2011. június 28., kedd

Szent Ireneusz püspök, vértanú


Szent Ireneusz püspök, vértanú

Ünnepe: június 28
Ter 18, 16-33Mt 8, 18-22
130 körül született. Szmirnában nevelkedett, a város püspökének, Szent Polikárpnak volt a tanítványa. 177-ben a galliai Lyonban telepedett le, ahol pap, majd nem sokkal később a város püspöke lett. Nem csak jelentős teológus, hanem tanúja is az apostoli tradíciónak. Ez teszi írásait különösen értékessé. Ő irányította Kelet-Gallia misszionálását. Egyike azon első egyházatyáknak, akik a római egyház elsőbbségét vallják. "Ahol az Egyház, ott van Isten Lelke is." A hagyomány szerint 200. körül szenvedett vértanúságot.
Hívek könyörgése:
  1. Támassz köztünk is béketeremtőket, akiknek a környezetében kisimulnak a harag ráncai, kézfogásra szelídülnek az ökölbe szorított kezek, és értelmét veszíti minden háborúság! Hallgass meg, Urunk!
  2. Köszönjük nagy teológusainkat és teológáinkat! Köszönjük, hogy Szent Iréneusz olyan jól megismert téged, és annyit dolgozott azért, hogy mi is minél jobban megismerjünk és megszeressünk! Amikor ezért hálát adunk, hallgass meg, Urunk!
  3. Köszönjük, hogy emberré lettél, hogy minket magadhoz isteníts. Segíts célbajutni: megfelelni ennek a csodálatos rendeltetésnek! Hallgass meg, Urunk!
  4. Hogy imádságaink békét teremjenek szívünkben s onnan szétsugározzon a béke mindenkire, akivel csak találkozunk! Hallgass meg, Urunk!
  5. Ha vannak olyanok, akiknek életünkben nehéz volt megbocsátanunk, segíts, hogy halálukban egészen kibékülhessünk velük. Adj minden elhunyt testvérünknek tökéletes békét és boldogságot! Hallgass meg, Urunk!
Képek a szentről:
  

SZENT IRÉNEUSZ


2011.06.28. kedd: SZENT IRÉNEUSZ

Ne tekints hátra, ne állj meg sehol, hanem menekülj, nehogy elpusztulj!


Ter 19,15-29
Amikor aztán megvirradt, így sürgették őt az angyalok: ,,Kelj fel, vedd feleségedet és két lányodat, hogy el ne vessz te is a város gonoszsága miatt!' És mivel késedelmeskedett, a férfiak megragadták a kezét, a felesége kezét, és a két leányáét, mert az Úr megkegyelmezett neki. Kivezették, a városon kívül elengedték, és így szóltak hozzá: ,,Mentsd az életedet! Ne tekints hátra, és meg ne állj az egész környéken, hanem menekülj a hegyre, hogy el ne vessz te is!' Ám Lót azt mondta nekik: ,,Kérlek, uram, hiszen kegyelmet talált előtted szolgád, s nagy volt irgalmasságod, amelyet velem cselekedtél, hogy megmentsd az életemet! Nem menekülhetek a hegyre, mert akkor utolérhet a veszedelem, és meghalok. Egy város közel van itt, oda elfuthatnék. Kicsi az, ott megmenekülhetek -- ugye valóban kicsi az? - és életben maradhatok.' Erre azt válaszolta neki: ,,Íme, ebben is meghallgatom kérésedet, s nem dúlom fel azt a várost, amelyért szóltál. Siess, és menekülj oda, mert semmit sem tehetek, amíg be nem érsz oda.' -- Ezért nevezték el azt a várost Coárnak. Éppen akkor jött fel a nap a földre, amikor Lót bement Coárba. Ekkor az Úr kénkövet és tüzet hullatott az Úrtól az égből Szodomára és Gomorrára, és elpusztította Isten ezeket a városokat, és az egész környéket, a városok minden lakóját, s a föld minden növényét. Lót felesége pedig, aki hátratekintett, sóoszloppá változott. Amikor aztán Ábrahám felkelt reggel, és onnan, ahol azelőtt az Úrral állt, letekintett Szodomára és Gomorrára és a környék egész földjére, azt látta, hogy olyan füst száll fel a földből, mint az olvasztókemence füstje. Így tehát Isten, amikor elpusztította a környék városait, megemlékezett Ábrahámról, és kimentette Lótot azoknak a városoknak a pusztulásából, amelyekben lakott.

Zs 25
Dávidtól. Szolgáltass, Uram, igazságot nekem, mert ártatlanságban járok, s az Úrba vetett bizalmam nem inog meg. Tégy próbára, Uram, és vizsgálj meg engem, próbáld meg tűzzel vesémet és szívemet! Mert szemem előtt van irgalmasságod, s a te igazságodban járok. Nem ültem együtt a hivalkodókkal, és nem jártam az alattomosokkal. Gyűlölöm a gonoszok társaságát, nem ülök le az istentelenekkel. Ártatlanságban mosom kezemet, és körülveszem oltárodat, Uram, hogy halljam a dicséret szavát, és hirdessem minden csodatettedet. Uram, szeretem házad rejtekét, és dicsőséged lakóhelyét. Istenem, ne pusztítsd el a gonoszokkal együtt lelkemet, s éltemet a vér embereivel, Akiknek kezéhez gonoszság tapad, és jobbjuk telve van megvesztegetéssel. Én azonban ártatlanságomban járok, ments meg engem, irgalmazz nekem! Lábam egyenes úton áll, a gyülekezetekben áldom az Urat.

Mt 8,23-27
Amikor beszállt a bárkába, követték őt a tanítványai. És íme, olyan nagy vihar támadt a tengeren, hogy a bárkát elborították a hullámok. Ő pedig aludt. Odajöttek és felkeltették: ,,Uram, ments meg, elveszünk!' Ő azt mondta nekik: ,,Miért vagytok gyávák, ti kishitűek?' Majd fölkelt, rászólt a szelekre és a tengerre, s nagy csendesség lett. Az emberek pedig elcsodálkoztak és így szóltak: ,,Kicsoda ez, hogy még a szelek és a tenger is engedelmeskednek neki?'

Évközi tizenharmadik hét – kedd


Hagyjuk Jézust aludni!
2011. június 28. Évközi tizenharmadik hét – kedd
Szent Iréneusz püspök és vértanú
P. Jeffrey Bowker

Mt 8,23 – 27
Jézus bárkába szállt, s tanítványai követték. Egyszerre csak nagy vihar támadt a tavon, úgyhogy a hullámok elborították a bárkát. Ő azonban aludt. Odamentek hozzá, fölkeltették és kérték: "Uram, ments meg minket, elveszünk!" Jézus ezt mondta nekik: "Mit féltek, kishitűek?" Aztán fölkelt, parancsolt a szélvésznek és a víznek, s nagy nyugalom támadt. Az emberek csodálkozva kérdezgették: "Ki lehet ez, hogy még a szélvész és a víz is engedelmeskedik neki?"

Bevezető ima: Uram, hozzád jöttem elmélkedésemben, és kész vagyok mindent megtenni, amit kérsz. Ha magamban vagyok, könnyen választom a kényelmes utat, de tudom, hogy a keresztények útja a szűk kapun át vezet. Benned találom meg az értelmét annak, hogy elhagyjam a kényelmes utat, és a szeretet tökéletesebb útját válasszam. Készen állok, hogy megtanuljam, mint jelent a parancsod: „Kövess engem!”.

Kérés: Uram, add meg nekem az érett hit kegyelmét!

1. Isten csöndje és az ember hite. Képzeljük magunkat az apostolok helyébe a viharos hullámok között vergődő csónakban. Ilyen helyzetben az embert halálos félelem szállja meg, de Jézus alszik. Elfog a kísértés, hogy zavarjuk fel Őt… és sokan így is tesznek, vég nélkül panaszkodnak, kétségbe esnek, már nem is imádkoznak és haragjukat másokra öntik. A megpróbáltatás pillanatában, amikor úgy érezzük. hogy tehetetlenek vagyunk, a siránkozás mindig kéznél van. Mi azonban ne ezt az utat válasszuk! Gondoljunk inkább az alvó Krisztusból áradó erőre. A próbatétellel Isten hív, hogy még inkább érezzük: rá vagyunk utalva. Hitből kell élnünk, különben eluralkodik rajtunk a félelem, a bizonytalanság, a keserűség. „Krisztus csöndje” erőt sugároz. Ezt könnyedén venni annyit jelent, mint elvetni Krisztus szívének mélységes tanítását. „Krisztus csöndjéből” tanulnunk kell!

2. „Krisztus csöndje” hitünkhöz szól. Hogyan alszik Krisztus? Úgy, ahogyan Mária, az ifjú anya gyakran látta, amikor vigyázta Jézus álmát. Martinez érsek írta: „Jézus csodálatosan szép volt, amikor az örök életről beszélt, csodát tett, szeretetteljesen nézett, megbocsátotta a bűnöket és gyengéden simogatott. Szeretném azonban alva is látni, mert akkor az elmélkedés során a szívembe zárhatnám, nem kápráztatná el szememet és lelkemet az Ő tekintete, tökéletes szépsége és tündöklő glóriája. Az ébren levő Krisztus szépsége túl hatalmas kicsinységemhez képest. Hogy bírnám ki? Úgy érzem, jobban illik hozzám az álom leple alatt, mint ahogyan a nap sugárzását is jobban bírja a szemem áttetsző üvegen keresztül. (Mikor Jézus alszik, 15. old.) Bárcsak bízni tudnék Krisztus hatalmában akkor is, amikor nem úgy cselekszik, mint máskor!

3. Isten örök tanítása. Víz, hajó, apostolok és Krisztus… ez a kép gyakran ismétlődik az evangéliumban. A víz az élettapasztalat emberi szintjének jelképe, a hajó a természetfeletti hit megtapasztalása, életünk Krisztussal. Krisztus azt tanítja, hogy ne hagyjuk a mindennapi élet történéseit eluralkodni a hit megtapasztalása felett. Nem a pillanatnyi, felületes élményekből élünk, hanem a hit mély áramlatából táplálkozunk, amely Isten tetteit, bölcs gondviselését és az örök élet irányát mutatja meg. A hit által látjuk meg Krisztus jelenlétét a hajónkban, a hit által ismerjük fel, hogy minden hullám és szélroham, áldásos hívás a bizalomra az Egyetlen iránt, aki mindennek Ura. A hit által vigasztalja Isten a szívünket, elnyugtatja félelmünket, megőrzi örömünket a hónapokon vagy éveken át tartó gondok és nehézségek közepette.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy hitem törékeny. Azonban azt is tudom, hogy ha nem ismerem fel szeretetedet, ha nem hiszem el, hogy általad boldogabb leszek, ha nem nézek szembe lelkem és hivatásom ellenségeivel, ha nem hagyatkozom kegyelmedre, akkor nem lesz részem a győzelmedben.

Elhatározás: Ma az egyik gondomat teljes hittel és bizalommal Isten kezébe teszem.

Erdő Péter bíboros atya 2011. júniusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy hazánkban a megértés és a szeretet erősebb legyen minden gyűlöletkeltésnél és megtévesztésnél.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger