2011. július 2., szombat

Sarlósboldogasszony - Szűz Mária látogatása Erzsébetnél



Sarlósboldogasszony - Szűz Mária látogatása Erzsébetnél

Szűz Mária, mint élő Úrmutató, szíve alatt a Gyermekkel siet meglátogatni rokonát, Erzsébetet. Ebben a pillanatban még ő az Isten talpalatnyi hajléka az emberek között. A benne napról napra gyarapodó szeretet sürgeti Máriát Erzsébet felé. Ő pedig az első lesz, aki felismeri a Titkot, és abban megtalálja élete boldogságát. Az Egyház ma Jézus Úrmutatója. Tagjait örömmel tölti el a benne élő Úr, és egyben küldi a világ felé, hogy minél többen felismerjék Jézusban a Megváltót.
 További gondolatok...

SZŰZ MÁRIA LÁTOGATÁSA ERZSÉBETNÉL (ünnep)


2011.07.02. szombat: SZŰZ MÁRIA LÁTOGATÁSA ERZSÉBETNÉL (ünnep)

(Szűz Mária Szíve)
Ujjongjatok, mert nagy közöttetek Izrael Szentje


Szof 3,14-18a
Zengedezzél, Sion leánya, ujjongj Izrael; örvendezzél és vigadj teljes szívvel, Jeruzsálem leánya! Az Úr megsemmisítette ítéletedet, eltávolította ellenségeidet; Izrael királya, az Úr, közötted van, nem kell többé félned semmi bajtól. Azon a napon, majd ezt mondják Jeruzsálemnek: ,,Ne félj! Sion, ne lankadjon el kezed! Az Úr, a te Istened, közötted van, erős ő és megszabadít. örvendezik majd feletted örömmel, újjáéleszt szeretetével, és ujjongva vigad fölötted, mintha ünnepet ülne.' ,,Elfordítom felőled a balsorsot, hogy többé ne legyen gyalázatod miatta.

vagy
Róm 12,9-16b
A szeretet legyen tettetés nélkül. Utáljátok a rosszat, s ragaszkodjatok a jóhoz. Ami a testvéri szeretetet illeti, legyetek egymás iránt gyengédek, a tisztelet dolgában egymással versengők, az igyekezetben nem lusták, lélekben buzgók: az Úrnak szolgáltok! Legyetek örvendezők a reménységben, béketűrők a nyomorúságban, állhatatosak az imádságban, résztvevők a szentek bajaiban; gyakoroljátok a vendégszeretetet! Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket; áldjátok, és ne átkozzátok! Örüljetek az örvendezőkkel, és sírjatok a sírókkal! Ugyanazzal az érzéssel legyetek egymás iránt: nem nagyravágyók, hanem együttérzők az alacsonyrendűekkel. Ne legyetek bölcsek a magatok szemében [Péld 3,7]!

Iz 12,2-6
Íme, Isten az én üdvösségem, bízom és nem félek, mert erőm és ujjongó dalom az Úr, ő lett nekem üdvösségem.' Örömmel merítetek majd vizet az üdvösség forrásaiból. Így szóltok azon a napon: ,,Adjatok hálát az Úrnak, szólítsátok a nevén, ismertessétek meg a népek közt tetteit! Emlékeztessetek arra, hogy magasztos a neve! Énekkel dicsérjétek az Urat, mert fönséges dolgot művelt, legyen ismert ez az egész földön! Kiálts és ujjongj, Sion lakója, mert nagy közötted Izrael Szentje!'

Lk 1,39-56
Mária pedig útra kelt azokban a napokban, és sietve elment a hegyek közé, Júda városába. Bement Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. És történt, hogy amint Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, felujjongott méhében a magzat, és Erzsébet eltelt Szentlélekkel. Hangosan felkiáltott: ,,Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! De hogyan történhet velem az, hogy az én Uramnak anyja jön hozzám? Mert íme, amint fülemben felhangzott köszöntésed szava, felujjongott a magzat méhemben. És boldog vagy te, aki hittél, mert be fog teljesedni, amit az Úr mondott neked.' Mária erre így szólt: ,,Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben [Hab 3,18], mert tekintetre méltatta szolgálója alázatosságát [1 Sám 1,11]. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet engem minden nemzedék [Ter 30,13], mert nagy dolgot cselekedett velem a Hatalmas [MTörv 10,21], és Szent az ő Neve [Zsolt 111,9]. Irgalma nemzedékről nemzedékre azokra száll, akik őt félik [Zsolt 103,13.17]. Hatalmas dolgokat művelt karja erejével, szétszórta a gondolataiban kevélykedőket [Zsolt 89,11]. Hatalmasokat levetett a trónról, és kicsinyeket felemelt [Zsolt 147,6]. Éhezőket betöltött jókkal, és üresen bocsátott el gazdagokat [Zsolt 107,9]. Felkarolta Izraelt, az ő szolgáját, megemlékezve irgalmasságáról [Iz 41,8-9; Zsolt 98,3], amint megmondta atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak mindörökre' [Ter 17,7]. És Mária nála maradt mintegy három hónapig, azután hazatért.

Szűz Mária látogatása Erzsébetnél (Sarlós Boldogasszony)


2011. július 2. – Szombat, Szűz Mária látogatása Erzsébetnél (Sarlós
  Boldogasszony)

  Azokban a napokban Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik
  városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet.
  Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt megmozdult a
  magzat, és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így
  kiáltott: „Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek
  gyümölcse? De hogyan lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám?
  Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve
  felujjongott méhemben a magzat! Boldog, aki hitt annak
  beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!”
  Mária megszólalt:
  „Magasztalja lelkem az Urat,
  és szívem ujjong megváltó Istenemben!
  Mert tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát,
  lám, ezentúl boldognak hirdet engem minden nemzedék.
  Nagy dolgokat művelt velem a Hatalmas, szentséges az ő neve!
  Irgalma nemzedékről nemzedékre száll, mindazokra, akik félik őt.
  Nagyszerű dolgot tett karja ereje,
  széjjelszórta mind a gőgös szívűeket.
  Lesöpörte trónjukról a hatalmasokat,
  és felmagasztalta az alázatosakat.
  Az éhezőket elhalmozta minden jóval,
  de a gazdagokat elküldte üres kézzel.
  Felkarolta gyermekét, Izraelt,
  megemlékezve irgalmasságáról,
  amint atyáinknak megígérte:
  Ábrahámnak és utódainak mindörökre!”
  Mária ott maradt még körülbelül három hónapig, azután visszatért az
  otthonába.
  Lk 1,39-56


  Elmélkedés:
  Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki! –
  Erzsébet ezekkel a szavakkal köszönti Szűz Máriát. Igen, Mária hitt
  Isten szavának, még annak ellenére is, hogy nem értette a hozzá
  intézett szavakat. Bármennyire is meglepődött és csodálkozott az
  angyali üdvözletkor Jézus születésének hírén, mégis hitte, hogy
  Istennél semmi sem lehetetlen, még az sem, ami az ember számára
  elképzelhetetlen és érthetetlen. A hit értelmünk és akaratunk
  meghajlása Isten előtt. A hit Isten akaratának és titkainak elfogadása.
  A hit alázat Isten előtt és életünk felajánlása Őneki. A hit
  boldogságot jelent az embernek. Mária életében láthatjuk, hogy milyen
  kegyelmi csodákat eredményez ez a hit. Velünk is nagy dolgokat tud
  tenni Isten, ha Mária példája szerint egészen neki adjuk életünket.
  Szeretném-e hogy a hit boldoggá tegye életem?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Most segíts meg, Mária, ó irgalmas Szűzanya.
  Keservét a búnak, bajnak eloszlatni van hatalmad.
  Hol már ember nem segíthet, a Te erőd nem törik meg.
  Hő imáit gyermekeidnek, nem te soha nem veted meg.
  Hol a szükség kínja nagy, mutasd meg, hogy Anya vagy.
  Most segíts meg Mária, ó irgalmas Szűzanya!
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Mária látogatása Erzsébetnél


Isten eszközei
Mária látogatása Erzsébetnél
2011. július 2. Évközi tizenharmadik hét – szombat

P. Todd Belardi

Lk 1, 39-56
Mária még ezekben a napokban útnak indult, és a hegyekbe sietett, Júda városába. Zakariás házába tért be és üdvözölte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, örömében megmozdult méhében a gyermek, maga Erzsébet pedig eltelt Szentlélekkel. Nagy szóval felkiáltott: "Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse! Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja jön hozzám? Lásd, mihelyt meghallottam köszöntésed szavát, az örömtől megmozdult méhemben a gyermek. Boldog, aki hitt annak a beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!"
Mária így szólt: "Lelkem magasztalja az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben, mert rátekintett szolgálója alázatosságára. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet minden nemzedék, mert nagyot tett velem a Hatalmas, és Szent az ő neve. Irgalma nemzedékről nemzedékre az istenfélőkkel marad. Karja bizonyságot tett hatalmáról: szétszórta a szívük szándékában gőgösöket, letaszította trónjukról a hatalmasokat, az alázatosakat pedig fölemelte. Az éhezőket javakkal töltötte el, de a gazdagokat üres kézzel küldte el. Gondjába vette szolgáját, Izraelt, megemlékezve irgalmáról, amelyet atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak örökre megígért." Mária még ott maradt három hónapig, aztán hazatért.

Bevezető ima: Mária, ma hozzád fordulok, hogy tanuljak példádból. Neked olyan csodálatos kapcsolatod volt Istennel. Taníts meg együtt imádkoznom veled és Isten jelenlétében lennem. Te nagyon erőteljes példát mutatsz, hogy Krisztushoz közel legyünk. Segíts utánoznom az Atya akarata iránti teljes önátadásodat!

Kérés: Úr Jézus, teljesen a tiéd akarok lenni. Add meg a kegyelmet, hogy jobban ismerjelek, jobban szeresselek és nagyobb odaadással legyek irántad!

1. Az örömtől megindítva. János egy különleges ember. Megmozdul örömében anyja méhében. A Jordán folyónál Jézusban meglátja Isten küldöttét. Ő irányítja az első tanítványokat Jézus követésére. Sosem látta, mégis ismeri Őt. Ismeri, mert mindig tartogatott egy helyet a szívében az élő Istennel való találkozásra. Később azért ismeri fel Jézust, mert szívében ez a hely volt igazán fontos neki.

2. Áldott az asszonyok között. Mária a legáldottabb minden ember között. Isten egy különleges küldetésre hívta, és ő vállalta a feladatot. Ábrahám hasonló volt ebben a tekintetben. Isten azt ígérte neki: Utódaidat megsokasítom, mint az ég csillagait és utódaidnak adom ezt a földet mind, és ivadékodban nyer áldást a föld minden népe (Ter 26,4). Hitt neki annak ellenére, hogy minden józan érv ellenkezett Isten ígéretével. Minket is akkor ér áldás, akkor leszünk kedvesek Isten előtt, amikor teljesen rábízzuk magunkat az akaratára. Ez az áldás mindig kihat a környezetünkre is.

3. Isten hatalmas. Isten az, aki csodákat művel. Mi csupán eszközei vagyunk. Mégis láthatjuk, milyen csodálatos Isten eszközének lenni. Másokat megsegíteni nehéz helyzetükben, a hit igazságában vezetni valakit, hűnek lenni elköteleződéseimhez, Isten kegyelmét árasztani szavaimon keresztül, teljesíteni Istentől kapott küldetésemet: mindez igazi kegyelmi ajándék. Miként Isten Máriát választotta ki arra, hogy világra hozza Fiát, Jézust, ma minket választ kegyelmének és a béke üzenetének közvetítőivé.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, segíts eszközöddé válnom! Szeretném kifejezni jelenlétedben az örömömet, és azt akarom, hogy mások is megtapasztalják ezt az örömöt.

Elhatározás: Ma beszélek a hitemről valakivel.

A pápa imaszándéka 2011 július hónapra:
Az AIDS-betegek: Hogy a keresztények működjenek közre, főleg a szegényebb országokban, az AIDS-betegek anyagi és lelki szenvedéseinek enyhítésében.
Missziós szerzetesnők: Hogy a szerzetesnők, akik missziós területeken dolgoznak, legyenek az evangélium örömének tanúságtevői és Krisztus szeretetének élő jelei.


-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Évközi idő, A év, Jézus Szentséges Szívének ünnepe


Évközi idő, A év, Jézus Szentséges Szívének ünnepe

Mtörv 7, 6-11Ismerd fel, hogy az Úr, a te Istened az igaz Isten, a hűséges Isten!
1Jn 4, 7-16Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van, és mindenki, aki szeret, Istentől való és ismeri Istent.
Mt 11, 25-30Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű!
Jézus szívének ünnepe az Isten szeretetének ünnepe. Felismerjük életünkben Isten szeretetét, működését, kegyelmeit, amelyekkel megerősít mindennapi feladatainkban.

SZENTMISEKOMMENTÁR

Bertalan atya kommentára
A HÍVEK ÜDVÖZLÉSE UTÁN:
ELSŐ KÖNYÖRGÉS UTÁN:
FELAJÁNLÁSI KÖNYÖRGÉS UTÁN:
ÁLDOZÁSI KÖNYÖRGÉS UTÁN:

ELMÉLKEDÉS

Forrás: Vasárnapi Kalauz - http://www.piar.hu/pazmany
O: Nem a magatok érdeméből, hanem Isten irgalmából lettetek az Ő választott népe. Tartsátok meg szövetségét hűségesen!
S: Isten a szeretet: szeretetből küldte el Szent Fiát.
E: Istent és az Ő igazságait csak jóakaratú, alázatos emberek ismerhetik meg.
Isten megnyilatkozása fokozatos, és okvetlenül az emberi fölfogó erőhöz van mérve. Nem jelenti ez azt, hogy az ember egyre jobban fölfogja Istent, épp ellenkezőleg, egyre inkább be kell látnia, mily fölfoghatatlan, és hogy a legillőbb megszólalás Istenről voltaképp a -- hallgatás lenne... Az Ótörvény prófétái Isten legnagyobb titkának az Ő szeretetét tartották, mégpedig "szerelmét" a népéhez, amely viszont egyre szökött e szerelem elől. Jézusban az isteni szeretet emberi alakot öltött, hallható szót; és "a kereszten balgasággá" lett. Ellentmondás jele, de egyszersmind az ínségtől és szorongástól kínzott ember egyetlen reménye.
Első olvasmányhoz / 5Mz 7,6-11Ha Isten népe a maga történelmét és helyzetét a népek között számba vette, tisztán látta, hogy az gyökeresen más, mint a többié. Úgy látta, hogy ő Isten népe, és az Isten vezeti őt. Miért szemelte ki Isten épp őket? Erre a kérdésre csak egy a válasz, akkor is és most is; ennek az "érthetetlennek" a neve: szeretet. Az isteni szeretet előzménye nem az, hogy egy nép vagy ember "szeretetre méltó"; a Szeretet maga teszi azzá a választottját -- azzal, hogy magához vonja. Isten adakozó-hívó szeretetéhez képest az emberi szeretet csak nyomorúságos kis ügy. Mégis azon áll életünk, vajon tudunk-e hűséggel és engedelmességgel válaszolni a hozzánk hajló isteni szeretetre (5Mz 7,11). Egyetlen Embernek, az Isten-ember Jézusnak Szíve volt képes tökéletes választ adni. (7,6: 2Mz 19,6; 5Mz 14,2; 62,12; Jer 2,3; Ám 3,2 # 7,7-9: 1Kor 1,26-29; 1Jn 4,10; 5Mz 4,35; 2Mz 34,6-7; Ez 14,12-23)
Válaszos zsoltár / Zsolt 103(102),1-2.3-4.6-7.8 és 10A jóságos, megbocsátó Isten
Szentleckéhez / 1Jn 4,7-16A Krisztusban felénk áradó szeretet egészen más, mint amit emberben szeretetnek szoktunk nevezni. Az övé eredetében és módjában isteni. Mégsem szorítja ki az emberit, nem zúzza össze, hanem a tiszta izzás parazsát és az abszolútumnak, az öröknek pecsétjét adja rá. Hogy befogadjuk-e Isten szeretetét, az abból látszik majd meg igazán, hogy testvérként befogadjuk-e életünkbe embertársunkat. Ha idegenként hagyjuk "kint állani", Isten szeretetét lökjük vissza. Isten Fia emberré lett, Őbenne mondta Isten mindnyájunkra szeretetének szent Igen-jét. Jézusban hinni: a szeretetben hinni. Valójában csak az tud hinni, aki szeret. (4,7-10: 1Tesz 4,9; Jn 3,16-17; Róm 8,31-32; 5,8; 1Jn 2,2 # 4,11-16: Mt 18,33; Jn 4,42; 17,6)
Evangéliumhoz / Mt 11,25-30Jézusnak az a megnyilatkozása, amellyel az Atyához fordul "ujjongó kiáltással", a Máté evangéliumban különlegesen magasztos jelenet. Mint Fia, Jézus mindent megkapott Atyjától: Isten ismeretét, a hatalmából való részesedést. Okoskodó "bölcsek", kik Istenről-világról kész véleménnyel jönnek, ezt a megdöbbentő üzenetet sosem fogják érteni. Jézus mindeneknél jobban ismeri Atyja titkát, és azokkal közli, akik képesek felfogni (11,28-29): a szegényekkel, az éhes, fáradt emberekkel... Nekik szól Jézus meghívása és ígérete. (11,25-27: Lk 10,21-22; 1Kor 1,26-29; Mt 28,18; Jn 3,35; 17,2; 10,15 # 11,28-30: Jer 31,25; 6,16; Iz 28,12; 1Jn 5,3)
Szentségre várvaKrisztus, mikor még gyöngék, bűnös istentelenek voltunk, meghalt értünk. Benne kaptunk kiengesztelődést Istennel (Róm 5,6-11).
ElmélkedésÓh mily mély bepillantást engednek az Úr Jézus fájdalmas Szívébe a szentségtörésektől romban heverő oltárok, az eldugult kegyelemforrások... a régi erény füstölgő szilánkjai. Egy rettenetes átok pusztít a szent helyen, a tisztátlanság kísértete... hallani a kitombolt, de ki nem elégített szenvedély tördelt panaszát... Elsuhognak gyászos árnyak gyanánt az elcsábított fiatal, gyenge lelkek... Halotti sápadtságban lézengenek a hajdan erőteljes eszmények... Óh élet, hová lettél? Hova lett lelkesülésed; mily fertőbe estek rózsáid; mily szennybe fúlt bele lelked?!
A tisztaság, a szüzesség védangyala az Eucharisztiának, őrszelleme az oltároknak... a liliom címere valamennyi áldozatos műnek.
Mitto vos sicut oves inter lupos [Küldelek titeket mint juhokat farkasok közé]. Új hadakozás... lélek ereje. Csakis az! Sokszor nem tudjuk, mit képzeljünk az alatt "sicut oves" [mint juhokat], de hozzá kell gondolni Jézus Szívéből kivált lelkeket, s minden érthető. A lélek Istennel telt, s akkor mert nagy, csak "ovis" [juh] lehet. A nagyság nem erőszakos, csak hódító, nem éri be, ha szétmarcangolja ellenét, hanem ha szívét meghódítja; s meghódítani szíveket csak az Istenből kiinduló s Istenért lelkesülő szeretet, a lelkek üdvét munkáló, rugalmas türelem képes. Hisz ez csupa szellem, csupa élet: ha az erőszak őt sziklához csapja, mint gyöngyöző hullámtaréj törik meg, pezseg, hűs leheletet, harmatos párázatot lehel s tovább siklik; ha sebet ütsz rajta, nem seb az, hanem édes hasadás, melyből illat, az erény illata árad! Alakokat támaszt benne minden ütés, csapás... legszebbeket a nagy szenvedés!
Óh tehát valóságos harc; de milyen! Amilyennel az esti csillag harcol a tobzódó ellen, a csillagos ég a kétkedő ellen, a virág a bús lélek ellen, a gyermekszem és arc a bukott lélek ellen! (Prohászka: ÖM, 23:156)
+
Jézus Szíve tiszteletHogy a Jézus Szíve-ájtatosságnak meglegyen a kívánt hatása, két lényeges cselekedetből kell állania; ezek: a szeretet és a jóvátétel. -- A szeretet az első és főkötelesség, és pedig mind Alacoque Szent Margit, mind Eudes Szent János szerint. Az előbbi a következőképpen számol be P. Croiset-nek a második nagy jelenésről: "Kijelentette, hogy az a nagy óhajtása, hogy az emberektől szeretve legyen és visszahúzza őket a pusztulás útjáról, ösztönözte arra az elhatározásra, hogy kinyilvánítsa szívét az embereknek, a szeretetnek, az irgalmasságnak, a kegyelemnek, a megszentelésnek és az üdvösségnek minden kincseivel egyetemben, hogy mindazokat, akik megadják neki és előmozdítják a tiszteletet, gazdagítsa az Isten Szívének." És egy levélben ezeket írja: "Szeressük tehát lelkünknek eme egyetlen szerelmét, mert ő előbb szeretett minket és még mindig szeret folyton égő szeretettel a legméltóságosabb Oltári Szentségben. Csak szeretni kell ezt a Szentek Szentjét, és ez elég ahhoz, hogy magunk is szentté legyünk. Ki akadályozhat meg tehát abban, hogy azzá legyünk, hiszen van szívünk, hogy szeressen, és van testünk, hogy szenvedjen... Csakis az ő tiszta szeretete az, amely megtéteti velünk mindazt, ami neki tetszik, csakis ez a tökéletes szeretet az, amely olyan módon téteti meg velünk, ahogyan neki tetszik; és csakis ez a tökéletes szeretet tétethet meg velünk minden dolgot akkor, amikor neki tetszik. -- Másik kötelességünk a jóvátétel. Mert Jézus szeretetét megbántotta az emberek hálátlansága, amint maga az Úr Jézus jelentette ki harmadik nagy megjelenésekor: "Nézd e Szívet, mely az embereket annyira szerette, hogy semmit sem kímélt, hanem magát kimerítette és feláldozta, hogy irántuk való szeretetét kimutassa, és hála gyanánt a legnagyobb részüktől csak hálátlanságot nyerek, mert tiszteletlenséggel, szentségtöréssel, hidegséggel és megvetéssel illetnek a szeretet ilyen nagy szentségében." (Tanquerey: Aszkétika és misztika, 801)
+
Így szeretett az IstenAz élet küzdelmeibe bele kell világítania az öntudatnak, hogy szeret az Isten; kell ez, mert meleg, nagy szívre van szükségünk s a nagy szívnek temperamentuma az Istenszeretet öntudata. Ez ad türelmet, örömet és erőt; ez támaszt hitet és lelkesülést; ez indít áldozatra. -- Isten egyre hirdeti, hogy szeret. A próféták kemény emberek, de e kemény arcok közt is az isteni szeretet mint jegyes mutatkozik be s az "énekek énekét" énekli. Az örök bölcsesség [sapientia] utánunk kiált s kér: "Add nekem, fiam, szívedet." (Péld 23,26) S a régi "Sapientia" azután köztünk megjelent, belenézett szemünkbe mint gyermek s nálunk lakott, s a szomszédság közelségét élvezte, azután föllépett s beszélt, s szavai, mint a szerető lélek dalai, s parabolázott s praeludált [példázott], az irgalmas szamaritánusban, a tékozló fiú atyjában, a jó pásztorban; sejtették, hogy nagy szeretet lakik benne s kitört belőlük ez a tudat, mikor Lázár sírjánál sírni látták: s mondták "Íme, mennyire szerette őt!" Nekem ez mind ének és öröm!
Azután az "excessusra", a szeretet kihágására készült. Arról beszélt elragadtatásában a Táboron is. Koszorút font, "diadémát" s mirrhás csokrot kötött magának; odatűzette magát is a fához, mint a szőlőtövet a karóhoz s öt gerezdből csepegett aztán Vére; megtört a szíve s illatárban áradt szét lelke. -- Ez lett a szeretet revelációja; így szeret az Isten! Aki fölnéz, annak szívéből kienged a fagy s mindenki azt hajtogatja: dilexit, dilexit [szeretett]. Magdolna, Péter, János, Pál apostol, Assisi Szent Ferenc, Sziénai Katalin szeráfokká válnak s szárnyaikkal a keresztet keretezik. -- Ránk is árad ez ismeret, ez érzelem, ez elragadtatás... dilexit, dilexit: szeretett!
S ez "excessusban" tönkrement. Mint ahogy sötétben tűzzel adnak jelt; úgy itt is, a világ éjszakájában, a kétely homályában a kereszt tűzoszlopát állította föl az Úr. Szeretett-e, kérdem én is; igen, úgy, hogy fölemésztette magát: "szeretett s odaadta magát értem." Égett és elégett; de belém is égett. A kereszt alatt a legmélyebb érzés az, hogy Krisztus értem halt meg; ne bánkódjam ott a fölött, hogy a világ ilyen, olyan; ott az én gyötrődésem nem más, mint az én saját lelkem s az a megsemmisítő öntudat, hogy Krisztus meghalt értem. Elfelejtek mást, csak az én lelkem sebeire gondolok, hiúságomra, kevélységemre, kényeimre; ezeket siratom, mert szeretek. (Prohászka: ÖM, 7:349; 96)
+
"Az én igám édes."A rabbik írásai a törvény betartását igához hasonlították. A hívő zsidónak vállalnia kellett a törvény "igáját". De célzást találhatunk arra is, hogy az írástudók aprólékos magyarázataikkal a törvényt szinte teljesíthetetlenné tették. Jézus ezzel állítja szembe a maga igáját. Ő nem azért jött, hogy fölösleges terhet rakjon az élet küzdelmeiben elfáradt emberre, hanem azért, hogy megváltást, szabadulást, enyhületet hozzon. Az ő igája az Isten országának elfogadása. De ez nem jelent újabb megterhelést, hanem inkább könnyebbé teszi az életet. Idézi Jer 6,16-ot, amely lelki nyugalmat ígér azoknak, akik az "ősi utat" követik, vagyis kitartanak a hagyományos istenes élet mellett. De a kijelentés Jézus messiási küldetésére is vonatkozik. A történelemből nem ismerünk olyan embert, aki hasonló enyhületet ígért volna az emberiségnek. Ezt csak olyan valaki tehette meg, akinek az Atya valóban mindent átadott, s aki azért jött, hogy megmentse a világot, nem elveszítse. Ő valóban úgy áll előttünk az evangéliumban, mint vonzó egyéniség. Olyat ígér, amit csak Isten adhat. Ezért követelményei is egyúttal ígéretek. Az egyház igehirdetésének ezt a hangot nem szabad szem elől tévesztenie. (Jakubinyi: Máté evangéliuma, 143)
+
Mindenünk KrisztusMindenünk Krisztus minekünk. Ha sebre vágyol gyógyulást, Őbenne orvost találsz. Ha láz hevít, Forrás Ő, és üdít. Ha bűnöd súlya fojt: Ő igazulásod. Ha kell segítség: Ő erősség. Halál rettegtet: Ő az Élet! Az égbe hív vágy: Ő az Út, -- hogy járjad! Sötéttől félő: nézd, a Fény Ő. Ha kínoz éhed, Ő az Étked. Ízleljétek tehát és lássátok, mily édes a ti uratok! (Szent Ambrus)

JÉZUS SZENT SZÍVE (főünnep)


2011.07.01. péntek: JÉZUS SZENT SZÍVE (főünnep)

(Szent Áron)
Szeret benneteket az Úr, és megtartja esküjét


MTörv 7,6-11
Te ugyanis az Úrnak, a te Istenednek szentelt nép vagy: téged kiválasztott az Úr, a te Istened, hogy tulajdon népe légy minden nép közül, amely a földön van. Nem azért lépett kapcsolatba veletek és választott ki titeket az Úr, mintha számra nézve minden népet meghaladnátok, hiszen minden népnél kevesebben vagytok, hanem azért, mert szeretett titeket az Úr, s meg akarta tartani azt az esküt, mellyel megesküdött atyáitoknak; azért hozott és szabadított ki titeket erős kézzel a rabszolgaság házából, a fáraónak, Egyiptom királyának kezéből. Tudd tehát, hogy az Úr, a te Istened erős és hűséges Isten, aki ezerízig megtartja a szövetséget, s az irgalmasságot azokkal szemben, akik szeretik őt, s megtartják parancsait, de legott megfizet azoknak, akik gyűlölik őt: elpusztítja őket, nem késlekedik, legott megadja nekik, amit érdemelnek. Tartsd meg tehát azokat a parancsolatokat, szertartásokat és rendeleteket, amelyeknek a megtartását ma megparancsolom neked.

Zs 102
Dávidtól. Áldjad, lelkem, az Urat, s egész bensőm az ő szent nevét. Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el jótéteményeit. Ő megbocsátja minden gonoszságodat, ő meggyógyítja minden betegségedet; Ő megóvja életed a pusztulástól, ő irgalommal és kegyelemmel koronáz meg téged. Ő kielégíti javaival kívánságodat: mint a sasé, visszatér ifjúságod. Igaz dolgokat cselekszik az Úr, és igazságot szolgáltat minden elnyomottnak. Megismertette Mózessel útjait, Izrael fiaival cselekedeteit. Irgalmas és könyörületes az Úr, hosszan tűrő és nagyirgalmú. Nem tartja meg haragját mindenvégig és nem fenyeget örökké. Nem bűneink szerint bánt velünk, és nem fizetett meg nekünk gonoszságainkért. Mert amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy az ő irgalma azok számára, akik őt félik. Amilyen messze van kelet a nyugattól, olyan messzire veti tőlünk gonoszságainkat. Mint ahogy az atya könyörül fiain, úgy könyörül az Úr azokon, akik őt félik. Mert ő ismeri létrejöttünket, és megemlékezik arról, hogy porból vagyunk. Olyan az ember élete, mint a fűé: kivirul, mint a mező virága, de ráfúj a szél, és nincs többé, s a helyét sem ismerik. De az Úr kegyelme öröktől fogva és örökké kíséri azokat, akik őt félik, s igazsága azok unokáit, akik megtartják szövetségét, és gondosan teljesítik parancsolatait. Az Úr az égben állította fel trónusát, és királysága mindenen uralkodik. Áldjátok az Urat, angyalai mind, ti hatalmas erejűek, akik teljesítitek szavát, mihelyt parancsának hangját meghalljátok. Áldjátok az Urat, seregei mind, szolgái, akik akaratát megteszitek. Áldjátok az Urat, művei mind, mindenütt, ahol uralkodik. Áldjad lelkem az Urat!

1Jn 4,7-16
Szeretteim! Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van. Mindaz, aki szeret, Istentől született, és ismeri Istent. Aki nem szeret, nem ismeri Istent, mert Isten a szeretet. Isten szeretete abban nyilvánult meg irántunk, hogy egyszülött Fiát küldte a világra, hogy általa éljünk. Ebben áll a szeretet. Nem mintha mi szerettük volna Istent, hanem mert ő szeretett minket, és elküldte Fiát engesztelésül a mi bűneinkért. Szeretteim! Ha Isten így szeretett minket, nekünk is szeretnünk kell egymást! Istent soha nem látta senki. Ha szeretjük egymást, Isten bennünk lakik, és szeretete tökéletes bennünk. Abból ismerjük meg, hogy benne lakunk, és ő mibennünk, hogy a Lelkéből adott nekünk. Mi pedig láttuk, és tanúságot teszünk arról, hogy az Atya elküldte Fiát, mint a világ üdvözítőjét. Aki vallja, hogy ,,Jézus az Isten Fia', abban Isten benne marad, és ő Istenben. Mi, akik hittünk, megismertük a szeretetet, amellyel Isten szeret bennünket. Szeretet az Isten; aki a szeretetben marad, Istenben marad, és Isten őbenne.

Mt 11,25-30
Abban az időben így szólt Jézus: ,,Áldalak téged Atyám, menny és föld ura, mert elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek. Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Mindent nekem adott át az én Atyám, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni. Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű -- és nyugalmat találtok lelketeknek [Jer 6,16]. Mert az én igám édes és az én terhem könnyű.'

Jézus szentséges szíve


2011. július 1. – Péntek, Jézus szentséges szíve

  Abban az időben Jézus megszólalt, és ezt mondta: Magasztallak téged,
  Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak
  elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez
  neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki
  más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a
  Fiú ki akarja nyilatkoztatni. Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak
  vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek
  magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és
  alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s
  az én terhem könnyű.
  Mt 11,25-30


  Elmélkedés:
  II. János Pál pápa rendelkezése szerint Jézus Szívének ünnepe a papok
  megszentelődésének a napja minden esztendőben. Ez a kezdeményezés
  azonban nem azt jelenti, hogy az életszentségre való törekvés csupán a
  papok feladata volna. Minden keresztény embernek arra kell ugyanis
  törekedni, hogy Istennek tetsző, szent életet éljen. A megszentelődés
  mindannyiunk számára azt jelenti, hogy egyre jobban Krisztushoz
  alakítjuk életünket, azaz magunkra vesszük az ő „igáját”. Ez nem külső
  hasonlóságot jelent elsősorban, hanem azt hogy szívünk minden érzésével
  olyan szeretetre törekszünk, amellyel Ő szeretett minket.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Jézus, kegyeknek szent kegye,
  minden reménynek öröme,
  forrás, kegyelmek kútfeje,
  szívünknek édes gyönyöre.
  Jézus, bűnösnek nagy remény,
  hozzád esdőknek jó kenyér,
  hozzád vágyóknak drága fény,
  hozzád jutóknak égi bér.
  Jézus, szerelmed ad vigaszt,
  lélek-frissítő hűs patak,
  betölt, elolt nagy szomjakat,
  de vágyunk újra lángra kap.
  Ó, drágalátos Jézusunk,
  sóhajtva hozzád fordulunk,
  téged keresve kutatunk,
  legbensőnk kérlel, légy Urunk!
  Jóságos Úr, te légy velünk,
  világoddal légy reggelünk,
  éjből fényedbe merülünk,
  édességeddel eltelünk.
  Jézus, jóság és szeretet,
  megfoghatatlan szent kegyed;
  szívünk csodásan egy veled,
  hozzád fűz égő szeretet.
  Szűznek virága, gyermeke,
  Jézus, szívünknek mindene,
  dicsérjen ajkunk éneke,
  örök boldogság tengere. Ámen.
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Péter és Pál apostolok – főünnep


2011. június 29. Évközi tizenharmadik hét – csütörtök

P. Shawn Aaron LC

Mt 16,13-19
Amikor Jézus Fülöp Cézáreájának vidékére ment, megkérdezte tanítványait: ,,Kinek tartják az emberek az Emberfiát?'' Ők ezt felelték: ,,Egyesek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, mások meg Jeremiásnak, vagy egynek a próféták közül.'' Erre megkérdezte őket: ,,És ti kinek tartotok engem?'' Simon Péter válaszolt: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.'' Jézus azt felelte neki: ,,Boldog vagy, Simon, Jónás fia! Mert nem a test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én Atyám, aki a mennyekben van. És mondom neked: Te Péter vagy, és én erre a kősziklára fogom építeni egyházamat, s az alvilág kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait. Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyekben is, és amit feloldasz a földön, föl lesz oldva a mennyekben is.''

Bevezető ima: Atyánk! Szent Péter és Pál személyében fényt küldtél híveidnek. Az Egyház pásztoraivá tetted őket, hogy nyájadat szavaikkal táplálják és példájukkal irányítsák. Közbenjárásukra segíts nekünk, hogy a tőlük tanult hitet megőrizzük, példájukat pedig kövessük életünkben. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

Kérés: Jézus! Add, hogy hitem összhangban legyen életemmel!

1. Kinek tartják az emberek az Emberfiát?” Mit mondanának a bulvárlapok a názáreti Jézusról? És a talkshow-k műsorvezetői? Mit mondanának a barátaid? Más szóval: mit lehet a világban hallani? A vélemények ilyen sokfélesége láttán már-már hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy lehetetlen az egy igazságot megtalálni. „Ha valaki ragaszkodik az Egyház hitvallása szerinti hithez, gyakran fundamentalistának bélyegzik, mert a relativizmus –miszerint bármilyen véleményt engedünk magunkra hatni – tűnik az egyetlen elfogadott magatartásnak. A relativizmus diktatúrájában élünk, ami semmi véglegeset nem fogad el, végső mértékként pedig az ént és annak vágyait tartja.” (Joseph Ratzinger bíboros prédikációja a pápává választási szentmiséjén, 2005. 04.18).

2. „És ti kinek tartotok engem?” A kérdés, melyet Jézus a tanítványainak tesz fel, igazából az évszázadok során minden emberhez szól. Mindenkinek személyes választ kell rá adnia. Ezt a kérdést azokhoz intézi, akiknek a legjobban kellene ismerniük Őt. „Én Krisztusom! Te most egy darabig engedelmeskedtél nekem. Ki vagyok én a Te életedben?” Életünk örömteli pillanataiban és kísértéseiben ott van Jézus és kérdez bennünket: „Kinek tartasz engem? Hiszel bennem? Bízol bennem? Szeretsz engem?”

3. „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.” A válasz, amit Péter adott a kérdésre olyan jelentős, hogy az Egyház a szentmise liturgiájában minden nap elismétli. Különös hangsúlyt kap ez az igazság adventben, karácsonykor, nagyböjtben és húsvétkor. Ilyenkor újra és újra, egyre mélyebben elmélkedünk az alapigazságról, Jézusról és az Ő megváltó szeretetéről. A hit, hogy Jézus Isten Fia, folyamatosan elmélkedések témája az Egyházban Krisztus személyéről. Így lett Péter vallomása az Egyház alaptanítása, melyet folyamatosan hirdet a pápák személye által. „Péter volt az első, aki az apostolok nevében először mondta ki a hitvallást: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.'' (Mt 16,16). Ez Péter minden követőjének a feladata: vezetőnek lenni a Krisztusba, Isten Fiába vetett hitben“ (XVI. Benedek Pápa, 2005. máj.7-i homíliája).

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus! Hiszem, hogy Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia. Hiszek, Uram, növeld hitemet! Hiszek a velem való terveidben. Segíts nekem életem örömteli és nehéz pillanataiban, hogy mindig fogjam kezed és ragaszkodjak terveidhez. Ha szeretetből készen állsz az én emberi természetemet elfogadni, akkor tudom, hogy a te tökéletes terved az életemet illetően a szereteteden alapszik. Szűzanya! Add, hogy csak Jézusé legyen a szívem!

Elhatározás: Ma elolvasom a Katekizmusból a 436 – 445. cikkelyt.

A pápa imaszándéka 2011 június hónapra:
A papok: Hogy a papok, Krisztus Szívében egyesülve, mindig igazi tanúságtevői legyenek Isten gondos és irgalmas szeretetének.
Missziós hivatások: Hogy a Szentlélek támasszon közösségeinkből nagyszámú missziós hivatást, akik készek arra, hogy teljesen Isten országa terjesztésének szenteljék magukat.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger