2011. június 15., szerda

Árpádházi Boldog Jolán


Árpádházi Boldog Jolán

IV. Béla magyar király és a konstantinápolyi császári családból származó Laszkarisz Mária leánya 1238 körül született. Rokonai között van Magyarországi Szent Erzsébet, és Prágai (Csehországi) Szent Ágnes; két nővére Boldog Kinga és Szent Margit. A szülői házban mindössze öt évet töltött melybe beleesik a tatárjárás borzalmas ideje. Szülei ekkor szentéletű nővére gondjaira bízták. 17 éves korában Boleszláv kalisi és gnieznói fejedelem személyében a legméltóbb férj oldalára került. 23 évet töltött példás keresztény házasságban. Három gyermeket szült mindenütt bőkezű ajándékokkal segítette a szegényeket, özvegyeket és árvákat. Két klarissza monostort alapított. Férje halála után a szintén özvegységre jutott Kinga nővérével vagyonát felosztva az ószandezi klarissza monostorba vonult. Szent Kinga halála után a gnieznói monostorba költözött. Kitűnt alázatosságával és imaéletével. 1298. június 11-én halt meg.
 További gondolatok...

ÁRPÁDHÁZI BOLDOG JOLÁN


2011.06.15. szerda: ÁRPÁDHÁZI BOLDOG JOLÁN

Isten a jókedvû adakozót szereti


2Kor 9,6-11
Azt mondom: Aki szűken vet, szűken is arat; és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy adjon, ahogyan eltökélte szívében, ne kedvetlenséggel vagy kényszerűségből, mert Isten a jókedvű adakozót szereti [Péld 22,8G]. Isten pedig elég hatalmas, hogy minden kegyelmét bőven árassza rátok, hogy mindig, mindennel teljesen el legyetek látva, és bőven teljék minden jótéteményre, amint írva van: ,,Bőven adott a szegényeknek; igazsága fennmarad örökkön-örökké' [Zsolt 112,9]. Aki pedig magot ad a magvetőnek, és kenyeret nyújt eledelül [Iz 55,10], megsokasítja majd a ti vetéseteket is, és megszaporítja igazságotok gyümölcsét [Óz 10,12G]. Így mindenben gazdagok lesztek minden jószívűségre, amely általunk hálaadást eredményez Isten iránt.

Zs 111
Boldog az az ember, aki az Urat féli, és nagy tetszését leli parancsaiban! Utóda hatalmas lesz a földön, áldott lesz az igazak nemzedéke. Dicsőség és gazdagság lesz házában, és igazsága mindörökre megmarad. Világosságként ragyog fel a sötétségben az igazaknak az irgalmas, a kegyes, az igaz. Jó annak az embernek, aki könyörül és kölcsönt ad, aki a törvény szerint intézi dolgait, mert az soha meg nem inog. Örökké emlékezetben marad az igaz, rossz hírtől nem kell félnie. Erős a szíve, bízik az Úrban, rendületlen a szíve, nem fél, amíg le nem nézheti ellenségeit. Osztogat, adakozik a szegényeknek; Igazsága örökre megmarad, hatalma dicsőségesen emelkedik. Látja a bűnös és bosszankodik, fogát csikorgatja és emészti magát. A bűnösök kívánsága meghiúsul.

Mt 6,1-6.16-18
Ügyeljetek, hogy igazvoltotokat ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy csodáltassátok magatokat velük, mert így nem lesz jutalmatok Atyátoknál, aki a mennyben van. Amikor tehát adakozol, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsőítsék őket az emberek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Amikor te alamizsnát adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy a te adományod rejtve maradjon; Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked. Mikor pedig imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és a terek sarkán állva imádkozni, hogy feltűnjenek az embereknek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor imádkozol, menj be a szobádba, zárd be az ajtódat, és így imádkozz Atyádhoz, aki a rejtekben van; akkor Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek bús képűek, mint a képmutatók. Ők ugyanis elváltoztatják az arcukat, hogy böjtölésükkel feltűnjenek az emberek előtt. Bizony, mondom nektek: ők megkapták már jutalmukat. Te, amikor böjtölsz, kend meg a fejedet, az arcodat pedig mosd meg. Ne lássák az emberek, hogy böjtölsz, csak Atyád, aki a rejtekben van; és Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked.

Árpád-házi Boldog Jolán


 2011. június 15. - Szerda

  Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Vigyázzatok!
  Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei
  Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne
  kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az
  utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony, mondom nektek, ezzel
  már meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne tudja
  bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben
  legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is.
  Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik
  szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon
  állva imádkozni! Bizony, mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat.
  Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben
  imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.
  Amikor böjtöltök, ne legyetek komorak, mint a képmutatók! Keserű arcot
  mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony, mondom
  nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát böjtölsz,
  illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék
  észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a
  rejtekben is lát, megfizet neked.”
  Mt 6,1-6. 16-18


  Elmélkedés:
  Az alamizsnaadás és a böjtölés elterjedt gyakorlatával kapcsolatban ad
  Jézus tanácsot a mai evangéliumban. E cselekedetek végzésének nem az
  erények feltűnő mutogatása, nem a magunk dicsőségének terjesztése és
  nem is az emberek tetszésének elnyerése a célja. Bár az alamizsnálkodás
  a rászorulók, az emberek felé megnyilvánuló tett, mégis ennek is és a
  böjtnek is az a célja, hogy Isten tetszését nyerjük el vele. Istenre
  irányuló, Isten iránti szeretetünket kifejező cselekedetek ezek.
  A közvélemény-kutatások gyakran vizsgálják egyes híres emberek
  népszerűségét. De ezek mindig csak az emberek véleményét tükrözik,
  amely gyorsan változhat. De vajon hogyan értékeli Isten a
  cselekedeteinket?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Minden örömöm, Uram, amelyben nem Te vagy, legyen félelmemre és
  utasítsam azt el! Csak Téged keresselek! Érted dolgozni legyen igazi
  örömöm, és a Nélküled kapott megnyugvás legyen terhemre!
  Add, hogy sokszor emelhessem Hozzád a szívemet, és ha vétettem ellened,
  megbánással és új jófeltétellel ki tudjalak engesztelni!
  Aquinói Szent Tamás
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Árpád-házi Boldog Jolán


2011. június 15. Évközi tizenegyedik hét – szerda

P. Walter Schu LC

Mt 6,1-6,16-18
Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, megkapták jutalmukat. Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. Így alamizsnád titokban marad, és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.
Amikor imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik az emberek szeme láttára szeretnek imádkozni a zsinagógában meg az utcasarkon, hogy mutogassák magukat! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te amikor imádkozol, menj be a szobába, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz! S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.
Amikor böjtöltök, ne öltsetek olyan ábrázatot, mint a képmutatók, akik komorrá változtatják arcukat, hogy lássák böjtölésük! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor böjtölsz, kend meg fejedet és mosd meg arcodat, hogy ne lássák rajtad az emberek, hogy böjtölsz, hanem csak Atyád, aki a rejtekben is ott van! Akkor Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.

Bevezető imádság: Uram! Élő hittel hiszek benned! Bármennyire is hajlok a rosszra és a gyengeségre, bízom irgalmadban. Szeretném neked megmutatni szertetemet ebben az elmélkedésben. Jutalmat csak tőled várok, nem az emberek tetszését keresem.

Kérés: Segíts nekem tökéletesíteni életemben a szándék tisztaságát, hogy csak a Te dicsőségedre és országod terjesztéséért dolgozzak.

1. „Atyátok, aki a rejtekben is lát". A mai evangéliumban Krisztus nehéz kihívás elé állít bennünket, de ugyanakkor vigasztalást is ad. Tanítása egy mondatban összefoglalható: azt tegyétek, amit akkor tennétek, mikor Istennel egyedül vagytok. Életünk végén csak az marad meg, amit Istenért és felebarátainkért tettünk. Minden más, hiúságunk, vágyaink, hogy elismertek, szeretettek és fontosak legyünk, eltűnnek az utolsó napon, mint a köd a napfény hatására. A felszólítás világos: Isten előtt teljesen tiszta szándékkal cselekedni. De hol a vigasztalás? Mennyei Atyánk „a rejtekben is lát”. Amit a világ soha nem vesz észre, nem értékel, nem ismer el, azért egy napon az égben jutalmat kapunk.

2. Isten és teközötted. Teréz anya a mai evangélium üzenetét egy rövid kis versben fejezte ki, melynek címe „Isten és közted történik”. A vers így szól:
Az emberek gyakran esztelenül, logikátlanul és önző módon cselekszenek.
Mégis bocsáss meg nekik!
Ha barátságos vagy velük, szemedre vetik, hogy önzésből és érdekből teszed.
Legyél mégis barátságos!
Ha sikeres vagy, nyersz hamis barátokat és igazi ellenségeket.
Legyél mégis sikeres!
Ha nyitott és őszinte vagy, talán becsapnak.
Maradj mégis nyitott és őszinte!
Amit évekig építesz, egy éjjel alatt tönkre teheti valaki.
Építs mégis tovább!
Ha örömöt és boldogságot sugárzol, valószínűleg féltékenyek lesznek rád.
Légy mégis boldog!
A jót, amit ma teszel, holnapra biztos elfelejtik.
Mégis tedd a jót!
És ha a legjobbat adod magadból a világnak, az talán sosem lesz elég.
Te add mégis a legjobbat magadból!
Miért? Mert végső soron minden Isten és teközötted történik… Sosem közted és a többiek között.

3. „Már megkapták jutalmukat". Háromszor is elmondja Krisztus, hogy a képmutatók, akik mindent csak mások előtt tesznek, már megkapták jutalmukat. Egy nap mindannyian Krisztus elé kerülünk. Örök életünk a pillanat kimenetelétől függ. Fel kellene ismernünk, hogy üresek-e a kezeink, mert minden tettünkben titokban az emberek tetszését kerestük. Figyeljünk oda, hogy jócselekedeteinket inkább rejtve tegyük, hogy ne tudja jobb kezünk, mit tesz a bal. Akkor megjutalmaz bennünket mennyei Atyánk, aki „a rejtekben is lát”.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm, Uram, hogy mindig az elrejtett dolgokat nézed, és mindig készen állsz, hogy megjutalmazzál azért, amit Érted teszek.

Elhatározás: Szeretném ma tetteimben megerősíteni a szándék tisztaságát, hogy mindent Krisztus iránti szeretetből, országa terjesztéséért tegyek.

A pápa imaszándéka 2011 június hónapra:
A papok: Hogy a papok, Krisztus Szívében egyesülve, mindig igazi tanúságtevői legyenek Isten gondos és irgalmas szeretetének.
Missziós hivatások: Hogy a Szentlélek támasszon közösségeinkből nagyszámú missziós hivatást, akik készek arra, hogy teljesen Isten országa terjesztésének szenteljék magukat.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger