2011. június 25., szombat

Évközi idő, 12. hét Szombat


Évközi idő, 12. hét Szombat

Istenünk, hozzád fordulunk imádságunkkal, mert Te vagy a szeretet! Eléd hozzuk most nemzetünk sorsát: örömeinket és gondjainkat egyaránt. Nálad keressük a békét, amelyet a világ nem adhat meg, és a boldogságot, amelynek egyedül Te vagy a forrása. Ma azért imádkozunk, hogy felelősséggel munkálkodjunk a gyermekek és az ifjúság tisztaságán, jövőbeni boldogságán és boldogulásán. Nemzetünkért és nemzetünk nevében felemeljük a szívünket, hogy a Te közelségedben megtisztuljanak gondolataink, értelmünk és akaratunk. Vezess minket az örökkévalóság útján, napról napra közelebb ahhoz a célhoz, amelyet elterveztél számunkra! Áldd meg és őrizd meg népünket, hogy általunk és közöttünk felépülhessen a Te Országod! Ámen. 
 További gondolatok...

Évközi tizenkettedik hét – szombat


2011.06.25. szombat

(Aquitániai Szent Prosper, Vercelli Szent Vilmos, Szent Dorottya)
Van-e valami lehetetlen az Úr számára?


Ter 18,1-15
Ezután az Úr megjelent neki Mamre völgyében, amikor a legforróbb napszakban éppen a sátra nyílásában üldögélt. Amint fölemelte szemét, megjelent neki három férfi, s megállt ott a közelében. Amikor észrevette őket, a sátra ajtajából eléjük szaladt, földig borult előttük, és így szólt: ,,Uram, ha kegyelmet találtam szemed előtt, ne haladj el szolgád mellett! Hadd hozzak egy kis vizet, mossátok meg lábatokat, és pihenjetek le a fa alatt! Teszek majd elétek egy falat kenyeret is, hogy felüdítsétek magatokat, aztán tovább mehettek, hiszen azért tértetek erre szolgátok felé!' Azok így szóltak: ,,Tégy, ahogy mondtad!' Besietett erre Ábrahám a sátorba Sárához, és azt mondta neki: ,,Siess, keverj be három véka lisztlángot, s készíts hamuban sült lepényt!' Maga pedig elfutott a csordához, hozott onnan egy fiatal borjút a javából, odaadta a legénynek, s az sietve elkészítette. Aztán fogta a vajat, a tejet és a borjút, amelyet készíttetett, és eléjük tette, ő maga pedig odaállt melléjük a fa alá. Azok, miután ettek, így szóltak hozzá: ,,Hol van Sára, a feleséged?' Ő azt felelte: ,,Itt, benn a sátorban.' Erre az egyikük azt mondta neki: ,,Egy esztendő múlva, ilyen időtájban, visszatérek hozzád, és fia lesz Sárának, a feleségednek.' Amint Sára a sátor ajtaja mögött meghallotta ezt, elnevette magát. Öregek voltak ugyanis mindketten, és élemedett korúak, Sárának megszűntek már megjönni az asszonyi dolgok. Nevetett tehát magában, s azt gondolta: ,,Miután megöregedtem, és az uram is vén, lehet-e még gyönyörben részem?' Így szólt erre az Úr Ábrahámhoz: ,,Miért nevetett Sára, s miért mondta: �,,Szülhetek-e még vén asszony létemre?�'' Túlságosan csodálatos talán bármi is az Úrnak? Amint megmondtam, egy esztendő múlva, ilyen időtájban, visszatérek hozzád, s fia lesz Sárának.' Sára azonban tagadta: ,,Nem nevettem!' -- mert félelmében megrettent. De az Úr azt mondta: ,,Nem úgy van az, te bizony nevettél!'

Lk 1,46-55
Mária erre így szólt: ,,Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben [Hab 3,18], mert tekintetre méltatta szolgálója alázatosságát [1 Sám 1,11]. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet engem minden nemzedék [Ter 30,13], mert nagy dolgot cselekedett velem a Hatalmas [MTörv 10,21], és Szent az ő Neve [Zsolt 111,9]. Irgalma nemzedékről nemzedékre azokra száll, akik őt félik [Zsolt 103,13.17]. Hatalmas dolgokat művelt karja erejével, szétszórta a gondolataiban kevélykedőket [Zsolt 89,11]. Hatalmasokat levetett a trónról, és kicsinyeket felemelt [Zsolt 147,6]. Éhezőket betöltött jókkal, és üresen bocsátott el gazdagokat [Zsolt 107,9]. Felkarolta Izraelt, az ő szolgáját, megemlékezve irgalmasságáról [Iz 41,8-9; Zsolt 98,3], amint megmondta atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak mindörökre' [Ter 17,7].

Mt 8,5-17
Amikor pedig bement Kafarnaumba, odajött hozzá egy százados és kérlelte őt: ,,Uram, a szolgám a házamban fekszik bénán, és rettenetesen kínlódik.' Azt mondta neki: ,,Megyek és meggyógyítom.' De a százados így válaszolt: ,,Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, beosztott katonák vannak alattam, és ha azt mondom az egyiknek: ,,Menj!'', elmegy, vagy a másiknak: ,,Gyere!'', odajön, a szolgámnak pedig: ,,Tedd ezt!'', megteszi.' Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott, és azt mondta követőinek: ,,Bizony, mondom nektek: Izraelben nem találtam ekkora hitet senkinél. Mondom nektek: Sokan érkeznek majd keletről és nyugatról, s letelepszenek Ábrahámmal és Izsákkal és Jákobbal a mennyek országában. Az ország fiait pedig kivetik a külső sötétségre. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás!' Ezután Jézus így szólt a századoshoz: ,,Menj, és legyen úgy, ahogyan hitted.' És meggyógyult a szolgája abban az órában. Mikor ezután Jézus bement Péter házába, látta, hogy annak anyósa fekszik és lázas. Megérintette a kezét, mire elhagyta a láz. Fölkelt és felszolgált neki. Amikor beesteledett, odahoztak hozzá sok ördögtől megszállottat. Kiűzte szavával a lelkeket, azokat pedig, akik rosszul voltak, meggyógyította, hogy így beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott: ,,Ő a mi gyengeségeinket magára vette, és betegségeinket hordozta'' [Iz 53,4].

Évközi tizenkettedik hét – szombat


 2011. június 25. – Szombat

  Abban az időben, amikor Jézus bement Kafarnaumba, egy (pogány) százados
  járult eléje, és így szólt: „Uram, szolgám bénán fekszik otthon, és
  szörnyen kínlódik.” Jézus így felelt: „Megyek és meggyógyítom őt.” A
  százados ezt válaszolta: „Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj,
  hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én szolgám. Jómagam, bár
  alárendelt ember vagyok, katonáknak parancsolok. Ha azt mondom az
  egyiknek: Menj! – elmegy; a másiknak: Jöjj ide! – akkor hozzám jön; és
  szolgámnak: Tedd ezt! – és megteszi.”
  Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott, és így szólt kísérőihez:
  „Bizony, mondom nektek, ekkora hitet senkinél sem találtam Izraelben.
  Ezért azt mondom nektek: Sokan jönnek majd napkeletről és napnyugatról,
  és asztalhoz telepednek Ábrahám, Izsák és Jákob mellé a mennyek
  országában, a választott nép fiait pedig kivetik a külső sötétségre.
  Ott sírnak majd, és fájdalmukban csikorgatják fogukat.” A századosnak
  pedig azt mondta Jézus: „Menj, és legyen úgy, amint hitted.” És
  meggyógyult a szolga még abban az órában.
  Ezután Jézus Péter házába ment. Látta, hogy annak anyósa lázas betegen
  fekszik. Megérintette kezét, mire a láz elhagyta őt. Fel is kelt, és
  szolgált neki. Amikor beesteledett, sok, ördögtől-megszállott embert
  vittek Jézushoz. Szavával kiűzte a gonosz lelkeket, és minden beteget
  meggyógyított, hogy beteljesedjék Izajás próféta jövendölése:
  „Gyengeségeinket magára vette, és betegségeinket ő hordozta.”
  Mt 8,5-17


  Elmélkedés:
  A zsidók által hitetlennek tartott pogány katonatiszt hitét Jézus e
  szavakkal dicséri meg: „ekkora hitet senkinél sem találtam Izraelben”.
  A hit isteni ajándéka mellett azonban emberi szempontok is lehettek a
  katona kérésének hátterében. A fegyelemhez és parancsokhoz szokott
  katonatiszt feltételezi, hogy a kimondott szónak hatása van. De
  észrevehetjük figyelmességét is, amely nem kívánja, hogy Jézus, a
  törvénytisztelő tanító belépjen egy pogány házába, hiszen ez nem volt
  megengedett. Bár parancsnok, e helyzetben beismeri tehetetlenségét és
  alárendelt szerepét.
  Ezen emberi szempontok mellett azonban mégis a hite az a döntő elem,
  amelyre alapozva Jézus csodával gyógyítja meg szolgáját.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Köszönöm Jézusom, hogy enyém lettél,
  Hogy a szívembe beköltöztél!
  Ne hagyj magamra hosszú utamon,
  Legyél vigaszom, oltalmazóm!
  Erősíts a gyengeségben,
  Adj támaszt egyedüllétben,
  Soha ne engedd el kezemet,
  Fogadd el szerető szívemet!
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenkettedik hét – szombat


2011. június 25. Évközi tizenkettedik hét – szombat

P. Shawn Aaron LC

Mt 8,5-17
Amikor pedig bement Kafarnaumba, odajött hozzá egy százados és kérlelte őt: ,,Uram, a szolgám a házamban fekszik bénán, és rettenetesen kínlódik.'' Azt mondta neki: ,,Megyek és meggyógyítom.'' De a százados így válaszolt: ,,Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, beosztott katonák vannak alattam, és ha azt mondom az egyiknek: ,,Menj!'', elmegy, vagy a másiknak: ,,Gyere!'', odajön, a szolgámnak pedig: ,,Tedd ezt!'', megteszi.'' Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott, és azt mondta követőinek: ,,Bizony, mondom nektek: Izraelben nem találtam ekkora hitet senkinél. Mondom nektek: Sokan érkeznek majd keletről és nyugatról, s letelepszenek Ábrahámmal és Izsákkal és Jákobbal a mennyek országában. Az ország fiait pedig kivetik a külső sötétségre. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás!'' Ezután Jézus így szólt a századoshoz: ,,Menj, és legyen úgy, ahogyan hitted.'' És meggyógyult a szolgája abban az órában. Mikor ezután Jézus bement Péter házába, látta, hogy annak anyósa fekszik és lázas. Megérintette a kezét, mire elhagyta a láz. Fölkelt és felszolgált neki. Amikor beesteledett, odahoztak hozzá sok ördögtől megszállottat. Kiűzte szavával a lelkeket, azokat pedig, akik rosszul voltak, meggyógyította, hogy így beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott: ,,Ő a mi gyengeségeinket magára vette, és betegségeinket hordozta''.

Bevezető ima: Urunk, Istenünk! Erősítsd beléd vetett hitünket, növeld alázatunkat, és vezesd hitünket a megígért tökéletességre Országod örömében. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

Kérés: Uram, növeld hitemet!

1. „Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj.” A századosnak nem csak erős hite volt, hanem nagy alázata is. Nem megjátszotta az alázatot, hiszen a helyzet nagyon komoly volt számára, mikor Jézust a szolgájához hívta. Ráadásul Jézus rögtön azt mondta, hogy megy és meggyógyítja a szolgát. Alázata azonban nem a saját önbecsülésének hiánya, hanem sokkal inkább a Jézussal szembeni hatalmas bizalmának kifejeződése volt. Alázata abból a bizalomból származott, amely tisztában van azzal, kicsoda Jézus. Ez az alázat, amire az Egyház hív bennünket, amikor Urunkkal találkozunk a szentmisén a szentáldozásban: „Uram, Te túl hatalmas vagy ahhoz, hogy hozzám eljöjj, de köszönöm, hogy mégis eljöttél, hiszen nélküled képtelen vagyok élni.”

2. „Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott.” Nos, mi is meglepődünk, ha megvizsgáljuk, mi kell ahhoz, hogy Jézus csodálkozzon. De megvan a válasz: a bizalom. A személyébe, a hatalmába, életünkkel való tervébe vetett bizalom. Jézus, amikor kezénél fogva kihúzta a vízben fulladozó Pétert, így dorgálta meg őt: „Te kishitű! Miért kételkedtél?” (Mt 14,31). Ennek a kérdésnek a jelentése még világosabbá válik, ha máshogy tesszük fel: „Mi van bennem, ami bizalmatlanná tesz téged velem szemben?” A válasz: semmi. A hajlam a bizalmatlanságra eleve bennünk van, de ezt az ima segítségével ki kell küszöbölnünk. Ebben nagy segítség, ha a legfontosabb hitigazságokon elmélkedünk, mint pl.: Jézus megtestesülése, szenvedéstörténete, halála és feltámadása, vagy a szentségek, különösképpen a keresztség, a gyónás és az Oltáriszentség. Ha Jézus elcsodálkozik hitünkön, akkor jogosan gondolhatunk arra, hogy megbántottuk Őt hitünk gyengeségével és bizalmunk hiányával.

3. „Menj, és legyen úgy, ahogyan hitted.” Krisztus itt valami olyat mond, ami hasonlít a Miatyánkban imádkozott sorokhoz: „Bocsásd meg bűneinket, miképpen mi is megbocsájtunk az ellenünk vétkezőknek.” Ilyenkor azt mondjuk: amilyen mértékben én megbocsátok, olyan mértékben bocsátanak meg nekem is. Jézus a századosnak mondott válaszából kiderül, hogy hitünk a mértéke annak, hogy mennyit kapunk meg Istentől kéréseinkből. A szentmise első eucharisztikus imájában ezt imádkozzuk: „(Emlékezzél meg minden jelenlévőről is), akinek hitét és buzgóságát ismered.” Ez megnyugtató, ugyanakkor figyelemfelkeltő is. Megnyugtató, mert Krisztus pontosan ismeri hitünk nagyságát, jól ismeri szívünket. Nem kell neki mindig magyarázkodnunk. Figyelemfelkeltő azonban, mert azt is tudjuk, hogy nem mindig olyan szilárd a hitünk, amilyennek lennie kéne. Ezért akarjuk ismételni, amit valaki egyszer Jézusnak mondott: „Hiszek, Uram, segíts hitetlenségemen” (Mk 9,24).

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te méltó vagy egész hitemre. Ahogy a századosnak és sok nagy szentnek, segíts nekem is, hogy a hit szemével nézzelek Téged. Add meg a meggyőződést számomra, hogy minden, amit tőlem kérsz és vársz, az én legjobb érdekemben történik. Szűzanya! Add, hogy csak Jézusé legyen a szívem!

Elhatározás: Ma szakítok egy pár percet, hogy elolvassam a Zsidóknak írt levél 11. fejezetét, és elmélkedek rajta.

A pápa imaszándéka 2011 június hónapra:
A papok: Hogy a papok, Krisztus Szívében egyesülve, mindig igazi tanúságtevői legyenek Isten gondos és irgalmas szeretetének.
Missziós hivatások: Hogy a Szentlélek támasszon közösségeinkből nagyszámú missziós hivatást, akik készek arra, hogy teljesen Isten országa terjesztésének szenteljék magukat.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger