2011. június 21., kedd

GONZÁGA SZENT ALAJOS


2011.06.21. kedd: GONZÁGA SZENT ALAJOS

Ne legyen viszály köztem és közted, hiszen rokonok vagyunk


Ter 13,2.5-18
Ábrám igen gazdag volt jószágban, aranyban és ezüstben. Lótnak azonban, aki Ábrámmal volt, szintén voltak juhnyájai, marhacsordái és sátrai. Így az a föld nem bírta el, hogy együtt lakjanak. Olyan sok jószáguk volt ugyanis, hogy nem lakhattak együtt. Ebből aztán veszekedés támadt Ábrám és Lót nyájainak pásztorai között. -- Abban az időben még kánaániak és periziták laktak azon a földön. -- Ábrám azt mondta tehát Lótnak: ,,Kérlek, ne legyen veszekedés közöttem és közötted, pásztoraim és pásztoraid között, hiszen testvérek vagyunk! Itt van előtted ez az egész föld: válj el tőlem, kérlek! Ha te mégy balra, akkor én jobbra tartok, ha te jobbra akarsz, akkor én balra megyek!' Felemelte tehát Lót a szemét, és látta, hogy az egész Jordán-környék, mindaddig, amíg Coárba jut az ember -- ekkor még nem pusztította el az Úr Szodomát és Gomorrát --, mindenütt olyan bővizű, mint az Úr paradicsoma, és mint Egyiptom. Lót ezért a Jordán-környékét választotta magának, és keletre tért; így elváltak egymástól a testvérek. Ábrám Kánaán földjén maradt, Lót pedig a Jordán-környék városaiban telepedett meg, és Szodomában lakott. A szodomai emberek azonban nagyon gonoszak és igen bűnösök voltak az Úr előtt. Az Úr azt mondta Ábrámnak, miután Lót elvált tőle: ,,Emeld fel szemedet, és arról a helyről, ahol most vagy, tekints északra és délre, keletre és nyugatra! Ezt az egész földet, amelyet látsz, neked és utódaidnak fogom adni örökre. Olyanná teszem utódodat, mint amilyen a föld pora: ha van ember, aki meg tudja számlálni a föld porszemeit, utódodat is meg tudja majd számlálni. Kelj fel, és járd be ezt a földet széltében-hosszában, mert neked fogom adni!' Felszedte tehát Ábrám a sátrát, elment, és letelepedett Mamre Tölgye mellett, amely Hebronban van, s ott oltárt épített az Úrnak.

Zs 14
Dávid zsoltára. Uram, ki lakhat sátradban? Ki tartózkodhat szent hegyeden? Az, aki szeplőtelenül jár, és igazságot cselekszik, aki igazat gondol szívében, aki nyelvével nem követ el álnokságot, felebarátjának nem tesz rosszat, nem ad hitelt embertársa gyalázásának. Aki előtt a gonosz nem ér semmit, de nagyra tartja azokat, akik az Urat félik. Aki esküjét nem vonja vissza, még ha kárára is van, pénzét nem adja kamatra, s vesztegető ajándékot nem fogad el az ártatlan ellen.Aki így cselekszik, meg nem inog sohasem.

Mt 7,6.12-14
Ne adjátok a szent dolgokat kutyáknak, és gyöngyeiteket ne dobjátok a disznók elé, nehogy eltapossák azokat lábukkal, és megfordulva széttépjenek titeket. Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik. Mert ez a törvény és a próféták. A szűk kapun át menjetek be, mert széles a kapu és tágas az út, amely a pusztulásba vezet, és sokan vannak, akik bemennek rajta. S milyen szűk a kapu és szoros az út, amely az életre visz, és milyen kevesen vannak, akik megtalálják!

Évközi tizenkettedik hét – kedd


 2011. június 21. - Kedd

  Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne vessétek oda a
  szent dolgokat a kutyáknak, és ne szórjátok gyöngyeiteket a sertések
  elé, hogy lábukkal el ne tapossák azokat, és megfordulva, szét ne
  tépjenek titeket is. Mindazt, amit akartok, hogy megtegyenek nektek az
  emberek, ti is tegyétek meg nekik! Ez ugyanis a Törvény és a próféták
  tanítása. A szűk kapun menjetek be, mert széles a kapu és tágas az út,
  amely a romlásba visz, és sokan mennek be rajta. De milyen szűk a kapu
  és keskeny az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik
  megtalálják!
  Mt 7,6. 12-14


  Elmélkedés:
  „Amit akartok, hogy megtegyenek nektek az emberek, ti is tegyétek meg
  nekik!” – mondja Jézus a hegyi beszédben. Ez az evangéliumi
  aranyszabály arra ösztönöz minket, hogy megnyíljunk a jó felé és bátran
  vállaljuk annak kezdeményezését. A szabályban nem csupán egy önmagának
  ártani nem akaró természetes emberi bölcsesség rejlik, hanem egy olyan
  magasabb erkölcsi értékrend, amely azokban a helyzetekben is
  felvállalja a jócselekedeteket, amikor az nem volna kötelező. Az
  arányszabály gyakorlása lehetőséget ad nekem és a másik embernek, hogy
  a jóságban növekedjünk. A lelki fejlődésnek az a lépcsőfoka ez, ahonnan
  már csak egyetlen lépést kell tennünk, hogy még az ellenségeinkkel is
  jót tegyünk.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Életem Ura, és Uralkodója, ne engedd hozzám a jóravaló restség,
  könnyelműség, pénzvágy és megszólás szellemét!
  Ajándékozd inkább szolgádnak a józanság, alázatosság, állhatatosság és
  szeretet lelkét! Igen, Uram, Királyom! Add meg, hogy megismerjem
  bűneimet, és meg ne ítéljem felebarátomat, mert áldott vagy
  örökkön-örökké. Ámen.
  Szent Efrém
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenkettedik hét – kedd


2011. június 21. Évközi tizenkettedik hét – kedd

P. Edward McIlmail LC

Mt 7,6; 12-14
Ne adjátok a szent dolgokat kutyáknak, és gyöngyeiteket ne dobjátok a disznók elé, nehogy eltapossák azokat lábukkal, és megfordulva széttépjenek titeket. Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik. Mert ez a törvény és a próféták. A szűk kapun át menjetek be, mert széles a kapu és tágas az út, amely a pusztulásba vezet, és sokan vannak, akik bemennek rajta. S milyen szűk a kapu és szoros az út, amely az életre visz, és milyen kevesen vannak, akik megtalálják!

Bevezető ima: Köszönöm Uram ezt a veled való időt. Köszönöm a mai napot, és hogy adsz lehetőséget a lelkek szolgálatára. Engedd, hogy a hit szemével tudjak nézni a mindennapokban fölmerülő nehézségek lelki értékére.

Kérés: Uram, segíts, hogy jobban megbecsüljem a keresztény hit szépségét és a szentség mérhetetlen értékeit!

1. A kutyáknak. Ugye, hogy milyen nagy gondoskodást mutatunk az iránt, ami fontos számunkra? Az igazság az, hogy gyakran kockáztatjuk azt, ami nekünk a legértékesebb. Azt mondjuk, hogy a mennyországba akarunk kerülni, de bűnben élünk, néha még súlyos bűnben is. Szaftos honlapokat bujkálunk. Pletykálunk. A szükségben szenvedők elől bezárjuk a szívünket. Olyan politikusokra szavazunk, akik kiállnak az abortusz mellett. Oly könnyedén követünk el bűnt. Például erőtlenül éljük meg a hitünket. Megtagadjuk a bűnbocsánat szentségét. Méltatlanul áldozunk. Hallgatunk, ha valamely ismerősünk fogamzásgátlót használ. Semmit nem teszünk az ellen, ha a gyerekünk naponta öt órán át csüng az interneten. Talán ellen kellene mondanom ennek?

2. Másokhoz. Ahhoz, hogy tudjam minden szituációban, hogy mit tegyek, meg kell kérdeznem magamtól, hogyan akarom kezelni az adott helyzetet. „Amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak visszamérni nektek” (Lk 6, 38) Az önmagam iránti tisztelet tükröződik vissza abban, ahogy másokat tisztelek. Udvariatlanság, érzéketlenség mások felé állandó problémák bennünk. Az aranyszabály persze nem csak mások felé érvényes; önmagunk méltóságát is meg kell őriznünk. Vannak olyan emberek körülöttem, akiktől folyamatosan megtagadom a szeretetemet? Tudatában vagyok annak, hogy ez jobban megsérti a saját személyiségemet, mint ahogyan megsértem a másik ember érzéseit?

3. A szűk kapu. A modernség olyan, mint egy éjjel – nappali „meggyőző” áruház. Bármikor, bármit megkaphatunk. Odáig juthatunk, hogy azt hisszük: az életben mindennek egyszerűnek kell lennie, legyen az házasság, önkontroll vagy akár megváltás. A „könnyűség” illúziója nem őrjíthet meg minket. Dolgozni a saját megváltásomon kemény munka. Az eredendő bűn mély nyomot hagyott mindannyiunkban. Küzdeni a megváltásért imát, áldozatot és állandó éberséget jelent. Úgy gondolom, hogy megélni a hitemet olyan könnyű a mai világban? Ha igen, akkor talán nem élem meg jól. Hol kerültem eddig el azt a szűk utat, ami az életszentség felé vezet? Én is túlságosan falánk vagyok? Hiú? Túlságosan befolyásol engem is mások véleménye?

Beszélgetés Krisztussal: Segíts, Uram észrevennem, hogy a valódi méltóságom a másokkal való szeretetteljes bánásmódon, és az irányítatlan szenvedélyeim leküzdésén alapszik. Rázz fel a középszerűségből a lelki életemben, és add, hogy a lehető legjobban kihasználjam a tőled kapott időmet.

Elhatározás: Ma valami különleges szeretet cselekedetet fogok felajánlani a szeretteimért.

A pápa imaszándéka 2011 június hónapra:
A papok: Hogy a papok, Krisztus Szívében egyesülve, mindig igazi tanúságtevői legyenek Isten gondos és irgalmas szeretetének.
Missziós hivatások: Hogy a Szentlélek támasszon közösségeinkből nagyszámú missziós hivatást, akik készek arra, hogy teljesen Isten országa terjesztésének szenteljék magukat.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Gonzága szent Alajos szerzetes



Gonzága szent Alajos szerzetes

Három rövid figyelmeztetést találunk itt. Az első: „Ne szórjátok a szent dolgokat a kutyák és a sertések elé.„ Vagyis a vallás oktatásában legyetek józanok, mert nem mindenki fogja fel a természetfeletti dolgok értelmét. Más helyen Jézus ezt mondja: „Legyetek okosak, mint a kígyók és szelídek, mint a galambok.” – A másik figyelmeztetés az aranyszabály: „Amit akartok, hogy nektek tegyék az emberek, előbb ti tegyétek nekik.” Itt pozitív együttműködésről van szó, nem kitérésről és elfordulásról. – A harmadik intelem az egyéni összeszedettségre vonatkozik. A szűk kapun menjetek be, mert az vezet az élethez. A széles út és a széles kapu az ösztönök szabadjára eresztése, a szűk kapu pedig a fegyelmezettség és az összeszedettség megszerzésének módja. Maguktól kevesen ismernék fel ezt a módot, de a kegyelem megadja hozzá a képességet. (Adoremus 2005)
 További gondolatok...

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger