2011. június 11., szombat

Húsvéti idő, 7. hét Szombat


Húsvéti idő, 7. hét Szombat

Tanúságot tenni a világban a Feltámadottról. Ez volt az apostolok feladata, és ez a mi küldetésünk is. A feltámadt Jézus örömhírének szavaink és tetteink által el kell jutni minden emberhez. Előbb el kell fogadnunk a Lélek tanúskodását, be kell lépnünk a hit világába, hogy Krisztus tanúságtételét birtokoljuk magunkban, majd indulnunk kell, hogy Krisztust, a mi Urunkat hirdessük aki bennünk él.
     
olvasmány: ApCsel 28,16-20.30-31
evangélium:  Jn 21,20-25

SZENT BARNABÁS APOSTOL


2011.06.11. szombat: SZENT BARNABÁS APOSTOL


Barnabás derék ember volt, telve Szentlélekkel és hittel


ApCsel 11,21b-26
Az Úr keze velük volt, úgyhogy a hívek nagy számban tértek meg az Úrhoz. Hírük eljutott a jeruzsálemi egyház fülébe, ezért elküldték Barnabást Antióchiába. Amikor odaérkezett és látta Isten kegyelmét, megörült, és mindnyájukat arra buzdította, hogy állhatatos szívvel maradjanak meg az Úrban, mert derék férfi volt, telve Szentlélekkel és hittel. Nagy tömeg csatlakozott az Úrhoz. Barnabás azután elutazott Tarzusba, hogy felkeresse Sault, és mikor megtalálta, elhozta Antióchiába. Egy álló esztendőn át jelen voltak az összejöveteleken, s nagy tömeget tanítottak. Antióchiában nevezték először a tanítványokat keresztényeknek.
13,1-3
Az antióchiai egyházban több próféta és tanító is volt, köztük Barnabás és Simon, akit Nigernek neveztek, a cirenei Lúciusz, továbbá Manaén, Heródes negyedes fejedelem tejtestvére, és Saul. Miközben ezek az Úr szolgálatát végezték és böjtöltek, a Szentlélek azt mondta nekik: ,,Különítsétek el nekem Sault és Barnabást a munkára, amelyre meghívtam őket!' Erre böjtöt tartottak, imádkoztak, rájuk tették kezüket, azután útnak indították őket.

Zs 97
Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.

Mt 10,7-13
Menjetek és hirdessétek: ,,Elközelgett a mennyek országa!'' Gyógyítsatok betegeket, támasszatok föl halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen adjátok! Ne legyen se aranyatok, se ezüstötök, sem rézpénz az övetekben, sem úti tarisznyátok, se két köntösötök, se sarutok, se bototok! Méltó ugyanis a munkás az eledelére. Ha egy városba vagy faluba bementek, tudakozódjatok, hogy ki az arra méltó benne, és maradjatok ott, amíg tovább nem mentek. Amikor beléptek a házba, köszöntsétek azt! Ha méltó rá a ház, szálljon rá a ti békétek; ha pedig nem méltó, a békétek térjen vissza hozzátok.

Szent Barnabás apostol


2011. június 11. - Szombat, Szent Barnabás apostol

  Jézus e szavakkal küldte a nép közé apostolait: „Menjetek, és
  hirdessétek, hogy közel van a mennyek országa! Gyógyítsatok betegeket,
  támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, és űzzetek ki
  ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok! Ne legyen övetekben se
  arany, se ezüst, se rézpénz! Ne vigyetek magatokkal úti tarisznyát, se
  két ruhát, se sarut, se botot! Méltó ugyanis a munkás a kenyerére. Ha
  egy városba vagy faluba érkeztek, érdeklődjetek, hogy ki az, aki méltó
  arra, hogy nála maradjatok, amíg csak el nem távoztok! Amikor pedig
  beléptek a házba, köszöntsétek a ház népét. Ha érdemes rá a ház, akkor
  a békétek rászáll; ha pedig érdemtelen, akkor békétek visszaszáll
  rátok.”
  Mt 10,7-13


  Elmélkedés:
  Az Apostolok Cselekedeti szentírási könyvből tudjuk, hogy ma ünnepelt
  szentünk eredeti neve József volt, akit az apostolok neveztek el
  Barnabásnak. Ciprus szigetéről származó, Lévi törzséhez tartozó zsidó
  ember volt, aki az elsők között csatlakozott a keresztényekhez, miután
  eladta földjét, s árát a szegények segítésére szánt adományként az
  apostoloknak adta (ApCsel 4,36). Ahogyan a Saulból lett Szent Pál,
  ugyanúgy a Józsefből lett Barnabás sem tartozott a tizenkét apostol
  közé, mégis mindkettőjüket apostolnak nevezzük, mert a pogányok között
  végzett hittérítő munkájukkal megérdemelték ezt a címet.
  Az ünnep evangéliuma a missziós küldetésről szól. E feladatra
  vállalkozott Barnabás is, aki csatlakozott Pálhoz, s elkísérte missziós
  útján. Nagylelkűsége tehát arra indította, hogy ne csak vagyonát adja
  oda, hanem egész életét az evangélium szolgálatára szentelje.
  A szegények támogatása, a tanúságtétel és az evangélium buzgó
  továbbadása hiteles vallásosságról tanúskodik a világban.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Ó, boldog munkás férfiú,
  apostolok szent társa, te,
  mint hű segítőt kérlelünk,
  és áld szívünk dicsérete.
  Örömhírt hoztak ők nekünk
  e Krisztus küldte hírnökök,
  eljött a béke korszaka,
  igazság győzött, új s örök.
  Az ég kegyelme téged is
  e nagy lelkek közé emelt;
  dicső, kiváló művedért
  Egyházunk áldva ünnepel.
  Te fényt hintettél akkor is;
  Krisztus hevéből küldj ma le,
  érleljen napja sok magot,
  s töltsék az égi csűrt tele!
  Ki, mint a főapostolok,
  Bíránk mellett majd ott leszel,
  hozd el nekünk bocsánatát,
  s bő áldását is megszerezd!
  Krisztusnak hála, tisztelet,
  Atyának, Léleknek vele,
  s dicső hazában boldogan
  élvezzük egykor fényüket. Ámen.
_______________________________________________
Evangelium minden nap

Húsvét hetedik hete – szombat


Megtartani az irányt
2011. június 11. Húsvét hetedik hete – szombat

P. Daniel Pajerski

Jn 21; 20-25
Péter hátrafordult, s látta, hogy az a tanítvány, akit Jézus kedvelt, s aki a vacsorán a keblére hajolt és megkérdezte tőle: "Uram, ki árul el?" - az követi. Amikor meglátta, Péter Jézushoz fordult: "Hát vele mi lesz, Uram?" Jézus így válaszolt: "Ha azt akarom, hogy maradjon, míg el nem jövök, mi gondod vele? Te kövess engem!" Erre a testvérek között híre terjedt, hogy az a tanítvány nem hal meg. De Jézus nem azt mondta neki: "Nem halsz meg", hanem: "Ha azt akarom, hogy maradjon, míg el nem jövök, mi gondod vele."
Ez az a tanítvány, aki ezekről tanúságot tett és megírta ezeket. Tudjuk, hogy igaz a tanúsága. Jézus még sok egyebet is tett. Ha azonban valaki mind le akarná írni - azt hiszem -, annyi könyvet kellene írnia, hogy nem tudná az egész világ sem befogadni.

Bevezető ima: Uram, növeld hitemet! Szerető gondoskodásodba helyezem bizalmamat. Tanítványaid követtek téged; én is szeretnék tanítványodként az ő nyomdokukban járni. Tudom, hogy Te vagy az Út, az Igazság és az Élet.

Kérés: Jézus, segíts mindig rád figyelnem! Add, hogy az egész nap folyamán érezzem szerető jelenlétedet!

1. Csak egy a fontos. A mai evangéliumban Péter Jézussal megy, de leveszi a tekintetét Mesteréről és megfordul. Jézus ezt észreveszi, és meglátja Péter szívének gondolatait. Megkérdezi: „Min gondolkodsz?” Szeretné megragadni Péter figyelmét, és mindenekelőtt azt akarja, hogy Péter lelke végre nyugalmat és békét találjon. A Szentírásban gyakran halljuk az Urat, amint megnyugtatja a tanítványait: „Ne féljetek!” Istennek mindannyiunk számára van egy szerető terve. Ha összehasonlítjuk magunkat másokkal, az gyakran vezet nyugtalansághoz és félelemhez. Akkor tudunk a legjobban összpontosítani a valóban fontos dolgokra, ha a napunk folyamán Krisztust őrizzük a szívünkben és gondolatainkban.

2. A hűséges tanítvány. Az utolsó vacsora emléke még mindig élénken élt az apostolok szívében. Azon az estén Jézus a saját testét és vérét adta tanítványai táplálékául. Az Oltáriszentség a bizonyíték arra, hogy Jézus mindig velünk akar lenni. A szeretett tanítvány – Szent János – meglátta, hogy ez mekkora nagylelkűség, és hálás akart lenni Jézusnak. Végigkísérte a szenvedéseit és jelen volt keresztre feszítésén. János a mai evangéliumban is követte Jézust. Eltökélt volt, hogy mindig Jézus mellett legyen. Megmutatta nekünk, hogy Jézus hűséges követője sose hagyja el az Urát.

3. A jövőt alakítani. Szent János tanúsága szerint Jézus rengeteg olyan dolgot tett, ami nincsen lejegyezve a Szentírásban. Most is sok olyan dolog van még, amit Jézus szeretne véghezvinni ebben a világban. Mindössze a mi együttműködésünkre van szüksége. Isten segítségével mi alakítani tudjuk a jövőt. Mi éreztethetjük ez emberekkel az Ő jelenlétét, mert kegyelme által bennünk él. Isten az életem szerzője, és csak úgy íródhat meg a könyvem, ha felismerem, hogy mindennel neki tartozom.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, gyakran elkalandoznak a gondolataim, amikor másokra jobban figyelek, mint rád. A Te kegyelmed azonban mindig visszavezet azokra a zöldellő rétekre, ahol nyugalmat találok benned. Nem szenvedek hiányt semmiben, mert Te vagy az én pásztorom.

Elhatározás: Ma este néhány percet arra szánok, hogy megvizsgáljam, mennyire sikerült gondolataimmal és cselekedeteimmel Krisztust követnem.

A pápa imaszándéka 2011 június hónapra:
A papok: Hogy a papok, Krisztus Szívében egyesülve, mindig igazi tanúságtevői legyenek Isten gondos és irgalmas szeretetének.
Missziós hivatások: Hogy a Szentlélek támasszon közösségeinkből nagyszámú missziós hivatást, akik készek arra, hogy teljesen Isten országa terjesztésének szenteljék magukat.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger