvezet majd titeket a teljes igazságra, mert nem magától fog szólni, hanem azt fogja mondani, amit hall, és az eljövendő dolgokat hirdeti nektek. Ő majd megdicsőít engem, mert az enyémből vesz, és kijelenti azt nektek. Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; azért mondtam, hogy az enyémből vesz, és kijelenti azt nektek.

Húsvét hatodik hete – szerda


 2011. június 1. - Szerda

  Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: „Még sok mondanivalóm
  volna nektek, de nem vagytok hozzá elég erősek. Amikor azonban eljön az
  Igazság Lelke, ő majd elvezet titeket a teljes igazságra. Nem magától
  fog beszélni, hanem azt mondja el, amit hall, és a jövendőt fogja
  hirdetni nektek. Megdicsőít engem, mert az enyémből veszi, amit majd
  hirdet nektek. Minden, ami Atyámé, enyém is. Ezért mondtam, hogy az
  enyémből veszi, amit majd hirdet nektek.”
  Jn 16,12-15


  Elmélkedés:
  A Szentlélek elvezet majd titeket a teljes igazságra – mondja Jézus a
  tanítványoknak. De milyen igazságról tesz tanúságot a Lélek, és hová
  vezeti az egyéneket és a közösséget?
  A teljes igazság, ahová Isten Lelkének vezetésével eljuthatunk, a
  Krisztusban való hit. Hit abban, hogy Ő az Isten Fia, akinek az a
  küldetése, hogy megismertesse a világban élő emberekkel az igaz Istent.
  Hit abban, hogy Jézusban a mennyei Atya mutatja meg magát nekünk, és
  személyében visszavonhatatlan szeretetét közli velünk. Hit abban, hogy
  Krisztus megváltó halála megszerezte nekünk az Istennel való
  kiengesztelődést és hit a feltámadás üdvözítő erejében. Ennek az
  igazságnak a része az is, hogy Jézus szenvedése eltörli bűneinket és
  számíthatunk az Atya irgalmára, ha tékozló és megtérő gyermekeiként
  visszatérünk hozzá. A teljes igazsághoz, amelyet a Szentlélek
  segítségével ismerünk és értünk meg, hozzátartozik, hogy Krisztus által
  eljuthatunk a mennyei Atyához, ahol az örök élet vár bennünket.
  Várom-e a Szentlélek eljövetelét és szeretném-e általa megérteni
  Krisztus tanítását, s megismerni mennyei Atyámat?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Istenem, mindenható Atyám, neked ajánlom fel mindazt, amit ma tenni
  vagy szenvedni fogok. Hogy nagyobb dicsőségedre váljék, egyesítem azt
  Jézus végtelen érdemeivel, ajánlom magamat minden szentmisében, melyet
  ma a földkerekségén elmondanak, és azon szándékkal vagyok, hogy
  elnyerjem az összes búcsúkat, melyekben részesülhetek.
  Ó Asszonyom, ó Anyám, magamat egészen neked adom. Hogy bebizonyítsam
  önfeláldozásomat, neked adom és szentelem ma szememet, fülemet, számat,
  szívemet és magamat egészen és teljesen. S mivel így a Tied vagyok, ó
  jóságos Anya, óvj és védj meg engem, mint vagyonodat és tulajdonodat.

  ________________________________
  \
  Aktuális:
  Kedves barátaim!
  Felsőfokú angol nyelvvizsgával és angolról magyarra fordítás terén
  jelentős tapasztalattal rendelkező személyeket keresek, akik a nyár
  folyamán tudnának segíteni egy vallásos témájú könyv fordításában. Nem
  ingyen kérem. Kérem, hogy olyanok jelentkezzenek, akik nem rettennek
  meg 100 oldaltól.
  Jelentkezni nálam lehet a zalalovo@gmail.com címen.
  Köszönettel: István atya
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét hatodik hete – szerda


Az Igazság Lelke
2011. június 1. Húsvét hatodik hete – szerda

P. John Doyle, LC

Jn 16, 12-15

Bevezető imádság: Uram, azzal kezdem imádságomat, hogy egész valómat felajánlom neked: gondolataimat, vágyamat, elhatározásaimat, tetteimet, reményemet, félelmemet, gyengeségemet, kudarcaimat és kicsiny sikereimet. Kitárom feléd magamat, hiszen Te már mindent tudsz rólam. Biztos vagyok abban, hogy irgalmas vagy hozzám, és átható, szerető tekinteted megtisztít engem.

Kérés: Uram, engedd meg, hogy őszintén és igazán a tied legyek!

1. Az igazságom Isten előtt. Jézus elmondja az apostoloknak, hogy még sok mindent kell a tudtukra adnia, de úgy tűnik, nincsenek felkészülve az igazság elfogadására. Nem álltak készen arra az egy dologra, hogy elismerjék azt a tényt, hogy néhány rövid órán belül mindegyikük el fog menekülni a kereszt látványa elől, Krisztust szinte teljesen magára hagyva. Talán nekem is nehéz a Krisztussal való kapcsolatom valóságát, vagy lelkem állapotát elfogadni. Talán igyekszem önmagamat, vagy közönyösségemet valamilyen pszichológiai magyarázattal igazolni. Meggyőzhetem magamat, hogy nem is vagyok olyan rossz ezért meg azért. Esetleg kiváló megjelenést mutatok kifelé, harmonikusan élek, de kevés igazi meggyőződéssel és őszinteséggel.

2. Olcsó látszat. Fogyasztói világunkban az első benyomás gyakran jobban számít, mint az, hogy egy dolog jó vagy a gonosz. Úgy tűnik, hogy a közvélemény kutatások a tolerancia igazságtalan és hamis felfogását állítják be mértékadónak, és mindenhol nagyra tartott eszményképnek. Az igazságot sértőnek és nyílt támadásnak tartják, és ezért ezt vonzóbb módon újra kell csomagolni. Mindezek ellenére a „világ szellem” próbálkozása nem lehet sikeres a végső időkben, épp úgy nem, ahogy bármilyen nagy sötétség sem képes feltartóztatni a legkisebb fénysugarat. A Szentlélek dolgozik a világban, hogy hangosan és világosan hirdesse az igazságot az emberi lelkek mélyén. Amikor már minden illúziót igaznak állítanak be, egyedül a Krisztustól jövő igazságnak van ereje elvinni az igazi békét és örömöt az emberi szívbe.

3. Megélni az igazságot. Keresztényként készen kell állnunk a hamisság lelkével szemben. Senki sem állíthatja magáról, hogy Krisztus tanítványa, hogyha az igazságon kívül él. Az életünkben levő kis valótlanságok teljesen romboló hatással vannak az Igazság Lelkének cselekedeteire a lelkünkben. Megváltónk soha sem beszélt olyan keményen bármi ellen is, mint a korabeli vezetők színlelt igazságossága ellen. Mennyi dolgot tettem mostanában azért, hogy másoktól dicséretben részesüljek? Mennyi olyan jó dolgot tettem, amiről csak Isten tud? Képes vagyok sziklaszilárdan kitartani meggyőződéseim mellett, annak ellenére, hogy esetleg félreértenek, vagy nevetségessé tesznek?

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, a Te életed és halálod a tökéletes becsületesség példája. Erősíts meg engem az Igazság Lelke által, hogy őszinte legyek mindabban, amit Isten és az emberek előtt teszek!

Elhatározás: A legelső adandó alkalommal bocsánatot fogok kérni a bűnbocsánat szentségében bármelyik őszintétlenségért, kétszínűségért, amit elkövettem az életemben.

A pápa imaszándéka 2011 június hónapra:
A papok: Hogy a papok, Krisztus Szívében egyesülve, mindig igazi tanúságtevői legyenek Isten gondos és irgalmas szeretetének.
Missziós hivatások: Hogy a Szentlélek támasszon közösségeinkből nagyszámú missziós hivatást, akik készek arra, hogy teljesen Isten országa terjesztésének szenteljék magukat.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger