2011. július 7., csütörtök

Évközi idő, 14. hét Csütörtök


Évközi idő, 14. hét Csütörtök

A szív bőségéből szól a száj. Nincs az a pedagógiai fegyvertár, vagy kifinomult kateketikai módszer, amely helyettesíteni tudná a belső meggyőződés erejét. Hát még a külső megjelenés, a pénz, a tarisznya. Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok, figyelmezteti mindenkori tanítványait a hit ajándékára Jézus. Hitünk próbája is ez, hiszen csak az tudja bátor egyszerűséggel hirdetni Isten Igéjét, aki tudja, hogy milyen váratlan kincs birtokosa. Már önmagában ez az evangélium munkásának bére, tudja ezt jól minden lelkipásztor és hitoktató. 
 További gondolatok...

Évközi tizennegyedik hét – csütörtök


2011.07.07. csütörtök

(Szent Willibald, Szent Jácint)
Azért küldött el engem Isten elôttetek, hogy életben maradjatok


Ter 44,18-21.23b-29
Júda ekkor közelebb járult és bizakodva így szólt: ,,Kérlek, uram, hadd szóljon szolgád egy szót a füledbe, és ne haragudj meg szolgádra, hiszen olyan vagy, mint a fáraó! Az én uram a múltkor azt kérdezte szolgáitól: ,,Van-e atyátok vagy testvéretek?'' Mi azt feleltük uramnak: Van egy idős apánk és egy kisöcsénk, aki az ő öregségében született. Az édes testvére meghalt, így egyedül ő maradt meg anyjától, és az apja igen szereti. Ekkor te azt mondtad szolgáidnak: ,,Hozzátok el hozzám, hadd lássam őt!'' Te azonban azt mondtad szolgáidnak: ,,Ha el nem jön veletek legkisebb öcsétek, ne kerüljetek többé a színem elé!'' Amikor tehát felmentünk szolgádhoz, az apánkhoz, elbeszéltünk neki mindent, amit uram mondott. Amikor aztán azt mondta apánk: ,,Menjetek el ismét, és vegyetek egy kis gabonát nekünk,'' mi azt mondtuk neki: Nem mehetünk. Ha eljön velünk legkisebb öcsénk, vele együtt elmegyünk. Mert ha ő nem lesz velünk, nem merünk annak az embernek a színe elé kerülni. Erre ő azt felelte: ,,Tudjátok, hogy csak kettőt szült nekem ez a feleségem. Az egyik elment tőlem, és így szóltam: Fenevad falta fel! És mindeddig nem került elő. Ha ezt is elviszitek, és valami éri az úton, ősz fejemet bánatával juttatjátok az alvilágba.''

45,1-5
József nem tudta tovább tartóztatni magát, noha sokan álltak körülötte. Felkiáltott: ,,Menjen ki mindenki!' Senki más nem volt vele, amikor felfedte kilétét testvérei előtt. Aztán hangos sírásra fakadt -- úgyhogy meghallották az egyiptomiak, és a fáraó egész háza -- és így szólt testvéreihez: ,,Én vagyok József! Él-e még az atyám?' Testvérei nagy félelmükben a rémülettől felelni sem tudtak. Ő azonban szelíden szólt hozzájuk: ,,Gyertek ide hozzám!' Amikor aztán közelebb jöttek, azt mondta nekik: ,,Én vagyok József, a testvéretek, akit eladtatok Egyiptomba. Ne féljetek, és ne is szörnyülködjetek azon, hogy eladtatok engem ebbe az országba! Hiszen a ti megmentésetekre küldött engem Isten előttetek Egyiptomba.

Zs 104,16-21
Amikor éhséget bocsátott az országra, s összetörte kenyértartó botjukat. Elküldött előttük egy férfit, rabszolgának adták el Józsefet. Béklyóba szorították lábát, vas került a nyakára, amíg szava be nem teljesedett: az Úr igéje ugyanis igazolta őt. A király elküldött és megszabadíttatta, a népek fejedelme szabadon engedte; Háza urává tette őt és minden jószágának parancsolójává.

Mt 10,7-15
Menjetek és hirdessétek: ,,Elközelgett a mennyek országa!'' Gyógyítsatok betegeket, támasszatok föl halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen adjátok! Ne legyen se aranyatok, se ezüstötök, sem rézpénz az övetekben, sem úti tarisznyátok, se két köntösötök, se sarutok, se bototok! Méltó ugyanis a munkás az eledelére. Ha egy városba vagy faluba bementek, tudakozódjatok, hogy ki az arra méltó benne, és maradjatok ott, amíg tovább nem mentek. Amikor beléptek a házba, köszöntsétek azt! Ha méltó rá a ház, szálljon rá a ti békétek; ha pedig nem méltó, a békétek térjen vissza hozzátok. Ha pedig valaki nem fogad be titeket, és nem hallgatja meg tanításotokat: menjetek ki abból a házból vagy városból, és rázzátok le a lábatok porát. Bizony, mondom nektek: kíméletesebb sorsa lesz Szodoma és Gomorra földjének az ítélet napján, mint annak a városnak.

Évközi tizennegyedik hét – csütörtök


2011. július 7. - Csütörtök

  Jézus e szavakkal küldte a nép közé apostolait: „Menjetek, és
  hirdessétek, hogy közel van a mennyek országa! Gyógyítsatok betegeket,
  támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, és űzzetek ki
  ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok! Ne legyen övetekben se
  arany, se ezüst, se rézpénz! Ne vigyetek magatokkal úti tarisznyát, se
  két ruhát, se sarut, se botot! Méltó ugyanis a munkás a kenyerére. Ha
  egy városba vagy faluba érkeztek, érdeklődjetek, hogy ki az, aki méltó
  arra, hogy nála maradjatok, amíg csak el nem távoztok! Amikor pedig
  beléptek a házba, köszöntsétek a ház népét. Ha érdemes rá a ház, akkor
  a békétek rászáll; ha pedig érdemtelen, akkor békétek visszaszáll
  rátok. Ha valaki nem fogad be titeket, sem szavatokra nem hallgat,
  akkor menjetek ki a házból, de még a városból is, és rázzátok le a port
  a lábatokról! Bizony, mondom nektek: Szodoma és Gomorra földjének
  tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint annak a városnak.
  Mt 10,7-15


  Elmélkedés:
  Az apostolok misszióba küldéséről szóló tegnapi evangélium után ma
  arról olvastunk, hogy Jézus gyakorlati tanácsokkal látja el őket. Az
  apostoloknak nem szabad magukkal vinniük semmit tanító útjukra, hanem
  teljesen eszköztelenül, egyedül Isten tanítását és békéjét birtokolva
  kell indulniuk. Napjainkban persze nyugodtabbak vagyunk, ha útjainkra
  magunkkal visszük a bankkártyánkat és a mobiltelefonunkat, de ha az
  evangélium hirdetésére vállalkozva indulunk útra Krisztus nevében,
  akkor ezekre semmi szükségünk sincs. Ma is elég a Jézusban való
  bizalom, a szívünkben hordozott tanítás és a lelki békesség.
  Az eszköztelenség és a teljes Krisztusra hagyatkozás nem fogja azt
  eredményezni, hogy mindenki szívesen és örömmel fogadja a küldötteket.
  Lesznek, akik nem hallgatnak a tanítványokra, illetve Krisztusra. De ez
  sosem veheti el a kedvet attól, hogy teljesítsük feladatunkat és azon
  fáradozzunk, hogy mindenkihez eljusson az örömhír igaz tanítása.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Jöjj, Uram Jézus szolgád keresésére!
  Jöjj, jó pásztor, elkóborolt és
  elfáradt bárányod keresésére!
  Jöjj, Szentegyház Jegyese,
  az elveszett drachma keresésére!
  Jöjj, irgalmas Atya,
  fogadni a tékozló fiút, aki visszatér!
  Jöjj, ne vesszővel, hanem szeretetben és lelki édességgel!
  Jöjj, hát Uram,
  mert egyedül neked van hatalmad
  visszahívni az elkóborolt bárányt,
  megtalálni az elveszett drachmát,
  megbocsátani a tékozló fiúnak!
  Jöjj, hogy üdvösség teremjen
  itt a földön, és öröm a mennyben!
  Hajlíts engem magadhoz,
  és add meg nekem az igaz
  és tökéletes bűnbánattartást,
  hogy az angyalok öröme lehessek,
  ó, Uram, üdvösségem Istene!
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizennegyedik hét – csütörtök


Menjetek, és hirdessétek: „Elközelgett a mennyek országa”!
2011. július 7. Évközi tizennegyedik hét – csütörtök

P. Jeffrey Bowker

Mt 10,7-15
Menjetek és hirdessétek: „Elközelgett a mennyek országa!” Gyógyítsatok betegeket, támasszatok föl halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen adjátok! Ne legyen se aranyatok, se ezüstötök, sem rézpénz az övetekben, sem úti tarisznyátok, se két köntösötök, se sarutok, se bototok! Méltó ugyanis a munkás az eledelére. Ha egy városba vagy faluba bementek, tudakozódjatok, hogy ki az arra méltó benne, és maradjatok ott, amíg tovább nem mentek. Amikor beléptek a házba, köszöntsétek azt! Ha méltó rá a ház, szálljon rá a ti békétek; ha pedig nem méltó, a békétek térjen vissza hozzátok. Ha pedig valaki nem fogad be titeket, és nem hallgatja meg tanításotokat: menjetek ki abból a házból vagy városból, és rázzátok le a lábatok porát. Bizony, mondom nektek: kíméletesebb sorsa lesz Szodoma és Gomorra földjének az ítélet napján, mint annak a városnak.

Bevezető ima: Uram, szent jelenlétedbe helyezkedem, mert tudom, hogy mennyire vágysz lelkem után. Mennyei Atyád dicsősége alakíthatja át szívemet. Bízom abban, hogy mindent, ami langyos és közömbös a mai napon a lelkemben, azt lángra lobbantod, ahogy tanítványaid szívét is lángra gyújtottad isteni szereteteddel a hivatásuk iránt. Vágyom a rám bízott küldetést még tökéletesebben teljesíteni.

Kérés: Uram, add meg nekem a kegyelmet, hogy ma jobb apostol lehessek annál, amilyen tegnap voltam!

1. Keljetek útra! A parancs az, hogy menj. Krisztus országa nem fog elterjedni, ha mi csak ülünk ölbe tett kézzel. Nem várhatjuk el, hogy a világ, amelynek szüksége van Krisztusra, segítségért kopogtasson az ajtónkon. Nem kihasználni a lehetőségeket arra, hogy másokat szolgáljunk, remélve, hogy más majd megcsinálja helyettünk, ez egyszerűen azt jelenti, hogy nemet mondunk Krisztus parancsának. Az, hogy „menj”, azt jelenti, hogy érzékennyé kell tenni szívüket és szemünket azokra, akik éheznek Krisztusra. Vegyük észre családunkban, és a körülöttünk élő emberekben a vágyat az Ő ereje és kegyelmei után! Ebben a kultúrában, amely beteg és hanyatló, ez a parancs azt jelenti, hogy keressük meg azokat, akiknek meg kell ismerniük Krisztust, hogy így terjedjen Isten országa. Nem foghatjuk meg a dolgok könnyebbik végét! El kell mennünk azokra a területekre, ahol teljesen elveszett az emberi méltóság és tisztelet – különösen az orvostudomány, jog, politika és oktatás tekintetében. Ez az, amit a Király kér. Milyen választ adok az én Királyomnak?

2. Senki nem adhatja azt, aminek nincs birtokában. Krisztus parancsa, hogy adjuk tovább, amit kaptunk. Ha napról napra jobban odafigyelünk az ajándékokra, amiket Krisztus erejéből kapunk, sokkal jobban tovább tudjuk majd adni Őt másoknak. Apostolként nem saját erőnkből kell haladni, hanem Krisztus gyógyító erejéből kell táplálkoznunk, gyógyítanunk, megmentenünk másokat és legyőzni a gonoszt. Ő vezet minket küldetésünkben, Ő alakítja az apostolokat egy csapattá. Mennyire gondolkozom el arról, amit én tudok hozzátenni a hivatásokhoz, mennyire tekintek úgy erre, hogy mindez csupán emberi képességeim erején múlik? Milyen gyakran adom csak önmagam, ahelyett, hogy azokat a kegyelmeket adnám tovább, amiket a Szentlélektől kaptam? Kizárólag a saját szempontjaim szerint mérem a hatékonyságomat, vagy annak tudatában, hogy Krisztus testének tagja vagyok, és más apostolokkal karöltve megyek előre az Ő ügyéért? Krisztus megváltó ereje nem ott található meg, ahol csak természetes tehetség, ajándékok és képességek játszanak szerepet, hanem ott, ahol engedelmesség és egység van.

3. Sikertelenségek és csalódások. Krisztus hangsúlyozza, hogy ha zsákutcába kerülünk, az önmagában nem küldetésünk csődjét jelzi. Ennek eredménye mások szabad akaratból meghozott döntéseitől is épp annyira függ, mint amennyire Isten megváltó tervétől, ami esetleg adott esetben meddőnek tűnik számunkra. Küldetésünk terméketlen időszakai segíthetnek elhatározásunk megszilárdításában, hogy minden körülmények között követjük Jézust. Használjuk ki ezt az időt és utasítsunk el minden kételyt és elbizonytalanodást, hogy bebizonyítsuk, mennyire hiteles a mi „igen”-ünk! Egy tiszta beleegyezés mindig Isten akaratát keresi, nem a könnyű és gyorsan elérhető eredményekért, hanem, hogy az Atya kedvében járjon.

Beszélgetés Krisztussal: Lobbantsa lángra isteni szíved szívemben az apostoli buzgóságot országodért. Segíts, hogy bátor, becsületes, kitartó legyek és, méltó ahhoz, akinek a nevében harcolok. Mert „Krisztus Királyságának apostola” méltóságát kell hordoznom. Annak fényében dolgozom, hogy csak egy életem van ezen a földön. Egy pillanatot sem szabad önzésben és saját kényelmünk keresésében elpazarolni. A szívem kész a küldetésre, Uram, kérlek, támogass engem erőddel!

Elhatározás: Ma meg fogom újítani a napi és heti elhatározásaimat az időm beosztásával kapcsolatban Krisztus előtt, és meggyőződök róla, hogy a tőlem telhető legjobban kihasználom az időmet országa terjedéséért.

Erdő Péter bíboros atya 2011. júliusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Boldog Scheffler János vértanú püspök közbenjárása támogassa a papokat a hivatásukban való kitartásra.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger