2011. június 27., hétfő

Szent László király


Szent László király

A Kaposvári és a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye ma ünnepli védőszentjét, Szent László királyt. Jézus Szíve ünnepe után a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen szívére tekintünk, Kérjük közbenjárását családjainkért, nemzetünkért. A Szentek között a mai napon Ireneusz püspökre, vértanúra emlékezünk, aki Szmirnában nevelkedett, szent Polikárp kezei alatt, majd Líon püspöke lett. A katolikus hit védelmében sokat tevékenykedett. A Szűzanya és szentjeink közbenjárása erősítsen meg minket is hitünkben.
 További gondolatok...

SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY (ünnep)


2011.06.27. hétfő: SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY (ünnep)

Kemény viadalban neki juttatta a győzelmet az Úr


Bölcs 10,10-14
Egyenes úton vezérelte a bátyja haragja elől menekülő igazat, megmutatta neki Isten országát, és megadta neki a szent dolgok ismeretét. Vesződsége közepette jóléthez segítette, és fáradságát bőséggel jutalmazta. Vele volt kizsákmányolóinak ármányával szemben, és gazdagsághoz juttatta, megőrizte ellenségektől, megóvta üldözőktől, és kemény viadalban neki juttatta a győzelmet, hogy belássa: a bölcsesség hatalmasabb mindennél. Ez nem hagyta cserben az eladott igazat, hanem megóvta a bűntől, leszállt vele a verembe, és nem hagyta el a bilincsekben sem, amíg meg nem hozta neki a kormánypálcát s a hatalmat elnyomói fölött. Meghazudtolta az ellene vádaskodókat, és örök hírnevet szerzett neki.

Zs 111
Boldog az az ember, aki az Urat féli, és nagy tetszését leli parancsaiban! Utóda hatalmas lesz a földön, áldott lesz az igazak nemzedéke. Dicsőség és gazdagság lesz házában, és igazsága mindörökre megmarad. Világosságként ragyog fel a sötétségben az igazaknak az irgalmas, a kegyes, az igaz. Jó annak az embernek, aki könyörül és kölcsönt ad, aki a törvény szerint intézi dolgait, mert az soha meg nem inog. Örökké emlékezetben marad az igaz, rossz hírtől nem kell félnie. Erős a szíve, bízik az Úrban, rendületlen a szíve, nem fél, amíg le nem nézheti ellenségeit. Osztogat, adakozik a szegényeknek; Igazsága örökre megmarad, hatalma dicsőségesen emelkedik. Látja a bűnös és bosszankodik, fogát csikorgatja és emészti magát. A bűnösök kívánsága meghiúsul.

Mt 22,34-40
Mikor a farizeusok meghallották, hogy a szaddúceusokat elnémította, összegyűltek egy csoportba, és az egyikük, egy törvénytudó, hogy próbára tegye, megkérdezte tőle: ,,Mester, melyik a legnagyobb parancs a törvényben?' Ő azt felelte neki: ,,,,Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből'' [MTörv 6,5]. Ez a legnagyobb, az első parancs. A második hasonló ehhez: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat'' [Lev 19,18]. Ezen a két parancson alapul az egész törvény és a próféták.'

Szent László király


 2011. június 27. – Hétfő, Szent László király

  Abban az időben: Amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan
  hallgattatta el a szadduceusokat, köréje gyűltek és egyikük, egy
  törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel neki:
  „Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben?” Jézus így válaszolt:
  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és
  egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló
  ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson
  nyugszik az egész törvény és a próféták.”
  Mt 22,34-40


  Elmélkedés:
  A törvénytudó, aki nem csak ismeri, hanem magyarázza és tanítja is a
  törvényeket, a főparancsról kérdezi Jézust. Azt akarja, hogy Jézus
  állítson fel valamiféle rangsort a törvények között és válassza ki a
  legfontosabbat. Jézus tovább megy csupán a legfőbb törvény
  kimondásánál, hiszen válaszában az is benne van, hogy a szeretet
  törvénye, nem csupán az első a sok száz törvény közül, hanem minden
  parancsnak ez az alapja, összegzése, lényege és középpontja.
  Értelmünknek és akaratunknak a szeretet megvalósítására kell törekedni
  mind az Isten, mind embertársaink irányában. Sokszor hangsúlyozzuk,
  hogy a szeretet elsősorban nem csupán egy érzelem, hanem hűséges
  ragaszkodás ahhoz, aki minket előbb szeretett. A szeretet nem áll meg
  Isten „elméleti” szereteténél, hanem gyakorlati cselekedetekben is
  nyilvánul, amikor embertársaink segítségére sietünk. Legyünk
  találékonyak a szeretetben!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Járuljunk hát a Jézus Szívéhez, a magasztos Szívhez, a titokzatos
  Szívhez; a Szívhez, mely mindennel gondol és mindent tud-érez; a
  Szívhez, a mindent szeretőhöz! Szeretet-tűzben emésztődik, legyünk mi
  is, járulva Hozzá, szívszerűek.
  Szent Bernát
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent László király



A szeretet eszménye
2011. június 27.
Szent László király

Szabó Molnár Bálint LC

Mt 22,34-40
Abban az időben: Amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan hallgattatta el a szaddúceusokat, köréje gyűltek és egyikük, egy törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel neki: „Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben?” Jézus így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik az egész törvény és a próféták.”

Bevezető ima: Uram, Istenem itt vagyok a Te jelenlétedben, rád bízom magam, növeld bennem a hitet! Uram, Istenem remélek benned, hiszen az örök élet ajándékát adtad nekem! Uram, Istenem hálát adok neked, elsősorban azért mert szeretsz engem.

Kérés: Uram, segíts, hogy Szent Szíved szerint szeressek, és téged helyezzelek az első helyre az életemben!

1. A keresztény eszmény. A keresztény eszmény Szent Lászlóban teljesedett ki. Ő élhető példaképpé vált minden magyar nemzedék számára. Ez a keresztény eszmény nem más, mint a szeretet eszménye, amely hasonlóan szent és feddhetetlen életre hív minket, amint lovagkirályunkat hívta. Krisztus Urunk hozta el nekünk ezt az „új törvényt”. Az Ő tökéletes példáját szemlélve megismerhetjük milyen is ez a szeretet. A szeretet életünk legnagyobb feladata, az életünk egyetlen értelme.

2. Hogyan ismerhetjük meg ezt a szeretetet? Csak úgy, ha megtapasztaljuk Isten szeretetét az életünkben. Ez egy különleges kegyelem, amit mindig kérnünk kell.
Uram, add, hogy megismerhesselek téged! Add, hogy találkozhassak veled az imában, elmélkedésben, de legfőképpen a szentgyónásban és az Oltáriszentségben, hiszen bennük mutatod meg mit is jelent igazán szeretni. Ez nem más, mint folyamatos megbocsátás és önátadás. Taníts engem az evangéliumon, az Oltáriszentségen a szentgyónáson keresztül igazi követőddé válni.

3. A szeretet ismerete önmagában nem elég. Ha a szeretet élő bennünk, az azt jelenti, hogy szeretjük Istent és törekszünk az életszentségre életállapotunktól függően, miközben gyakoroljuk a felebaráti szeretet embertársaink iránt. Azonban ne saját „zseniális” ötleteinkre hagyatkozzunk, hanem hagyjuk magunkat a Szentlélek által vezetni. Ő szívünk mélyén mindig megmondja, hogy mit kell tennünk.
Szentlélek, Úristen világosítsd meg értelmemet és nyisd meg szívemet a sugallataid iránt, hogy azokat felismerve teljesítsem szent akaratodat. Így adhatom át másoknak is azt a szeretetet, amit tőled ingyenesen, de életed árán kaptam.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Istenem mindenekfölött szeretlek téged és miattad szeretem felebarátaimat is. Te vagy a legfőbb, végtelen és tökéletes jóság, aki minden szeretetre méltó. Ebben a szeretetben akarok élni és meghalni.

Elhatározás: A magyarok Nagyasszonya, aki engedelmesen befogadta a SZERETETET, hűen szolgálta és tanúságot téve róla hirdette, adja meg, hogy az ő közbenjárása nyomán Szent László példáját követve soha meg nem szűnjünk szolgálni rászoruló embertársainkat!   A mai napon egy konkrét cselekedettel fogom támogatni a magyar egyházat.

A pápa imaszándéka 2011 június hónapra:
A papok: Hogy a papok, Krisztus Szívében egyesülve, mindig igazi tanúságtevői legyenek Isten gondos és irgalmas szeretetének.
Missziós hivatások: Hogy a Szentlélek támasszon közösségeinkből nagyszámú missziós hivatást, akik készek arra, hogy teljesen Isten országa terjesztésének szenteljék magukat.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger