2011. június 4., szombat

Húsvét hatodik hete – szombat


2011.06.04. szombat

(Szent Quirinusz-Kerény, Caracciolo Szent Ferenc)
Apolló nagy segítségükre volt azoknak, akik hívôkké lettek


ApCsel 18,23-28
Miután itt töltött egy bizonyos időt, útra kelt, és sorjában bejárta Galácia tartományát és Frígiát, s minden tanítványt megerősített. Eközben egy Apolló nevű, alexandriai származású zsidó jött Efezusba, aki ékesszóló és az Írásokban igen jártas volt. Mivel már oktatást kapott az Úr útjáról, buzgó lélekkel beszélte el és szorgosan tanította az Úrra vonatkozó dolgokat, de csak János keresztségéről tudott. Bátran kezdett tehát működni a zsinagógában. Amikor Priszcilla és Akvila hallották őt, maguk mellé vették, és alaposabban megmagyarázták neki Isten útját. Mikor aztán elindult Akhájába, a testvérek buzdították, s írtak a tanítványoknak, hogy fogadják be őt. Amikor odaérkezett, sok mindenben hasznukra volt a híveknek, mert ellenállhatatlanul megcáfolta a zsidókat a nyilvánosság előtt, s kimutatta az Írások alapján, hogy Jézus a Krisztus.

Zs 46
A karvezetőnek. Kóré fiainak zsoltára. Tapsoljatok mindnyájan, nemzetek, örvendezzetek Istennek ujjongó szóval, mert az Úr felséges, rettenetes, hatalmas királya ő az egész földnek. Alánk vetette a népeket, lábunk alá a nemzeteket. Kiszemelte nekünk örökségünket, Jákob ékességét, melyben kedvét leli. Ujjongás közepette felvonul az Isten, harsonazengés között az Úr. Zengjetek Istennek, zsoltárt zengjetek, zengjetek királyunknak, zengedezzetek. Mert Isten az egész föld királya, zengjetek bölcsességgel. Isten uralkodik a nemzeteken, s ül szent trónusán az Isten. Egybegyűlnek a népek fejedelmei Ábrahám Istenének népével, mert az Istené a föld pajzsa: s igen fenséges ő.

Jn 16,23b-28
S azon a napon már semmit sem kérdeztek tőlem. Bizony, bizony mondom nektek: Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Eddig semmit sem kértetek az én nevemben. Kérjetek, és megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen. Ezeket példabeszédekben mondtam nektek. De eljön az óra, amikor már nem példabeszédekben szólok nektek, hanem nyíltan beszélek az Atyáról. Azon a napon kértek majd az én nevemben. Nem mondom nektek, hogy én fogom kérni az Atyát értetek, mert maga az Atya szeret titeket, mivel ti szerettetek engem, és hittétek, hogy én Istentől jöttem. Eljöttem az Atyától, és idejöttem a világba; most újra elhagyom a világot, és elmegyek az Atyához.'

Húsvét hatodik hete – szombat


 2011. június 4. - Szombat

  Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: Bizony, bizony, mondom
  nektek: ti majd sírtok és jajgattok, a világ azonban örülni fog. Ti
  szomorkodtok, de szomorúságtok örömre fordul. Az asszony is, amikor
  szül, szomorkodik, mert eljött az ő órája; de amikor megszülte
  gyermekét, már nem emlékszik gyötrelmeire, mert örül, hogy ember
  született a világra. Így ti is most szomorkodtok ugyan, de majd
  viszontlátlak titeket. Akkor örülni fog szívetek, és örömeteket senki
  sem veszi el többé tőletek. Azon a napon már nem lesz több
  kérdeznivalótok tőlem.
  Jn 16,20-23a


  Elmélkedés:
  Jézus szenvedésének óráiról beszél tanítványainak. Ez az idő félelemmel
  és szomorúsággal teli lesz a tanítványok számára, miközben a világ
  örülni fog. A tanítványok szomorúsága azonban hamarosan örömre fog
  változni, mégpedig olyan örömre, amit senki sem tud ezután elvenni
  tőlük. Ez az öröm a viszontlátás öröme, a feltámadt Krisztussal való
  találkozás öröme. Ezt az örömöt valójában még Jézus távozása a mennybe
  sem szünteti meg.
  Az evangéliumok szerint Jézus e világba érkezése is örömteli légkörben
  történik. Érdemes fellapozni a gyermekség-történeteket, főleg Lukács
  evangéliumában, s észrevenni, hogy milyen sokan Keresztelő Jánostól
  kezdve a pásztorokig és az angyalokig milyen sokan örvendeznek Jézus
  születésekor. Most, Jézus mennybemenetelekor ismét az öröm légkörét
  tapasztaljuk.
  Ezt az örömöt csak fokozni fogja pünkösd ünnepe, amikor a Szentlélek
  örömmel tölti el szívünket, megajándékozva minket az új, lélek szerinti
  élet örömével.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Szűz Mária égi anyám, ó hallgasd meg az én imám, hozzád szólok benned
  bízva, szomorúak nagy vigasza. Sok bánat a földi életem, segíts nekem
  elviselnem. Nyújtsd ki mennyből szent kezedet, segíts vinni
  keresztemet. Kérjed értem szent fiadat, tudom jól, hogy terád hallgat.
  Hogy majd az ő szent nevében köszönthetlek fönt az égben. Óh hallgasd
  meg kérésemet, hogy dicsérjem szent nevedet. És fogadd el az én imám
  Szűz Mária édes anyám.
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét hatodik hete – szombat


2011. június 4. Húsvét hatodik hete – szombat

P. John Doyle LC

Jn 16, 23-28
Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: Bizony, bizony, mondom nektek: Bármit kértek majd az én nevemben az Atyától, megadja nektek. Mindeddig semmit sem kértetek az én nevemben. Kérjetek, és kaptok, hogy örömötök teljes legyen! Ezeket hasonlatokban mondtam nektek. Eljön az óra, amikor már nem hasonlatokban szólok, hanem nyíltan beszélek az Atyáról. Azon a napon majd az én nevemben kértek, és nem mondom azt nektek, hogy én kérem értetek az Atyát. Hiszen az Atya szeret titeket, mivel ti is szerettetek engem, és hittétek, hogy az Istentől jöttem. Eljöttem az Atyától és a világba jöttem. Most elhagyom a világot, és visszatérek az Atyához.

Bevezető ima: Uram, ebben a pillanatban, amikor elkezdem imámat, teljesen eléd hozom magam: gondolataimat, vágyaimat, cselekedeteimet, reményeimet, félelmeimet, gyengeségeimet, sikertelenségeimet és sikereimet is. Egész lényemet megnyitom előtted tudva, hogy mindent pontosan tudsz rólam. Biztos vagyok kegyelmedben, és szerető pillantásod megtisztító erejében.

Kérés: Atyám, segíts teljesen rád bíznom magam.

1. Kérjetek és kaptok. Amikor kisgyerek voltam, az idegenektől sokszor nagyon féltem. Emlékszem, amikor egyszer megkért az édesapám, hogy egy élelmiszercsomagot vigyek el a plébániára. A szegényeknek küldött hozzájárulást a plébániai gyűjtésre. Szinte megdermedtem a félelemtől. Végül legyőzve magamat becsöngettem, de ugyanabban a pillanatban a csomagot ledobtam, és elszaladtam. Olykor az imánkban is ugyanilyen félelmeket és bizonytalanságokat élünk át. Nem vagyunk biztosak magunkban, hogy az Isten a világról szóló gondjai közepette valóban jósággal tekint a mi kérésünkre is? Nem zavarjuk Őt esetleg a kéréseinkkel, valóban meghallgat minket? Alapvetően arra kell ilyenkor mindig emlékeznünk, hogy Isten mennyire szeret minket. Ahhoz, hogy kérni tudjunk, bíznunk kell abban, hogy Ő minden jót megad nekünk, és másoknak is, amit kérünk tőle.

2. Isten kinyilatkoztatja önmagát. A beszéd önmagunk megértetésének egyik eszköze. Megvannak, mint minden kifejezőeszköznek, a korlátai. A nyelv végességét tapasztaljuk meg, amikor megpróbáljuk azokat a valóságokat kifejezni, amikről az embereknek nincs világos elképzelésük. Isten hatalma, az Ő hódolatot követelő fensége, és létezése mindig fényévekre voltak a mi korlátozott felfogó képességünktől. Jézus valóságos Isten és valóságos ember mivolta lett a híd a mi emberi kifejezőképességünk, és Isten között – neki bensőséges ismerete van az Atyáról. Jézus a megfelelő fogalmakat használta az Isten leírásához, mint pl. Atya. Azonban felhívta a figyelmünket, hogy képekben beszélt hozzánk. Krisztus megígérte, hogy egy napon majd mindent megértünk, sőt színről színre látni is fogunk. Nem ez a legnagyobb reménység? Kész lennék most, ebben a pillanatban az Atya elé állni?

3. „Az Atya szeret titeket.” Szentatyánk, XVI Benedek pápa emlékeztet minket az Atya szeretetére: „Valóban: Istent senki nem látta úgy, amint önmagában van. Ennek ellenére Isten nem egészen láthatatlan, nem teljesen megközelíthetetlen számunkra. Isten előbb szeretett minket, mondja Szent János levelében (vö. 4,10), és Istennek e szeretete megjelent közöttünk, láthatóvá vált azáltal, hogy „egyszülött Fiát küldte a világba, hogy mi általa éljünk” (4,9). Isten láthatóvá tette magát: Jézusban mi az Atyát szemlélhetjük (vö. Jn14,9). Valójában Isten sokféleképpen látható. A szeretet történelmében, amit a Szentírás beszél el nekünk, elénk jön, meg akar nyerni minket – egészen az utolsó vacsoráig, egészen a kereszten átszúrt Szívig, egészen a Föltámadott megjelenéseiig és azon nagy tettekig, melyekkel az apostolok tevékenysége által a születő Egyházat a maga útjára rávezette.” (Deus Caritas Est, Nr. 17)

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, kinyilatkoztattad az Atya emberek iránti mérhetetlen szeretetét, amellyel feláldoztad önmagadat értünk. Segíts, hogy sohase kételkedjek szeretetedben. Segíts, hogy méltóvá váljak szeretetedre hűségem által, és azzal, hogy megteszem akaratodat a felebarátaim iránti szeretet cselekedeteiben.

Elhatározás: A mai napon el fogok imádkozni egy tized rózsafüzért azokért a misszionáriusokért, akik Isten szeretetét hirdetik az embereknek.

Erdő Péter bíboros atya 2011. júniusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy hazánkban a megértés és a szeretet erősebb legyen minden gyűlöletkeltésnél és megtévesztésnél.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger